Şimdi Ara

Gigabyte MA78GM-S2H kullananlar buraya (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
1.283
Cevap
5
Favori
97.040
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Benzer konfigürasyonu bende kurdum ama karar veremediğim bir nokta var.

HANGİ İŞLETİM SİSTEMİ?

Ağırlıklı olarak mulştimedia işlerinde kullanacağız.
    Vista mı? XP Pro mu ? Buna karar veremedim. Daha çok HD ve BR Rip dosyalar, 720p/1080p medyalar izlemeyi düşünüyorum.
    Bunlarında büyük bir kısmı mkv uzantılı veya avi/ts uzantılı oluyor.
    Bunları gözönüne alırsak hangi işletim sistemini kurmak en iyi sonucu almamızı sağlar.

Bir de klavye/mouıse konusunda kablosuz iyi bir set mi yoksa microsoft media center + uzaktan kumanda mı alsam ?

HTPC kuran arkadaşlar kullandığınız işletim sistemlerini ve klavye/mouse tercihlerinizi ve yorumlarınızı yazarsanız sevinirim.

Bu HTPC bittiğinde Samsung 46M87BD Full HD LCD TV ile kullanacağım. Bağlantıyı HDMI yapmayı düşünüyorum. HDMI veya VGA/DVI bağlantı arasında görüntü kalitesi farkı olur mu?

Saygılar

• quote:

Orjinalden alıntı: aadembaba

Benzer konfigürasyonu bende kurdum ama karar veremediğim bir nokta var.

HANGİ İŞLETİM SİSTEMİ?

Ağırlıklı olarak mulştimedia işlerinde kullanacağız.
    Vista mı? XP Pro mu ? Buna karar veremedim. Daha çok HD ve BR Rip dosyalar, 720p/1080p medyalar izlemeyi düşünüyorum.
    Bunlarında büyük bir kısmı mkv uzantılı veya avi/ts uzantılı oluyor.
    Bunları gözönüne alırsak hangi işletim sistemini kurmak en iyi sonucu almamızı sağlar.

Bir de klavye/mouıse konusunda kablosuz iyi bir set mi yoksa microsoft media center + uzaktan kumanda mı alsam ?

HTPC kuran arkadaşlar kullandığınız işletim sistemlerini ve klavye/mouse tercihlerinizi ve yorumlarınızı yazarsanız sevinirim.
    HTPC bittiğinde Samsung 46M87BD Full HD LCD TV ile kullanacağım. Bağlantıyı HDMI yapmayı düşünüyorum. HDMI veya VGA/DVI bağlantı arasında görüntü kalitesi farkı olur mu?

Saygılar

Bazı programlar Vista yla uyumsuz olabilir düşüncesiyle Windows XP Pro kurdum. Kullanılacak Codec ler daha önemli diye biliyorum. Bu ayki Chip dergisinde HTPC konusunda bir makale var. Multimedya uygulamalarından örnekler vermiş. Bir de ücretsiz 7-8 mb lık linux yazılımları var. Bende zamanım elverirse detaylı olarak araştıracağım.

Linkte bu konu var.http://resim.donanimhaber.com/m_16783095/tm.htm

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ahbecan -- 5 Mayıs 2008; 12:35:56 >

• quote:

Orjinalden alıntı: bluebey

HTPC sistem kurmak istediğim bi anda bu anakartın çıkması benim için şans oldu açıkçası, kurduğum sistem ;

Gigabyte GA-MA78Gm-S2H
    Phenom X4 9750
    4x1 gb ddr2 1066 kingston hyperx
    500 gb samsung sata2 16mb
    LG 20x dvd
    Aopen H420B - 300w

Sisteme overclock yapmayı düşünmüyorum ve iki gündür kullanıyorum şimdlik bir sorun yok. SAmsung 32 lcd tv ile kullanıyorum.
    Fakat henüz HDMI çıkışını test etmeye imkanım olmadı. Kablo alır almaz deneyip bilgi veririm.

bu anakarta hangi işlemci en uygundur....
  • Beyler HDMI 1.3 hama kablo (uçları altın kaplama) aldım fakat Samsung ta sorun oldu görüntüler garipleşti. Sanırım samsung 32 lcd tv hdmi 1.3 desteklemiyo. henüz bakamadım ama akşam lcd tv nin desteklediği kablodan alıp denicem.
  • cvp için tşkkler berrenger

arkadaşlar ram sorunu ile karşılaşan var mı bnm imzamdaki ramlri tam mhz de çalıştırmıyor anakarttan kaynaklanıyor diye düşünüyorum. bios update ile çözüleiblcek bir sorun mu ?
  • quote:

