Şimdi Ara

GERÇEKÇİ MÜHENDİS MAAŞLARI 2019 (10. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
487
Cevap
28
Favori
138.804
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
14 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Riven Mı

Kardeşim kimi neden kandırsın insanlar. 10 tane yeni mezun arkadaşım var hepsi ford, arçelik, roketsan gibi yerlerde en az alanı 5k alıyor. Roketsan, aselsan gibi savunma sanayinde olanlar 7.5k (5.5k*16) maaşla başladılar. İnsanları mühendislikten soğutuyorsunuz.

Alıntıları Göster
    Turkiyede muhendislik mi varda soguyacaksin , neyse yapacak bir sey yok.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben şu anda Türkiyede adı bilinen bir firmada ve şantiye şartlarında şef pozisyonunda çalışıyorum. Maaşım 6,5 TL+Agi. Firmadan kaynaklı sıkıntıdan dolayı maaşım bu seviyedeydi ve bu ay zam ayı. Düzeltme adı altında Maaşımın 10000 Tl yapılacağını duydum. Ancak çok ihtimal vermiyorum. Ayrıca yurt dışına gidiyorum. Anlaştığım firma Türk firması ve o firmada önde gelen firmalardan biri. 4000 USD ye anlaştım.
  • chupacabra kullanıcısına yanıt
    İnşaat mühendisi misin??

• ielts sinavindan 6.5 alarak kardesim imlam berbattir yalan degil gerek ingilizcede gerek turkcede herzaman resmi yazismalari dilbigisi duzelticiler ile yapmaya alistigim icin opabilir ( grammarly vb gibi)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mr.dreamboy -- 4 Nisan 2019; 14:22:4 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: $U$PeCT RoCKerS

Yer: İzmir

Otomotiv yedek parça sektöründe ihracatçı bir şirkette makine mühendisiyim. Belli bir pozisyon veya görev tanımına dahil değilim. Bir senelik tecrübem var, o da bu işletmede oldu. 3000₺ ile başladım, bir senenin sonunda 3750₺ ile devam ediyorum. Fazla mesailerle 4500 civarında net geçiyor elime. Ama böyle yerlerde çalışmak tam bir zulüm, kaçış biletimi hazırlıyorum.
    Firma tahmini, Atatürk Osb/Çiğli/İzmir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TITAN291 -- 5 Nisan 2019; 12:46:32 >
  • 4 tane evim var iyidir..
  • quote:

Orijinalden alıntı: Toyota SUPRA

4 tane evim var iyidir..
    okumadım hmm nasıl oldu ortaokul ikiden beri araba yıkıyorum iyi birikmiş sağladım şimdide hamdolsun..
  • quote:

Orijinalden alıntı: Toyota SUPRA

okumadım hmm nasıl oldu ortaokul ikiden beri araba yıkıyorum iyi birikmiş sağladım şimdide hamdolsun..

Alıntıları Göster
    çeşitli işlerde çalıştım aslında sadece oto yıkama değil..
  • Meslekte 20 senesini tamamlamis 40 yasin ustunde bir makina muhendisi olarak bir iki kelam etmek istedim. Biraz uzun olabilir. Durumunuz yoksa okumayin :).
    Yazacaklarim buyuk ve kurumsal firmalar icindir. Son iki isyerim bu sekilde idi bir oncekinde 2 yil su andaki isyerimde ise 15 yildir calisiyorum.
    Oncelikle kendim ile ilgili kisa bilgi. Lisans Makina Muhendisligi, Yuksek Lisans Isletme, Almanca ve Ingilizce yi akici seviyede konusuyorum.
    Calistigim sirketin (sektorunde dunyanin en bilinen ve prestijli markalarindan) Turkiye operasyonunda 13 yil calistiktan sonra 2,5 sene once yurtdisina gorevli olarak atandim ve halen ayni ulkede devam ediyorum. Yonetici olarak calisiyorum ve yaklasik 1000 kisilik operasyonel bir ekipten sorumluyum. Daha fazla spesifik detay veremeyecegim zaten gerekte yok zira konuyla direk alakali degil.
    Basta belirtigim gibi genel olarak buyuk ve kurumsal firmalar ile alakali sadece maas ile ilgili bilgi degil bir iki nacizane tavsiye de bulunacagim. Maddeler halinde yazacagim icin biraz kopuk kopuk olabilir kusuruma bakmayin.

