Şimdi Ara

gittigidiyor sahibinden vb satış yapanlar yandı!!! (18. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
694
Cevap
9
Favori
183.173
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1617181920
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: enclock

-Maliyeden aradılar
    Bir devlet dairesinden posta dışında telefonla çağırıldığını ilk defa duydum :)

-Şu kadar ceza kestiler bu kadar kestiler
    İnternete o kadar yayılmış ama bir tane makbuz göremedim. Bir müslüman koysunda görelim çok merak ettim

Belki doğrudur ama bunlar garip geldi bizim burs yatmış işine dönmesinde :)

Maliyeden telefonla bizide aramışlardı bunda ters bir şey yokki postamı kaldı bu devirde.
  • quote:

Orijinalden alıntı: trancespotter
    insaf edin, burada satış yaparak evini ailesini geçindiren var, sizin tuzunuz kurudur ama bruadan kazandığı üç kuruşa ihtiyacı olan insanlar var! evinin kirasını çocuğunun masrfalarını karşılayan var!.Bu iş bu kadar ciddi olsa GGnin sessiz sakin kalacağını sanıyormusunuz siz? Maliye gelecekse zaten gelecek!

Bırak acitasyonu !

Vergisini verip, kirasını ödeyen ve evine ekmek götüren milyonlarca insan var. Sizin farkınız ne ?
    Yıllardır vergi vermeden, vergi kaçırarak ürünlerinizi satmışsınız, sonra da kuyruğunuz sıkışınca "Aa biz bilmiyorduk", "Biz ev geçindiriyoruz", "Biz ev kirası veriyorduk". Sen ev geçindiriyorsan ben de ev geçindiriyorum.

Ben nasıl her taşıdığım şeyde irsaliye yazıyorsam, her taşıdığım şeyde firma bana sevk irsaliyesi veriyorsa siz de bu memlekette vergi vereceksiniz arkadaş. Sizin bir farkınız yok !

• o değilde harbiden ibretlik bir paylaşım olmuş
  • quote:

Orijinalden alıntı: AfterFxMania

quote:

Orijinalden alıntı: enclock

-Maliyeden aradılar
    Bir devlet dairesinden posta dışında telefonla çağırıldığını ilk defa duydum :)

-Şu kadar ceza kestiler bu kadar kestiler
    İnternete o kadar yayılmış ama bir tane makbuz göremedim. Bir müslüman koysunda görelim çok merak ettim

Belki doğrudur ama bunlar garip geldi bizim burs yatmış işine dönmesinde :)

Maliyeden telefonla bizide aramışlardı bunda ters bir şey yokki postamı kaldı bu devirde.

kaldı tabi bütün resmi yazışmalar posta ile yapılmak zorundadır

Ayrıca gg de günde 10000 lerce faturasız işlem yapılmakta 10000x170=1,7 Trilyon

bunu ikiyle çarpıcaksınız neden mi çünkü faturasız verene verilenin cezası aynen faturasız alanada kesilir etti mi size 3,4 trilyon (günlük) bu size yıllık yaklaşık 1 milyar dolar yapar

gerçek yalan ama söylendiği gibiyse ortada deli para var :D

• KESİNLİKLE BİR ŞEYLER DÖNÜYOR
    İZLİYOR VE NE YAPMAK GEREKİR NE YOL İZLENİR
    KARAR VERMEYE ÇALIŞIYORUM
    NE OLURSA OLSUN GEREKEN CEVAPLARI VERMEYEN
    G.G YÖNETİMİ HAKETTİĞİ
    KARŞILIĞI ALACAKTIR
  • Arkadaşlar,
    Ben de 3 hafta önce maliyeden aranarak, İzmir Vergi denetmenliği binası 6. katına misafir oldum. 2008 Aralık 27 de GG üzerinde açtığım dükkandan yaptığım tüm satışlar masada bir CD ye kayıtlı olarak duruyordu. Forumu baştan sona okudum. Zira şu saatte zaten ben de üzerinden 3 hafta geçen mali denetimden başka geçenler var mı diye araştırıken, forumu buldum. Kısaca hem olan biteni hem de bazı sorulara cevap vermek istedim.

1- takipler kargo üzerinden ya da firmalarından yapılmamakta ancak teyit ettirilebilmektedir. Takibin tamamı bir yıl içinde belli sayı ( bu sayıyı belirtmediler) satış yapanların tüm 2009 yılı satış toplamlarının GG den istenmesi ile yapılmaktadır. Benim 2009 yılında yapmış olduğum 7900 satışın tamamı bir CD ye kaydedilmiş olarak masada idi ve yaklaşık 30 -40 sayfasını da basılı olarak bana gösterdiler. Kime ne gün, ne saatte , ne satmışsınız hepsi yazıyor.

2- Mükellef olanlar ve vergisini verenlerde bir sorun yok. Zira benim satıyor olduğum ürün fiyatları 1-5 lira arasında değiştiğinden hepsine gün sonunda toplu fatura keserek kayıt altına almaktaydım. Ancak yine de benim oraya çağırılmama engel olmadı bu durum. Bu nedenle vergisini verenlerinde muhasebecileri ile ve ellerindeki tüm dokümanlarla oraya gitmesini tavsiye ederim. Ancak bu forumda yazan arkadaşların ortak birleştikleri nokta , satış işlemlerini kayıt dışı yapmalarında. O nedenle kayıtlı olanlardan çok kayıtsız olanların neler yapması gereği üzerinde duracağım. Zira kontroller 2010 ve 2011 yıllarında da devam edecek şekilde planlanmış durumda.

