Şimdi Ara

GEZI REHBERI (TUM DUNYA GEZI YAZILARINIZ-SEYAHAT IPUCLARINIZ) (21. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
869
Cevap
188
Favori
139.598
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1920212223
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • beyler endonezya / jakartaya gidiyorum, değerli yazılarınızı bekliyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kvadankpakal -- 21 Haziran 2013; 7:28:24 >
  • Arkadaslar praga gidicem kurbanda. Çek vizesi almak için önerebileceginiz vize ofisi varmı. Yada çek büyükelçiliginin anlasmalı oldugu birvize ofisi varmı.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: mugelondon

amerikanın güneyi (houston, dallas, new orleans, atlanta, savannah) hakkında bilgi sahibi olan varsa pmden haber gönderirse sevinirim.

ekimde 2 haftalık bir tatil yapmayı planlıyoruz. şimdiden araştırmalara başlamak lazım :)
    Herkese merhaba,

Kurban bayramında Amerika seyahati planlayıp Orlando 'ya gitmeyi düşünen varsa tüm detayları ile Orlando seyahatini yazdim. Umarim işinize yarar :)

http://www.gezecegiz.com/orlando/

GEZI REHBERI (TUM DUNYA GEZI YAZILARINIZ-SEYAHAT IPUCLARINIZ)

• quote:

Orijinalden alıntı: etatlici

Herkese merhaba,

Kurban bayramında Amerika seyahati planlayıp Orlando 'ya gitmeyi düşünen varsa tüm detayları ile Orlando seyahatini yazdim. Umarim işinize yarar :)

http://www.gezecegiz.com/orlando/

gezi yazısı için teşekkürler ayağınıza sağlık

• cinematic kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler :)

Turla değilde tüm araştırmayı kendiniz yaparak bir yerlere gidiyorsaniz bu tip yazılar çok büyük ihtiyaç. Ben çok acısını çektim , başkası faydalansın diye özellikle yazdım :)
  • meraba
  • quote:

Orijinalden alıntı: eliadato

quote:

Orijinalden alıntı: mtasova

Arkadaşlar Ağustosun 9 u ile 25i arası bangkok khaosan(3) phuket(6)(adalar dahil) kamboçya(3) bangkok-pattaya(4) olacak şekilde gezi planlıyorum tüm otelleri yüksek mablağlı olmayacak iekilde seyahatt hattından almak istiyorum acil yapmam lazım planı yardımınız lazım otel ve rota tavsiyesi lazım

Eylülün ilk iki haftası oralarda havalar nasıldır bilginize var mıdır?

eylül ve ekim ayları oralar için muson yağmurlarının olduğu aylardır. yani ölü sezon diyebiliriz. aşağıdaki linkten aylara göre tavsiye durumlarını incleyebilirsiniz.

http://www.thebesttimetovisit.com/weather/bangkok-idvilleeng-93.html

• muhendisgsm kullanıcısına yanıt
    Cevabınız için çok teşekkürler.
  • Kiev'den kısa kısa : Saw'dan başladık yolculuğa bietler business olduğundan lounge kullandık masaj koltuğu dışında bence zayıftı kısa mesefade business uçmaya hiç gerek yokmuş :( uçağa binerken de inince de hiç bir avantajı yoktu bir tek yemekte o kadar ona da değmez . Kiev havalimanını Türkler yapmış saw havası var bizim pasaport kontrolda soru bile sormadı ama yanımdaki bankoda dert anlatan vardı . taksiler şehire 350-300 uah arası istiyorlar ben önceden 23 euro ya(230 uah ) bu linkteki taksi ile anlşatım ingilizce biliyor o olmasa oteli bulmak zordu :http://ferry-service.kiev.ua/index.php?lang=en
    BU arda 100 euro = 1045 uah her yerde bozuyorlar sorunsuzca .Kaldığım otel bu idi fiyata göre iyi ama duş çok küçük ve ilk seferde bulması zor yoksa meşhur maydan'a çok yakın :http://www.booking.com/hotel/ua/mini-on-kiev-downtown.tr.html?sid=b3d31596ffcf4b061ba7566790c62c75%3Bdcid%3D1
    Genel olarak maydan civarı pahalı bir thsirt 9 euro matruşkalar 20 euro . Yemek ilk gece tgi fridayde 2 bira 2 hamburger 23.5 euro , sonra lokal bir yerde 7 çeşit yemek 2 içecek 10 euro ama tavsiye etmiyorum birdewww.kuvshin.com.ua diye bir yere gittik üst sınıfa hitap ediyormuş ,1 house wive 1 borch çorba bir şaşlık kebab 35 euro ama eşinizle giderseniz tavsiye ederim yemekler harika . Meşhur Khreshchatyk Caddesi dolaşmak çok keyifli kimse rahatsız etmiyor bir paris madrid havası var eski ama güzel binalar çok geniş caddeler ve kaldırımlar yollarda her çeşit güzelliğe rastlayacaksınız sık sık alt geçitler var hepsinde küçük küçük dükkanlar tabi ucuz değil birde sıkca küçük kahve arabaları var o kadar çoklar ki neden starbucks falan açılmadığı meydanda caddenin sonu meşhur Maydan turist dolu hafta sonu trafiğe kapatılıp konserler veriliyor elinde biralar ile eğlenen güzel bir kalabalık .ben insanlarından çok memnun kaldım hep güler yüz ile yardımcı olmaya çalışıyorlar . İlk gecede bale gösterine gittik güzel idi şimdilik aklımda kalan bu .

