Şimdi Ara

GERÇEKÇİ MÜHENDİS MAAŞLARI 2019 (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
487
Cevap
28
Favori
138.804
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
14 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Okulu yeni bitiren bir arkadaşım mühendis boşluğu oluşma ihtimali var diye ufak bir şirkette stajyer muamelesi görüyor.
    Diğer bir arkadaşım 4 senelik diplomasının getirdiği paradan daha fazlasını kazanabildiği için Migrosa girdi.

4 yıllık bitirmenin bir avantajı kalmadı.
  • Makine muhendisligi 3 - 3.5k antalya

Not. Kendi maasim degil yeni baslayanlarin maasi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RX 480 -- 29 Mart 2019; 14:10:38 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ortalama aldıkları maaş 3500 TL civarında oluyor. Geçtiğimiz 10 yılda çok fazla özel üniversite çıktığı için mezun sayısında da anormal bir artış oldu. Doğal olarak işveren için az paraya çok iş yaptıracak bir piyasa doğmuş oldu. Elbette belli başlı üniversitelerden mezun olanların aldıkları maaş daha fazladır lakin ODTÜ mezunu arkadaşım var, iş yetişmiyor diye çocuğu Pazar günleri bile bazen işe çağırdıkları oluyor. Olayın özü aldığın maaş değil bence, sana verilen değer ile doğru orantılı. Mühendis adamı sen Pazar günü bile iş yetişmiyor diye şirkete çağırırsan elbette alacağın verim de az olur.

Kafasını kullanan bir insan da Türkiye'de artık doktorluk dışında standart maaşlı bir iş ile para kazanılmayacağını bilir. Size tavsiyem, borsa konusunda kendinizi geliştirin. Başkasının altında çok iyi diplomaya sahip olsanız bile bu ülke koşullarında yaşayacağınız hayat belli bir standart düzenin üstüne çıkmaz. Kafadan atmasyon maaşları yazanlara da inanmayın. 2018 sadece 2000'den fazla firma konkordato ilan etti. Gerisini siz düşünün.

• quote:

Orijinalden alıntı: erco35coast

Okulu yeni bitiren bir arkadaşım mühendis boşluğu oluşma ihtimali var diye ufak bir şirkette stajyer muamelesi görüyor.
    Diğer bir arkadaşım 4 senelik diplomasının getirdiği paradan daha fazlasını kazanabildiği için Migrosa girdi.

4 yıllık bitirmenin bir avantajı kalmadı.
    4 yıllık bitirmenin hiçbir zaman avantajı olmadı ki zaten. Burası ara eleman ülkesi, E&E Mühendisi işsiz sokakta gezinir lakin elektrik teknikeri aylık rahat 4,000 TL para kazanır kimsenin de ağzının kokusunu çekmez.
  • Gıda mühendisi yok mu hiç ? Öğrenci olarak merak ediyorum hangi şartlarda çalışıyorlar ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: hikaye816

bu maaş,para konularında sallayan çok olur.bu bakımdan burada yazılan bazı rakamlara çok takılmamak lazım bence.

duyduğum kadarıyla asgari ücrete başlatıyorlarmış yeni mezun mühendisleri üzücü işler.

boğaziçi,odtü mezunu yabancı dil bilenler falan bunlar hariçtir tabiki.
    bu asgari ücret meselesi çok değişken bir durum.

Makine, imalat, otomotiv mühendisliği alanları için konuşmak gerekir ise;

Asgari ücret ile başlayan gençler genel manada -100 k ile öğrenci alan okullardan mezunlar, stajları genellikle naylon, bu okullarda okumalarına rağmen ortalamaları düşük ve yarısı okulu uzatarak bitirmiş, yabancı dilleri zayıf, ikinci yabancı dilleri zaten yok, uzmanlaştıkları cad/cam/cae yazılımı yok (sadece okulda aldıkları kıytırık ders ve youtubedan izledikle 2 3 saatlik video var), üretim prosesleri tayin edebilecek yetkinlikten uzaklar, planlama konusu deseniz eğitim ve tecrübeleri yok, tasarım deseniz pişmeleri gerekli, analiz mühendisliği deseniz o teknik bilgi ve fizik/kimya temeline sahip değiller. Pekçoğu excel gibi temel bir programın bile sadece %10 unu kullanabiliyor. Word dosyasını pdf haline getirmek için browserdan aratan mühendislik son sınıfta stajyer gördü bu gözler.

