Şimdi Ara

🔥 Dolar 35,33 - Euro 36,54 - Altın 3.003 | 06 OCAK🔥 (12117. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
15 Misafir (3 Mobil) - 12 Masaüstü3 Mobil
5 sn
243.501
Cevap
1.156
Favori
12.214.139
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1154 oy
Öne Çıkar
Giriş

Bütçe açığı yine de 2trilyon civariyla bitmiş olacak ..az mı peki?

Ayrıca bütçe giderlerine baksak 2024 için ortalama kur 30 liradan hesaplasa 333 milyar dolar ediyor ..Bizim 5 kat milli geliri olan Almanya'nın bütçe gideri 450 milyar euro . Hani 5 çocuklu ailelere 2-3 bin Euro maaş veren burdaki ruscu elemanın afganlar Suriyeliler devletten beleş para alıyor denilen Almanya 'nin bütçesi bizden sadece %50 fazla ama milli geliri 5 katı

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İl teber İ kullanıcısına yanıt

Devletin kendisi sigorta zaten . Kanser ilaçları patent süresi olan 10 seneden sonra ucuzlar ..simdi MS hastalığı ilaçları milyon lira ve SGK ödemiyor (du) Yargıtay karariyla temin etmesi zorunlu tutuldu ama SGK buna dava açtı veya uygulayıp uygulanmayacağı bilinmiyor yine de

Yapılacak iş hersey ücretli olmalı ( gerçek fiyatıyla ) ama borçlanma hakkı da getirilmeli işte o zaman devlet gerçekten sigorta olmuş olmalı yoksa 7bin lira alarak sigorta yapmış olmaz İsviçreli finans devleri de yapıyor öyle sigortayı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tek_Kisilik_Muhalefet -- 7 Aralık 2024; 15:37:23 >

Sgk güvencesi ile emekli primi bambaşka şeyler.

Sıkıntı maç onanırken kural değişti emekli bağlanma oranı düştü.

emeklilikde de mileti erkenden emekli ettiler bide uzun yaşayıp kızı falan çalışmaz ise o zaman yatırdığın çok üstünde para alır ama bu istisna tabi.

• Yeni ilaçlarda çıkıyor. Bazılarını SGK karşılıyor bazılarını karşılamıyor. Bazılarını da mahkeme yoluyla idareten karşılatabiliyorsun.

O başka bir mesele. Teknik konular onlar. O konularda haklı olabilir vatandaş.

Ben şeye takıldım.

Amcanın biri 2019 yılına kadar devlete ödediğim sgk primi 1 milyon 660 bin TL. Emekli maaşım 23 bin 483 TL dedi diye.

Sonra diyor ki devlet bana emekli maaşı bağlamasaydı , 1 milyon 660 bin TL'mi geri verseydi. 5 tane daire alırdım 10 bin TL'den kiraya verirdim 50 bin TL kazanırdım.

Burada vatandaş SGK primini bir yatırım olarak düşünüyor ama öyle değil işte. SGK primi ödemek bir yatırım değildir. Sağlık güvencesi sigortasıdır.

Benim anlatmak istediğim bu.

Mesela bir insan 10 yıldır arabasına KASKO yaptırıyordur. Ama 10 yıldır hiç kazası yoktur. Sen KASKO firmasına diyebiliyor musun ben 10 yıldır kasko yaptırıyorum ama hiç kaza yapmadım bana 10 yıllık kasko parasını ver. Diyemiyorsun.

SGK prim ödemekte böyle bir şey. İşte ben 1,6 milyon prim ödemişim de o zaman daire alsam 50 bin kazanırım da şimdi 23 bin maaş alıyormuşum da bu değil olamaz da.

O zaman da devlet sana şöyle der. Senin istisna dediğin şeyi devlet sana yapar.

Tamam kardeşim gel buraya bakayım sen bana 1,6 milyon mu ödedin. Ben sana 23 bin maaş mı ödüyorum. 70 ay da senin maaş ödemen 1,6 milyonu karşılıyor. Hadi enflasyon farkı ve maaş zamları ile 1 sene de ben veriyorum.

Sana 7 yıl emekli maaşı ödeyeceğim. 55 yaşında emekli mi oldun. 62 yaşından sonra yaşarsan sana emekli maaşı falan yok.

Hadi naş bakalım der mi. Demez işte sen ölene kadar sen ölünce dul eşine , çalışmayan kızına da o maaşın bir kısmını ödemeye devam eder.

Dediğin gibi.

@Tek_Kisilik_Muhalefet

@tsufrankwoli

600tl para ödeyip genel sağlık sigortasından faydalanılıyor mu? evet. 600tl para ödeyen ile 6000tl hatta 20bin tl sigorta primi ödeyen aynı hizmetten faydalanıyor.