• Arkadaşlar haftaya kısmetse eşimle tayland yapııcaz...önce bangkok sonra phuket pattaya ve kamboçya var seyahatde 100 lerce forum gezi sitesi v.s okudum daha not almadım ama bgn başlıyorum not almaya... Yardımlarınıza ihtiyacım var mesela nereden alışveriş yapılır turları nereden satın alayım ulaşımı nasıl sağlıyım bunlar benim için kilit noktalar oteller ve uçuşlar hepsi belli
  • Kısa kısa Hong Kong : North point ibis otelde kaldım hk otellerine göre normal büyüklükte 11 metrekare ulaşımı çok kolay havalimanından 40 hk (10 tl ) direk otobus hemen önünde iniyorsun 30 metre ileride metro durağı var zaten hk da mtr ile her yere gidebilirsiniz önemli olan nerede kaldığın değil mtr istasyonuna ne kadar yakın olduğunuzdur.Otelde wifi vardı ama sık sık kesildi ben körfez manzaralı oda tercih ettim tavsiye ederim harika bir manzara vardı elemanlar çok yardımcı idi düzgün ing konuşuyorlardı otel temiz idi ve şarj için fiş götürmeyi unutmuştuk 2 adet ücretsiz verdiler . İlk gün mong kok'da geçirdik burada en keyifli yer Kadınlar pazarıdır (ladies market) her şey için pazarlık yapın dedikleri fiyatın 3 te 1'i ile yarısı arasında fiyat teklif edin . etrafta oldukça elektronik mağazası vardır artık fiyatlar çok uygun değil ama bir şey alırsanız mutlaka kutusunu kendiniz açıp o açtığınız kutuyu alın kapalı kutu ile gitmeyin acı bir süpriz olablir. Yemek olarak dim sum tavsiye edrim genelde sabahları vardır ama gün boyuda servis eden yerler var pirinçten açılan minik yufkanın içinde karides tavuk sebze gibi seçenekler var eğer lüks ve manzaralı bir yer isterseniz tsim sha t sui de ocean center var 4. katında jade garden isimli restorantta yiyebilirsiniz iyidir iki kişi 90 l ye rahat doyarsınız [Ayrıca bu ocean center yanındaki harbourcity alışveriş merkezi ile birleşiktir iyi markların outletlerini bulmak için uğraşmayın buradaki indirimler ile aynı paraya gelirler. oceancenterın hemen yanında ferryler(küçük gemiler ) vardır bunlarla karşı yakaya geçebilirsiniz ucuz ve keyiflidir ferryleri geçince star road başlar burada yerlerde ünlü çinli artistlerin el zileri var ayrıca bruce lee'nin heykelide vardır .
    Ben gitmesem de disneyland ile ocean park eğlence yerleride çok meşhurdur ocean parkı tavsiye ederim . . 2. gün Lantau adasına teleferik ile gidip ıradan büyük buda heykelini ziyaret ettik bu yaklaşık 7 km lik teleferik yolculuğu çok keyifli birde altı cam kabin seçebilirsiniz
    .önceden interneten biletlerinizi alın biz gittiğimizde nerede 1 km kuyruk vardı biletimiz olduğu için beklemeden bindik
    .http://www.np360.com.hk/en/