Orjinalden alıntı: bluebey

Beyler HDMI 1.3 hama kablo (uçları altın kaplama) aldım fakat Samsung ta sorun oldu görüntüler garipleşti. Sanırım samsung 32 lcd tv hdmi 1.3 desteklemiyo. henüz bakamadım ama akşam lcd tv nin desteklediği kablodan alıp denicem.

muhtemelen televizyonun hmdi girişleri 1.2 dir ama 1.3 kablo kullanman bir problem yapmaz

önemli olan televizyonun hdmi dan 1:1 pixelmapping destekleyip desteklemediğidir

benim kullandığım 32R81B model samsung mesela sadece 2. hdmi girişinden 1:1 pixelmapping destekliyormuş

1:1 pixelmapping: Görüntüyü oluşturan piksellerin ekrandaki piksellerle bire bir örtüşmesi demektir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fferen -- 5 Mayıs 2008; 19:31:00 >
  • fferen aynı lcd tv bendede var ve sorunu sayende hallettim çok tşkler.

Şimdi çok güsel oldu görüntü lcd tv de, bu arada 1080p mkv formatında filmlerde işlemci kullanımı %5-10 arasında değişiyo bende x4 9750 işlemciyle
  • güle güle kullan bende aynı anakarttan almayı düşünüyorum x2 4850e yi bekliyorum sen direk phenom a geçmişsin güle güle kullan

lcd tv yi DVI-HDMI ile mi bağladın yoksa HDMI-HDMI kablo ilemi bağladın?

ses iletiminde sorun oldumu?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fferen -- 5 Mayıs 2008; 22:26:29 >
  • Merhaba arkadaşlar;
    Bu anakart ile sapphire ati hd 3450'yi crossfire yapmak istiyorum.Yalnız konu hakkında tecrübem yok.Bağlantıları nasıl yapıcaz?
    Teşekkürler...
  • HDMI-HDMI kablo ile bağladım.Seste sorun yok.Ses çıkış ayarlarını yaptım.Dün 4 tane aynı anda 1080p film açtım işlemci %60-70 geçmiyo, bu avivo olayı gerçekten süpermiş.Sony fs-215 laptop bağlamıştım daha önce lcd tv ye, 1080p atlaya atlaya izletiyodu.Bu sistem ilaç gibi geldi.Bu arada bi kaç oyun kurup test ederim daha vaktim olmadı.Bu arada Xp pro yüklü sistemde, vistaya geçsemmi bilmiyorum belki ilerde geçerim.

Aopen H420B 300W psu ile acaba ilerde bi sıkıntı olurmu elimdeki sistemle, şuana kadar bi skıntı yok.İlerde ekran kartı takmayı düşünüyorum hybrid crossfirex modunda çalıştırıcam.Bu kasaya uygunda PSU bulmak zor gibi normalden biras ufak flet-atx psu war.Psu bulamazsam ekran kartıyla beraber yeni birde kasa+psu alıcam galiba.

Gigabyte GA-MA78Gm-S2H
    Phenom X4 9750
    4x1 gb ddr2 1066 kingston hyperx
    500 gb samsung sata2 16mb
    LG 20x dvd

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bluebey -- 6 Mayıs 2008; 10:47:15 >
  • Arkadaşlar aranızda HDMI girişi olanev sinema amplifaktörü yani amfi ya da ev sinema sistemi kullanan ve bu anakarta sahip olan birisi var mı?

Ya da şöyle sorsam ,

HDMI-HDMI kablo ile anakarttan çıkan kabloyu HDMI girişli bir AVR ye (amfiye yani) takarsak sesi kayıpsız aktarır mı? Deneyen eden var mı çok merak ediyorum?
  • quote:

Orjinalden alıntı: eozen81

Arkadaşlar aranızda HDMI girişi olanev sinema amplifaktörü yani amfi ya da ev sinema sistemi kullanan ve bu anakarta sahip olan birisi var mı?

Ya da şöyle sorsam ,

HDMI-HDMI kablo ile anakarttan çıkan kabloyu HDMI girişli bir AVR ye (amfiye yani) takarsak sesi kayıpsız aktarır mı? Deneyen eden var mı çok merak ediyorum?

