|
GERÇEKÇİ MÜHENDİS MAAŞLARI 2021 (9. sayfa)
-
-
Hangi üniversite hocam?
-
Özel bir banka içerisinde, Analist olarak çalışıyorum. ODTÜ Bilgisayar müh. mezunuyum. Daha önce farklı sektördeydim.(e-ticaret)
Maaşım ilk başladığımda rezalet durumdaydı. Geçen yıl güzel olmuştu. Bu yıl normalizasyon oldu derken, dolar zıpladı her şeyin fiyatı fırladı ve maaş yeniden eridi. Yeniden boğuşma zamanı oluştu. 4 yıllık deneyimim var, bu yıl 10.500'e yakın bir maaş alıyorum.
Asgari ücret: 2.825,90, öğretmenler 4.5-5000 (özel), Özel işçiler (Tersane, belediye vs)- 5000 - 7000(Biraz daha fazla olabilir)
İşe başladığımda simit 0.75 kuruştu, şuan 2.00 TL (Kimi yerde 2.5 veya 2.25 fiyatlar gördüm) , benim maaşım çalışmaya başlamamdan beri artıyor, iş değiştiriyorum, kıdem alıyorum veya pazarlık yapıyorum bir şekilde artıyor ama hayat pahalılığı ile ancak eşitleniyorum. Fakat, her şeyin fiyatı inanılmaz şeklinde artıyor, bu yüzden sıkıntı yaşıyorum.
Hayat şartları gün geçtikçe zorlaşıyor. Eskiden de belki böyleydi ama mühendisler iyi alıyordu ve 6 ayda bir zam alıyorlardı. 1999-2000 senesinde göreve başlayan yeni mezun mühendis, asgari ücretin 7 katı alıyordu. Artışları yüzdesel olarak koruyucu ve artırıcıydı.
Şuan böyle bir durum söz konusu değil. Hayat şartları ciddi anlamda insanı zorluyor.
1 Yıl önce aldığım, Xiaomi TV box fiyatı= 373.5 , üzgünüm televizyonum çok akıllı bir televizyon değil :(
Şuan fiyat: 556 TL , %49 artış var!!!! Enflasyon %20 diyelim, hayat pahalılığı bu durumun 2 katı.
Başka aldığım 1000 TL ve üzeri bir alışveriş ile şuan arasında 450-500 TL fark var. (teknolojik bir ürün değil)
Ev ve araba fiyatlarına girmeden değinmek istiyorum, onlarda inanılmaz şekilde artıyor. Düşen göremedim.
Aldığınız maaşı devamlı biriktirip ve değerlendirip bir şeyler almanız çok ama çok zor. Şuan Sıfır B segment ,2020 model araç, 200 Bin TL.
-
Tecrübeli abi/ablalarıma sorum var. EGE ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ istiyorum. Bu üniversiteden mezun olmak bana avantaj sağlar mı? Mezun olduktan sonra iş bulma konusunda vs. zorluk yaşayabilir miyim? Bildiğim kadarıyla bu bölümde İngilizce yok, İngilizce'nizi geliştirmek adına neler yaptınız? Mezun olduktan sonra maaşınız yaklaşık ne kadardı?
Cevaplarsanız sevinirim
-
TR de bir çok insanın girmek istediği bir okul ve bölümde argör olarak çalışıyorum. Staj için ingilterede dünyanın en önde gelen tekerlek firmasından teklif aldım 3 ay önce. Bana verilecek görev bildiğiniz planlama mühendisliği ve insan kaynakları göreviydi 6 ay süre için aylık 2 bin pound+ kalacak yer (250 pound ben ödeyeceğim londrada). TR vurdugunuzda 22 bin tl ediyor (güncel kura göre). Bu maaş inggiltere için son derece standart bir maaş (asgari ücretleri 1200 pound civarı zaten toplumun yuzde 5i anca alıyordur). Pandemi kaynaklı ve fakülteden staj izni alamadığım için gidemedim. Bunu neden mi anlatıyorum. Şurda gördüğünüz maaşlar inann bir mühendise verilecek paralar değil hangi okuldan mezun olursa olsun. Devlet kuru artırarak emek sömürüsüne girmiştir bedelinide beyin göçüyle ödeyecektir... Savunma sanayinde 9 muş 10 muş bunlar maaş değil dünya piyasasına göre. Hem biz ilk 100 deyiz diyeceksiniz hemde 1000 dolarla adam çalıştıracaksınız. Anca içi boş çöp dolu bir çalışan kesim yaratırsınız, giren 1 2 sene sonra yurt dışından teklif alınca uçar gider o kadar... Hindistana çevirdiler ülkeyi. Hiç bir kalitesi olmayan kurumlar bom boş mezun kalifiye olmayan çöp beyinler. Üstelik sadece sanayidede değil eğitimden tutun da sağlığa kadar.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi masa70 -- 12 Nisan 2021; 4:53:7 >
-
Murat Yücedağ LinkedIn üzerinden paylaşmış.