] aşağıdan gelip 3 dağ aşıp o büyük buda heykelinin yakınına gidiyorsunuz (gittiğiniz yerde herşey var ama biraz pahalı olabilir ) Not : eğer havalı çok rüzgarlı ve yağmurlu ise adrenalinden çokça hoşlanmıyorsunuz aman binmeyin derim ) ayrıca teleferikten inner inmez bir outlet var citygates outlet bizde bulabileceğiniz fiyatlara burada ayı ürünler var birde sakın hafta sonu gitmeyin mağazalara girmek için bile sıra oluyor . . Son gün ise yuma tei de Jade market ta gittik hiç gerek yok gitmenize yine otobusle stanley markete gittik çok meşhur ama sadece pahalı gezmek için iyi ama alışveriş için değil . Hafta sonu hk da dolaşmak akıl iş değil central denilen yer filipinli yuvası olmuş yerlerde yatıyorlar piknik için üst geçitte yatıyorlar ve hafta sonu aileler dışarıda her hangi bir yerde (disney-ocean park gibi ) çok uzun kuyruklar bekleyebilirsiniz . At yarışı severseniz happy valey ile sha tin hipodromlarını tavsiye ederim keyifli zaman geçirilebilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi modakartalı -- 26 Aralık 2015; 9:56:47 >

• Herkese iyi bayramlar :)

Kurban bayramında New York planlıyorsanız şu şekilde detaylı bir gezi yazısı yazdım. Umarım işinize yarar .

http://www.gezecegiz.com/new-york-gezi-rehberi-1/

http://www.gezecegiz.com/new-york-gezilecek-yerler/

http://www.gezecegiz.com/new-york-gezi-rehberi-midtown/

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• İtalya için bilgiler:
    (Gezi rehberi değildir)
    Floransa bölgesinde araç parketmek pazar günleri ücretsiz.
    Beyaz çizgili otoparklar her zaman ücretsiz
    Mavi Çizgililer minimium saatlik 0,30€ maximum 1,90€
    Sarı Çizgili olanlara parketmeyin aman diyeyim.

Regional Trenler 1€ (Hızlı olmayan bir nevi banliyö treni)

Roma Metrosu 1.5€

METRO OTOBÜS ve TREN duraklarında çok dikkatli olun.2 den fazla erkek grup görürseniz hemen kenara çekilin, yol verin. Biz soyulduk :(
    Taktik şu: sizi yürüyen merdivende arkalı önlü çeviriyorlar. Yürüyen merdivenin acil butonuna basıp durduruyorlar ve soyuyorlar.

İtalyaya ayak bastığınızda ilk işiniz Carrefour yada Conad bulmak olsun. Büfelerde 0,5 lt su 1€
    Dediğim marketlerde 1,5lt 0,18€

Eğer benim gibi içtiği suya önem verenlerdenseniz ve Erikli gibi tadı olan suları seviyorsanız Carrefour'un kendi markası olan Pembe şişeli suları alın. Tadı en güzel olan odur. Tecrübe ile sabittir.

Otobanlar süreyle ücret alır. Roma Bologna arası 15 dk molalı 25,20€ tuttu
    Benzin litresi 1,60-1,90€ arası değişir. Self servis yapıp kendim doldururum derseniz 1,60€ ya benzin bulabilirsiniz.Aynı istasyonda yok kardeşim pompacı doldursun derseniz 1,80€ ya size pompalar hiç çekinmez

Otobandan benzin alırsanız pahalıdır. Şehir içlerinde ucuzdur. Kredi kartı ile ödemeyi 3 istasyonda (self servis) denedim çalışmadı.

