aa nın haberinde var Gezi olayları öncesinde 1,70-1,80 bandında hareket eden dolar/TL, 2,39'a kadar devam eden bir ralli sürecine girerken diyor, https://tr.investing.com/ buradaki verilere de baktım uyuşuyor |
Geziden önce dolar 1,69, enflasyon %6,13 faiz %4, 52 idi ve yine memnun değillerdi. (2. sayfa)
![](/static/forum/img/downicon.png)
![](/static/forum/img/upicon.png)
![](/static/forum/img/close.png)
-
-
İyi de şuan dolara karşı tl güçlü ki. Yani 2-3 sene önceki durum yok. Şuan satın alma gücü olarak dolar bazında iyiyiz. Lakin Türk usulü bir enflasyon var memlekette. Mesela ben iplik satıyorum 5 dolardan 5.5 yaptım 10 puan arttı ya kazak yapan adam 30 arttırıyor satan adam 75 arttırıyor :D
-
Katladı ile %20 arasındaki farkı biliyormusunuz?!
12-13 arasında %10 artmış
13-14 arasınsa %20 artmış!
12-14 arasında %50 artmış!
bu mu ekonomik darboğaz?
bunu kriz?
21-23 arasında %300 arttı! 3 kat 3!
şakamısınız nesiniz!
click-bait mi yapıyorsunuz??
aa tabiki hükümeti savunacak!
yeri geliyor, hükümet aa yı yalanlıyor!
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Bu dolar kuru doğru değil dolar baskılı buralardan tutmak için epey para yakıyor yüklüce faiz ödiyeceğiz
-
quote:
Orijinalden alıntı: Téquilaİyi de şuan dolara karşı tl güçlü ki. Yani 2-3 sene önceki durum yok. Şuan satın alma gücü olarak dolar bazında iyiyiz. Lakin Türk usulü bir enflasyon var memlekette. Mesela ben iplik satıyorum 5 dolardan 5.5 yaptım 10 puan arttı ya kazak yapan adam 30 arttırıyor satan adam 75 arttırıyor :D
maalesef hocam,Türk usulü dediğiniz meseleden herkes şikayetçi.
-
Algı oluşturmaya çalışıyor aklınca. IMF ile yolu ayırınca ekonomiyi batırdılar. Bunun gibi işe yaramazlara kendi adamları diye devlette iş verdiler daha da batırdılar. Asgari ücrete iş bulamayacak vasıfsız gereksiz tipler devletten maaş alıyor. Birde ümmet falan diyor git suriyelilere anlat. Madem ümmetsin gelip Türklere dadanma. Arap, Afgan falan ne bulursan onlara propaganda yap.
quote:
Orijinalden alıntı: aksinaletinsanKatladı ile %20 arasındaki farkı biliyormusunuz?!
12-13 arasında %10 artmış
13-14 arasınsa %20 artmış!
12-14 arasında %50 artmış!
bu mu ekonomik darboğaz?
bunu kriz?
21-23 arasında %300 arttı! 3 kat 3!
şakamısınız nesiniz!
click-bait mi yapıyorsunuz??
aa tabiki hükümeti savunacak!
yeri geliyor, hükümet aa yı yalanlıyor!
zamanla artıyor, bu bir süreç, gezi vs patlattı ülkeyi, zamanla gezi darbe deprem derken iyice patladı.
-
ilk önce ümmetin ne demek olduğunu bilmeli.
ümmet
ad
- bir peygambere inanıp onun yolunu seçen kimselerin tümü.
Türklerden müslüman olanlar hz muhammedin ümmetidir, her dönemde yaşayanlar farklı bir peygamberim ümmeti olmuştur.
-
Kimbilir kaç kişiye daha atmıştım bu yazıyı .