*** Kayıt dışı yani vergi vermeden ve fatura kesmeden işlem yapanlarla ilgili hem meşhur 6. katta hem de muhasebecime pek çok soru sordum. Bunun nedeni benimle benzer ürün satan ve haksız rekabet yaratan diğer satıcıların tamamının vergi vermemesiydi. Ben bu uygulamanın başlamasına hem sevinen hem de uzun vadede hiç sevinmeyen birisiyim ki en son bölümde bu konu üzerinde duracağım.

*** Neden cezasının belgesini gösteren yok diyen arkadaşlara cezanın aynı gün kesildiğini ancak , cezayı kabul edip imzaladığınız belgelerin daha sonra posta yoluyla size tebliğ edildiğini hatırlatırım. Büyük ihtimalle orada ceza alan arkadaşların ellerinde bir kaç makbuzdan başka bir şey yoktur. Cezalar 4 ay içinde adreslerinize tebliğ edilecektir ve taksitle ödeyebilirsiniz. Bu taksitlere faiz işletilmediğini de hatırlatırım.

Faturasız işlem yapanlar.
    1- Satıyor olduğunuz ürünün 1. el-2. el olması fark etmez. Son 1 haftada İzmir’de satış yapan tüm sahaflar vergi dairesinde misafir edilmiş durumdalar.
    2- yurtdışından ya da yurtiçinden mal alıp mal sattığınıza maliye bakmaz. Maliye sattığınız ürünü gelir amaçlı satıp satmadığınıza bakar. Bu gelirin vergisini vermek zorundasınız.
    3- Ben malı faturalı aldım ve alırken KDV ödedim neden bir kez daha KDV ödeyeyim? diye düşünen arkadaşlar haklılar ancak bu sanırım bugüne kadar bir işletmeleri olmamasından, KDV nin nasıl işlediğini bilmemelerinden kaynaklanıyor. Siz bir malı alırken diyelim yüzde 18 KDV ödeyerek aldınız, ve bu malı sattınız. Satarken de sizden mal alandan KDV almalısınız. Beyanname doldururken de devlete ben bu kadar KDV ödedim bu kadar da topladım dersiniz, aradaki farkıda yine geri devlete ödersiniz. Örneğin malı alırken 18 lira KDV ödediniz, satarken de 20 lira KDV topladınız. İşte her ay beyanname verirken bu farkı yani 2 lirayı devlete ödersiniz.
    Şimdi kayıt dışı GG de satış yapan arkadaşlar ne kadar KDV ödediklerini belgeleyemiyorlar. Ne oluyor o zaman vergi dairesi size diyor ki, ya belgele ne kadar ödediğini ya da sattığın tüm malların toplam satış değeri üzerinden yüzde 18 KDV öde. Bu işin ilk kısmı.
    4- Yaptığınız her satışa ya da benim gibi düşük fiyattan satış yapıyorsanız gün sonunda toplama fatura kesmeli, günlük satışlarınızın da çıktısını alarak bu faturaya zımbalamalısınız. Bunu yapmadığınız takdirde faturasız her işleminize 160 tl ceza ödersiniz. Sattığınız malın 1 lira ya da 1000 lira olması bir şey değiştirmez. Benim evraklarım olmasaydı , 7500 satışı 10'a bölmüşlerdi. Burada kişi başı 10 ürün sattığımdan yola çıkmışlar. 750 X 160 yaklaşık 120 bin lira bir ceza çıkartıyorlardı.
    5 - Yine faturasız işlem yapanlar, özellikle yurtdışından mal getirenler ,satıyor oldukları ürünlere ait faturaları gider olarak gösteremiyorlar. O zaman da bir yıl içinde yapmış oldukları tüm satış net kar olarak gözüktüğünden , yüzde 15 bu toplam üzerinden de gelir vergisi ödemek durumundalar.
    Kısaca vergi dairesinde olacaklar ve hesaplanacaklar bunlar.
    Peki panik olmaya gerek var mı?
    Hayır panik olmayın . Size çok anlayışlı davranıyorlar. ( ben sorgudayken yan masada anne ve babasından habersiz eBayden gitar teli alıp GG de Türkiye de satış yapıp harçlığını çıkartan liseli bir gençte vardı) Makul ödeyebileceğiniz bir seviyeye çekiyorlar cezayı da vergiyide. Örneğin o çoçuğun vergisini toplam satışlarının yüzde 10 kar olursa diye değerlendirdiler. Örneğin 10.000 liralık toplam satış yapmışsa , 1000 lira kar etmişsin dediler. Ve hem KDV sini hem de gelir vergisini bunun üzerinden hesap ettiler. Sanki 1000 liralık satış yapmış gibi. Kaba hesapla 180 lira KDV 100 liradan biraz fazla da gelir vergisi ödetecekler. Ödetecekler diyorum zira denetmenlik ofisinde sizden para kesilmez. Sanrım 4 tanede 160 liralık ceza kestiler.