1. Oncelikle kucuk ve orta olcekli isletmelerde maaslarin bu kadar dusuk olmasi uzucu ancak bir taraftan da anlasilir. Bu isletmeler konu icinde belirtildigi uzere cok kalifiye elemana genel olarak ihtiyac duymayabilir. Orta kademe ve biraz sef ustabasi arasi bir gorev yeterli gorulecektir. Bu baglamda taninmamis universitelerden mezun dusuk-orta kalifikasyonda muhendisler yeterli olacaktir. Bu durumda da zaten arz talepten cok daha fazla oldugu icin (egitim sistemi sagolsun) odenen maas dusecektir ki piyasa da oyle zaten.
    2. Buyuk sirketlere gelecek olursak calistigim sektorun genel turkiye ortalamasi yeni baslayan muhendisler icin 16 maas seklinde dusunecek olursak aylik net 4500-5000 tl arasinda seyrediyor. Artik cok fazla universite takintisi yapan sirket kalmadi. Daha farkli ozelliklere bakiyorlar. Tabi ki burada da bunun icin bir sInIr var ancak A sinifi universiteler ile B sinifi universiteler arasinda bir fark kalmadi.
    3. Universite ayriminin hala yapildigi sektor ve sirketler var. P&G, Unilever, PWC, Ernst&Young, Deloitte vs gibi sirketler halen Bogazici, ODTU, ITU, Sabanci, Koc ayarindaki universitelerden calisan aliyorlar. Bunlarin disinda giren yok mudur vardir ancak oran bu universiteler icin daha yuksek.
    4. Eger A ya da B sinifi bir universiteden mezun iseniz sizi digerlerinden ayiracak ozelliklere sahip olmaniz lazim. Oncelikle yabanci dil konusu cok onemli. Ingilizce ve eger mumkunse bir yabanci dil cok fark yaratir. Ancak burada bu dilleri gercekten konusabiliyor olmaniz lazim. Oldugunuzdan daha fazlasini soylemek sizi gorusmede zor duruma sokar.
    5. Stajlariniz cok onemli. Iyi firmalarda ici dolu stajlar yapip birseyler ogrendiyseniz bu sizinle ilgili ciddi bir intiba verecektir.
    6. Bazi firmalarin okul doneminde de uzun donemli staj firsatlari oluyor. Bunlardan birine dahil olmus olmaniz tecrube kazanmaniz acisindan onemli.
    7. Universite doneminde eger ozellikle mesleginiz ile ilgili part time da olsa bir calisma imkaniniz olmussa size bir avantaj saglayacaktir.
    8. Bir amaca yonelik sosyal faaliyetler is gorusmesinde size arti puan kazandirir.
    9. Piyasada cok buyuk olmayan ancak yabanci kokenli enteresan firmalar var. Bu firmalar cok bilinen firmalar degil ancak maas konusunda cok ekstrem konumda olabiliyorlar. bir onceki isyerimde bize su kimyasali tedarik eden amerikan kokenli bir firma vardi. Kimya muhendisi bir satis temsilcisi calisiyordu. Dogru olup olmadigini bilemem ancak net maasinin 3000 usd oldugunu soylemisti.
    10. Unutmamaniz gereken bir diger nokta ise isverenin gozunde ona kazandirdiginiz para kadar onemlisiniz. kucuk ve orta olcekli isletmelerde bu daha on plana cikar ancak kurumsal sirketlerde de sirket karina gorunecek bir sekilde etki ederseniz hem kariyer hem de maas anlaminda cok degisik noktalara gelebilirsiniz.