Dostum sesi alacagindan % 100 eminim ama kayipsiz bir sekilde alip almayacagini bilemiyorum, kapipsiz ses istiyorsan optigi neden kullanmiyorsunuz? heralda hdmi girisi olan amphide optik giris te vardir
  • Dijital olduktan sonra, asla kayıp olmaz. İletken kablonun dijitali taşıyamadığı veya taşıyabildiği mesafedeki bant genişliği yetmediği takdirde optiğe ihtiyaç duyulur. Koaksiyel kablo 100 metrede 10 megabit kadar zaten taşıyabiliyor. HDMI 1.3 kabloları ne kadar bilmiyorum. Mesafe kaygınız yoksa, optiğe ihtiyacınız yok.

Zaten S/P DIF optik de, koaksiyel de, dijital aktarım yapıyor. Zaten optikte analog diye birşey söz konusu değil. Benim bölümüm elek hab. idi, yani hava, optik fiber, iletkenler, her türlü ortamda, analog ve dijital aktarımlar, aktarma modülasyonları, çoğullama ve kanalları. Bu konuda bana güvenebilrsiniz.
  • Arkadaşlar şu an zaten ben 10 metrelik coaxial ses kablosu ile PC'den ampliye aktarım yapıyorum ve sesi 5+1 alıyorum ancak

Neden optic ve coaxial kullanmıyorsunuz sorusuna bir alıntı ile cevap veriyorum

Böylece neden yeni nesil amplilerde HDMI olduğunu anlayacaksınız.

quote:

HD-DVD olarak 50'ye yakın TrueHD title'ı ve Bluray olarak kaydedilmiş birçok TrueHD title'ı release edildi amerikada, bunun dışında sıkıştırılmamış lossless audio formatı olan LPCM audio'yu içinde barındıran bir çok title da var( 16 bit versiyonunu). Bu diskleri playerlarında insanlar gerek TrueHD çözüyor ve LPCM olarak receivera gönderiyor yada direk LPCM kaydını receivera göndererek bu lossless formatların keyfini sürüyorlar. Yalnız gerek coaxial gerek optik olarak bu formatların aktarılma imkanı yok, çünkü iki iletim tipindede bu boyutta bilgiyi aktarabilecek bant genişliği bulunmuyor, ya analog ya HDMI olmak zorunda. Bu arada bir ekleme yapmak istiyorum TrueHD de DTSHDMA'da LPCM'in sıkıştırılmış hali, playerin yaptığı sıkıştırılmış formatı açıp LPCM'e çevirmek.

• En dandik fiber kablonun bant genişliği 480 megabit civarındadır, bunu yazan kim ise yanlış bilgilendirmiş, kaliteli fiberlerde ise bant genişliği limiti, sadece mesafeye ve sizin sahip olduğunuz dönüştürücülerin kalitesine bakıyor, yani sınırsız desek tam anlamıyla yalan olduğunu söyleyemeyiz, çünkü iş elinizdeki ekipmanın teknolojisine bakıyor. Böyle müthiş bir teknolojiye, böyle aymaz açıklama olamaz. Ayrıca analog aktarımda, mutlaka kayıp olur, dijital bilgi, analog bilginin, belirli voltaj seviyelerinden örnekler alınıp bunlara değer verilmesi ile oluşturulur. Diyelim ki, 0-5V arası bir analog sinyaliniz var, teorik olarak bunda sayısız aralık vardır, ama siz diyelim ki 24-bit 10 KHz lik örnekleme yaptınız, bu aralığı 2^24'e bölüp, her basamağa değer verdiğiniz, bu işlemi de saniyede 10 bin kere tekrarladığınız anlamına gelir. Ses hoparlörden çıkacağı zaman, bu örnekleme tekrar analoga dönüştürülür, öyle verilir. Bu da 24*10000/8/1024/1024=0,028610229 megabyte/s lık bir aktarım anlamına gelir. Hadi diyelim ki, HD olsun, 8+1 olsun.
    32-bit'e 192KHz örnekleme ile, 32*192000*9/8/1024/1024=6,591796875 megabyte/s eder ki, bu hızla, buffersız, piyasadaki 30 liralık MLC flash nandlara kayıt yapabilirsiniz.