-
quote:
Orijinalden alıntı: scientiaMurat Yücedağ LinkedIn üzerinden paylaşmış.
Nerden aklımıza geldi makinayı seçmek
-
quote:
Orijinalden alıntı: 61günArkadaşlar mülakatlarda masanın öbür tarafında oturan birisi olarak söylüyorum. Kaç para istiyorsun deniyorsa buna cevap vermeyin. Tuzaktır. Ben size güveniyorum firmayı da beğeniyorum teklifinizi bekliyorum diyin. Kaç maaş istiyorsunu anca sana şantiye şefi sorar :) yapmayın
Valla o sizin yanlışınız bence, ben de masanın öbür tarafından oturuyorum mühendis olarak, profesyonel İK uzmanı falan değilim baştan söyleyeyim. Bana göre de maaş isteme ne uygun görürsek odur demek vizyonsuzluktur, köle düzenidir. Bu ülkede yasal zorunluluk olmasına rağmen, yemeği de karşılıyoruz deme cüretinde bulunan yerler de var sonuçta.
Biri bana ne para uygun görürseniz kabul ederim izlenimi verirse ben o adayı direkt elerim. Çünkü özgüvensizdir, kendine güvenmiyordur çünkü vasıfsız, hedefsiz biridir diye düşünürüm.
İki örnek vereceğim yakın zamandan,
- CNC operatörü alacaktık, bilenler bilir iyi elemanın maaş skalası yüksektir. Biri geldi şöyle yaparım böyle yaparım dedi ve düşük bir para söyledi. Benim elememe mani oldular adamı aldık, operatörlükten tek anladığı makinenin başında durup parça söküp takmakmış. Bu arkadaşla yolları ayırdık hızlıca. Bizim şirketin tarzı değildir adam çıkarmak. Mecbur kaldık, çünkü bizim vaktimizi alıyor fazlaca ve malzemeyi çöp ediyordu.
- Bir mühendis alımı yapacaktık, fakat tecrübesiz olmasına rağmen yüksek bir bedel istedi. Tabi ki herkesin beklentisi aynı olmaz, ama o istenen paranın altını doldurmak lazım. Gereğinden fazla böbürlenmesi elememize neden oldu.
-
Hocam ben Facebook'ta çalışan bir Türk mühendisin videosunu izlemiştim. O da şöyle söylüyordu: Maaş pazarlığı için elinizde koz olması lazım. Mesela şirket sizi transfer ediyorsa pazarlık yapabilirsiniz. Ama yeni başlayan bir adayın çok fazla pazarlık gücü olmuyor. O yüzden sektöre yeni atılan bir adayın pazarlıktan ziyade piyasa ortalamasını bilmesi ve bunu paylaşması gerekmez mi?
-
İyi kazanan baya arkadaşımız varmış ben beklemiyordum bu kadarını kıskanmadım değil. Bilgisayar mühendisi olmak istiyordum ama açıkçası yemedi işte işsiz kalırsın lafları vardı 5 sene önce de. Gittik diş hekimliği yazdık. Şimdi de ekonomi o kadar kötüye gidiyor ki döviz direkt etkiliyor zaten. Halkın durumu da ortada Ahmet amca 200 lira bir diş çekimine nasıl versin. Asgari ücret ile memur ücreti eşitlendi nerdeyse zaten.Paranın da pek kıymeti yok. Herkes sevdiği bölümü rahatlıkla yazabilir sanırım artık.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi analitikduzlem -- 15 Nisan 2021; 0:52:26 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Kendi yeriniz mi var yoksa çalışıyor musunuz? Kanal tedavisine 500 lira verdim. YouTube'dan izlemiştim önceden nasıl yapıldığını ve aldığınız ücret az geldi. Resmen küçük bir ameliyat. Ama tabii milletin kafası günde 5 kanal tedavisi yapsa ayda 50 bin lira eder gözüyle bakıyor :)
-
quote:
Orijinalden alıntı: scientiaHocam ben Facebook'ta çalışan bir Türk mühendisin videosunu izlemiştim. O da şöyle söylüyordu: Maaş pazarlığı için elinizde koz olması lazım. Mesela şirket sizi transfer ediyorsa pazarlık yapabilirsiniz. Ama yeni başlayan bir adayın çok fazla pazarlık gücü olmuyor. O yüzden sektöre yeni atılan bir adayın pazarlıktan ziyade piyasa ortalamasını bilmesi ve bunu paylaşması gerekmez mi?
