Bunu ben de anlamıyorum.Ciddi ciddi kaliteli ekonomistler bile Tuik in şaibeli rakamlarını esas alıyorlar.... Halbuki hissedilen enflasyon çok yüksek. Sanki ülke, bir PC oyunu ve oyun oynanıyor gibi.Gerçeklikten kopulmuş durumda. |
🔥 Dolar 35,69 - Euro 37,00 - Altın 3.219 | 01 ŞUBAT🔥 (12089. sayfa)
-
-
Kervan yolda düzülur taktiği devam.. Hele bir asgari ücret ve maaşları belirleyelim. Etki tepki yi görelim sonra balık hafızamız ile 1 hafta goygoy dan sonra unutalım.. Nas 2.0 söylemleri tekrar gündeme gelir.
Burada tekrar belirteyim Mevzu faizin inmesinden ziyade kurun nasıl ve kadar salinacahi konusu. Birbirine göbekten bağlı bu iki konu..
Bu kur ile çok fena duvara doğru gidiyoruz, hele euro bazında parite etkisiyle işler saçma bir noktaya geldi. Geçen bahsettim yerli ürün alman üründen (dünyanın en iyisi sektöründe) daha pahalı.. Bu açıklanabilir ve sürdürülebilir değil.. Hem ithalatı artırıcı bir hareket, hem ihracatı azaltan ve en önemlisi de yerli üretimi iki taraftan köstekleyen6bir durum.. Son kullanıcı bu durumun malesef farkında değil ve olaya joystick kolu ile o insin bu çıksın diye yaklaşır.. Zaten öyle yapıldığı için bu hale geldi..
Biri çıktı faiz sebep enflasyon sonuç dedi, sonuç ortada..
90 lar hatta 80 lerin sonunda ki alim gücünün yanından geçemeyiz şu an.. Şaka gibi bir noktaydaiz..
Yahu 80 90 larda ben gramla et, 1kg patets alındığını hatırlamıyorum.
Hani şimdi, semt pazatlarinxa pazar toplanirken yere atılanları topluyor ya insanlar, 90 larda onları insanlar hayvanlarını beslemek için toplardı, lahana vs özellikle.
Aksam pazarı denilen, son kasa malların kaldığı, pazarcınin geri götürmeyelim verelim gitsin diye iskonto yaptığı malları mahalledeki fakir fukara, apartman görevlisi vs alırdı. Bakın çöp değil bu mallar..
Şimdi ise normal vatandaş akşam pazarında ucuz 1kg patates kovalıyor..
O dönemleri görmeyenler herhalde hep böyle alim gücümüz düşüktü diye düşündüğü için yadirgamiyor..
Bana çok garip geliyor..
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
Emeklilik zorunlu olmamakla düzelecek birşey değil maalesef bu. ÖTV ve gelir vergisi gibi vergiler ödendikce insanlar para biriktiremez yine yaşlanınca sefil olur hatta daha fazla
Çalışanlara 5bin günden sonra SGK pirim ödemeyi kaldırıp tüm vergilerin gelir vergisinden düşme hakkı verilmeli işletmeler gibi ( işletmelerde de sınırlar kalkmalı )
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Türkiyede maaş vs nedir bilmem ama 1 hafta kadar İngilteredeydim. Bundan5 6 sene önce bütün ürünler Türkyieden pahalıydı. 3 sene önce Türkiyede bazı ürünler ucuz bazı ürünler pahalıydı. Şu anda Marketteki bütün ürünlerin fiyatları İngilterede daha ucuz hale gelmiş durumda + Restoran yemek fiyatları da daha ucuz hale gelmiş durumda neredeyse. Alım güçlerini zaten adamların karşılaştırmıyorum bile. TL ye döndürdüğünde daha ucuz...Esnaf bizi sağlam yatırmış kaşıyor mu desek ne desek...
-
Hocam 1 ay daha vadelide kalacağım için sorun yok. Sonrasında dövize bağlı yatırım araçlarına bakacağım.. Zaten bu yılın sonuna kadar vadeli de kalınır yıl başından sonra dövize bağlı yükselişte mevduat faizi kurtarmayabilir... Bakıp göreceğiz artık..
Enflasyon kavramı ile senin söylediğin ikisi de farklı şeyler. Enflasyon o kadar yüksek ki TÜİK’in söylediğinin aksine piyasada herşeyin fiyatı çok daha fazla artıyor.
Eğer senin dediğin gibi reel faiz çok yüksek olsaydı Doların mantıken düşmesi gerekirdi. Aksine, şu an Dolar tutuluyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TH3ROCK -- 15 Kasım 2024; 20:52:8 >
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Fena algı yapıyorlar. Dikkate alınması gereken ENAG’ın ölçümü.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
İki sebep var.
1. Yüksek enflasyon ortamında fahis fiyatlama
2. Sabit kur rejimi nedeniyle gerçeğinden değerli Türk lirası.
Türkiye de şu an ucuz sadece 2 şey var.
Birisi döviz, ikincisi insan hayatı..(ölüm olarak düşünmeyin, insanların hayalleri, geleceği, tüm yaşamı çok değersiz birileri için)...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi acquiles -- 15 Kasım 2024; 21:11:39 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Hocam tam bu noktada size ve diğer katılımcı arkadaşlara şunu sormak isterim. Özel bir sebeple biraz yüklü miktarda (100k+ USD) dolarla max 6 ay vade ile borçlanmak sizce mantıklı mıdır?