şimdi ben serbest meslek erbabı olsam,yani inşaat ustası v.s olsam kesinlikle ssk primi ödemem. gider 600tl ile GSS yaptırırdım. sgk ya ödeyeceğim 6000tl sgk primi kadar parayı da gider BES e yatırırım 20 yılda o BES birikimiyle ev veya evler alıp kiraya verince zaten otomatik emekli olmuş gibi oluyorsun.

sadece ayda 600tl para ödeyerek tüm sağlık haklarından faydalanılmıyor mu?

amaç sadece sağlık sigortasından faydalanmaksa eğer bu işin çok ucuz yöntemleri var.

• ozbey08 kullanıcısına yanıt
    Emeklilik sistemimiz kullum zarar.
    Kimse hikaye anlatmasın.
    Özel sağlık sigortasınin kralını ömür boyu yenileme garantili yaptırın, çok col daha az prim ödersiniz. Aradaki farkı da altın alın. Emekli yaşınız geldiğinde elinizde para, 150 yaşına kadar emekli maaşı almayacaksaiz her türlü daha fazla.nerden biliyorum zamanında oturup hesapladıkm :). Ki o zaman emekli maaşı bağlanma orani6daha yüksekti giderek düşüyor..

SGK isteğe bağlı olsun, temel matematik bilen sistemden çıkar.. Çok net.Özellesin bakın primler nasıl düşüyor..
    Bir bordoludan ve isverenden o kişi için kesilen sgk primi yıllık cilgin bir tutar..
    Onu da geçtim, sağlık hizmetinden yararlanamigprum çünkü randevu yok :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi acquiles -- 7 Aralık 2024; 17:23:50 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • ab abd emeklilik yaşı mezara yakın herkesinde 5 evi dairesi yok 30-40 senelik çalışma hayatının belki ödedikleri pirimin %5-%10 u bile alamıyorlar, devlet nasıl devlet olucak vatandaşın etinden sütünden faydalanarak olucak tabi.

sen devleti kurtarıcan devlet seni değil heryerde kuralllar aynı.

15-20 sene çalış 40 sene devlet sana baksın,o sadece bize banana ülkesine özel, sonrada zengin olmayı rahat yaşamayı bekliyorsunuz 3 in 1 i olursunuz çıkmaz ayın son çarşambasında halkının mayası ortada.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 7 Aralık 2024; 17:59:44 >
  • geçmiş 20 yılda her ay istege bağlı sigorta primi kadar gram altın alsaydık şuan kaç gram altınımız olurdu

ChatGPT:

ChatGPT

Eğer son 20 yıl boyunca her ay isteğe bağlı sigorta primi tutarı kadar gram altın satın alsaydınız, bugün yaklaşık 1.500 gram altına sahip olurdunuz.

Hesaplama Yöntemi:

1. İsteğe Bağlı Sigorta Primleri:
    • 2004 yılından itibaren her yılın asgari brüt ücretine göre belirlenen isteğe bağlı sigorta prim tutarları kullanıldı. Örneğin, 2024 yılı için en düşük prim tutarı 6.400,80 TL olarak belirlenmiştir. SGK Bilgisi
    1. Gram Altın Fiyatları:
    • Her yılın ortalama gram altın fiyatları dikkate alındı. Örneğin, 2004 yılında gram altın fiyatı yaklaşık 18.637.167 TL (eski TL) idi. Anlık Altın Fiyatı
    1. Aylık Altın Alımı:
    • Her ay, o dönemin isteğe bağlı sigorta primi tutarıyla gram altın alındığı varsayıldı. Bu şekilde, her ay alınan gram altın miktarları toplandı.

Örnek Hesaplama:

• 2004 yılında aylık prim tutarı yaklaşık 100 TL ve gram altın fiyatı 18,64 TL olduğunda, her ay yaklaşık 5,36 gram altın alınabilirdi.
    • 2024 yılında aylık prim tutarı 6.400,80 TL ve gram altın fiyatı 2.925,65 TL olduğunda, her ay yaklaşık 2,19 gram altın alınabilirdi.

Bu hesaplama, her yılın ortalama değerleri üzerinden yapılmıştır ve yaklaşık bir sonuç vermektedir. Gerçek değerler, aylık fiyat dalgalanmaları ve prim değişikliklerine bağlı olarak farklılık gösterebilir.

• Yatırım için konut alınır mı sizce? Mevduattaki paramın bir kısmına da yüklü nakit ekleyeceğim elime nakit geçti kredisiz bir tane daire almak istiyorum yatırım için. Halen dolar bazlı pahalı mı ya da faize-altına göre konut fiyat endeksi çok artar mı. Göç ve nüfus oldugu sürece konut fiyatları da kira fiyatları da düşecek gibi değil. Her ay %2-3 hoşgeldin faizi veren banka kovalamak sıktı.

• Turcopolo kullanıcısına yanıt

ticari gayrimenkul seçeneği de var. çoğu kişinin aklına böyle bir seçenek olduğu gelmiyor

Erinmedim hesapladım. Stopajını düş aylık 906 dolar gelirin olurmuş. SSK'ya para yatırmak yerine altın alınıp ben bugün emekli olmak istiyorum diyip altını dolara çevirdiğin zaman.

• Fransa da hükumet düştü, Suriye malum...
    Bir üçüncü neresi olsun?

