Şimdi Ara

'-_-' ~ Gerçek Kahve Keyfi ~ '-_-' (916. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
18.547
Cevap
719
Favori
831.728
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
36 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 914915916917918
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Özel kavrum makinesi ve bilgi tecrübe gerekmiyor mu? Sonuçta bunun eğitimi veriliyor.

• hitokiri_johndoesai H kullanıcısına yanıt

Makineleri bilmiyorum, ben tavada, cam demlikte ve fırında kavurmak gibi yöntemler denedim.

• Sanalbaharat'tan ilk siparişim az önce geldi; Hepsijet'in hızına inanamadım, dün akşam Mersin'den kargoya verilmiş, öğle olmadan elime geçti. Tüm kahvelerin üzerinde üretim tarihi olarak 29 Temmuz yazıyor, hepsini çekirdek olarak aldım; acaba bunları direkt öğütüp kullanabilir miyim yoksa gazının çıkması için 2 hafta filan dinlendirmem mi gerekiyor?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hitokiri_johndoesai -- 30 Temmuz 2024; 12:12:17 >

1 hafta beklemek iyi olur. Bir tanesini mecbur açıp içeceksiniz başka kahve kalmadıysa.

Direkt içmeye başlayın. Zaten o paketi içene kadar 2. haftadan sonra aromalarda kayıp başlıyor. Paketi bitirişiniz 1 aya sarkacaksa içmeniz gerekiyor.

• Look At Me kullanıcısına yanıt

Pek verim alamazsınız. Hangi seviyede kavuracağınızı ve homojen şekilde yakmadan başarmak tecrübe ister.

Gerek de yok. Dağ başında yaşamıyorsanız yeşil çekirdek almanın bir anlamı da yok.

• krstarica kullanıcısına yanıt

Columbia Supremo'yu açıp öğüttüm, içmeye başladım. Bana epey sert geldi, rengi de epey koyu, sanki fazla kavrulmuş gibi.

Üzerinde yağ çikmiş ise, çok kavrulmuştur. Yağli bir goruntusu ve siyahimtrak bir renk hakimdir.

Espresso icin uygun olan paketleme olabilir. Genel olarak sanalbaharati beğenmem ancak espresso icin koyu kavrum almis ya da kariştirmişlar olabilirler mi paketlerken bilemedim. Bu kadar koyu ve sert olmamasi gerekir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaşlar bir süredir French Press'le hazır aldığım filtre kahveyi kullanıyordum ama V60'a geçmeye karar verdim ve sipariş verdim. Bir tane de uygun yollu değirmen aldım. Şu anda kahve alma aşamasındayım. Fazla sert ya da koyu kahveleri sevmiyorum ama fazla açık ve kahve olduğunu hissetirmeyecek şeyleri de sevmiyorum. Kahve içtiğimi fark edeyim tadıyla kokusuyla ama aynı zamanda da yumuşak içimli olsun, içindeki aromaları ve kokuları da alayım istiyorum. Hangi kahve çekirdeklerini almamı önerirsiniz ve nereden almalıyım?

• Sorunuza CGPT şu cevabı verdi :) Gurme olmadığımdan ne derece doğru bilemiyorum ama uzman arkadaşlar değerlendirirse anlarız.

"Sizin kahve tercihleriniz göz önüne alındığında, orta derecede kavrulmuş, aromatik ve yumuşak içimli kahve çekirdekleri ideal olabilir. İşte önerilerim:

Önerilen Kahve Çekirdekleri

1. Etiyopya Yirgacheffe
    • Tat Profili: Çiçeksi, narenciye, hafif baharat.
    • Açıklama: Yumuşak içimli ve çok aromatik bir kahve. Kahvenin doğallığını ve içindeki çeşitli tatları hissetmenizi sağlar.
    1. Kosta Rika Tarrazu
    • Tat Profili: Narenciye, bal, çikolata.
    • Açıklama: Orta gövdeli ve dengeli bir kahve. Hem tatlı hem de hafif asidik notalar sunar.
    1. Kolombiya Supremo
    • Tat Profili: Çikolata, fındık, hafif meyvemsi.
    • Açıklama: Dengeli ve yumuşak içimli, aynı zamanda belirgin aromalar sunar.
    1. Brezilya Santos
    • Tat Profili: Fındık, çikolata, hafif tatlı.
    • Açıklama: Yumuşak ve kremsi bir içim sunar, yoğun aroma ve tatlar barındırır.