Hal böyle oluncada ufak-orta ölçkeli firmalar yada kobi lere giriyorlar. O firmalarda haliyle "sıfır" olarak gördükleri genç birine asgari ücret teklif ediyorlar. Ben işveren olsaydım sanırım bende asgrai ücret +200, +500 liradan fazlasını teklif etmezdim. Çünkü bu kişilerden firmanın verim alması aylar sürüyor, bu kişilere iş,atelye, proje teslimini arkanıza bakmadan yapmanızda yıllar sürebiliyor. Zaten size verdikleri ilk 2 3 ayki maaşı israf olarak bile görüyorlar.

Yine bahsettiğim sektörler için konuşmak gerekirse dil bilgisi çok önemli. Zira bilmediğiniz bir konuyu araştırırken bile dil bilginiz varsa kolaylıkla bilgi edinebiliyorsunuz, her konu hakkında türkçe kaynak bulamazsınız. Spesifik malzeme ile çalışıyor ise o konudaki makaleler %99 ingilizcedir, mühendisin okuyup anlaması, fikirler üretmesi ve üretimiona göre yönlendirmesi gerekir. Bahsettiğiniz üniversitelerinde asli üstünlüğü dil bilgisindedir. Yoksa Türkiyedeki üniversitelerin genelinin mezunları, kendini spesifik olarak geliştirmediyse, ailesinde o işi yapan yoksa pekçok imalat sektöründe yetkin olarak mezun olamaz.

Misal endüstriyel kalıpçılık, plastik-metal yahut türevleri. Top 5 üniversitende seçmeli dersini alarak mezun olsanız direkt işe başladığınızda bu işin tasarımını yapamazsınız. Çalışarak tecrübe edinmeniz gerekir. Keza özel makine tasarımlarıda bu şekildedir, mekanizma bilgisi, temel otomasyon ve elektronik bilgisi gerektirir.

Yeni mezun için ilk başladığı firma ve bu firmadaki personellerin insani yönü önemli. Çünkü genel manada tek başınıza iş yapacak, iş bitirecek bilgide değilsiniz. Eğer size yardım edilmezsede mesleğe küsebiliyorsunuz, gelişemiyorsunuz, yerinizde sayıyorsunuz, ve muhtemelen iş hatta sektör değiştiriyorsunuz ve bu bir silsile haline gelip kariyeriniz yükselmiyor.

Olaya işveren açısından bakıldığında ise, misal bir kobisiniz. atelyeniz var, fason yahut bir firmaya bağlı çalışıyorsunuz. Makineniz, işçileriniz kurulu düzeniniz var. Ama bu atelyeye hadi bir şef olsun derdindesiniz. Yahu alacağınız gencin a üniversitesinden, b üniveritesinden olmasına emin olun ihtiyacınız yok. Çünkü iş belli, yapılan şey işçilik, paketleme, talaş,enjeksiyon,pres, montaj. (profesyonel machining gereksinimi olan sektörü hadi ayrı tutuyorum) Hal böyle oluncada aradığınız profil biraz bilgisi olsun ama az maaşa tamam desin oluyor. İş verende biliyor aldığı çocuğun 1 2 yıla çıkacağını, ama adamın derdi sirkülasyonda olsa o atelyeyi çevirmek. Hal byle olunca 2000 e çalışacak mardin mezunu makine mühendisi diploması olan kişiyi alabiliyor.

Ülkedeki her üniversitede nerdeyse mühendislik blümleri var, akademik kadrolar deseniz leş, atelyeler lablar deseniz okulların çoğunda ya hiç yok yada milattan kalma.

• TCDD'de inşaat mühendisi. Geçen ay maaşı kemiksiz 6000 TL. Sene içinde vergi dilimine girip düşüyor zam gelip artıyor derken 2019 yılı ortalaması 5800 TL civarı olur diyebilirim. Tabi arazi vs. hariç .
  • Arkadaşım Karabük üniversitesi İngilizce elektrik elektronik mezunu olacak (2 dersi kaldı-donem uzadı) an itibariyle İstanbul da 2 bin lira teklif ediyor gittiği iş görüşmelerinde.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Katip3463

Arkadaşım Karabük üniversitesi İngilizce elektrik elektronik mezunu olacak (2 dersi kaldı-donem uzadı) an itibariyle İstanbul da 2 bin lira teklif ediyor gittiği iş görüşmelerinde.
    O üniversite ile iş görüşmesine gitmesi mucize.arkadasin mübarek adammış...