Kesinlikle katılıyorum. Piyasayı bilmek, gerçekçi olmak lazım. Bu kafadan bir artıdır, çünkü aday araştırma yapmış bir emek harcamış intibası oluşuyor. Diyelim piyasa ortalaması 3000 TL. Siz burada altını doldurarak 3500 isteyebilirsiniz, pazarlık çoğu yerde olur tam kurumsal olmayan yerde. Zaten direkt maaştan ötürü eleyen bir yerde şansınız çok azdır, çünkü o ilana başvuran yüzlerce aday vardır ve tek kriter maaş ise büyük ihtimalle elenmeniz olasıdır.
Pazarlığı sadece maaş olarak düşünmemek lazım. İşe olan istek, diğer özellikleriniz dil, eğitim vb. bunlar da bir unsurdur. Açıkçası yeni mezun arkadaşlar için çok büyük firmalar da çoğu zaman doğru bir tercih değil. Büyük denizde sıyrılmak zor, ya da saçmasapan bir ikcı sizi eleyebiliyor garip testlerle, psikolojik oyunlarla.
-
Haklısınız hocam. Ben genelde hep kurumsal yerlerde çalıştım. En az üç aşamalı mülakatlardan geçtim hep. İşe girmem bir ayı buluyordu. Sonra şu an çalıştığım yeri buldum. Kurumsal gibi ama daha tam süreçleri oturmamış yer. Şartları da baya iyiydi ama en garip bulduğum şey ise tek görüşmede direkt işe aldılar. Hatta yönetici, "İK sana teklif maili atacak. Kabul edersin" dedi. Aynı gün mail geldi ve ben de cevap döndüm. Sonra hemen peşinden evrakları istediler derken iki günde işe girmiş oldum. Yeri Beşiktaş'ta. Plazada katları var. Çalışan sayısı 100'ü gecik ve IT firması. Hizmet verdiği müşteriler de en büyük markalar. Şartları iyi olup da hızla işe alınınca çok şaşırdım.
Şu an dediğiniz gibi fırsat çok burada. Yöneticiyi ikna edip yetiştirilmek üzere farklı departmanlara kayabiliyorsunuz. Eminim ki diğer kurumsal firmalarda en az bir ay uğraştırırlardı.
-
Ben çalışmıyorum henüz ama arkadaşlarımdan kliniği olanlar var. Onlardan çok iyi biliyorum. Kanal tedavisi içlerinde en emek isteyenlerden biri. Bizce de ücret çok az. Hatta genelde yapmak istemezler başka birine yönlendirirler ya da dişi çekelim implant yapalıma kadar işi götüren meslek etiğinden uzak hekimler de var. Bizde de diş hekimleri odasının fiyat politikası var. Tam doğru olmayabilir 1200 lira belirlenmişti sanırım kanal+dolgu ücreti. Ama işte bunu halk kolay kolay karşılayamıyor. Yakın zamanda küçük bir ilçeye klinik açan bir arkadaşım mesela onu 300e yapıyor. Öyle bir vaka geldiğinde üzülüyorum bunla mı uğraşacam diyor hatta. Ben de hiç pazarlık yapma olaylarından haz almam. Uzmanlık sınavına gireceğim. İsmimizin başına uzman takısı alsak sonra zengin bir semte kapağı atsak daha hoş olabilir :D
Bu arada başkasının yanında daha kötü oluyor işler. Resmen köle gibi çalıştırılıyorsunuz fiziki olarak çok yoran bir branş. Onda maaş skalası çok değişken. Ama yeni mezunlara 5-6bin gibi komik paralar dönüyor. Komik diyorum çünkü üzerinden çok daha fazlasını kazanıyorlar.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi analitikduzlem -- 15 Nisan 2021; 1:19:48 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
quote:
Orijinalden alıntı: M3lank0likMakina Mühendisliğini yurt dışı imkanınız yoksa okumayın.Dil gibi sorunlarıda önceden halletmeniz lazım ki buda işin cabası.
