Şimdi Ara

Güç kaynağı fan sesini nasıl azaltabilirim?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
10.698
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Meraba arkadaşlar, ikinci el bi pc aldım 2 yıl oluyo ve aldım alalı fan sesi çoktu. İlk defa kasanın içini açtım ve temizledim, fanları yağladım ama hala çok ses yapıyo (güç kaynağı fanı). Speedfan programından fan hızlarına müdahale edemiyorum. Biostan fan ayarı yapıldığını biyerden okudum ama nasıl yapacağımı bilmiyorum.. Nasıl yapabilirim? Lütfen bi çözüm önerisi... Olmazsa fanı değiştirecem

• okuduğun şey fanın sesiyle alakalı değil birde bios bilmiyorsan bios ayarlarına dalma çünkü makineyi yakarsın arkadaşım
  • peki çözüm nedir Okuduğum yerde biosda fan hız ayarından bahsediyordu, sanırım benim fan da hızlı döndüğü için ses yapıyo

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi furkan-hakan -- 22 Aralık 2008; 17:58:17 >
  • pc fan ayarları ile bios dan oynayabilirsin ama bilgin yok ise hiç kurcalama pc yi yakabilirsin bu arada o tür programlar sağlıklı değil zaten pc fan hızını düşürse çok fazla pc açık kalıyorsa bu dengesizlik yapabilir...
  • 1) En sağlam yol sessiz bir PSU almaktır. Bulabilirsen BeQueit marka özellikle sessiz.

2) Mevcut PSU ile devam etmek istiyorsan fan hızıyla yazılım aracılığıyla oynayamazsın ve OYNAMAMALISIN DA! Psu direkt voltajın girdiği ve tüm parçalarla arasında elektriksel bir bağlantı olan SON DERECE ÖNEMLİ bir bileşendir. Bozulan bir ram pek bişey yapmaz ama bozulan bir PSU'nun giderken yanında başka hangi donanımları götüreceği hiç belli olmaz!

3) Elindeki PSU çok kaliteli bir marka veya yüksek W'lı bir model değilse (300W OEM falansa) hiç kasma değiştir onu. 50YTL'ye alacağın 400W 12cm fanlı ucuz bir FRISBY bile ondan daha iyi performans verecek ve daha sessiz çalışacaktır. Ayrıca bu seçeneği seçersen ek olarak alacağın sessiz bir 12cm fanla PSU'yu modifiye de edebilirsin.

4) PSU fanı büyük ihtimalle fişli olmayacaktır. Özellikle ucuz ürünlerde fan direkt olarak lehimle devre kartına montedir. O yüzden bir havya ve biraz lehim bulundurman iyi olur. Yapı marketlerde ucuza temin edebilirsin. Bunun yanında kabloları elektrik bandıyla sararak da bağlayabilirsin ama sağlam iş yapmak her zaman iyidir. Kabloları iyi bantladığına ve kaçak olmadığına emin olman gerekir

5) DİKKAT!!! Yapacağın her türlü müdahale tamamen senin sorumluluğundadır. Hiçbir şekilde mesuliyet kabul etmem. Kimse de etmez. Aldığın ürünler (PSU, fan, vs...) garanti dışı kalacaktır. Bunu bilerek al.

6) PSU'nun içinden çıkan fanla aynı voltaj ve amper değerlerine sahip fanı seçmeye özen göster. Aksi takdirde bileşenleri yakma ihtimalin mevcut.

7) PSU üzerindeki işlemlerini bitirdikten sonra MUTLAKA AMA MUTLAKA birkaç saat sürecek bir test yap! PSU'yu anakarta bağlamadan düz kontakla çalıştırman gerekecek. PSU test süresince elini değdiremeyeceğin kadar ısınmamalı (çay fincanı kadar ısınıyorsa sorun vardır). Ayrıca fan hızında düzensiz değişimler de olmamalı. Sesinden anlarsın. Dalgalı değil düz bir ton vermeli.

8) DİKKAT!!! ÖZELLİKLE PSU İÇİNDEKİ FANI ASLA VE ASLA YAĞLAMA! YANICI BİLEŞENLER İÇEREN BİR YAĞ, PSU İÇİNE AKARSA SICAK BİLEŞENLERLE TEMAS SONUCU ALEV ALABİLİR!!! Fan yağlama olayını hiçbir fan için katiyen önermiyorum. Fan zaten ürünün teknik ömrü boyunca dayanacak kadar yağlı şekilde gelmektedir. Fan zırıldamaya titremeye, yalpalamaya veya ses yapmaya başladıysa yağı değil ömrü bitmiş demektir. 3 kuruşluk fan için bütün makineyi riske atmayınız.