    11. Yine bu ve benzeri konular altinda ozellikle kurumsal firmalarda torpilsiz bir giris olmayacagindan yakinan cok arkadas var. Bir konuyu acikca belirteyim. Torpilden ziyade referans onemlidir ancak size referans olan kisi eger ozellikle ayni sirkette calisiyorsa sizin kalifikasyonunuzun bu ise uygun olmadigini biliyorsa emin olun kendini bu riskin altina sokmaz. 15 senedir calistigim en son sirkette referans oldugum kisi sayisi belki uctur buna karsin talepte bulunan tanidik, akraba, es dost sayisi 100 u gecmistir. Devlet daireleri vs icin birsey diyemem ancak ozel sektorde kisi ve kurumlar kendi karlarina bakarlar. Istisnalar olabilir ancak geneli bozmaz.
    12. Yine buyuk ve kurumsal firmalarin cogu ozellikle son 10 senede yan haklari da oldukca iyilestirdi. Yillik prim, ozel saglik sigortasi, belirli donemlerde erzak cekleri, kira yardimlari, sirket bunyesinden kredi opsiyonlari, gorevinize gore kiyafet cekleri aldigim ya da arkadaslarimdan duydugum bazi yan haklar.
    13. Ne yazik ki hem burada hem cevrenizde sizi yanlis yonlendirecek, dogru bilgiden ziyade ya dedikoduya ya da kisisel intibaya dayali yanlis bilgi veren insanlar olacaktir. Kulak asmayin. Yukarida belirttigim uzere kendinizi diger adaylardan farkli kilacak somut ozellikleriniz varsa is bulma acisindan korkmaniza gerek yok.
    14. Yurtdisi imkanlarina gelecek olursak, kendi cevremden bircok kisi ozellikle gectigimiz 3-4 senede Almanya, Amerika, Kanada agirlikli olarak ulke degistirdiler. Burada genel olarak 2 yol kullanabilirsiniz. Turkiye de calistiginiz sirket yabanci kokenli bir sirket ise ya expat olarak (sureli) ya da lokal kontrat ile baska bir ulkeye gidebilirsiniz. Ikinci yol ise yurtici ve yurtdisi headhunter lar vasitasi ile direk yurtdisindaki pozisyonlar icin gorusme yapabilirsiniz. Ikinci durum icin oldukca kalifiye ve yetkin birisi olmaniz gerektigini soylememe gerek yok.
    15. Yurtdisi maaslar icin de burada ne yazik ki bircok yanlis bilgi okudum. Ozellikle avrupa ulkeleri icin maaslariniz yaptiginiz is ve konumunuza gore cok degiskenlik gosterebilir. Bunun disinda vergi oranlari hem ulkeden ulkeye hem de aile durumunuza, cocuk sayiniza bagli olarak degisir. Maaslari cok merak ediyorsaniz Glassdoor.com vb siteler en azindan bir fikir verir ancak orada bile cok yaniltici bilgiler olduguna bizzat sahit oldum. Bir de yurtdisinda brut ve net arasindaki fark cok fazla olabiliyor. duydugunuz rakamlarin cogunlugu bruttur. Ozellikle 10.000 Euro vs diye yazilmis rakamlar varsa.
    16. Ise basladiktan bir sure sonra ilgili sektorleri ve departmanlari taniyacaksiniz. Kariyerinizi ne sekilde yapacaginiza karar verin. Oradan oraya suruklenmeden ne istediginizi bilir bir sekilde calisirsaniz istediklerinize daha rahat ulasirsiniz. Once operasyonda baslayip sonra finansa gecip sonra satista devam ederseniz sizi CEO yapmazlar. Rotasyon iyidir ama her bolumde 1-2 sene kalirsaniz baska bir intiba birakirsiniz.
    17. Yonetici olmak gibi bir kayginiz yoksa ve kafam rahat olsun ama iyi para kazanayim diyorsaniz bir konu secip uzmanlasin. Alani secerken gecerliligini uzun sure koruyacak olmasina dikkat edin ve kendinizi guncel tutun. Ornek vermek gerekirse vergi mevzuatinda uzmanlasin, kalip dizayni ve imalati konusunda uzmanlasin, PLC ve otomasyon konusunda uzmanlasin (bu konu ozellikle Industry 4.0 ve IoT sonrasi cok daha fazla enteresan olabilir), data analizcisi olun vs.vs.

