Şimdi Ara

Görme ve işitme engellilere ÖTV'siz telefon teklifi TBMM'de!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
2
Favori
1.336
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy şu anda #29
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Görme ve işitme engellilere ÖTV'siz telefon teklifi TBMM'de!
    Teknoloji markaları, görme ve işitme engelli bireylerin hayatındaki engelli kaldırmak için erişilebilirlik özelliklerini geliştirmeye devam ediyor. Ekran üzerinde nesne okuma ile başlayan bu yolculuk, yapay zeka ile birlikte inanılmaz boyutlara ulaştı. ChatGPT gibi kamerayı kullanabilen yapay zeka araçları, çevrenizde ne olup bittiği hakkında çok detaylı bilgiler aktarabiliyor.

Akıllı telefonlar günümüzde engelli bir kişinin hayatındaki engelleri ortadan kaldırmaya yardımcı oluyor. Erişilebilirlik özellikleriyle ekrandaki her şey seslendiriliyor. Görme engelli bireyler ise Google Asistan ve Siri gibi asistanlar ile hemen hemen her işlemi yapabiliyor. Ayrıca yapay zeka adeta yeni bir göz görevi üstlenerek çevrenizdeki her şey hakkında size bilgi veriyor. Örneğin pazar tezgahındaki ürünlerin türü ve fiyatlarını dinleyebiliyorsunuz. Markette aradığınız ürünün rafta kaçıncı katta ve hangi sırada olduğunu söylüyor. Hazırladığınız yemeğin pişip pişmediğini anlatıyor.

Ayrıca Bkz.Samsung Galaxy S25 Slim'in ilk görüntüleri ortaya çıktı

ÖTV'siz telefon teklifi TBMM'ye sunuldu

Görme ve işitme engellilere ÖTV'siz telefon teklifi TBMM'de!
    Akıllı telefonlar engelleri kaldırırken ülkemizdeki engelli bireyler telefon almak istediğinde yüksek vergi engeliyle karşılaşıyor. Engelli bireylerin teknolojiden faydalanabilmesi için önemli bir adım atıldı. TBMM’ye sunulan kanun teklifi ile engelli bireyler ÖTV'siz telefon satın alabilecek.

CHP Ardahan Milletvekili Özgür Erdem İncesu tarafından TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunulan kanun teklifi ile en az yüzde 40 oranında görme veya işitme kaybına sahip bireylerin beş yılda bir ÖTV’siz telefon satın alma hakkı getiriliyor.

Kimler yararlanacak?

Kanun teklifi kabul edilirse en az yüzde 40 görme veya işitme engelli bireyler, 5 yılda bir ilk telefon alımında ÖTV muafiyeti imkanından yararlanacak.

Telefonlardan ne kadar ÖTV alınıyor?

ÖTV’siz fiyatı 1.500 TL’yi aşmayan telefonlardan yüzde 25 ÖTV, 3.000TL’yi aşmayan telefonlardan yüzde 40 ÖTV, 3.000 TL’nin üzerindeki telefonlardan ise yüzde 50 ÖTV alınıyor.

30 bin TL'lik telefon 21 bin 850 TL'ye düşecek

Günümüzde hemen hemen tüm akıllı telefon modelleri yüzde 50 ÖTV ile satılıyor. Fiyat hesaplanırken ÖTV'nin üzerine KDV eklendiği için ÖTV’nin sıfırlanmasıyla birlikte KDV miktarı da azalacak. Bugün 30 bin TL’ye satılan bir telefon ÖTV'siz olarak 21 bin 850 TL’ye denk gelecek.

Kaynak:https://cdn.tbmm.gov.tr/KKBSPublicFile/D28/Y3/T2/WebOnergeMetni/f05f8769-3b56-4293-af90-e298fe73103f.pdf

• Ulan bu memleketin başına ne geliyorsa saçmalığı normalleştiren zihniyet yüzünden geliyor.

Altı üstü kıçı kırık cep telefonu. En Ağa babasını 500-600 dolara evine kadar postalanıyor dünyada.
    Herif tutmuş araba ile kıyaslamış. Dünyadan üç katı nasıl fazla vergi alırsınız diyen kimse yokta vergi indirimi peşinden koşan var.

Ortalama 200 dolar olan cihazlar için yapmadıklarını bırakmadılar.
    Dalga geçer gibi görme ve işitme engellilere geliyor birde.
    Alt metni okumayı bilenler ne billur geçtiklerini anladı bile.

Bu kadar aptal varken Tayyip fazla bile
  • Adaletsizlik bence niye sadece ve görme işitme engellileri kapsıyor bu kapsam bütün engellileri kapsaması gerekmektedir bu yasa eğer öyle bir şey olursa

• İstismara açık bir konu. Engeli olmayan bir çok kişi eş dost akraba vasıtasıyla telefon sahibi olur.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Abi vergileri adam gibi insan gibi yapın insanlar alabilsin. Otobüsü öğrenciye ayrı polise ayrı , arabası ayrı, telefonu ayrı. Herkes ayni vergiyi versin olay bitsin.

