Şimdi Ara

'-_-' ~ Gerçek Kahve Keyfi ~ '-_-' (920. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18.543
Cevap
720
Favori
831.454
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
36 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 918919920921922
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar Tetsu Kasuya'nın Hario Switch'le yaptığı bir demleme var, çok iyi olduğunu söylüyor sonucun. Onu denemek istiyorum ancak elimde sadece seramik Hario V60 modeli var. (Kasuya modeli). Şimdi 1600 TL Switch'e vermek istemiyorum elimdekini kullanarak nasıl benzer bir demleme yapabilirim?

Bilmeyenler için özetle önce 20 gram kahve (medium coarse sanırım çekimi) ve minimum 90 derece ya da 90-95 arası su kullanıyor.

Önce switch açıkken (yani su akışı açıkken) 60 gram su döküyor, 30 saniye sonra 60 gram daha döküyor. İlk döküm anından sonra toplam 1:15 dakika geçince switchi kapatıyor ve 160 gram daha su döküyor. Ancak bu döküm sırasında suyun sıcaklığını 70 dereceye kadar indiriyor (soğuk su ekleyerek yaptı ama iki farklı sıcaklıkta iki kettle da olabilir tabi) 30 saniye 70 derecedeki suda demledikten sonra switchi açıyor.

Bu metodu elimdeki seramik dripperla nasıl deneyebilirim. Yani son 160 gram suyu dökmeden önce aşağı suyun akmadan V60'ta beklemesini sağlamam için V60'ın altına bir tıpa mekanizması düşünmem gerekiyor :) Önerilerinize açığım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi chaturanga -- 16 Eylül 2024; 14:52:40 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Arkadaslar yaklasik 3 yildir nespresso kapsül kahve makinasi kullaniyorum, kapsül kahvenin tadindan sıkıldım, kahve içmeyi seviyorum, evim için profesyonel bir tam otomatik kahve makinasi almak niyetindeyim, espresso, amerikano sık sık tükettiğim kahveler. Bana son zamanlarda cikan suan ki en iyi secenek olan kahve makinasi tavsiyesi verir misniz

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • UJZC1ATRKW U kullanıcısına yanıt
    Philips 5443, 5543, 5447, 5547 bunlardan biri. Aralarında yıl ve tasarım farkı var. Hangisini isterseniz alın

• krstarica kullanıcısına yanıt
    Hocam o sibop tek taraflı olarak içerideki basıncı tahliye edecek şekilde tasarlanmış bir sibop. Google da aratırsanız sibop niye var diye, benim dediğim çıkacaktır karşınıza. Yoksa niye tahliye sibobu konsun?

Tazelikle fln alakası yok. Tamamen paketleme ve depolama sürecindeki gaz çıkışıyla alakalı.

Bkz medium

Bkz2https://www.thebagbroker.eu/blog/why-do-coffee-bags-have-valves/

Bkz3https://www.tastingtable.com/1220017/why-there-is-a-circular-valve-at-the-top-of-your-coffee-bag/

Adamlar keyfine masraf yapıp valfli paket üretmiyorlar. Günlük 1-2 ton kahve üreten butik işletme için zaten valf gereksiz. Günlük 15-20ton kahveyi paketleyen büyük tesisler için lojistik maliyetini düşürmek için var o valf.

Bu kadar basit ve aratınca çıkan bir bilgi için sizin itiraz ettiğiniz nokta ve varsaydığınız doğru nedir merak ettim?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi onatba -- 20 Eylül 2024; 13:40:1 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

Hocam profesyonel tam otomatik ev tipi makine yok. Pro makineler birkaç bin dolar. Ev tipi makine için delonghi, siemens philips/saeco/gaggia grubu, arçelik/bekp/grundig, vestel, karaca vb bakabilirsiniz.

Delonghide ve çin orjinli arçelik grubu, vestel gruhu, karaca vb makinelerde ömürlük çelik konik değirmen vardır.

Siemens ve philips grubunda seramik değirmen var. Philips/saeco/gaggia grubu demleme ünitesi ve değirmen aynı, arayüz ve fonksiyonlar farklıdır.