Sorusu olanı cevaplarım

• beyler boracay'a gideceğiz, Palawan adasına da ugrayalım diyoruz. nasıl gidilir bilen var mı?
    boracay veya palawan ile ilgili yazılara da hayır demeyiz :)
  • Gürcistan-Batum/Kobuleti/Poti/Zugdidi/Nokalakevi/Vani

Karadeniz gezimizin 4. gününde Arhavi'de Çkuni Berepe (Bizim Çocuklar) grubunun organize ettiği Gürcistan/ Laz tarihi gezisine katıldık. yukarıdaki haritada görülen güzergahı izledik ve sabah 08:00'de Arhavi'den yola çıktığımız gezi gece 02:30'da bitti.Yaklaşık 500km yol yapmışız baya yordu bizi.

Sabah 07:30'da toplanıp araca bindik ve 08:00 gibi yola çıktık. Arhavi'ye Sarp sınır kapısı çok yakın, yarım saate varmadan sınır kapısındaydık.
    Giriş için 15 TL ödeyip yurtdışı çıkış harç pulu almak ve verdikleri kağıda yapıştırmak gerekiyor, bu kağıt Gürcistan'da bulunulan süre içinde kimlik yerine geçiyor, kaybetmemeye dikkat etmek gerekiyor.
    Sabah erken saatte olmasına rağmen oldukça kalabalıktı ve Gürcüler inanılmaz çirkefti, sıra kavramları kesinlikle yok, aralardan sıvışmaya, sıra için konulan barlardan atlamaya çalışıyorlar. Bu hareketleri bizi baya gerdi ama kavga dövüşsüz işimizi hallettik.

Gürcistan'a geçtiğimizde ilk dikkatimizi çeken şey döviz fiyatları oldu. Öyle ucuz böyle ucuz dedikleri Gürcistanın para biriminin değeri bizimkinden yüksekti. Sınırda 0,75 iken oran ileride 0,84 oluyor, kesinlikle sınırda döviz alımı yapmayın, 2-3 km ilerlediğinizde fiyatların değiştiğini göreceksiniz.
    Güzergahımız doğrultusunda ilerlerken gözüme çarpan birkaç şey:
    Sınırda denetim yok denecek kadar az, sırtımızdaki çantaya kimse bakmadı, X-ray cihazından filan da geçmedik
    Taksilerin standart bir rengi yok
    Çok eski arabalara trafikte bol bol rastlanıyor
    Sovyet Rusya'dan kalma evler Batum'da bolca mevcut, baktıkça insanı geçmişe sürüklüyor
    Gürcistan şöförleri çok kötü, dikkatli olmak gerekiyor
    Yine çok eski varoş evler bulunuyor, çok fakir bir halk olduğunu düşünüyorsunuz
    Batum'da her yer inşaat, Türklerin gidip orada para harcaması neticesinde inanılmaz fazla yatırım yapmışlar, kalkınıyorlar
    Sahil şeridini bozmamışlar, yollar iç kısımdan ve oldukça virajlı. Sahil şeridini turizme açmışlar
    Doğu Karadeniz'le komşu olmasına şaşırıyor insan çünkü arazisi dümdüz, dağlık alan çok az
    Kobuleti:
    Batum'dan yaklaşık 45dk lık virajlı bir yolla varılan bu sahil kentinin 10km lik bir sahil şeridi mevcut. Bu yerin Gürcistan'ın Alanya'sı olduğunu ve neredeyse görülen herkesin turist olduğunu söylediler. Plajları inanılmaz kalabalık oluyormuş.
    Poti:
    Çok fazla gezemesek de öğle yemeğimizi burada yedik. Gürcistan'ın heralde en meşhur yiyeceği olan Haçepuri'yi ilk defa burada tattık.

Haçepuri bir çeşit börek, yumurtalı ve peynirli, oldukça lezzetli ve çok kısa sürede karın doyuruyor. Eğer başka yiyecek birşeyiniz varsa bir dilim yeter de artar bile.
    Arkada görünen beyaz şarap, sürahilerle masaya koyuyorlar, ağır değil, sanıyorum alkol oranı da pek fazla değil, su gibi gidiyor :)
    Daha sonrasında getirilen mantı benzeri yiyeceğin adı Hengeli.