Nereden Alınır?

1. Özel Kahve Dükkanları ve Kavurucular:
    • Kahve çekirdeklerini taze kavuruculardan almak, aromaların korunmasını sağlar. Önerilen yerler:
    • Kahve Dünyası
    • Kronotrop
    • Federal Coffee Company
    • Coffee Department
    1. Online Kahve Mağazaları:
    • İnternetten sipariş vererek çeşitli kavuruculardan taze çekirdekler alabilirsiniz:
    • Koala Coffee
    • Kronotrop Online
    • Amazon (Kahve Bölümü)
    • Coffee Manifesto
    1. Yerel Pazarlar ve Özel Mağazalar:
    • Bulunduğunuz yerdeki yerel kahve mağazaları veya pazarlardan taze çekirdekler alabilirsiniz. Bu, aynı zamanda farklı kavurucuları denemenizi sağlar.

Sonuç

Orta derecede kavrulmuş, aromatik ve yumuşak içimli kahve çekirdekleri sizin için en ideal seçim olacaktır. Bu tür kahveleri yukarıda belirtilen yerlerden temin ederek, kahvenin tadını ve kokusunu en iyi şekilde deneyimleyebilirsiniz. Kahvenizi taze çekirdeklerden öğüterek demlemeniz, aroma ve tatların daha belirgin olmasını sağlayacaktır."

• sasuta kullanıcısına yanıt

Teşekkürler hocam, bu önerileri de değerlendireceğim ancak gerçek kullanıcı deneyimlerine göre yorumları da duymak istiyorum. Özellikle V60 konusunda deneyimli arkadaşlardan.

• chaturanga C kullanıcısına yanıt

Damak zevkiniz hafif ve çiçeksi tatlara uygun değilse güney amerika (guatemala kolombiya vb.) çekirdeklerinden notaları çikolata-fındık vb. olanlara yönelebilirsiniz. (az veya aşırı kavrum olmayan)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Elektrotek -- 3 Ağustos 2024; 19:51:26 >
  • Elektrotek kullanıcısına yanıt

Evet hocam yani temelde kahve tadı ve kokusunu almak istiyorum, ama bitter ya da acılık sevmiyorum. Kahve zevkimle çikolata zevkim benzer, bitter yerine sütlü çikolataları seviyorum ve çikolatada da meyveyi çok tercih etmiyorum, sütle kakaonun beraber oluşturduğu yumuşak tadı seviyorum.

Aroma olarak meyvemsi tatlar da olacaksa da baskın olmamalı.

Bir de şunu sorabilir miyim bu meyvemsi notalar, aromalar vs bunlar kahve çekirdeklerinin yetiştiği yere göre aldığı doğal aromalar mı, sonradan eklenen şeyler mi?

Benim deneyimim başta yöreye-işlenmesine; sonra kavrumuna göre genelde değişiyor. Ama kesin sınırlar koymak biraz hatalı olabiliyor. Burası x ülkesi, bunlar şu tatlarda olur dediğiniz yerden farklı bir tat çıkabiliyor.