• chaturanga C kullanıcısına yanıt
    Hocam varsa önce frenchpresste yada boş bardakta demleyip bekletip sonra kahveyi ezmeden sıkıştırmadan v60la soğuk bardağa süzmeyi deneyebilirsiniz.

70 dereceye düşürmesindeki amaç demlenmeyi durdurmak. Soğuk bardak iş görecektir.

• krstarica kullanıcısına yanıt
    Hocam kahvenin oksitlenmesi için adı üstünde oksidan yani oksijen gerek. Kavrulan kahveden co2 çıkar. Co2 inert bir gazdır, oksidan değildir. Atmosferik paketlemede oksidan olmadığı için nitrojenle beraber sıkça kullanılır.

Kahveden çıkan karbon dioksit kahveyi istesenizde okside edemez.

Daha öncede kaybaklarıyla açıkladığım gibi valf lojistik amaçlı erken paketlenip gaz tahliyesini tek taraflı sağlamak için var. Başka bir amacı yok.

Kahvenin tazeliği veya aroması ile doğrudan ilgisi yok.

• onatba O kullanıcısına yanıt

hocam Siemenslerdeki serami değirmen iyi midir yoksa çelik almak mı daha iyidir yada uzun vade de seramik değirmen aşınma vb sorunlar çıkarır mı

• hanedantr kullanıcısına yanıt
    Hocam çelik daha iyidir her zaman.

Seramik ekonomiktir. Gerekirse kolayca yıkanabilir, deterjanla temizlenebilir. Bakım gerektirmez. Oksitlenme derdi yok. Çözünme derdi yok. Yanlız sert olduğu için sert bir cisim denk gelirse esnemez, direk diş kırar. Bu sertlik sebebiyle ömrü kısıtlıdır. Açık kavrum çekirdekler koyu kavruma göre serttir. Açık kavrum için tavsiye edilmez ancak otomatik makinede açık kavrum çekirdekle oynayamazsınız zaten. Otomatik makine için orta/koyu ve üstü kavrum ideali. Seramik değirmen için sanırım 20bin bardak ömür biçiyor firmalar.

Çelik değirmen uzun ömürlüdür, ömürlüktür. Taş gibi sert bir cisme denk gelirse yada sert çekirdekleri öğütürken belki esner ama kırılmaz. Daha maliyetlidir. Yapıldığı çeliğin cinsine kalitesine göre oksitlenme direnci ve sertlik dereceleri değişkenlik gösterebilir. Öğütme kapasitesi genel olarak daha yüksektir. Öğütme esnasında sürtünme kaynaklı oluşan ısıyı daha iyi yayar. Ancak ev tipi otomatik makinelerde kapasite ve ısınma gibi konular çokta önemli değil açıkcası.

Manuel demleme için el değirmeni alacak olsanız, çekirdeklerle denemeler yapacağım deseniz, CNC kesim sabit eksenli çelik konik dişli değirmen öneririm. Ancak ev tipi ekonomik makinelerde seramik değirmen gayet iş görüyor. Philipste manuel köpürtücülü(lattego olmayan) makine 8 bin civarı bulunuyor. Delonghide benzer maküne sanırım 12bin civarı.

Otomatik hazneli süt köpürtücülü modellerde fiyat aynı seviyede ise tercih size kalıyor.

ayrıntılı cevabınız için teşekkür ederim

Teşekkürler hocam benzer bir şekilde denedim ama pek iyi sonuç vermedi. Başka bir çözüm bulacağım artık.

Peki hocam ev tipi makina icin bir seri önerisi verseniz hangisini önerirsiniz? Çelik ile seramik degirmen arasindaki farki da bir diger yorumunuzda aciklamissiniz detayli, tum bunlari goz onunde bulundurursak bana iyi bir amerikano , espresso sunacak bir makina onerisinde bulunabilir misiniz? Bazi modellere yukseliyorum, yorumlarda yedek parca sorunu, yeteri kadar sicak kahve yapamama sorunlari gbi turlu turlu detay yazmis kullanicilar, o yuzden kafa karisiyor. Manuel her zmaan iyidir aroma icin faakt sabahlari pek vaktim olmuyor, hizlica kullanim icin standartin ustu bsna kahveyi verecek bir makina yerli/ithal arayisindayim?