Göründüğü üzere tabağa 7 tane sığmış devasa boyutta bir mantı. İçinde kıymalı bir karışım var, erikli bir sos veriyorlar üzerine dökmek için, fazlasıyla acı. Bizim damak tadımıza pek uygun değil. Kayseri mantısına kurban olalım bence :D
    Son olarak kavrulmuş et tarzı birşey geldi, daha önceden de duyduğum gibi Gürcistan'da et çok lezzetli, muhakkak tadına bakmak lazım.
    Yemeğin üzerine meyve olarak karpuz ve kavun geldi. Karpuz yine normaldi de o nasıl bir kavundu, tadı hala damağımda. Yediğim en güzel kavundu diyebilirim. Rengi itibariyle bal kabağına benzese de tadı çocukken kavunlu sakızlardan aldığımız tat.

Aşırı derecede doyduktan sonra programın biraz gerisinde olduğumuzu farkedip hemen yola koyulduk.

Yollar dümdüz, arazi dümdüz, her taraf yeşillik, her yerde 1-2 katlı, bahçeli müstakil evler var. Hepsinin bahçesinde inekler,öküzler, domuzlar, ördekler var. Muhteşem bir görüntü oluşturuyor. Araç yollarında sürekli inekler geziyor, dikkatli olmak lazım. Yol kenarları domuz dolu. Aracın içinde domuzların pisliği hakkında konuşurken 11-12 yaşlarında Karadenizli bir çocuğun " Nuh bile gemisine almış, siz daha ne konuşuyorsunuz" demesi bizde büyük takdir uyandırdı :D

45dk.lık bir yolculuktan sonra Zugdidi şehrine ulaştık. Zugdidi Gürcistan'ın büyük şehirlerinden bir tanesi. Binalardan hemen anlaşılabiliyor zaten. Orada uğrayacağımız yerin adı Dadyan Sarayı'ydı.

Bu aile Lazlığı bu bölgeye getiren aileymiş. Ha bir de Napolyon'a kız vermişler, bunun baya geyiği döndü aramıza. Sonuç olarak çoğu odayı açmadılar, içeride çekim vardı filan derken zaten kaydadeğer birşey olmayan müzeyi gezmemiz 10dk sürdü.
    Hemen yan tarafında bulunan kilisede vaftiz ayinine denk geldik.

Peder sırayla çocukları vaftiz etti, bize de pis pis baktı :) En son çok küçük bir bebek çok fazla ağladı, dedik heralde hıristiyan olmak istemiyor çocuk şunun kulağına ezan okuyalim diye ama dinletemedik tabi :)

Buradan çıkıp 1,5 saatlik yol sonunda Nokalakevi'ye vardık. Nokalakevi'de önce kalenin yanındaki müzeyi gezip( içinde eski toprak çanaklar ve küpler barındırıyor) bahçesindeki siyah üzümlerden ve armutlardan kaçak olarak tattık :)
    Kale ise eski Lazika Krallığının kalesi olup müthiş bir yerde konumlanmış, hemen yanıbaşından nehir geçen yeşillikler içinde müthiş bir yer. İnsan orada gezerken geçmişte orada yaşayan insanları hayal etmeden duramıyor.

Nokalakevi sonrasında 3. ve son müzemizi gezmek için Vani kentine gittik ama restorasyonda olduğunu öğrenip o kadar yolu geri döndük. Bunu da organizasyon yapan arkadaşların sempatikliği yüzünden eksi hanesine yazamadık :)

Havanın kararmasıyla birlikte Batum'a dönüş yaptık, burada yanyana olan iki Türk lokantasından birinde özlediğimiz yemeklerden yeyip Batum'da her gece olan müzikli ve ışıklı su gösterisini izlemeyeceğimiz yere gittik.

Sınır kapısına döndüğümüzde Gürcistan gümrüğünden geçtikten sonra Duty Free ye uğrayıp alkol alarak şansımızı deneyelim dedik. Normalde alkol ve sigara getirebilmek için en az 3 gün kalmak gerekiyor. Hatta Türk tarafındaki Duty Free bu yüzden hiç satış yapmıyor. Belki bir şişe içkiye birşey demezler diye şansımızı denedik. X-ray den eçerken gözüm ekrandaydı ve şişe kabak gibi görünüyordu fakat sorun etmediler. Ülkemizde 90 liraya satılan içkiyi de 40 liraya almış olduk :)

Araca binip tekrar Arhavi'ye döndüğümüzde saat gece 02:30 olmuştu. Fotoğraflı yazı burada

