|
güç kaynağından negatif gerilim elde etmek
-
-
slm...
bunun için bildiğim kadarıyla regüle entegreleri var...
LM79-- seris verdiğin gerilimi hem regüle(yani belli bir değere sabitliyo)ediyo hemde negatif yapıyo...
bence datasheetlerine bakmalısın işine yarar... -
kardeş aşağıya bir devre ekliyorum incelersen +-35 volt gerilim veren bir devre trofoyu ayarlarsan istediğin negatif gerilimi alırsın
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ahocom -- 16 Ocak 2005, 22:15:47 > -
peki negatif gerilimin bir farkı oluyormu? -
ohaaa -
0-15 ile 0- -15 in hatta 10 -5 in hiç bir farkı yoktur. Voltaj relatif bir birimdir. -
arkadaşlar yannış anlamayın. Kullanım açısından farkını sordum...:) -
selamlar... öncelikle theve arkadaşımızı cevaplamaya çalışayım... +15VDC den -15VDC elde etmenin değişik yolları vardır. bu amaca yönelik bazı entegrelerle ( genelde düşük akımlı ! ) yapılabildiği gibi , +15 voltu bir switching veya switch-mode devreye uygulayarak da -15 volt elde edilebilir. Şayet istediğiniz belli bir voltaj değişimi varsa şema araştırabilirim... Amper ve voltaj bilinmek kaydı ile...
+ve - voltajlar nedir... Voltaj , potansiyel farkıdır demektir... + veya - diye adlandırmamız tamamen izafidir. Mesela 2 adet 9V pil düşünün. bunları seri olarak , yani birinin + ucunu diğerinin - ucuna gelecek şekilde bağlayalım... Şimdi ölçü aletinin - yani siyah probunu iki pilin birleştiği noktaya koyalım ve + yani kırmızı probu diğer iki başa teker teker dokunduralım... + yazan boştaki uca dokunduğumuzda +9V , - yazan boştaki uca dokunduğumuzda ise -9V okuruz... Peki. - probu orta uçtan çıkarıp , boşta duran - yazılı uca ve + probu + yazılı boştaki uca dokundurursak niçin 18V okuruz ? çünkü referans aldığımız - kutup değişmiştir de onun için... Tek pilde de probları ters ve düz bağladığımızda aynı 9V u +9V ve -9V olarak görürüz...
Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz... Voltaj polaritesi izafidir. referans alınan potansiyele göre , mutlak değeri sabittir ve polaritesi değişkenlik arzeder...
Saygılarımla...
-
eger amacin illada tek +15V'dan -15V'u da elde edebilmek ise semasini verdigim devre ile bunu yapabilrisin.devre pfc pwm matigina benzer bir devre.fakat cok hassas regulasyon gerekli degil ise sekildeki ''P'' kanal mosfet'in girisine duty-cycle orani yaklasik %54 olan sabit bir pulse girer isen -15V'u da elde edebilirsin.istenilen guc ,noise ve ripple hakkinda detayli bir bilgi vermedigin icin semada da bazi elemanlarin degeri de belli degil.bunlar istenilen degerlere gore belirlenir.sekildeki ''P'' kanal mosfet'in ''G'' inin hizli surum icin ''+'' dan surulmesi gerekiyor. -
aaa
-
Hiçbir arkadaşın simetrik beslemeyi anmamasını anlayamadım. Bir arama motorundan "Simetrik besleme" aratın, istemediğiniz kadar devre çıkar karşınıza, size uygun olanını seçersiniz. Hesaplamalarını ve devre mantığını da çözerseniz araştırmada, ömür boyu simetrik besleme için şemaya ihtiyacınız olmaz, gerekli devreyi kafadan çizersiniz.
Kolay gelsin. -
tabiki en basit ve uygun yol simetrik besleme ama arkadas sadece +15V olan bir beslemeden -15V elde etmek istiyorsa diye bunu soyledim...kolay gelsin... -
Arkadaslar nasil yapacagimi buldum, yukaridaki arkadaşın anlatimindan hareketle mesela 10 voltluk bir piliniz var ve bu pille devrenizi tamamliyorsunuz. Misal -5 volta ihtiyaciniz var, şimdi bir tane 15 voltluk bil aliyorsunuz ve negatif kutbunu 10 voltluk pilin pozifif kutbuna bagliyorsunuz, pozitif kutup -5 volt veriyor, gercek hayatta ise yarar mi bilmiyorum, simulide programinda işe yaradı negatif voltajla bir mosfet tetiklemem gerekiyordu. Arkadasa da tesekkur ederim
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
yaramaz bunlar pil seri bağlmakla voltaj artar düşmez.
-
Fevkalade yararlı olacaktır, toprak noktasına göre + ve - olan uçlar ortaya çıkacaktır.
Mesela iki adet 12V akü + ve - uçları birleştirilse ve toprak-sıfır noktası yapılsa; diğer uçlardan birisi+12V diğeri -12V olur.
-
adam 2 pili seri bağlayıp fark voltajı olarak 5v alacakmış.
-
Evet ? seri bağlayıp ortak ucu toprak yapacak ?
İki pilin temas eden uçları - olacak ve diğer uçlar da negatif ve pozitif taraflar olacak.
Hesabı yanlış yapmış ama mantık doğru.
-
bu formülde 5v nasıl oluşacak.?
-
Pillerin temas noktasına göre diğer uçların potansiyel farkı.
-
tşkler.
Benzer içerikler
- alüminyum lehim tutar mı
- jel akü kaç saatte şarj olur
- lehim pastası ne işe yarar
- anahtar kapalıyken lamba yanıyor
- am radyo frekansları
- lehim nasıl yapılır
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X