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 2 yıllık mezun olmak (bilgisayar programcılığı) gerçekten çok mu kötü?
    Asgari ücretin üstünde maaş alabilir miyiz?
    DGS ile 4 yıllığa tamamlamanın bir avantajı olur mu?
  • maşallah yine herkes 5bin 10bin sallamış

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • maşallah okudugum bölümü bırakıp hemen mühendisliğe geçmek istedim başlangıçta bile 4k-5k dan aşağı alan yok (!) sanırım ben salağım ki mühendislik okumuyorum
  • mehmet1398 kullanıcısına yanıt
    Yazılım geliştirici olarak bilgisayar programcılığı tercih edebilirsin. Yazılımda maaş düzeyini kendin belirlerken donanım ve ağ üzerine kariyer yaparsan şirketin büyüklüğü belirler.

Bilgisayar Mühendisliği mezunlarının büyük çoğunluğu yazılım geliştirme alanına yönelmiyor. Çoğunluğu alan dışı yöneticilik pozisyonu ya da yazılım yönetim süreçlerinde yer alıyorlar.

(Benim tercihim şuan için yazılım , analist ya da proje yöneticiliğine de hayır demem. Tabi burada (yazılım) kendi hedeflerime ulaştığımda bırakabilirim)

Bilgisayar programcılığı bölümünde ;
    - Mühendislikten daha yoğun bir yazılım eğitimi var.
    - Mühendisliğe göre daha çok boş vakit var.
    - Mühendislik kadar ağır derslerin yok.
    - Müfredatı beğenmesen bile çok ağır değil, kendi planlaman ile eş zamanlı devam edebilirsin.

Edit : 4 yıllığa kesinlikle tamamlamalısın ve yüksek lisans düşüncesi hep aklında olsun. İlerleyen yaşlarda büyük fırsatlar çıkabilir karşına.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi acbold -- 29 Mart 2019; 23:50:36 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-6D7247931

İlk mezun maaşları bu ise kesin 5 kişilik iş yaptırıyorlar. Zamanında 4k euro maaşla katara gitmedim. Çünkü gidenlerin sadece 2 haftada 1 tatili vardı.

Alıntıları Göster
    5 kişilik iş falan yapmıyorlar. bu forumda kime sorsan yeni mühendis maaşı 1500 - 2000 lira der. çünkü bunu yazanlar lise okuyan daha hayatında işe girmemiş tipler. işkembeden sallıyorlar.

bu arada 4000 euro ile katara gitsen muhtemelen seni eşek gibi çalıştıracaklardı(sanırım inşaat mühendisisin)

• netstat kullanıcısına yanıt
    2 haftada bir tatil CİVİL ENGİNEER :)

• Allah aşkına bilgisayar mühendisliği mezunu olup savunma sanayiinde çalışan bir abimiz bana orda ne iş yaptığını söyleyebilir mi ? Yazılım üzerine mi gidiyorsunuz yoksa elektronik kısmında kendinizi geliştirip o yolu mu izlediniz ? Teşekkürler.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam gazi üniversitesi inşaat okuyorum. Bana ne önerirsiniz? Ankarada alt yapı işleri yapan firma biliyo musunuz?

• quote:

Orijinalden alıntı: Oğuzhaan

Allah aşkına bilgisayar mühendisliği mezunu olup savunma sanayiinde çalışan bir abimiz bana orda ne iş yaptığını söyleyebilir mi ? Yazılım üzerine mi gidiyorsunuz yoksa elektronik kısmında kendinizi geliştirip o yolu mu izlediniz ? Teşekkürler.
    RTOS
    embedded systems
    data science
  • quote:

Orijinalden alıntı: drmaths

2 haftada bir tatil CİVİL ENGİNEER :)
    normali o. 3 4 ayda bir 10 15 gün tatilinde var. bende şantiyede çalıştım o kadar kötü değil. paranı biriktiricen memlekette kral gibi yaşayacan.
  • Ben de yazayım aklınızda bir fikir oluşsun.

9 eylül makine - izmir - 3300 tl
    celal bayar elektrik - istanbul - 2600 tl
    pamukkale makine izmir - 3000 tl
    pamukkale makina izmir 2500 tl
    celal bayar endüstri - denizli 2700 tl

Arkadaşlarımın ilk maaşları bu şekilde oldu. Ben ise hala iş arıyorum. İş aramaktan o kadar sıkıldım ki asgari ücrete anında kabul edeceğim.
  • 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.