• Dubai'ye gidecek arkadaşlara faydası olması açısından aşağıdaki blog sayfamı incelemelerini tavsiye ediyorum

DUBAI GEZİSİ UYDU KOORDİNATLI

PHUKET adasına gidecek arkadaşlara faydalı olması açısından aşağıdaki blog sayfamı incelemelerini tavsiye ediyorum

PHUKET GEZİSİ UYDU KOORDİNATLI

• Su an Boracay'da bazi sokaklarda birkac gun once olan tayfundan kalma sular var. Onun disinda Japon ve Cin agirlikli turistler bulunuyor genelde. Denizi, dogasi guzel. Adada gorulnesi gereken her yeri dolasmaya vaktim olmadigi icin neler yspilabilecegi konusunda cok yardimci olamiyorum.

• emronr kullanıcısına yanıt
    dostum cevabın için teşekkürler. bugünler zaten muson öncesi tropikal bölgeler için çok verimli degil sanırım. dönünce gezi paylaşımını görmek isteriz.
  • Bir tek Filipinler'de yakalandim boyle yagmura. Filipin'de fazla bir sey yapmadigim icin burasiyla ilgili gezi yazisi yazmayi dusunmuyorum ama kisaca birkac bilgi verebilirim.

Otellerin 20-30 dakikada bir D-mall cevresine ucretsiz shuttle'lari var. Bu D-Mall dedigim buranin meshue bolgesi, her sey burada sanirim.

Boracay, Denize girilebilen bir guzel bir bolge. Eger ki Kalibo'dan gidecekseniz, Kalibo'ya indiginizde Southwest'in transferini secin. Fiyat 500 pezo ama benim otel uzak oldugundan 550 aldilar. Bu fiyata vergiler ve otelin kapisina kadr transfer, kisacasi her sey dahil. Ucuz olanindan alirsaniz ugrasie durursunuz ve Boracay'a indiginizde tuktukculardan kazik yeme olasiliginiz artar. Donus transferini otelden 700 pezoya aldim. Ama otelin calisani bizimle feribottan hemen sonraki otobuse kadar geldi. Buradan sonra geri dondu cunku ana otobuse bindirmisti bizi. Ana otobus deri ve geriye yatar koltukluydu. Bence fazla paraya degdi.

Havalimanindan manila'ya giderken de 100 pezo vergi aliyorlar.

Aklimda kalanlar bunlar simdilik

• MONTENEGRO – KARADAĞ

Selam arkadaşlar iş için Kosova’ya gittikten sonra arkadaşımın da katılmasıyla Priştina-Kosova’dan araç kiralayarak Herceg Novi-Montenegro’ya 4 günlük kısa bir ziyaret yaptık. Genel olarak bilgileri paylaşacağım.

Arabayı Europcar’dan THY Miles&Smiles indirimiyle 4 günlük 160 Euroya kiraladım. En ucuz olan Hyundai i20 denk geldi. Kiralama sorunsuz olarak geçti. Eğer ki Montenegro dışından araba kiralıyorsanız araç sigortaları genelde bu ülkede geçmiyor ve sınırda 15 euroya sigorta yaptırıyorsunuz. Biz sırasıyla Kosova – Arnavutluk-Montenegro hattında gittik. Bu üç ülke için Türk vatandaşlarına vize yok. Benzin 1,38 euro.
    Öncelikle araba kiralayacaklar için bilgi vereyim genelde geri kalmış tüm balkan ülkelerinde yollar tek gidiş ve tek geliş dolayısıyla ortalama hızınız 50 km yi geçmiyor. Mesafeler kısa gelebilir ancak süre olarak çok tutuyor. Özellikle Arnavutluk için de trafikten dolayı çok sıkıntı çektik. Ancak şu bilgiyi de vereyim Montenegro’nun bütün sahil hattını gezmek istiyorsanız araç kiralamak şart. Otobüs fln olanağı var ancak o trafikte ve sıcakta ben araçla sıkıntı yaşadım otobüste olanları düşünemiyorum.