    Bazılarınız bunu çok bulabilir ancak gerçek ceza ve vergi hesap edildiğinde rakam inanılmaz boyutlara çıkar kısaca cidden yardımcı olmaktalar. Burada sizinde görmeniz gereken aslında faturalı işlem yapan bizlerin nasıl bir vergi yükü altında olduğumuzu görmeniz gerektiğidir. 1 liraya satıyor olduğum bir GG ürün satışından bana tüm komisyon ve masraflar vergiler çıktıktan sonra 55 kuruş belki kalmaktadır. Ancak burada faturasız işlem yapanları da eleştirecek değilim zira GG de satış yapan insanlarda trilyon kazanmamakta ancak evlerine ek gelir elde etmektedir.
    Bu uygulamanın iyi ve kötü yanları var bana göre.
    Ben internet üzerinde satış yapmaya öğrencilik yıllarımda Amerikan eBayinde başladım. O sırada burslu olarak Amerika’da okurken başlayan eBay serüvenini 2 yıl önce GG de yeniden başlattım. 5 yıl boyunca eBay üzerinde yaptığım satışlar nedeni ile ne vergi dairesine çağırıldım ne de ceza yedim. Ancak Amerikan eBayi ile Türk eBay GG si farklı vergi yasalarına tabiler başta bunu anlamak gerekir. Amerika’da vergi güvene dayalıdır ve kaynağından kesilir. Yıl sonunda ben bu yıl bu kadar kazandım dediğiniz ve belge gösterdiğiniz bir kağıt doldurur beyan da bulunursunuz.
    GG de hesap açtırdığımda kullanıcı sözleşmesinde 2008 Aralıkta şu satır mevcuttu. Aynı üründen sürekli ya da farklı ürünlerden oluşan ancak devamlılık gösteren düzenli satışlarda kişiler ticari faaliyette bulunduklarından vergilerinden dolayı sorumludur. Bunu genel olarak yazdım ancak cümle net olarak eğer gelir amaçlı alış satış yapıyorsanız vergisini ödeyin biz sorumlu değiliz diyordu. Ancak yine herkesin aklını karıştıran bu arada vergi dairesindekilere bu savunmayı yapın ancak onlarda farkında _ gg bizim yerimize vergi ödüyor – yanlış anlamasına sebep olan cümleyi de sanırım hepiniz biliyorsunuz. Her satışa ürün gönderdiğiniz ekranda çıkan yüzde 10 luk kesintinin içinde KDV, komisyon ve vergilerden oluşur yazısı. Oysa o KDV vergiler , gittigidiyorun sizden kazandığı yüzde 10 komisyonun vergileri.
    Bu işin iyi yanı:
    1- eşit rekabet ortamının doğacak olması.
    2- Kendi kendinden ürün alarak, manipülasyon yapan yani sanki satış yapmış hatta millette çok memnun kalmış gibi kendine yorum bırakanların artık o sahte satışında vergisini ödemek zorunda olduklarını bilecek olmaları.
    Ancak bana göre işin kötü yanları yani orta vadede herkesi etkileyecek negatif yanları daha fazla.
    1- Gg gibi yerlerde de satış yapan bizim gibi küçük işletmeler farkında olmalıdırlarki, en büyük müşterimiz orada satış ta yapıyor olan bireysel amatör kullanıcılardır. GG de hem satış yapan hemde benim müşterim olan pek çok kullanıcı vardır. Bu kullanıcıların GG den satış yaptığını bilen , internet üzerinden güvenle alışveriş yapabileceklerini gören ve benden olmasa başkasından ilk kez alışveriş yapan pek çok kişi böyle giderse yok olacaktır.
    2- Ebay dahil bu siteleri ayakta tutan bizim gibi işletmeler değil, aksine yukarıda haksız ve birazda çok sert dille eleştirilen amatör kullanıcılardır.Eğer GG sadece fatura verebilen , kayıt içi bir site olursa o zaman hepsi burada dan ne farkı kalır. Bugün vatan haini ilan ettiğiniz o bireysel girimşiciler olmadan , sadece markalardan ibaret ve seçeneksiz ve iananın bugün ki fiyatların çok daha üstünde bir alışveriş tecrübeniz olurdu. Bugün Amerikan eBayinin para transferlerinin yapıldığı Paypal ödeme sisteminin 360 milyon kullanıcısı olduğunu unutmayın.GG gibi yerler pek çok insanı geçindirmektedir. Bu insanlar hırsızlık yapmamaktalar, hatta işsizlik maaşı almadan hayat mücadelesi vermektedirler. Bizim gibi bir ülkede , daha yeni yeni başlayan bu faliyetlerin kaç kişiye ekmek kapısı olduğunu bilmeden bu kadar acımasız eleştirmenin yersiz olduğunu düşünüyorum. GG de satış yapanlar bilirler ki her biri normal bir işte çalışanın 2 katı çalışmaktadırlar.