Tat notaları kısmında normalde doğal ve çekirdekten alınan tatlara göre algısal bir durum. Ama burası Türkiye onun da bir yolunu bulmuş olabilirler diyebilirim. '-_-' ~ Gerçek Kahve Keyfi ~ '-_-' 

Örn. şerbetçiotunun narenciyeyle hiç alakası yok ama onunla yapılmış bir içecekten greyfurt tadı alıyorsunuz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Elektrotek -- 3 Ağustos 2024; 20:20:49 >

Spreyle üzerine aroma sıktıklarını duymuştum ama bir de fermentasyon muhabbeti var. Ben kaliteli kahve çekirdeklerinde bu meyvemsi aromaların fermentasyonla eklendiğini düşünmüştüm ama emin olamadım. Yani o şekilde değilde spreyle mi ekleniyor bu tatlar :)

Spreyle eklenenlerin olduğunu okumuştum. Fakat 3. nesil olan bilindik yerlerin bunu yapacağını pek sanmıyorum. Ama deneyimli arkadaşlar daha net bir bilgi verebilir.

• Teşekkürler, son bir soru Kafeinkültür, İstanbul Kahve Akademisi ve Kronotrop sitelerini buldum. Nitelikli kahve çekirdekleri sattıklarını söylüyorlar. Satılan kahve çekirdeklerinin menşei, yetişme rakımı vs vs ve notaları hakkında da detaylı bilgiler veriliyor. Bu siteler bahsettiğiniz güvenilir yerler arasında mı sizce?

• Belirtiğiniz firmalardan ben alışveriş yapmadım ama dediğiniz gibi 2 tanesi öyle. Burda da şu durum giriyor, aldığınız ve çok beğendiğiniz bir ürünü bir süre sonra takrar aldığınızda aynı lezzeti alamayabiliyorsunuz.

Tavsiyem aşağıdaki forumdan ilgili firmaların güncel hangi çekirdekleri öne çıkıyor/beğeniliyor bir bakın. Ayrıca firma olumsuz bildirimlere nasıl dönüş yapıyor ona göre alışveriş yapın. Bazı firmalar olumsuz yanıtlara dönmeyebiliyor. Fiyatlar bu tip satıcılarda aşırı yüksek olabiliyor. Değip değmeyeceğine en azından buradan karar verebilirsiniz.

https://www.kahvekulubu.net/sosyal/forums/kahve-firmalari.16//

+örn. eski ama başka bir yazı yok.

'-_-' ~ Gerçek Kahve Keyfi ~ '-_-'

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Elektrotek -- 3 Ağustos 2024; 21:2:55 >

Çok teşekkürler.

• krstarica kullanıcısına yanıt

Yani ülkedeki en büyük şehrin göbeğinde yaşıyorum ama, standart kavurum istediğim X bir kahveyi önce "terlemiş" yolluyorlar. Ha diyorum ben bir cacık bilmiyorum, demek ki city isteyeceğim bir sonrakine... City istiyorum ve gelen paketi hevesle açıyorum sonuç: turşu suyu '-_-' ~ Gerçek Kahve Keyfi ~ '-_-' 

Ulan hödük, paramı alıyorsun, bari dalga geçme. Koymuş oraya kavurma için 3 seçenek (city, citi+, fullcity) hiç biri birbirini tutmuyor.

Eee, bu lanet zımbırtıyı kavurup bir de üstüne degassing beklemeden aynı gün tatmıştık nedir ne değildir diye, şurup gibi olmuştu. Tadı halen damağımda meretin.

Böyle böyle çok örnek yaşadım...

Ticarilerin kendi reçetelerine ya da makinanın başındaki beceriksizin insafına kalırsınız krstarica hocam.

Butiklerinse hiç acıması yok. kilosunu 400'e bulduğum ve iyi kalite dediğim kavrulmuş çekirdeği 1500'lere kadar yaslıyorlar.

O yüzden heves, bilgi, bütçe üçgeni bağlamında yeşil çekirdek almak bazen çok ama çok anlamlıdır.

şöyle de bir piskevitçi matematiği yapalım

Yıllık kahve tüketimim 15 kilo (hanımla birlikte)

Ben kavurursam 4500 TL / yıl

Satın alırsam 33000 TL / yıl (yemen mocha mattari)

Bunaldım ve 1 kiloluk bir tamburlu kavurucu alma arefesindeyim. Olmadı 500gr optik.

• 
Sayfa: önceki 914915916917918
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.