Hem, analog sinyalde gördüğünüz üzere 2^32 den, HD audio ses sinyalinde, 4 milyar adet basamak alınabiliyor. Bunun anlamı ne demek? Havadaki en ufak bir elektromanyetik salınım, kullanılan kablodaki empedans sorunlarından oluşacak kayıplar ve geri yansıyan sinyaller yüzünden, yüz milyonlarca basamak değerini kaybedecek demek. Ses sisteminin kendi trafosundan tutun, evinizdeki floresanların balastına kadar da birçok elektromanyetik radyasyon yapan cihaz var. Dijital sinyaller ise 0 ve 1 den oluşur, 0'a 0V verseniz, 1'e 5V verseniz, elbette ki, analog sinyaldeki milyarlarca basamağa göre etkilenme ihtimali çok daha azdır, hatta imkansızdır. Kaliteli bir sistemde, nükleer radyasyon veya tesla bobini gibi birşey olmadıkça veya güçlü elektromanyetik alan dibinde olmadıkça, o 0 ve 1 leri değiştirmeniz imkansızdır. Bunlar bile, seviyesine göre etkiler, çünkü bu dijital sinyal böyle kendi başına taşınmaz, daha yüksek frekansdaki sinyale kodlanır, işlenir, o da çoğullama ile bir kanal içine koyulur. Bu dediklerimden nükleer ve tesla hariç, seviyesine göre, bant genişliğini düşürerek sinyale zarar verebilir. Fiberoptik hat ise, nükleer radyasyondan bile etkilenmez.

İşin kısacası, analog kullanılmaya mahkum, ama sadece kayıttayken örnek alınımında ve ses enerjisine dönüştürülürken. Mesafe ve empedans kavramları ise, iletken telin bant genişliğini sınırlar, 100m koaksiyel kabloda bile uygun sonlandırma ve vasat kablo ile, 10megabit rahat alınırken, bu neyinize yetmeyecek, ben onu merak ediyorum. Yani anlayacağınız, koaksiyel üzerinde, uygun çoğullama, modülasyon tekniği ile, 32-bit 192khz lik sinyal, 100 metre rahat taşınır. Hatta daha bant artışı olur, ona da HD-Ready dedikleri, 720p-H görüntü yayını koyarsınız.

• quote:

Orjinalden alıntı: saidakkas
    Hatta daha bant artışı olur, ona da HD-Ready dedikleri, 720p-H görüntü yayını koyarsınız.

@saidakkas

Ben burda yalnız geniş band görüntü yayınından değil, True HD gibi geniş band ses aktarımından bahsediyorum, yani HD Audio diyebiliriz, ayrıca bahsettiğimiz konu yurtdışı özel HTPC forumlarında da konuşulmaktadır,

Örnek :http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=1009593

Bakınız burda herkes HDMI desteği olsa dahi henüz anakartlardaki chipsetlerin DTS, Dolby Digital ve analog gibi seslerden öte olan Dolby True HD and DTS-HD Master Audio gibi seslerin HDMI baglantı imkanı olsa da aktaramayacağı görüşünde, o yüzden yakında çıkacak olan Intel G45 chipset mobo'lardan ümit ediliyor denmiş bahsettiğim forumda.

• Yeni nesil ses sitemlerine HDMI koyuyorlarsa sebebi şu olabilir, ekran kartı üzerinde de Audio BUS var, high definition audio sinyalini dijital olarak çıkış verebiliyor. Evindeki televizyonunun hoparlörleri veya ses sistemi ile yetinmeyecek kişi, anakartında optik veya koaksiyel S/P DIF çıkış yok ise, bunun eksikliğini çekmeden, ekran kartından bu çıkışı alarak aktarabilir. Tek monitör kullanılacak bir home theater sistemde, hdmi çıkışı veren bir htpc ekran kartı ile bu yapılabilir. Eğer 1 DVI + 1 HDMI var ise bu. Yok adam 1 HDMI + 2 DVI koymuşsa, ek monitör de bağlayabilir, hatta çift slotlu, HDMI + 4 DVI olan ise, ses sistemine hdmi ile, görüntü paneline dvi>hdmi ile, 3 monitöre de DVI ile bağlantı kurabilir. Eğer görüntü paneli televizyon ise, ve yeni nesil bir ürün ise, zaten üzerinde HDMI'dan audio yu ayırıp optik veya koaksiyel olarak ses sistemine dağıtacak çıkış vardır, sadece tek HDMI ile tvye bağlanırsınız, tvden çıkanı ses sistemine verirsiniz. Büyük ekran monitör tipi ise görüntü paneliniz, hiçbir şekilde s/p dif iniz yoksa, koaksiyel olanı da anakart içineki noktadan konnektör ile arka panele aktarıp da almak istemiyorsanız, zaten monitör de audio çıkış vermeyeceği için HDMI daki V+A dan ayırıp, o zaman 2 tane HDMI ile bağlantı gerekir, biri ses sistemine, biri görüntü paneline, bu durumda HDMI girişli ses sistemini kullanmanızın bir anlamı var. Var diye kullanmak zorunda hissetmeyin.