Montenegro’ya girdikten sonra sırasıyla güneyden kuzeye doğru Ada Bojana , Ulcinj , Bar , Budva , Kotor ve Herceg Novi var. Oteli seyahat hattından aldık. Seçenekler çok kısıtlı sadece Herceg Novi’de 4* lı bir otelde yer vardı. Arkadaşımın puanı fazla diye puanla aldık ama biraz gereksiz oldu. 3 gece Hunguest Hotel Herceg Novi için kahvaltı dahil 410 euro karşılığı yaklaşık 74.000 worldpuan ödedik. Otel denize sıfır ama plajla otel arasından yürüyüş yolu geçmektedir. Kahvaltısı ok otel 4 * ama 3* anca eder benim gözümde.

Montenegro’da bütün sahillerde plajlar yer alıyor ancak plaj derken çok kumluk bir alan beklemeyin. Genelde beton bir setin üzerinden giriyorsunuz. Halk için her yerde açık plajlar var eğer ki özel bir plaja gitmek isterseniz de şezlong ve şemsiye kiraları genelde 3-5 euro civarında. Ülke çok dağlık olduğundan ( nerdeyse denizden dik bir şekilde dağlar başlamaktadır) ev veya diğer tesisler bakımından alan kısıtlı ve her yeri kullanmışlar gibi görünüyor. Ülkede fiyatlar diğer balkan ülkelerine göre yüksek. Bunda sanırım çok turist çekmelerinin önemi var. Genelde gördüğümüz araçlar Hırvatistan , Rusya , Polonya , Macaristan ve Sırbistan plakalılardı. Slav halkın devamı olduklarından özellikle Rusya’dan çok yatırım çekiyormuş ve bir çok Rus’un evi varmış Karadağ’da. Ülkenin yerel bir parası yok Euro’yu kullanıyorlar. Eğer marketlerden alışveriş yaparsanız küçük su 0,3 Euro , Kutu Kola 0,6 euro , Muz’un kilosu 1 euro vs..

Yemek konusunda biraz İtalyanlar’dan etkilenmişler. Her yerde pizza bulabilirsiniz. Bunun yanında balkan yemekleri ( pleskavitsa cevabi , burek vb..) ve tabii ki deniz ürünleri bol bol mevcut. Dilim pizzalar 1,5 euro civari , bizim köfteye benzer cevabi 3-5 euro , restaurantlarda pizzalar 5-8 euro civarında. Balık restaurantlarında balık çorbası ( çok iyi yapıyorlar denemek lazım ) 2-3 euro , porsiyon kalamar 8-10 euro , risotto 7-10 euro ve taze balıklar kilosu 20-45 euro arasında.

Biz ilk olarak birkaç gezi notlarında gördüğümüz Ada Bojana’da nehrin denizle buluştuğu noktada ( Bir nevi ağva gibi) MISKO adlı bir mekanda yemek yemek için durduk. 2 çorba , 2 kişilik salata , kalamar tava , 1 kg deniz levreği ve 4 kolaya 57 euro hesap ödedik. Ama her kuruşuna değdi diyebiliriz. Dilerseniz Ada Bojana’da plajda denize girebilirsiniz. Biz girmedik o yüzden detay veremeyeceğim.

Ada Bojana’daki yemek molasından sonra nerdeyse bütün sahil hattını geçip kalacağımız yer olan Herceg Novi’ye geçtik. Burada bir dipnot vereyim Herceg Novi’ye geçmek için 2 yol var. Biri Kotor körfezini dolanmak ( ancak hem km hem de zaman bakımından daha fazla) diğeri de Tivat ı geçtikten sonra feribotla karşı kıyıya geçmek. Bilet 4,5 euro araç içindeki yolcuya ekstra para yok. Feribotlar çok sık ve hemen dolunca kalkıyorlar. Öyle bizdeki gibi düzenli feribot sırası beklemeyin, feribota kim önce binerse o yol alıyor ona göre düşünmek lazım. Arabanızı alana parkedip hemen bilet ofisinden bilet almanız gerekmektedir. Bileti feribota binerken veriyorsunuz.