Smeg tam otomatik bakiyordum fakat hem gorsel hem de markanin belli bir kalitesi olmasi adina fakat kac yildir ayni makina , bazi makinalar goruyorum aroma teknolojisii mevcut falan yazmislar, hani teknolojik bir urun de olabilir son zamanlarda cikan tam otomatik makina o yuzden istedim.

Hocam konunun uzmanı değilim, ancak bildiğim kadarıyla yardımcı olmaya çalışayım. 1000 dolara kadar olan ev tipi otomatik makinelerin çoğunda demleme üniteleri benzer yapıya sahip. Haliyle elde edilen sonuçlarda genelde benzerdir. Parça tedariği kolay olan makineleri seçmeniz kullanım ömrü açısından daha avantajlı olur çünkü tam otomatik makinelerin tamamı mutlaka bir ara arıza yapar. Ya su kaçırır, ya contası yıpranır, ya pompası zayıflar, illaki birşey olur. Hepsinde pompa olarak aynı tipte ULKA vibratory pump veya benzer bir muadili kullanılır. Kimi zaman yeri gelir tornavidayı alıp sizin müdahale etmeniz gerekebilir.

Smeg makineyi kime ürettiriyor bilmiyorum, smeg hiç denk gelmedimde kullanmadımda. Ancak tasarımından bana çin grubu makineleri andırıyor. Makinelerin büyük çoğunluğu çinde fason olarak üretilir, piyasada çeşitli bilinen markalarla satılır. Ancak ilginçtir, çin grubu makinelerde kalite oldukça yüksek, geneli zaten çelik değirmenli. Önemli üreticiletden biri bkz.

Fikir vermesi açısından kıyaslama videosu bkz.

Bekir Başeryoutube
    En çok satan 2 makineyi kıyasladım. Philips EP 5443/70 Grundig KVA7230.
    https://www.youtube.com/watch?feature=shared&v=RZ_oAYI2uzo

Miele hiç kullanmadım, ancak açıkcası oldukça merak ettiğim markalardan biri. Miele genelde ürünlerini hatta çoğu komponentlerini kendi üretir. Ancak bu makinelerde durum nedir bilmiyorum. İmkan varsa mieleye de göz gezdirmenizi tavsiye ederim.

Philips grubu(philips, saeco domestic, gaggia domestic)zaten demleme ünitesi olduğu gibi aynı. Domestic grupları profesyonel ana firmalardan bağımsız. Philips bir nevi marka haklarına ve üretim kontrolüne sahip. Makine iç parçaları geneli aynı. Dış tasarımda gaggia biraz öne çıkıyor. Ancak performans olarak alacağınız sonuç hemen hemen aynı olacaktır. Siemenste üst seriler philipse çok benzer yapıda. Bunalrın dışında delonghi, melitta, jura vb çıkarılabilir demleme üniteli makinelerin yanı sıra krups gibi sabit çelik demleme ünitesine sahip makinelerde var. Çıkarılabilir olması temizlik ve bakım açısından önemli bir avantaj.

Sıcaklık konusunda, espresso demleme sıcaklığı 87-95 C arası ve süt ısıtma sıcaklığıda ideali max 60-65 C. Sütü daha fazla ısıtırsanız yanmaya başlar. Bu işin ideal standardları böyle, kitabında yazan budur. Ev tipi cihazlarda da bardak genelde ısıtılmadığı için içecek otomatik olarak soğuyor. Makineyi kitabına göre ayarlayınca, ve bardağı ısıtmayınca içecek soğuk gibi geliyor kullanıcılara. Ancak philips grubunda son sıcaklık kullanıcılardan daha olumlu geri dönüş var. Lattego, lattisima tarzı süt nozulu bağımsız cihazların temizliği bana daha pratik ve daha hijyenik geliyor.

Kabaca genel olarak sıcaklık konusunda philips/saeco/gaggia grubunu, kalite hissiyatı bakımından siemensi, çelik değirmen için delonghi arçelik vb makineleri önerebilirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi onatba -- 22 Eylül 2024; 15:51:32 >

• Uzun zamandır kullandığım Ariete Espresso makinenin performansı bitme noktasına geldi.