• Güzel arkadaşım, Dolby TrueHD dediğin, 24-bit quanta lı 192KHz örneklemeli, maksimum 14 kanal taşıyan bir sistem. Maksimum ihtiyacı ne?
    24*192000*14/8/1024/1024=7,690429688 megabyte/s.

Saniyede 7.6MB. Ve bu codec işleminden geçmemiş hâli. Öbür türlü, 14 kanallı bu sinyal grubunun bir saatlik kaydı, 27 gigabyte yer tutuyor hdd de. 7.6MB sadece aktarırken gerekli olan bant genişliği. Bu da 7.6*8=60 Megabit ediyor.

Yukardaki hesapta bir tane yanlış var, o da megabit-megabyte farkından kaynaklanıyor, 100metrelik kablodaki 10megabit, saniyede 1.25MB ediyor. Bu da 100 metrelik kabloda, fast ethernet önceki dönemin cihazının koaksiyel aktarım kapasitesi.

HDMI 1.3 spesifikasyonuna bakarsak diyor ki:
    Optionally supports output of Dolby TrueHD and DTS-HD Master Audio streams for external decoding by AV receivers. TrueHD and DTS-HD are lossless audio codec formats used on Blu-ray Discs and HD DVDs. If the disc player can decode these streams into uncompressed audio, then HDMI 1.3 is not necessary, as all versions of HDMI can transport uncompressed audio.

Tercihe göre harici bir decoderden gelen Dolby TrueHD ve DTS-HD Master audio yayınlarının çıkışını destekler. TrueHD ve DTS-HD Blu-ray ve HD-DVD disklerinde kullanılan kayıpsız ses codec biçimleridir. Eğer disk okuyucu bu yayınlar sıkıştırılmamış sese dönüştürebiliyorsa, o zaman HDMI 1.3 gerekli değildir, bütün HDMI versiyonları sıkıştırılmamış sesi taşıyabildiği için.

Benim bahsettiğim 7.6MB ise, sıkıştırılmamış yayına gereken bant genişliği.

• Dostum valla yazdıklarını okuyorum lakin o halde neden yeni nesil amplilerde HDMI In girişleri var merak ediyorum bu optic ve coaxial baglantı tipleri yeterli diyorsan,

Keza HDMI Out senin bahsettiğin ve onda ok'yim ancak linkini verdiğim forumda da görebileceğin gibi bir çok adam HDMI üzerinden yüksek banttaki sesi ampliye çözdürebilecek şekilde gönderebilecek bir HTPC arayışında, çünkü bir çok yeni seri amplide HDMI In girişleri mevcut. Bu girişlerinde sadece ticari bir kazanç sağlasın diye hikayeden koyduklarını sanmıyorum, ancak senin yorumlarını okuduğumda ise HDMI In'in sadece HDMI out kullanacaklara yarayacağını anlıyorum ki bu bence çok da mantıklı değil.
  • Şimdi şöyle bir durum söz konusu, hdmi 1.3 ile, uyumlu cihazlar arasında, sıkıştırılmış veri taşınabiliyor, o da tercihen Dolby veya DTS'nin formatları. Sonra alan cihaz decode ediyor, öyle işleme koyuyor artık ne yapacaksa. Uncompressed audio streamde ise hdmi ın diğer türleri de aktarım yapıyor. HD kodlanmış aktarım için, en az 1.3 ve iki tarafın da destekliyor olması gerekli. HD olarak halihazırda kodlanmış bilginin aktarımını dert olursa, o zaman HDMI zorunlu olur. Bir de lisans koruması için gerekli HDCP meselesi var. Sinyali alan ve yollayan cihazda bu destek varsa ve oynatılacak medya bunu şart koşuyorsa, ancak o zaman bu koruma aşılır. Yok eğer medya gerektiriyor, ama cihazlardan birinde yoksa, bu sefer medyanın kalitesi düşürülerek aktarılıyor.

Forumdaki mesajlara şöyle bir göz gezdirdim, aşina olmadığımız cihaz isimleri de yazılmış, ne olduğunu şu an bilmiyorum. Ama adamların tek derdi, sadece anfiye ses aktarmak değil anladığım kadarıyla. Ev sineması sistemlerine yataklık eden cihaza veri aktarımı.

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.