Peki ne olacak, çözüm nedir?
    İzmir ve Antalya satıcıların ( her uygulamada pilot il olmamız ne tasadüf???) kontrolleri ile başlayan bu süreç eğer yaygınlaşır ise artık GG diye bir yer olmaz.Üzgünüm. Çünkü sadece bizim gibi işletmelerle firmalarla bu iş yürümez. GG nin kuruluş mantığına ters.
    Peki vergi ödenmeden haksız kazanç sağlansın mı? Elbetteki hayır. Derhal bir düzenleme yapılmalı. İnternet yasası halen bakanlar kurulunun masasında beklemekte. Bir düzenlemeyle, her GG departmanı fix KDV ve gelir vergisine bağlanmalı. Elektronik mi satıyorsun baştan yüzde 18 kesilmeli, yok satıyor olduğun mal faturalımı o zamanda bunu beyan etmelisin ve 18 geri almalısın. Sene sonunda tıpkı Amerika gibi beyana dayalı gelir vergini ödemelisin. Peki herkese mi uygulanmalı bence bunun cevabı da hayır.
    Nedir yıllık asgari geçim tutarı. Diyelim ki 10 bin lira. Bir satıcı 10 bin liranın altında mı satış yaptı, bırakın o muaf olsun zaten. Ben geçen yıl 60-70 bin liralık satış yapmışım. Eh benim gibilerde vergisini ödesinler.
    Arkadaşlar, hem vergisini ödeyenler hem de ödemeyenler hep beraber bir çözüm bulmalıyız. Ben 2000 yılından beri sadece internet üzerinden geçimini sağlayan ve bunun üzerinden bir işletme kuran biri olarak , ne kadar fazla insanın buradan hayatını kazandığını biliyorum.
    Aslına bakarsanız , bu kimselerin çözüm bulamadığı işsizliğe bile çözüm olabilir. Tayvan hükümeti köylüleri eğitim onlara internet kafeler kurarak uluslar arası satış yaptırıyor eBay üzerinden. Adamalara özel satış sayfalarını HTML formatında devlet hazırlayıp veriyor onlarda ebay üzerinden dünyaya el işlerini, ürettiklerini satıyorlar. Satan adam kazanıyor, sattıklarını ürünleri paketleyen kazanıyor, postane kazanıyor. Vergi dahi almıyorlar yeter ki yurtdışına satsınlar, ya da devlet yardımı almayıp internetten hayatlarını kazansınlar.
    Kesinlikle bu konuda bir araya gelinmeli, şikayet sızlanma değil Gittigidiyora ve bu gibi sitelere sahip çıkılmalıdır. Hem alıcılar , hem her iki tarafta bulunan satıcılar bindikleri dalı kesmemeli diye düşünüyorum. Daha geçen gün bir dağ köyünden ev de yapılmış sigara böreklerini satan ve babasının börülce kırarken fotoğraflarını çekip, kendi yetiştirdikleri organik börülceyi satan bir kızın satış sayfasını gördüm Gittigidiyorda. Şimdi oturup düşünmeli, bu kıza gelir kapısı açan bu site kayıp mı edilmeli? Kimse bireysel düşünmesin. Bir hata varsa nasıl iyileştirelim nasıl düzeltelim diye düşünelim bence.
    Saygılarımla

• quote:

Orijinalden alıntı: ScAnMaN

Bugün 3 maliye çalışanı ile görüştüm bir tanesi müdür.2 tanesi bu durumdan haberdar değil müdür ise ilçe müdürü idi şuan bizde böyle bir şey yok ama dedi bana mantıklı geliyor dedi inceleme ve şunu belirtti 2009 için eğer ceza gelirse yapılacak bir şey yok beyannamemi ne onun zaman kapanmış galiba yıl gittiği için ama 2010 için ceza yememen mümkün dedi fakat detayı anlatmadı.Şu şekil ceza yersin dedi eğer yersen.Toplam diyelim 10bin tl satış yaptın tek tek satışa bakmayız.10 bin tlnin %15 i vergi cezası yer ve %5 gibide başka şeylerden yersi toplam diyelim 10bin tl ise 2bin tl ceza yersin fakat bunun itirazları var,uyuşma mı anlaşmaları var baya düşer dedi.Şunu öğrendim yok 20 milyar yok 30 milyar ceza yedik diyenlerin satış meblaları çok fazla galiba.

Yenilen cezalar satış adediniz üzerinden hesaplanmakta .Toplam ne kadar sattığınızda oradaki memurun size vereceği toplam cezayı etkilemekte. İtiraz etmenizi önermem zira 2. kez eksik belgeleri götürmeye gittigimde net olarak söylenen ,tüm itiraların kısacası itiraza gidenlerin dosyaları baştan açılıyor. Dedikleri şu - Zaten indirim yapılmakta ve olması gerekn cezadan çok daha azı verilmekte. Uyuşmazlık mahkemesine gidenlerin %30 indirim haklarından yararlanamayacaklarını ve kaybederlerse- ki bu özel durumda öyle gözükmekte çünkü karar almışlar +250 lira mahkeme masraflarınıda ödemek durumunda kalacaklarını hatırlatmak isterim.
    1000 lira toplam ceza gelirse tıpkı trafik cezalarında olduğu gibi vaktinde öderseniz %30 indirim hakkınız var.

• yutdışındada alıyorlarmı yoksa ülkede para kalmadıda o yüzden yasal değnekçiler gibi paramı toplatıyorlar
  • quote:

Orijinalden alıntı: yesilormancini

quote:

Orijinalden alıntı: deserthawk

quote:

Orijinalden alıntı: arkaplanda

arkadaşlar;

uygulamanın ilk defa olması ve iyi niyetli yaklaşım sayesinde belki 100.000 tl yi bulacak cezayı çok hafifletiyorlar.

1) Gitti gidiyor bu konuda ihmalkar davranmıştır. bu kesindir. aranızda varsa iyi bir avukat anında verelim mahkemeye. Ama ben bu işi alırım diyen avukat. Yani gitti gidiyordan alışverişi olan sözleşmeyi, açıklarını , o yurtdışından gelen kaçak malları, sahte ürünler, kdv siz satışları, bir güdne değiştirilen ve kimseye haber verilmeyen sözleşmeyi, ve gitti gidiyorsun istese fatrurasız satışı 1 dakikada engelleyebilceği teknik altyapıyı kurabileceğini bilen bir avukat.... Varsa verelim mahkemeye?