Doları ne zaman salacakları halâ belirsiz. Erken seçim söz konusu olursa ve öncesinde sanal refah ortamı tesis etmek için faiz indirimleri 2025 başında peş peşe gelirse zarar büyük olur mu?
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Tam da bu noktada dün bir arkadaşla dün yaptığımız konuşmayı anlatayım..
Arkadaşım : Yıl 1994, nisan 5, Babam dolarla borclanip İzmir de ev almis aydan aya ödüyor. Bir sabah kalkıyor ve borcu 10 kat olmuş.. Ne devlet ne banka "sıkıntı yok biz size yardım ederiz" demiyor be parayı istiyor. Kapanması mümkün olmayan bir borç oluyor 1 gecede..
Babam hiç istemediği halde daha önce bir firmadan gelen farklı şehirdeki işi, firmanın borcun yarısını karşılaması ve buna karşılık is sözleşmesi yapması ile hayatını ipotek ediyor.. Ailevi nedenlerden biz gidemiyoruz babam başka şehirde gurbet hayatı yaşıyor tam 10 yıl.. Tek istediği bir evimiz olsun kiradan kurtulalım iken birileri (!) nin hatasıyla hayatımız değişiyor.. 1 gecede..
İkinci anım ise,
AKP dönemindeki kur şokunda, döviz borcu çok kısa sürede katlandığı içim 30 yıllık fabrikasıni kapatmak zorunda kalan bir abimizin bana söylediği bir laf "ne yaparsan yap, döviz ile gelirin yoksa döviz ile asla borçlanma"..
Karar sizin..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi acquiles -- 15 Kasım 2024; 21:53:53 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
Başka nereden alacak ki? Resmi veri. Ona bakarsan dünya bankası da satın alma gücüne göre milli gelir açıklarken tüik fiyatlarına göre hesap yapıyor. Türkiye için absürt birşey ortaya çıkıyor. Kişibaşı milli gelirin neredeyse 2 katı kadar alım gücü. Türkiye ucuz bir ülke değil bunu nasıl hesaplıyorlar diye sorsak açıklama gelmez.
-
arkadaşlar sizce her ay altın hisse almak mantıklı mı ? 500-1000(fon mu yoksa altın s1 mi ?
-
Tunç Şatıroğlu kiracıların 12 yıl boyunca evinizden çıkmama haklarından dolayı ev sahiplerinin ciddi şekilde mağdur olduğundan ve bundan dolayı yatırım amacı niyetiyle ev almaktan vazgeçildiğinden bahsetmiş. Millet dubai den almaya başladı demiş.
10 12 yıl boyunca size ait olan bir eve çökülebilmesi ne kadar saçma bir durum gerçekten. Aklın mantığın bittiği yer. Tunç Şatıroğlu ev sahiplerinin mağdur olduğu konusunda %100 haklı.
22:29 dk. da başlıyor
https://youtu.be/yi_5NaiDEDE?si=VLkPsNirx3cXxwVr&t=1349
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Virtual Reality -- 16 Kasım 2024; 0:52:18 >
elektrik konusunda konuşulan muhabbet gerçekleşti, resmi gazetede yayımlandı.
"1 Ocak'tan itibaren yıllık 5 bin kWh tüketimi olan konutlar ve yıllık 15 bin kwh tüketimi olan ticarethaneler artık sübvansiyonlu elektrik kullanamayacak."
1 ocakta başlayacağı için maaş zamları da şimdiki güllük gülistanlık faturalara göre olacak, 1 ocak sonrası ise özellikle sanayiler, elektrikli araç kullananlardan başlayarak denilene göre 1000 tl üstü fatura ödeyen herkes etkilenecek.
GPT'ye sordum kaynak biraz dandik geldi ama direkt 2'ye katlanabilir faturalar
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ry4n -- 16 Kasım 2024; 1:31:37 >
-
Elektrikli araçlar yaygınlaştıkça beklenilen birşeydi ..limit böyle devam ederse tek klimalı evler ucu ucuna yetebilir muhtemelen. ( Elektrikli termosifon devamlı açık bırakılmazsa tabii)
Tabii bu enflasyon sepetine etkilemeyecek şekilde koyar TÜİK. Tabii işletmeler ürüne zam yapınca o zaman belli oranda sepete eklerler yılbaşı sonrası
Mehmet Şimşek: "Enflasyonu kalıcı şekilde düşürmek için ilave tedbirler alacağız."
Meali : Vatandaşın sırtına daha da bineceğiz....
-
Zamanla %10 otv dilimi de tarih olacak EV araçlarda.
ÖTV kaybı (araç ve Akaryakıt) kabul edilemez hükumet tarafından şu an pazar payı düşük olduğu ve togg nedeniyle idare ediliyor.. O da bir yere kadar...
"çalışanlarımızı hiç bir zaman enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz" de demiş. onu neden yazmadınız?
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Konu kiracı değil şu an, balon fiyatlar. Biraz kafası çalışan 300k usd ye gidip İstanbul'da ortlamaa bir apartman dairesi almaz.. Git yurtdisinda 2 tane al döviz ile kira getirin olsun.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi acquiles -- 16 Kasım 2024; 12:47:23 >
İstanbulun dağbaşı varoş semtlerine milyonlarca para yatıranlara inanamıyorum.
Aklı olan gider Karadağdan ev alır.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X