Philips 2220/10 (10.000 TL civarı)

Philips EP820 (7.500 TL civarı)

Bu iki makineden birini almak istiyorum.

Ne dersiniz, hangisini alayım.

En sık içtiğim kahve Latte ve Kapuçino.

(Espresso, Amerikano, Filtre de kullanmaktayım.)

• Mustakil_Yazar kullanıcısına yanıt

Iç kısmı söküp, becerebilirseniz incigine cincigina kadar temizleyin. zaten gozden cikarmissiniz, cesaret edip, duzgunce sokup dokebildiginiz her baglantiyi sokup, temizleyin tekrar montajlayin. Dekalsifiye ve yağ cozucu sivilardan alıp, onlarla da temizleyin. Contalarda vb yerlerde çatlak patlak yoksa makine sizi göturur. Alacaginiz makineler emin olun. Iyi makineler degil.

• Teşekkürler @krstarica

Daha evel 2 kez sökmüştüm, bi kez daha yaparım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mustakil_Yazar -- 28 Eylül 2024; 10:58:22 >
  • Arkadaşlar Kahve.com (Moliendo kahvenin üreticisiymiş sanırım) ve Pons Coffee'den alışveriş yapıyor musunuz?

Filtre kahve için çekirdek kahve alacağım ama gönderecekleri çekirdekler eski kavrum olabilir mi yoksa bu tip nitelikli kahve satan firmalar (kavrum farkları veya iki siparişin birbirini tutmaması gibi sorunlar dışında) yeni kavrulmuş ve dinlendirilmiş (yani son bir hafta 10 gün içinde kavrulmuş) kahve mi yollarlar srandart olarak?

• Önceki yıllarda 3 arkadaş (4-5 yıl önce) Molinedo filtre ve espresso kahvelerini almış, beğenmiştik. Şimdi nasıl bilmiyorum.

Şu an Tchibo, Nuri Toplar, Sanal baharat vs yerlerden alıyorum.
    En son Eminönü Nuri Toplar'dan Kenya çekirdek adım. V60 ile tadı yoğun geldi-ben de zaten yoğun seviyorum - beğendim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mustakil_Yazar -- 27 Eylül 2024; 12:31:17 >
  • Mustakil_Yazar kullanıcısına yanıt

Ben de yakın zamanda Guatemala Antigua aldım Moliendo ama Mediamarkt'tan almıştım üretim tarihi 2 hafta öncesine aitti aldığımda. Bu arada "üretim tarihini" "kavrum tarihi" olarak yorumlamıştım doğru mudur ondan da emin değilim, ama kahve tazeydi. İlk paketi açtığım günlerdeki koku ve aromanın 1 hafta sonra yavaş yavaş azalmasından da bunu teyit ettiğimi düşünüyorum ve Guatemala Antigua'yı oldukça beğendim. Onu ve birkaç tane daha kahvesini (Ethiopia Yirgacheffe mesela) denemek istiyorum.

Gidip Mediamarkt'tan görerek ve üretim tarihlerine göre almak daha mantıklı ama problem şu ki bir ilçede yaşıyorum ve sırf kahve almak için Mediamarkt'a gitmek istemiyorum her 15-20 günde bir ya da ayda bir. Araştırınca Moliendo'nun Kahve.com'un ürünü olduğunu öğrenince oradan almak da mantıklı geldi. Neticede Mediamarkt'a da aynı firma gönderiyor. Ama işte internetten alınca acaba kavrum tarihi ne zaman olan kahveler yolluyorlar genelde onu öğrenmek istedim.

En iyisi bir deneyip görmek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi chaturanga -- 27 Eylül 2024; 14:3:33 >

• Eli yuzu duzgun kahveler artik 1000 tl bandinda. Her sey gibi kahvede buyuk luks oldu. Gunde 4 kupa içilen bir evde kahve maliyeti aylik 2000 tl gibi rakamlarda artik.

Hayaldi, gerçek oldu.

Ayni kahvenin maaliyeti 2 sene oncesine kadar 200 tl gibi bir maliyeti vardi.

• 
Sayfa: önceki 918919920921922
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.