[size=4]2) Biz bilmiyorduk vergi verilmesi gerektiğini. Gerçekten de bilmiyorduk, bilseydim yapmazdım. Heralde devlette böyle düşünüyorki , eğer kanunu tamamen uygulasa 100 binler tutacak cezaları çok çokkk phafifletiyor. (Tabi eğer bir dükkan değilde evden satış yapan biriyseniz.)

Şimdiye kadar para ödemedim ama anladığım kadarı ile daha önceki yazımda yazdığım kadar bir tutar ödeyeceğim gibi.

ŞUNU UNUTMAYIN. OLAY ARTIK İNANMAK YADA İNANMAMAK DEĞİL, OLAY ARTIK TEPKİ KOYMA OLAYI. BEN SATIŞLARIMI DURDURDUM. GİTTİ GİDİYOR BUNDAN SONRA %10 KESME DEĞİL, +%10 PARA VERSE SATIŞ YAPMAM. ÇÜNKÜ 2 HAFTADIR NE ÇEKTİĞİMİ BİR ALLAH BİR BEN BİLİYOR. ÖMRÜMDEN ÖMÜR GİTTİ BU İŞİ ÇÖZENE KADAR. VE BU SÜREÇTE BU ADAMLAR(GİTTİ GİDİYOR) BENİM ZERRE YANIMDA DURMADI. SADECE VERGİ DAİRESİNE VERDİKLERİ HESAP DÖKÜMÜMÜ BANA DA GÖNDERDİLER. 1.5 YILDA SADECE BENDEN 2.500 TL KAZANDILAR. HARAM ZIKKIM OLSUN, MEZAR TAŞLARINI YAPTIRMAK İÇİN KULLANIRLAR İNŞALLAH....

HER ZAMAN ÇIKAN MUHALİF ARKADAŞLAR, BU SEFER OLAYI ARAŞTIRIN VE SONRA BU OLUŞUMA DESTEK VERİN. GİTTİ GİDİYOR BATMALI... İNANIN BU BİR TÜRK ŞİRKETİ OLSAYDI ZATEN BATARDI AMA BU HERİFLER AMERİKA ORTAKLI. BUNLARI BATIRMAK İÇİN TÜM SATICILAR, TÜM TÜRK SATICILAR SATIŞLARI DURDURMALI. KALANLAR ZATEN AMERİKALI KAÇAKÇILAR OLACAKKİ ONLARINDA BAŞINA NE GELECEKSE GELSİN UMURUMDA OLMAZ....

EĞER ARANIZDA BU İŞİ ÇÖZERİM DİYEN AVUKATLAR VARSA LÜTFEN ONLARDA SÖZLEŞMELERİ (ESKİ YENİ) , ÇALIŞMA USULUNU VS Yİ İNCELEYİP BİZE DESTEK OLSUN. BU HERİFLERİ BİTİRELİM...

Yalan,bu kendini kandırma ancak.Sıfır ürünleri satacaksınız,ardından vergi vermek gerektiğini bilmiyorduk diyeceksiniz.Haa çoluk çocuk yapıyorsa bu işi bilemem;ama bu işleri birazcık bilen biri sıfır üründen vergi vermesi gerektiğini bilir,bilmeli.Bilmiyorsa da cezasına katlanır.

Umarım en ağır cezayı verirler.Sizin gibiler yüzünden devlet başka yerlerden vergiyi dayıyor.

Valla sana çok şey söylemek isterdim ama sen burnunun ucunu göremiyorsun...
    İnsanlar işsizlikten kırılıyor. sabahları çoçuğu çikolata istemesin diye çoçuğu uyanmadan işe giden insanlar var bu ülkede.
    8 kişi 1 evde yaşayan.
    ssksını ödetmeden çalışan ve onunda parasını kullanan

baba parasıyle geçinirken , öğrencilikte yazmak kolay.
    karın çoluğun çoçuğun bakma yükümlü oldukların olduğu zaman iş değişiyor. burda ggde kaçak mal satış yapanlara bir şey demiyorum. ama üç beş evini geçindirenlere maliye bir şey yapmamalı.

ggye neden ceza kesilmiyor, çünkü bu ülkede hep piyonlar ezildi. benim satışım alışım toplamda 37 adet. elimde ki 2.elleri çıkartttım hep. bir çok kişide böyle. bunlara işlem yapılacaksa bu ülkeden ümidimi kestim ben....

Baba parası mı?

22 yaşında oğlum var?Haberiniz olsun,hükümet yanlısı da değilim;ama niye vergiler fahiş bakın bence.

GG sizin yerinize de vergi ödemiyor,biri öyle yazmış da.Sizin sıfır sattığınız ürünlere fiş kesmeniz zorunlu zaten.

Bana kızan biri varsa kusura bakmasın;ama vergi kaçakçılığına tepkim büyük olur,bordrolu çalışan olduğum için takır takır vergimi veriyorum.

• bugün sahibinden.com dan satış yapan bi elemana msj yolladım durumla ilgili. onuda çağırmışlar vergi dairesine. ne yapmalıyım diye bana soruyor. yazık valla.
  • Sanal alışverişte vergi kalkıyor

Maliye Bakanlığı, sanal ortamda yapılan satışlara yönelik özel bir katma değer vergisi düzenlemesine gidiyor.Gelir İdaresi Başkanlığı ile Gelir ...

Maliye Bakanlığı, sanal ortamda yapılan satışlara yönelik özel bir katma değer vergisi düzenlemesine gidiyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı ile Gelir Politikaları Genel Müdürlüğünün üzerinde çalıştığı model ile ``hepsiburada.com`` ve ``gittigidiyor.com`` gibi sanat ortamda alışveriş yapılan sitelerin önü açılıyor.