Önce güvenlik!.. Kolay gelsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi thunderwatcher -- 23 Aralık 2008; 1:11:13 >

• merhaba arkadaşlar benim'de başımda öyle bir dert war Kasamdan gürültülü sesler geliyor kasamın yanı açık ve öyle kullanıyorum alalı dolu dolu 2 yıl oldu fakat bu 2 yılda büssürü değişiklikler yaptım ve bilgisayarım çok ses yaratıyor bi yrden sonra kulağımı tırmalarmış gibi oluyor fanlar çok ses çıkartıyor sizce neden?
  • PSU için fan değişimi tecrübe ister. Ben eğer bu konuda deneyimli değilseniz bunu yapmamanızı oneririm. Onun yerine yeni bir psu almak daha mantıklıdır. Ama illede yapacağım diyor iseniz; yukarıda arkadaş çok güzel açıklamış.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    PSU Fan Sesi Çözümü
    8 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Fan değişimini anlatan bi video buldum, basit gibi görünüyo yapabilirim galiba, fan olarak da akasanın 20 db lik fanını öneriyor videoda sizce nasıl sessiz midir bu fan?
  • Evet Akasa fena değil. Ayrıca PSU ile kasa arasına biraz çekomastik de sıkabilirsin kenarlardan. Bazen yerine tam oturmayan PSU çok hafif titreşimlerle hemen duyma seviyesinin biraz üzerinde olan bımmmmmmmmmmmmm gibi bir ses yapabiliyor. Ses fandan gelmediği için nerden geldiğini de anlamıyor insan. Elinle PSU'yu biraz kasaya doğru bastırınca azalıyor o ses. Her zaman olacak şey değil ama oluyor. Bunun dışında ekran kartı fanı için evga precision adlı programı kullanıyorum çok mutluyum... Yarı yarıya azaldı gürültü meğer çoğunu ekran kartı fanı yapıyormuş. Ekran kartı hızını evga ile düşürdüm, oyunlarda da sorun çıkartmıyor çünkü evga'yı kapatmadan oyuna girersen sol üstte GPU sıcaklığı, saat hızları ve frame değeri gibi bilgileri görebiliyorsun. İşlemci için kesinlikle OCZ Vendetta 2 soğutucuyu ve bir fan mate edinmeni öneririm. Kasanın yan paneli açık kullandığımdan egzos fanı söktüm. Artık önceden hiç duyulmayan HDD tıkırtıları perküsyon şov gibi geliyor geceleri

• quote:

Orjinalden alıntı: thunderwatcher

Evet Akasa fena değil. Ayrıca PSU ile kasa arasına biraz çekomastik de sıkabilirsin kenarlardan. Bazen yerine tam oturmayan PSU çok hafif titreşimlerle hemen duyma seviyesinin biraz üzerinde olan bımmmmmmmmmmmmm gibi bir ses yapabiliyor. Ses fandan gelmediği için nerden geldiğini de anlamıyor insan. Elinle PSU'yu biraz kasaya doğru bastırınca azalıyor o ses. Her zaman olacak şey değil ama oluyor. Bunun dışında ekran kartı fanı için evga precision adlı programı kullanıyorum çok mutluyum... Yarı yarıya azaldı gürültü meğer çoğunu ekran kartı fanı yapıyormuş. Ekran kartı hızını evga ile düşürdüm, oyunlarda da sorun çıkartmıyor çünkü evga'yı kapatmadan oyuna girersen sol üstte GPU sıcaklığı, saat hızları ve frame değeri gibi bilgileri görebiliyorsun. İşlemci için kesinlikle OCZ Vendetta 2 soğutucuyu ve bir fan mate edinmeni öneririm. Kasanın yan paneli açık kullandığımdan egzos fanı söktüm. Artık önceden hiç duyulmayan HDD tıkırtıları perküsyon şov gibi geliyor geceleri

önerin için teşekkürler fakat sesin fandan geldiğine eminim çünkü ses rüzgar sesi yani fanın dönüş hızı yüksek (aynı zamanda dediğin gibi kasaya falan da bastırıyorum hiç değişmiyo ses)...

• O halde yapacağın belli... Bu proje esnasında sormak istediklerin olursa burdayım yardımcı olabilirim. Özellikle PSU fanının kablolarını devre kartından ayırırken nereden çıkarttığına dikkat etmini ve FİŞ PRİZE TAKILI İKEN O FAN KABLOLARIYLA OYNAMAMANI tavsiye ederim. Yani psu'yu düğmesinden kapatmak yeterli değil. Ben salak gibi makasla kesmeye kalktım o kabloları kısa devre yaptı bereket bişey olmadı
  • İlgin için teşekkür ederim
  • Rica ederim. Sorun olursa pm atarsan daha iyi olur. Konuya yazarsan görmeyebilirim. Şimdiden kolay gelsin. İyi geceler.
  • arkadaşım psu ufak ise hiç uğraşma yenisini al derim teneyimin yoksa hiç uğraşma
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.