Türkiye'de mühendislik adına çalışmak ve eğitim çok usandırıcı ve iş sektör ile alakasız olması ise cabası.
Şevkinizi kırmak istemem ama mühendislik okumamanız mental ve akıl sağlığınız için daha iyi olur.
Harcadığınız emeğe değmeyecek paralara çalışabilirsiniz.Şuan heleki tecrübesiz kişiler için bu daha zor.Mezun fazla ve artık işverenin eline ve keyfi kederine bakıyor işler.Kurumsal firmalar ble direk almaz zaten çok sayıdada değiller.
Yazılım mühendisliğine yönelebilirsiniz silinmeyecek ve önü gayet açık talebinde çok olduğu bir yön makina inşaat malzeme bilgisayar dünyadada trendi düşen meslekler.
Almanyada çalışan 6 yıl Türkiye'de çalışma bir makina mühendisi olarak söylüyorum.
Yeni mezunlara 9500 filan demişler.Nereymiş ora merak ettim.Bu saçma sapan laflara inanmayın.
Bir yere eğer göze çok yüksek gelen maaşı cidden verebiliyorsa ya o işin sorumluluğu çok ağırdır(yanlış ve hatada başınız ağrıyabilir) yada çalışma saatleri bazında sizi sürüm sürüm sürümdürmesi olasıdır.(esnek çalışma saatleri gecelerinizin gündüze karışması)
az muz değerli çok muz değersiz
inşaat pdr psikoloji hukuk ne olduysa yazılım da öyle olacak bence
yazılıma ilginiz yoksa yazmayın bence ileride pişman olabilirsiniz
-
front-end developer
2.5 yıl tecrübe
11k maaş
savunma sanayi'de calıstım 1 yıl.
-
Kardeşim ben yüksek makina mühendisiyim ne yazılımı ne yazması.quote:
Orijinalden alıntı: Guest-DD61D2951az muz değerli çok muz değersiz
inşaat pdr psikoloji hukuk ne olduysa yazılım da öyle olacak bence
yazılıma ilginiz yoksa yazmayın bence ileride pişman olabilirsiniz
Alıntıları Göster
Ha şuan yazılım popüler uzun bir müddette böyle olacak ama kazanımı olduğu kadar ameleliğide büyük.Sağlık problemi yaşar bu işi yapanlar.
< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
-
quote:
Orijinalden alıntı: :ArHaus:Moralini daha da bozacak bir şey söyleyeyim. Yeni mezun mühendise şu an 9.5k net veriyorlar ankara savunma sanayii firmaları. Yan ödemelerde promosyondur, hediye çekidir, primdir vs. derken daha da fazla oluyor.
Şaka bir yan başkalarının aldıklarıyla moralini bozacağına ben neden az alıyorum diye kendine sor?
Edinilmesi zor olan, yüksek eğitim, bilgi ve beceri gerektiren yeni yetenekler edinmeye bak. TR'de pahalı olan bir sensörü yurtdışından getirtmek yetenek gerektiren bir iş değil. Dil bilmek de aynı şekilde. Herkes biliyor.
Kaç saat çalıştığın, hangi sensörü nereden getirdiğinin çok bir önemi yok. O çalıştığın saatler boyunca yaptığın tek iş tornavida sallamaksa asgari ücreti bulabildiğine şükredersin. Ama o saatlerde yüksek bilgi ve beceri, eğitim gerektiren bir problemi çözmekle uğraşıyorsan sana ayda 10k-15k-20k bile verirler kolayca.
Alıntıları GösterO tarz yerler 3.5 üstü diploma, sağlam İngilizce, sağlam okul istiyorlar. O seviyede biri zaten şuan remote -en azından yazılım- ile 4000-5000 dolar kazanıyorlar. Türkiye'de kaç kişi bu 3 niteliği sağlıyor? Bir elin parmağını geçmez.
-
0 TL çünkü işsizim. Mak. Muh. Yaş 27
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Mezun olmayan ve henüz üniversiteli 10 arkadaşım var.
Minimum 5k-10k arası maaşlar.
Sektör bilgisayar mühendisliği.
Bilgisayar mühendisi olan adam mexun olduğu halde 5k altına çalışıyorsa gitsin çöp karıştırsın.
Junior maaşları 6 K dan başlıyor.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X