İnternet ortamındaki elektronik ticareti yeni esaslara bağlayacak düzenlemeyle satılan eşyayla ilgili ``ticari olan`` ve ``ticari olmayan`` şeklinde ikili bir tanımlamaya gidilecek.

AB`ye uyum çalışmaları da dikkate alınarak gerçekleştirilecek düzenlemede ticari olmayan eşyalar KDV kapsamından çıkarılacak. Bu durumda eşya yerine sadece sitenin elde ettiği komisyona KDV uygulanacak.

Yeni sistemde satılan eşyaya ``eski-yeni`` ayrımı da gelecek. Vergilemede satışı yapan kişinin ticari şirket veya şahıs olması da belirleyici olacak.

SANAL TİCARET GELİŞECEK

Bu arada konuyla ilgili bilgi veren bir Maliye yetkilisi, İngiltere`de sanal ortamdaki satışlar konusunda son derece iyi işleyen bir sistem kurulduğunu, bu ülkede ticari şirketlere KDV uygulandığını, şahısların ise KDV kapsamı dışında bırakıldığını belirterek, şunları söyledi:

``Bizim KDV kanunumuzda müzayede mahallinde yapılan satışların tümü KDV`ye tabi. Burada ne satıldığı önemli değil. Ülkemizde internet ortamında 2 türlü satış yapılıyor. Birinde şirketler kendi ürünlerini elektronik ortamda pazarlıyor. Diğerinde ise `gittigidiyor.com, hepsiburada.com` gibi sanal siteler satış yapıyor. Mevcut sistemde internet ortamındaki bütün satışlar KDV`ye tabi. Ancak bu da sıkıntı yaratıyor. Arabasını satan kişiye KDV yok ama eşyasını satana KDV var.

Yeni sistemde buna bir ayrım getireceğiz. Sanal ortamda satılan ve ticari olmayan eşyaları KDV kapsamından çıkaracağız. Burada sadece sitenin komisyonu KDV`ye tabi olacak. Böylece ticarete engel olmama, tam tersine ticareti geliştirme amacı güdüyoruz.``

Maliye yetkilisi, getirilecek yeni düzenlemeye ilişkin çalışmanın yıl sonuna kadar tamamlanacağını da belirtti.

BU NE OZAMAN

• Bu doğrulanmış bir haber değildir. Bir maliye yetkilisi diye haber kaynağı verilmez. Hangi yetkili!!!
  • Arkadaşlar mağdur olanlar varsa SHOW TV Haber Merkezinden Nafiz Beyle görüşebilirler. Nafiz Bey konuyla alakalı gerekli hassasiyeti gösterecektir. Ama ciddi anlamda 2. el satan, ceza yemiş yada vergi dairesinden çağrılmış arkadaşlar aramalılar. Toplu şekilde bir grup başvururlarsa haberi televizyona taşıyabilirsiniz.
    Telefon numarası nette mevcut zaten.
    Saygılarımla.
  • arkadaşlar bu işin yalan olduğunu söyleyenlere sesleniyorum başına gelmeyen o cezayı yemeyen bilmez.

2009 yılında yaptığım satışlar için geçtiğimiz pazartesi itibariye bende gittim ve güzelce önüme dosyaları koyarak yardımcı olmak buysa 20 000 TL cezayı dayadılar.

"GIK" bile diyemiyorsunuz. Tüm kayıtlar ellerinde.

insanın zoruna giden ayda 3 veya 4 trilyon para kaldıran GG a bişey demiyen devlet bizim gibi 3 kuruş ek gelir elde eden asgari ücrete çalışan vatandaşına .iç muamelesi yapıyor. BRAVO KOCAMAN ALKIŞ
  • quote:

Orijinalden alıntı: deniztakipte

Sanal alışverişte vergi kalkıyor

Maliye Bakanlığı, sanal ortamda yapılan satışlara yönelik özel bir katma değer vergisi düzenlemesine gidiyor.Gelir İdaresi Başkanlığı ile Gelir ...

Maliye Bakanlığı, sanal ortamda yapılan satışlara yönelik özel bir katma değer vergisi düzenlemesine gidiyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı ile Gelir Politikaları Genel Müdürlüğünün üzerinde çalıştığı model ile ``hepsiburada.com`` ve ``gittigidiyor.com`` gibi sanat ortamda alışveriş yapılan sitelerin önü açılıyor.

İnternet ortamındaki elektronik ticareti yeni esaslara bağlayacak düzenlemeyle satılan eşyayla ilgili ``ticari olan`` ve ``ticari olmayan`` şeklinde ikili bir tanımlamaya gidilecek.

AB`ye uyum çalışmaları da dikkate alınarak gerçekleştirilecek düzenlemede ticari olmayan eşyalar KDV kapsamından çıkarılacak. Bu durumda eşya yerine sadece sitenin elde ettiği komisyona KDV uygulanacak.

Yeni sistemde satılan eşyaya ``eski-yeni`` ayrımı da gelecek. Vergilemede satışı yapan kişinin ticari şirket veya şahıs olması da belirleyici olacak.