Okuduktan sonra ister fenerin şampiyon olmamasına bağlayın ister geziye , ister yerli milli olmayan vatan hayınlarına ...
fed, kasım 2008'den sonra, konut piyasalarına, istihdama ve reel ekonomiye destek sağlamak amacıyla uzun vadeli faizleri düşürmek için, tahvil alımlarına başladı. parasal genişleme (qe) olarak da adlandırılan bu programların en önemli etkilerinden biri de, varlık alımları yoluyla piyasalara verilen paranın önemli bir kısmının gelişen piyasalara gitmesi oldu."
bu dönemde döviz ucuzdu ve kolaylıkla elde edilebiliyordu. o dönemlerde bu parayı gelip geçici işlere değil, ekonomik çarkı genişletecek faaliyetlere yönlendirin dense de türkiye bunu yapmadı. mahfi eğilmez 21 ağustos 2013 tarihli yazısında bu durumu: "bedava para bitiyor" olarak duyurdu.
çünkü, "dönemin fed başkanı ben bernanke'nin 22 mayıs 2013'te kongre'de yaptığı konuşmada, yılın ilerleyen dönemlerinde, varlık alımlarının hızında yavaşlamaya gidilebileceğini söylemeye yöneltti.
"tapering" olarak adlandırılan bu safha, varlık alımlarının azaltılması anlamına geliyor ve zamanı geldiğinde varlık alımlarının sonlandırılması ve ardından da faiz artırımına gidilmesinin yolunu açıyor.
bernanke'nin bu açıklamasını 19 haziran'daki basın toplantısında da tekrarlaması ile birlikte, uzun vadeli abd tahvil faizleri hızlı bir yükseliş gösterirken, dolar diğer para birimleri ve özellikle gelişen ülke paraları karşısında güçlendi. 2013 yılının yaz dönemindeki bu sert hareketlere, varlık alımlarının azaltılmasının yarattığı öfke anlamına gelen "taper tantrum" dendi." kaynak
içlerinde türkiye, brezilya, rusya, çin ve güney afrika'nın bulunduğu kırılgan beşlinin başına gelenlerin açıklamasıdır bunlar aslında. kırılgan beşli, 2013 yılında bir morgan stanley finans analisti tarafından, büyüme hedeflerini finanse etmek için sıcak para sahibi yabancı yatırımlara fazlasıyla bağımlı olan gelişmekte olan piyasa ekonomilerini tanımlamak için kullanılmıştır. hatta türkiye, bu kırılgan beşli arasında, yatırımcılar tarafından en kırılganı olarak tanımlanmaktadır: "these fears were realized this week when turkey, seen by most investors as the most fragile of the fragile five, raised interest rates 4.25 percentage points on tuesday."
2008 mortgage krizi sonrası dolarları piyasaya saçan abd, "2013 yılında fed’in tahvil alımlarının azaltılacağı yönündeki açıklamasıyla yaşanan ‘taper tantrum’da dolar ve abd faizleri yükselirken gelişen ülke para birimleri ve tahvilleri altı hafta boyunca düşmüştü." kaynak
ama türkiye'nin kötü ekonomisi sadece sıcak paranın suyunu çekmesinden kaynaklanmadı. 2004 yılında ab'ye giren ve 2014 yılına kadar türkiye ile benzer bir ekonomik büyüme seyri gösteren polonya ile bu tarihten sonra bir ayrılma meydana geldi. polonya ortalama olarak ekonomik büyüme performansını geliştirirken, türkiye ise ortalamada hep düşüşteydi.
dolayısıyla bir fırsat dönemi göz göre göre kaçmış oldu. anlıyoruz ki, bizim için ekonomik refah belki bir küresel kriz sonrası başımıza konacak bir talihtir, bir şans meselesidir. bu pek de yurttaşların ekonomik performansına dayanmamaktadır. bilemiyorum.
-
bundan etkilenmemek için sivil ve askeri teknolojiye yatırım yapmalıyız, en önemlisi de teknolojik gelişimlerin kaynağı harp sanayisidir lafını unutmamalıyız
-
Zaten torlasan toplasan 3-5 tane olay var son 20 yılda olan. Artık gezi de olmasa ne olacak bilmiyorum. Baksanıza her şey gezinin suçuymuş.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
quote:
Orijinalden alıntı: AlbatrosD.IIIFazılBeybundan etkilenmemek için sivil ve askeri teknolojiye yatırım yapmalıyız, en önemlisi de teknolojik gelişimlerin kaynağı harp sanayisidir lafını unutmamalıyız
bundan etkilenmemek için özelleştirmelerden gelen parayı , ülkeyi akan sıcak parayı çarçur etmeyecek bir yönetime sahip olmalıydık.
