Şimdi Ara

Gigabyte Aorus RTX 3060Ti Elite 8GB Termal Ped ve Macun Bakımı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
2
Favori
1.474
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Daha önce sıfır aldığım GTX1080 için termal macun yenileme işlemi yapmıştım ve sonuçtan çok memnun kalmıştım. O kartı yine forumdan bir arkadaş aldı.

Muhtemelen miningte kullanılmış 2. el bir Gigabyte Aorus RTX 3060Ti Elite ekran kartı aldım. Testlerde sıcaklığın 83 dereceyi görmesi ve sonrasında hız düşürmesinden dolayı biraz hayalkırıklığına uğradım. İlk seçenek olarak sıcaklığı düşürmek için undervolt yaptım. Sonrasında biraz araştırma ile kartın iç yapısını öğrendim, bir kaç termal ped değişimi videosu ile yapılacakları netleştirdim ve kartı açmaya karar verdim. Kartı açınca hem termal macunun hem de termal pedlerin artık eskidiğini gördüm. Termal pedler kurumuş oyun hamuru gibi açarken dağıldı. İşin kötü kısmı bunu yaparken daha termal ped siparişi vermemiştim. Kartı o şekilde bırakıp termal ped siparişi verdim ve gelmesini bekledim. Bugün kargo elime geçti ve işleme koyuldum.

=ASIL MESELE=

Kartı açmak için uygun kalınlıkta bir yıldız tornavida ile 8 adet vida sökmek gerekiyor. Kart ve soğutucu bloğu ayırınca bir tarafta 3 pinli RGB konektörü diğer tarafta ise 2 adet fan konektörü var. Bu 2 adet fan konektörünü sökmek gerekiyor. RGB kablosunun konektörü 3 pinli lanet bir şey olduğu ve sökemediğim için onu sökmeden bu şekilde devam ettim. Kart ve soğutucu blok defter sayfaları gibi sağa sola açılmış oldu. O sıralar heyecandan resim çekmeyi de unuttum. Kartı kapattıktan sonra aklıma geldi resim çekmek ama artık çok geç idi. Ama üzülmeyin detaylı bir şablon oluşturdum. Görselleri kendim hazırladım. 10x10cm'lik termal ped için en uygun kesim şeklini de ekledim.

Termal macun olarak Arctic MX4 vardı zaten elimde, bunu kullandım.

Termal ped olarak Pullsar Ice Dragon 1mm ve 0,75mm kullandım. 300TL her bir paket. Detayları şablonda mevcut. Bu ölçüleri direkt olarak Gigabyte Destek vermiş. Ebatları halletmek çok sorun değil ama kalınlık büyük problem. Uygun kalınlık kullanılmazsa ısı transferi için temas sağlanmıyor ve bir yerlerde arada boşluk kalabiliyor. Termal ped kalınlığının Gigabyte Destek tarafından verilmiş olması net bilgi oldu. Yoksa internette hepsini 1mm veya 1.5mm kullananlar da mevcut.

İhtiyacınız olan tek şey uygun kalınlıkta bir yıldız tornavida. Eski macunu ve eski ped kalıntılarını temizlemek için biraz da peçete ve ıslak mendil. Ufalanan ped parçalarını dar yerlerden kürdan kullanarak nazikçe temizledim.

Görseller bana aittir. Beyaz alan 10x10cm'lik ICE DRAGON termal pedi temsil ediyor. En uygun kesim şekline göre renkli şekilde belirttim. Renklerinden nereye hangi kesimin koyulacağı belli oluyor. Yabancı forumlarda da paylaşmak adına ingilizce hazırladım.

Kartı kapatıp kasaya takınca karttaki undervolt ayarını kaldırıp stok ayarlarla Furmak Stres testine soktum.

Sonuç gayet tatmin edici.

Öncesinde çok hızlı 83-85 dereceleri görüp frekans düşüren kart şimdi 15dk'lık furmak testinde 69,4 dereceyi geçmiyor ve 1900mhz üstünde kalmaya devam ediyor.

Kartın söküm videosu youtube üzerinde mevcut. Bana yol gösteren büyük ölçüde bu oldu. Bunu paylaşmayı da kendime borç bilirim.

Gigabyte Aorus RTX 3060Ti Elite 8GB Termal Ped ve Macun BakımıTeknoloji Çözümyoutube
    EKRAN KARTI TAMİRİ,NOTEBOOK VE MACBOOK ONARIM SERVİSİ PROFESYONEL ONARIM ÇÖZÜMLERİ Tel: 0212 558 98 78 Tel:0554 766 98 78 Adres:Merkez, Şamlı Sk. No:27 D:83, 34310 Avcılar/İstanbul teknoloji çözüm
    https://www.youtube.com/watch?v=l_viPtDIp3A&list=LL&index=2

Keyifli forumlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fractal design -- 1 Ağustos 2023; 22:18:9 >

• "Öncesinde çok hızlı 83-85 dereceleri görüp frekans düşüren kart şimdi 68,5 dereceyi geçmiyor."

%100 mining kartı macun kurumuş. Şu kartlarda bulunan tüm padleri aynı kalınlıkta yapsalar son kullanıcı için daha iyi olacak.

Ayrıca kullanılmış bir kartın macununu yenilecekseniz konuda ki gibi tüm padlerinide değiştirmeniz gerekiyor çünkü açarken padler parçalanıp işlevini yitirir bu nedenle padleri değiştirmeden macun yenileleyecekseniz içini açmadan iyi düşünün. GPU için vrm ve vram i feda etmiş olursunuz.

Son olarak 2. el 3060 ti alacaksanız bir uyarıda bulunayım 3060 ti hynix'lerin çoğu kronik arıza çıkarıyor bilginiz olsun, samsung almaya dikkat edin.

Bu arada sendeki kartın TBP'si 240W normalde 3060 ti lar 200W(FE dahil) oluyor, PL düşürebilirsin sıcaklıkta düşer. Gerçi UV yaparsan o kart 175W'ı geçmez zaten.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi No Way Out -- 13 Temmuz 2023; 1:41:31 >

• No Way Out kullanıcısına yanıt

Aynen öyle açınca termal pedlerin bir kısmı dağıldı.

Çok farklı ebat ve kalınlıkta termal ped kullanan ekran kartları var. Aynı kart üzerinde 3 - 4 farklı kalınlıkta ped olanlar bile var. Bir termal pedin 300 TL olduğunu düşününce her farklı kalınlık ekstra masraf.

Benimki samsung bellekli. O konuda şanslıyım.

Ice Dragon termal ped 10x10cm olduğundan benim kart için 5 6 kere daha termal ped değişimine yeter.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fractal design -- 13 Temmuz 2023; 20:15:49 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • O kart vardi bende. Uv ile harika idi.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.