SANAL TİCARET GELİŞECEK

Bu arada konuyla ilgili bilgi veren bir Maliye yetkilisi, İngiltere`de sanal ortamdaki satışlar konusunda son derece iyi işleyen bir sistem kurulduğunu, bu ülkede ticari şirketlere KDV uygulandığını, şahısların ise KDV kapsamı dışında bırakıldığını belirterek, şunları söyledi:

``Bizim KDV kanunumuzda müzayede mahallinde yapılan satışların tümü KDV`ye tabi. Burada ne satıldığı önemli değil. Ülkemizde internet ortamında 2 türlü satış yapılıyor. Birinde şirketler kendi ürünlerini elektronik ortamda pazarlıyor. Diğerinde ise `gittigidiyor.com, hepsiburada.com` gibi sanal siteler satış yapıyor. Mevcut sistemde internet ortamındaki bütün satışlar KDV`ye tabi. Ancak bu da sıkıntı yaratıyor. Arabasını satan kişiye KDV yok ama eşyasını satana KDV var.

Yeni sistemde buna bir ayrım getireceğiz. Sanal ortamda satılan ve ticari olmayan eşyaları KDV kapsamından çıkaracağız. Burada sadece sitenin komisyonu KDV`ye tabi olacak. Böylece ticarete engel olmama, tam tersine ticareti geliştirme amacı güdüyoruz.``

Maliye yetkilisi, getirilecek yeni düzenlemeye ilişkin çalışmanın yıl sonuna kadar tamamlanacağını da belirtti.

BU NE OZAMAN

Arkadaşım bu haber 2 yıl öncesine ait. Bu haberin içeriğinin şuan yaşananlarla bir farklılığı yok zaten. Maliye bakanlığı bu tip sitelerin önünü açtı olan bilinçlendirilmeyen vergiden bi haber satıcıya oldu.

• edit

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gokhan1990 -- 8 Haziran 2010; 20:21:45 >
  • böyle bişi bence yetkili bir ağızdan açıklanmadığı sürece safsata gibi.öyle bi anda çıkıpta kimse gel bakalım sen ürün satmışssın şu kadar cezan var demez.desede ay sana acıdım şu kadar cezan vardı ama şu kadara çektim hiç demez.ne zaman çıkıp maliye bakanı yada bi yetkilisi kamuoyuna duyurur.ondan sonra millet yapacaksa bu işi ona göre davranır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: deniztakipte

böyle bişi bence yetkili bir ağızdan açıklanmadığı sürece safsata gibi.öyle bi anda çıkıpta kimse gel bakalım sen ürün satmışssın şu kadar cezan var demez.desede ay sana acıdım şu kadar cezan vardı ama şu kadara çektim hiç demez.ne zaman çıkıp maliye bakanı yada bi yetkilisi kamuoyuna duyurur.ondan sonra millet yapacaksa bu işi ona göre davranır.

1. Keşke safsata olsa...

2. Eminim Maliye Bakanı da bunu düşünüyordur, "bu konuda çıkıp açıklama yapayım". Onların gözünde bu olay bu kadar büyük değil ki. Sıradan bir maliye incelemesi. Onların bütçelerinde küçük rakamlar, satıcılar için ise büyük meblağlar...

3. Maliye anlaşma konularında uzmandır. Hiç alamamaktansa, bir miktar almak işlerine gelmektedir. Önce yükse meblağlar ile korkutup, sonrasında indirim ile iyiniyet gösterdikleri intibasını bırakarak tahsilatı kolaylaştırırlar, tepkileri azaltırlar.

• İkinci sayfada yazdığım mesajı görmeyen arkadaşlar olmuştur diye tekrar buraya kopyalıyorum ve eklemeler yapıyorum.
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Bakınız arkadaşlar,iş bu yazımı dikkatle okuyunuz,10 seneden fazladır dış ticaret işi yaptığımdan dolayı ihracat-ithalat mevzuatı,gümrük mevzuatı hakkında hatırı sayılır derecede bilgili sayılırım ama yinede dipsiz kuyudur mevzuat işi,neyse geçelim konumuza.

Yukarıda bilen veya bilgisi olmayan kişiler yazmış çizmiş bir sürü şeyler,öncelikle bu işin içine birçok kavram giriyoır,toplu satış,istatistiki değeri olan eşyalar,elektronik eşyalar,kıymeti olmayan eşyalar, vs. gibi,fazla karıştırmadan size genel hatları ile olayları anlatayım.

Şimdi gitti gidiyorda vatandaş ilanlarını çarşaf gibi açıyor,doğrumu -doğru.
    Nedir efendim bunlar,örneğin isviçreden saat getirmiş 100 euro altı değeri var yurtiçine gelişte,bu sebepten dolayı gümrük memurları bu vatandaşa mal ülkeye girerken vergi muafiyeti sağlamışlar kendisi kullanacak diye.Ama bu kurnaz vatandaş ne yapmış,bu ürünü kendisi kullanmamış gittigidiyor a koymuş sıfır kullanılmamış isviçre x marka saat 150 euro diye,şimdi efendim olayı inceleyelim,ülkeye girişte bu saatin vergisini vermedin doğru mu?-doğru,satışta da vermeyeceksin doğru mu?-doğru,peki efendim sen bu işten kazanç sağladın mı?-evet,sağladığın kazanç kayıt altında mı?değil,işte bu noktada devlet te sana haklı olarak diyorki hopp dur bakalım hasan efendi sen napıyorsun bakalım?Yaptığın iş her yönden illegal,nedir bu yönler bakalım beraber.