Böyle bir fırsatı, onlarca yılın birikimini akp çoçukları son model arabalara binecek diye ziyan ettiler.
-
Son model kısmı biraz demagoji bundan sonrasına bakmak lazım
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
100 milyarca lira değildir o, trilyon milyor üstü karesi dolar falandır.
-
Hacım, 128 milyar dolar mesela şuan kasada olsa, sonra suriyelilere harcanan 40 milyar dolar kendimize harcasaydık nasıl olurdu diye kafamda deli sorular
-
28 Mayıs 2013 Salı Başlamış Gezi olayları, 1.84 müş dolar
20 Ağustos 2013 Salı bitmiş gezi olayları, 1,99 olmuş dolar
Artış yaklaşık olarak %10
20 Ağustos 2013 de 1,99 olan dolar şuan da 35,80 civarı
Artış yaklaşık %1900
evet yiğidim, var mı cevabın?
Sanırım yok
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Heliosis -- 10 Şubat 2025; 21:26:27 > -
-
Git surilere anlat. İşine geldi mi milliyetçi işine gelmeyince ümmetçi. İyi biliyoruz bu numaraları. Onlara anlat belki dinleyen olur. Şu ülkenin son 10 15 yılını bilenlere gezi mezi diye masal anlatma. Karşındakileri balık hafızalı sanıyorsun herhalde. Berbat yönetip başkasını suçlamaktan vazgeçin. Eski hükümetler herşeyden suçlu akp hep masum hemde tek başına yönetip hep başkalarını suçlar.
hocam bikaç yazını okuyabildim, o kadar dayanabildim sadece, her yazında yorum yapmanı anlarım ama
yazılarında "başkası adına kabullenmeler yapıyorsun kendi kendine"
++++++++++++++++++++++
Bak bu yazdıklarım benim yorumum veya kabullenmem değil, tarihi gerçekler:
Türk tarihi 3bin yıllıktır. Bunun 1300-1900 yılları arasındaki 600 yılına takılıp kalmak Türk milliyetçiliği olamaz. Sadece Tarih değil matematik de affetmez.
Siz ümmetçisiniz. Türkçü değil! ne olduğunuzu bilin bari yahu.
Şimdi kendi yorum/gözlemim:
Senin için Gagavuz Türklerinin, Arabistandaki arap kadar değeri yok. bunun adı milletçilik değil.
bak bunu kötü amaçlı söylemiyorum, ne güzel ümmetçisin işte.
Bu gerçekleri söyleyenlere genelde şu cevaplar veriliyor sosyal medyada;
*Müslüman biri söylerse: hemen adamın inancını yargılayıp, hüküm veriyorlar. (Haşa Allah gibiler)
*Deist/Atesit biri söylerse: Cehennemde yanacaksınızz diye böğürüyorlar.
ve bu tipler sosyal medyada özellikle/bilerek Türk bayrağını da kullanıyorlar profillerinde ;)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gimmeluck -- 9 Şubat 2025; 3:51:22 >
-
Elbette Türk tarihinin 1000 ila 2025 yılları arasına takılanlar vardır bunu biliyoruz.
TİKA nın gagavuz Türkleri ile ilgili faaliyetleri vardı. Mesela gagavuz Türklerine niçin ilgi gösteriyoruz çünkü aramızda ortak kültür var. Benzer bulduğumuz bir şeyler var. Ortaklarımız var.
Eskiden fetih kafir memleketleri islama açmak diye bir realite vardı. Şimdi İslamı herkes biliyor. İslam kapalı kutular içinde değil. Açıkçası yaşadığımız modern zamanda Allahın modern zamanda dininde temayülünün nasıl olduğunu bilmiyoruz. Müslümanlarda bir Mehdi mesih beklentisi ahir zamanı ve toplumları etkileyecek büyük insanlar beklentisi var.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AlbatrosD.IIIFazılBey -- 9 Şubat 2025; 8:28:36 >
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X