Saydığım tüm yerlerin “ Stari Grad “ dedikleri eski şehir bölgeleri var. Genelde tüm bu alanları korumuşlar ve turistik alan bunun dışında yok gibi. Budva’daki ve Kotor’daki eski şehirler gayet keyifli. Zaten kutu gibi , dar sokaklardan oluşan ve surlarla kaplı oluyorlar.
    Deniz Kotor dışında gayet temiz ve rahatlıkla girebilirsiniz. Biz genelde öğlene kadar denize girip öğleden sonra da diğer noktaları geziyorduk. Bir gün Kotor körfezine gittik ve Stari Grad ı gezdik. Kotor’da bir de dağın tepesine kurulmuş bir kale var. Çıkmak çok yorucu. Biz yaklaşık 50 dk da dinlene dinlene tepeye kadar çıktık. Giriş eski şehirin içinden ve 3 euro ücreti var. Mutlaka çıkarken yanınıza su , soda vs. içecek alın. 0,3 euroluk küçük sular yarı yola tezgah kurmuş satıcılarda 1.5 euro. Tepeye kadar çıktığınızda karşımıza Kotor körfezinin nefes kesici bir manzarası geliyor. Çıkmaya değer ancak yorucu olduğunu da not etmekte fayda var. Merdivenlerden oluştuğu için inmesi bile yarım saati buluyor.

Bir gün de Budva ve Sveti Stefan’a gittik. Budva çok kalabalık ve ülkenin turizm başkenti. Eski şehrin yanından itibaren başlayan bir sürü plaj var , plajların arkasında da restaurant ve barlar mevcut. Eğer kalabalıktan hoşlanmıyorsanız Budva size yorucu gelebilir. Burada da eski şehir çok güzel ve gezilmesi tavsiye edilir. İçerisinde hediyelik eşya dükkanları , restaurantlar ve mağazalar var. Gece hayatına düşkünseniz de yine adres Budva olması lazım. Budva’dan sonra ana karaya ufak bir yolla bağlı olan Svei Stefan’a geçtik. Resim çekmek için gittik. Adayı bir Uzakdoğulu sermaya satın almış ve otel kompleksi yapıyor. İçine girenler vardı ancak biz girmedik. Sveti stefanın iki yanında ve yan koyundaki Becici’de denize girmek için plajlar mevcut ve baya hit alan yerlerdi. Deniz için burayı da düşünebilirsiniz. Budva’dan dönüşte Kotor yolu üzerinde Radonovici kasabasında sağ kolda Veljni Mili adlı bir restaurantta kuzu tandır yedik. Patateslerle beraber yaklaşık 3 saat köz içinde pişiriyorlarmış. Kg 25 euro. Biz keyif aldık siz de deneyebilirsiniz.
    Ülkede yeterli boş alan olmadığı için park alanları kısıtlı. Dolayısıyla kalacak yerde otopark olmasına da dikkat edilmeli. Gerçi park paraları Avrupa gibi pahalı değil. Genelde saati 0,50 -1 euro civarında. Bazı sokaklarda günlük 5 euro maximum. Polisler radar ve alkol kontrolü yapıyorlar genelde. Arnavutlukta bizi durdurdular hatalı sollamadan dolayı 20 euro rüşvet verip arkama bile bakmadan devam ettim  Yabancı plaka gördüklerinde dillerini de anlamadığınızdan sıkıntı çıkaracaklarını düşünüyorsunuz.

Otel ve kalacak yer konusuna gelince seçiminizde denize yakın yer olması ilk kriter olmalı. Yoksa yürüyerek veya diğer bir şekilde denize ulaşmanız erekiyor. Bizdeki otel sektörü çok gelişmiş değil. Otellerin yanında pansiyon ve bb tarzı yerler fazlasıyla mevcut. Eğer buradan ayarlamadıysanız şehir girişlerinde insanlar üzerinde “ Sobe , Zimmer , Kamare , rooms “ yazılı tabelalarla yol kenarlarında bekliyorlar. Genelde evin odalarını da kiralamak yaygın olarak kullanılıyor. Eğer ucuz bir tatil yapacaksanız oda tutup , pizza yiyip halk plajlarında da denize girerseniz gerçekten çok ucuza tatil yapabilirsiniz.

Bunun yanında schengen vizeniz varsa Herceg Novi’den 40 dk uzaklıkta Dubrovnik’i ziyaret edebilirsiniz.

Genel olarak verebileceğim bilgiler bunlar. Umarım gitmeyi düşünenlere faydalı olur. Bunun dışında detay isteyenler de pm den ulaşırsa yardımcı olmaya çalışırım.

• 
Sayfa: önceki 1920212223
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.