-Yurtdışından ticari amaçla ürün getirtdin girişte vergisi ödenmedi,ha zaten vergisi ödenmesi için şirket ünvanıyla beyanname falan açtırıp bildiğin ithalat-ihracat işlemi uygulaman lazım,kişisel eşyalar hariç.
    -Hadi onu yaptın yurtiçi satış yapıp burda bir daha vergi harici işlem yapıyorsunki zaten ilk maddeyi yapmayan kişi ikinci maddeyide gerçekleştiremez zira zaten ülkeye girişte vergilendirilmiş faturası elinde yoktur.

Fazla uzatmadan kısa keselim,evinizde bulunan eski donunuzu herhangi bir siteden istediğiniz fiyata satarsınız,ama gittigidiyor gibi sitelerde arka arkaya 25 tane farklı model 150 euro luk isviçre saati ilanınız varsa,işte o noktada bilinizki birileri sizi takip ediyordur.

Kolay gelsin,bol kazançlı ve cezasız günler dilerim.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Eklemeler kısmına gelirsek,

Arkadaşlar burada aslında tartışma konusu bu işin illegal olması ya da olmaması değil,zaten anlattığım gibi bir LEGAL OLMAMA durumu söz konusu,şu noktada devlet bu şekilde satış yapan kişilerin peşine düştü mü yoksa düşmedi mi sorusunu sormak icab eder.Yada bu bir spekülatif bir açıklama ve dalgalanma mı?Satıcıların ayağını siteden çekmek için diğer satıcılar tarafından çıkartılan bir oyun mu?

Ben yerinizde olsam bu şekilde ceza yediğini iddia eden vatandaşı bulup elindeki ceza makbuzunu görmek isterdim zira internette böyle bir ceza makbuzu scan edilmiş bir halde değil.

Ancak tekrar ediyorum o tarz sitelerden faturasız bir şekilde fotograf makinası satmakla sokakta kaçak sigara satmak aynı derecede suçtur.

• GİTTİGİDİYORUN CEVABI

Öncelikle vergi incelemeleri her zaman, her ilde yapılmakta ve bundan sonra da yapılacaktır. Bunu sadece internet siteleri için gizlice bir inceleme değil, rutin bir denetleme olarak da düşünebilirsiniz. Ayrıca şirketimize her zaman değişik illerin Defterdarlıklarından, Gelirler Kontrolörlerinden, Denetim Grup Müdürlüklerinden, Vergi Dairelerinden, Gümrük Müdürlüklerinden bilgi telepleri gelmektedir. Böyle şeylerin söylenti olarak değerlendirilmesi yalnış ve yazılanlar oldukça abartılıdır. Bizler her kurum ve kuruluş gibi resmi merciilerden gelen her tebligat sonucunda bize verilen süre içerisinde istenen tüm bilgileri vermekle yükümlüyüz.

Ayrıca Gitti Gidiyor Bilgi Teknolojileri San. ve Tic. A.Ş. (“GittiGidiyor A.Ş.”)www.gittigidiyor.com isimli alan adından ve bu alan adına bağlı alt alan adlarından oluşan web sitesi ile, kullanıcılarına, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’da tanımlandığı şekilde “yer sağlayıcı” olarak hizmet vermektedir. GittiGidiyor A.Ş. 5651 sayılı kanun kapsamında T.C. Telekomünikasyon Kurumu tarafından verilen “Yer Sağlayıcı Faaliyet Belgesi” ile faaliyet göstermektedir.

GittiGidiyor A.Ş. sadece kullanıcıların kendi aralarında alış veriş yapmaları için gerekli teknik altyapıyı ve iletişim platformunu oluşturmakta ve bu suretle site altyapısı kullanılarak alıcı ile satıcı arasında gerçekleştirilen satışların hiç bir aşamasında yer almamaktadır. GittiGidiyor A.Ş. Kullanıcı Sözleşmesinin 7.1.b bendinde belirtilen “Kullanıcı'lar, Güvenli Ticaret ve Ödeme Sistemi'nden ve Hizmet'lerinden faydalanılarak alınıp satılan ürünlerin satışından veya satışa bağlı işlemlerinden kaynaklanacak her türlü vergi, resim, harç ve benzeri yükümlülüklerin hepsinden, doğrudan ve/veya dolaylı olarak sorumludurlar. Satış ve işlemlerden doğabilecek her türlü vergi, resim, harç ve benzeri yükümlülüklerden doğacak sorumlulukların hiçbirisi Gittigidiyor'a ait değildir.” hükmü doğrultusunda GittiGidiyor A.Ş.’ye ait web sitesi kullanıcıları, site üzerinden yaptıkları satışlar ile ilgili alıcıyla anlaştıkları satış bedeli üzerinden düzenlemeleri gereken fatura ve benzeri belgeleri kendileri düzenlemekle mükelleftirler.

Türkiye 'deki vergi sistemi ve uygulamaları oldukça teknik ve uzmanlık gerektiren bir konudur. Ayrıca kullanıcıların GittiGidiyor 'da gerçekleştirdikleri işlemler ve hukuki durumları (şirketler, vakıflar, şahıslar, dernekler vs) çeşitlilik göstermektedir. GittiGidiyor 'un kullanıcıların vergi yükümlülüklerine ilişkin yorum yapması, bu değişkenlikler göz önününe alındığında son derece zordur. Her kullanıcının gerçekleştirdiği işlemleri ve vergi durumlarının farklı olmasından dolayı, kullanıcıların yürürlükte olan vergi kanunları çerçevesinde kendi yükümlülüklerini belirlemeleri ve doğan mükellefiyetlerini yerine getirmeleri gerekmektedir.

---------------------------------

Saygılarımızla,

GittiGidiyor

• 
Sayfa: önceki 1617181920
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.