Basta dedigim gibi biraz uzun ve kopuk kopuk oldu ama umarim ilgilenen arkadaslara faydasi olmustur.

• quote:

Orijinalden alıntı: crux07

bir bilgisayar mühendisi adayı olarak mezun olunca en az 5k maaş bekliyorum.takribi 2023 2024 gibi mezun olur askerlik vs aradan çıkar iş aramaya koyulurum.

günümüzde bile gerçekten düşük miktar bilgisayar mühendisi için.
    şuan yeni mezun bir bilgisayar mühendisi olsam eğer gerçekten çok acil iş bulunup aileye maddi destek sağlamak gerekmiyorsa freelance iş yapar ufak bir ofis açar benimle bu yola başlıyacak bir yoldaş bulur ilgili alanlara yönelir işimizi yaparız.

üniversiteyle bağı koparmayıp hevesli ve bilgili öğrencilere duruma göre part time iş verir allah ne verdiyse yardırırım.

tabi hayaller hayaller
    sen üniversiteyi bitirdiğinde alacağın maaş 200 dolar. türkiye burası. 2023'de ülke mi kalacak?

• Hayır
  • bilgisayar muhendisi. 6.450 net + yilda 1 kez prim. ilk tam zamanlı işim. 2018 haziranda mezun oldum.

• Cinali1 C kullanıcısına yanıt
    Okul?

• Özel okul %75 burslu. Dandik bir okul oldugundan adini vermek istemiyorum. Hatta ortalamam bile baya bir dusuktu.

• quote:

Orijinalden alıntı: Cinali1

Özel okul %75 burslu. Dandik bir okul oldugundan adini vermek istemiyorum. Hatta ortalamam bile baya bir dusuktu.
    Kesin atılım mezunusun ve hewalsanda çalışıyorsun.

Nasıl başardın bunu?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği mezunuyum. Adam asgari ücretten almaya bile tenezzül etmedi İŞKUR aracılığıyla aldı( Gerçi yine asgari ücret ama maaşı devlet veriyor, işveren değil). Seni köle gibi kullanıyor çünkü mecbursun :) Yok yeni mezun oldum 10 k maaş alıyorum 7 k maaş alıyorum hayallerler yaşayanı gerçekler severmiş beyler yapmayın :D
  • Burada 6 bin 7 bin alıyorum diyenler

Bir de haftada kaç saat çalıştıklarını toplantı var bahanesi ile kaç saat ekstra mesai yaptıklarını çalışma şartlarını ya da gecenin bir vakti telefonla aranıp gelmen lazım olayları yaşanıyor mu yaşanmıyor mu bunlardan da

Bahsetselermiş keşke
  • quote:

Orijinalden alıntı: mburakty

Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği mezunuyum. Adam asgari ücretten almaya bile tenezzül etmedi İŞKUR aracılığıyla aldı( Gerçi yine asgari ücret ama maaşı devlet veriyor, işveren değil). Seni köle gibi kullanıyor çünkü mecbursun :) Yok yeni mezun oldum 10 k maaş alıyorum 7 k maaş alıyorum hayallerler yaşayanı gerçekler severmiş beyler yapmayın :D
    Sakarya üni çok iyiymiş gibi bir de bu maaşları alanlara hayal dünyasında demişsin

Sen o üniversiteyi bitirmek için ne yaptın ?

Etraf üni mezunu kaynıyor etraf inşaat müh. kaynıyor senin onlardan farkın ne ?

Bunu yargılamak için sormuyorum sen kendini neden inşaat müh. ile bir tutuyorsun onu anlamaya çalışıyorum
  • quote:

Orijinalden alıntı: mburakty

Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği mezunuyum. Adam asgari ücretten almaya bile tenezzül etmedi İŞKUR aracılığıyla aldı( Gerçi yine asgari ücret ama maaşı devlet veriyor, işveren değil). Seni köle gibi kullanıyor çünkü mecbursun :) Yok yeni mezun oldum 10 k maaş alıyorum 7 k maaş alıyorum hayallerler yaşayanı gerçekler severmiş beyler yapmayın :D
    Sen o üniversiteyi bitirmek dışında ekstradan ne yaptın yazacaktım
  • 
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.