|
Bildirim
|
Keşke heryerde bu tarz işlemi yapabilsek taşradaki arkadaşlar ben de dahil olmak üzere mecburen paşa paşa vergimizi ödeyip ürünlerimizi alabiliyoruz.
|
Bu meseleler 2015 de konuşulmaya başlanmış, şu an 2020 Haziran ama yine de sizleri bilgilendirmek adına yazıyorum.
Ali expresten 795 dolarlık bir ürün aldım, yıllardır almayı istediğim bir tablet. ürünün orjinal üretici sayfasındaki değeri 764 dolar. Fakat aliexpress teki yazılan rakam 995 USD idi. Ben daha önce de bu firmanın ürünlerinden aldığım için toplamda 200 dolarlık bir indirim yaptılar ve ödediğim rakam 795USD oldu. Gönderiyi DHL ile istedim, ama keşke EMS isteseymişim. DHL süper hızlı bir şekilde sadece 4 günde ürünü Türkiyeye getirdi. Fakat satıcı telefon numaramı eksik yazmış, bu yüzden 2 gün kimse bana ulaşmayınca DHL i arayıp sordum onlar da durumu açıkladılar, ve benden gümrük için aliexpress de ürünün satıldığı sayfanın ve ödeme yaptığıma dair kısmın görüntüsünü istediler. Evrakları gönderdim, hatta sonradan kredi kartı ekstresini de gönderdim.Bu olaylar öyle bir zamana denk geldi ki Cuma akşam saat 6 da hala paketin gümrük durumu belli değildi ve DHL sadece saat 18:00 a kadar çalışıyordu. Saat 19:30 da DHL den otomatik bir mesaj geldi ve 1445 TL gümrük ödemesi çıkarıldığını söylediler. Aradım ama hafta sonu olduğu için kimseye ulaşamadım. Pazartesiyi bekledim mecburen. Saat 08:00 de DHL i arayıp neden böyle bir vergi çıktığını sordum. onlar da gümrük bölümüyle görüştüler ve çıkan rakamın tamamının gümrük vergisi olduğu söylediler. ve ürünün 995 USD üzerinden gümrüklendiğini söylediler. Yani ali expresteki rakam ne ise onun üzerinden vergi almışlar, ama benim ödeme yaptığım 795 USD ye kimse bakmamış bile, oysaki gönderdiğim evraklarda her şey açık açık görünüyordu, ve ödediğim rakam 795 usd olmasına rağmen 995 usd üzerinden vergi ödedim. DHL in tavsiyesi üzerine AHL gümrük müdürlüğünü aradım, ilgili birimle görüşemedim ama gümrük ithalattan bir beyefendi yardımcı olayım dedi ve problemi dinledi. O da hak verdiki 795 üzerinden vergi kesilmeliydi. Bu ürün kişisel birşey olduğu için kategori 3 e giriyor ve DHL ile bile olsa sadece %20 vergi almaları gerekiyordu.Fakat 1445 TL 995 USD nin tam olarak %21,25 ine denk geliyor.Kesilen vergiye ait detaylar yok, sadece toplam ödenmesi gereken rakam var. Gümrükte ki kişi dilekçe verebilirsin dedi. Ben ahirette günahlarımı vermeyi tercih ediyorum. Biz sustukça hep böyle olacak. Güney Afrikada tüm ülkede sürücülerin develete binlerce dolar otoyol geçiş ücreti borcu var. Ama halk bu bizim vergilerimizle yapılan yoldur buradan para alamazsınız diyerek karşı çıkıyorlar, kimse ödemiyor, devlet de sesini çıkaramıyor. Kendi hakkımız için değil ama birbirimizin hakkını korumak için ses çıkarmaya başladığımız gün ayağa tekrar kalkabiliriz ve bir insanın hak ettiği şekilde yaşamaya başlayabiliriz. Kendisini herkesten üstün gören, bencil , kendisi hariç başka kimseye saygısı olmayan yaratıklar görmekten sıkılmadık mı... Kendi işini halletmek için dinini vatanının ailesini karakterini soyunu satabilecek insanlar görmekten gözlerimiz yorulmadı mı. Her şey önce benim olsun ben mutlu olayım ama başkası önemli değil diyen insanlar görmekten sıkılmadık mı... Para için, efendisi için kendisini pazarlayan kraldan çok kralcılar görmekten sıkılmadık mı...İlk fırsatta alınan vergiye itiraz eden bir dilekçe yazacağım, paramı geri alamasam bile, hakkımı aradığımı görsünler, dilsiz olmadığımızı görsünler..Bugün bir kişi itiraz eder yarın binlercesi sonra bi bakarız ki gümrük kanunu değişmiş. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|