• 5 yıl içinde 1 telefon hakkı gayet makul

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • acemiteknolojist kullanıcısına yanıt

Muhtemelen öğrenci telefonu gibi hat yasal sahibi kullanacak şekilde tanımacak. Yine saçma bir sınır vs konur, ancak çer çöp telefon alınır ona da.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Söyleyecek söz bulamıyorum.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Vergiler makul ve mantıklı oranlarda tabiki olsun. Engelliler için pozitif bir ayrım olsun. Bu olay sıkı denetlensin ve istismar edenlere güzel cezalar verilsin ve afedilmesin.

• telefonlara da yerli üretim şartı koyarlar

• ÖTV, TRT bandrolü ve kültür bakanlığı payı hiçbir üründe olmamalı zaten.

• Engelliler adına çıkarılan araç yasasında neler yaşandı herkes iyi biliyor. Vergisiz araçlar yarı fiyatından ucuza alınıp alınıp satılmış. Hayırlı olsun.

• justmark kullanıcısına yanıt
    Bu vergiler, aslında herkese bir şeyler dağıtmak amacıyla toplanıyor. ÖTV indirimleri de, başka bir vergiyle telafi edilecek. Tıpkı 40 yaşındaki emekliler, SGK prim borçları, her seçim döneminde affedilen vergiler ve krediler gibi uygulamalar. Bunun yanı sıra, hala iyileştirilmesi ve yeniden inşa edilmesi gereken deprem yaralarımız, Gazze ve Filistinlilere yönelik yardım ihtiyaçları ve Suriye'nin durumu da tüm bu hesaplamalar içinde yer alıyor. Bunlar para basılarak değil vergi yükü ile tamamlanması gerektiğinden yıllar sürecek büyük bir yükü omuzlarımıza yüklüyor yani kendi edip kendimiz buluyoruz.

• Bu insanların zaten hayatı zor. Telefonda insanı hayata bağlayan bir teknolojik icat. Ötv alınmaması doğru bir adım. Bu teklife de yarsımayın yani. Üretkenlikleri devam etsin. Faydalı olabilme imkanlarını kolaylaştırmak tabiki olumlu bir gelişme.

Lisedeyken görme engelli bir Türkücü gelmişti okula, keşke adını hatırlayabilseydim, 'Eledim eledim' Türküsünü o kadar içten söylemişti ki herkesi duygulandırmıştı. Hem çalıp hem söylüyordu adam.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mystiery_ -- 16 Ocak 2025; 17:48:23 >
  • OTV adindaki sacma verginin kaldirilmasini tartismamiz gerekirken yine anladigim kadari ile bambaska sacma tartismalar yasaniyor burada.

• Ulan bu memleketin başına ne geliyorsa saçmalığı normalleştiren zihniyet yüzünden geliyor.

Altı üstü kıçı kırık cep telefonu. En Ağa babasını 500-600 dolara evine kadar postalanıyor dünyada.
    Herif tutmuş araba ile kıyaslamış. Dünyadan üç katı nasıl fazla vergi alırsınız diyen kimse yokta vergi indirimi peşinden koşan var.

Ortalama 200 dolar olan cihazlar için yapmadıklarını bırakmadılar.
    Dalga geçer gibi görme ve işitme engellilere geliyor birde.
    Alt metni okumayı bilenler ne billur geçtiklerini anladı bile.

Bu kadar aptal varken Tayyip fazla bile

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Violet Evergarden -- 16 Ocak 2025; 18:7:53 >
  • Araba alım gibi, bunun da fırsatçıları olacaktır kesin

• Engelli bireylere özel tüketim vergisi alınması mantığa ne kadar tersse suistimal ederler diyenler de aynı kafada. Engellemek vergi koyanın sorumluluğudur. Bu insanlara herşeyi lüks görüp mani olan herkesin aynı gemide olduğunu hatırlaması lazım.

• yıllardır olmadığına şaşırdığım bir durumdu umarım kabul edilir ve inşallah öğrenci indirimi gibi çok düşük tutarlar belirlenmez çünkü görme engelliler için en erişilebilir cihazlar Apple ürünleri ülkemizde de en çok verginin alındığı telefonlar.

• Karar yerinde ve kapsamı tüm engellileri kapsayacak şekilde genişletilmeli.

• Aynı şeyi engelli araç alımında ÖTV istisnasında görmüştüm. İnsanlar ÖTV'nin kaldırılmasını savunacaklarına neden bunlara bu istisna veriliyor diyor! Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle şeyler yok ama bu halk kendisine bunları reva görüyor! Daha bunların ne yapması gerekir bu cereyan eden olaylar haricinde merak ediyorum!

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.