• acquiles A kullanıcısına yanıt

Amin. Darısı başımıza.

Gelirin varsa ödemen gerekiyor herhalde borç olarak yazılıyor, birde meslek kazası falan olursa cezası var, hiç gelir göstermezsen yeşil kart ile ücretsizde sağlık hizmeti alırsın ama para kaçırmış olursun sistemden vicdan meselesi.

• acquiles A kullanıcısına yanıt

Özel sağlık sigorta yapan firmalar kamu SGK veya GSS 'si olmayanlara ya sigorta yapmıyor yada yüksek bedel istiyor muhtemelen. Şimdi baktım hiçbiri teklif vermedi bile genelde tamamlayıcı sağlık sigortası diyor. Zaten yenidoğan çetesinde olduğu gibi sigorta şirketleri devletten alıyor daha çok sigorta yaptırandan ziyade . GSS veya SGK konusunda bu söyleniyor devamlı ama gerçekten sgk'sı olmayıp özel sağlık sigortası yaptıranlar mı söylüyor bunu hep merak etmişimdir

Tabii ki SGK pirimini ödeyemediğinden sağlık güvencesi olmadığından gelecek konusunda umutsuz olan milyonlarca kişi var. 2 milyon çiftçi varmış ama ancak 400 bini SGK pirimi ödüyormuş. Bu kişi nasıl evlenecek evlense doğumhane parasını nasıl ödeyecek ? Kadın başına doğum 3-4ten 1.7 ye düşmüş nüfus sabit kalması için 2.14 olması gerekiyormuş . Ülkedeki vatandaşın sağlık güvencesi bile yok nasıl evlenecek nasıl çocuk yapacak

SGK isteğe bağlı olmasına gerek yok zaten yaş 65e yükselmiş ama 5000 pirim gün yeterli olmalı ve isteyen bunu belli zaman sonra dondurabilmeli. 2500 den sonra kalanı 57 yaşından sonra ödeyebilir gibi. Bunun yanında çalışanlardan ÖTV kalkmalı ve diğer vergileri gelir vergisinden düşebilmeli ... Pekcok formül olabilir ama şimdiki sistem 2008 den sonra işe girenleri yok ediyor sadece onları da değil toplumu da yok ediyor . Bunlar birçok kesim için imkansız gelebilir ama mevcut partiler bunu yapmaz ama yeni nesil isterse bunu değiştirebilir çünkü nüfus artıyor ama genç nesil anasını babasını dedesini öldürmekle meşgul daha çok

O kişi sağlık giderini hesaplamıyor . Hem kendisinin hem ailesinin hemde bundan sonraki sağlık giderini hesaplasa zarardan daha fazla kazancı olduğu görülecektir . Eşi sgk'lı ise ve çocuğu yoksa belki kafa kafaya gelebilir

Fakat 2008 sonrası işe girenler için durum o mühendis gibi değildir . Ne kârlı nede kafa kafayadır. Belki SGK pirimi ile sağlık + emeklilik kazancı yakın çıksa da eski emekliler için ödenen ÖTV ve diğer vergiler nedeniyle zarardadır

ÖTV niye var ? Yol köprü ücretleri neden yüksek ? KDV neden yüksek ? Gelir vergi dilimleri neden yüksek ? Bunlar yolsuzluk, iktidarın yandaşlarını kamuda işe sokması kadar eski emeklilik sisteminde etkisi vardır . 2008 sonrası işe giren sadece SGK pirimi ödemiyor sadece sağlık pirimi ödemiyor kamuya giren akyandaşların maaşını ödüyor 30-40 yaşında emekli olanların maaşını ödüyor . Sanki 5 ev alırdım diyen kişini sözleri 15-20 sene emekli olacak vatandaşı için de geçerli . 15-20 sene sonra emekli olacak kişi ne o yaşta ( 50li yaşta) emekli olacak ne de 23 bin lira emekli maaşı alabilecek eğer yaşarsa 65e kadar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tek_Kisilik_Muhalefet -- 8 Aralık 2024; 4:7:12 >

• O erken yaşta emekli olanlar özel sektörün de içine ediyor amir, müdür yalakası olup genç çalışanları iş ten attırıyorlar emeğinle düzgün bir şekilde çalışamıyorsun.

• Tek_Kisilik_Muhalefet T kullanıcısına yanıt

Şuan ki durumda 70 yaş ve üstünü devlet bile isteye ailerine muhtaç ederek terk etti . Kimse yok öyle bir şey demesin 12500 tl emekli maaşı ile evi olan bile geçinemez geçinemiyorda .

Çevremde görüyorum dedesi bahanesi anneannesi ölsün diye gözünün içine bakıyor . Hele bir de evleri yoksa vay haline bir oraya bir buraya gönderiliyorlar . Bakım evleri bir seçenek değil fiyatları çok yüksek huzur evleri mezarlıktan önceki son durak bile değil direk mezarlık . 2008 den sonra ki kesim bu durumu bile mumla arayacak . SSK sistemi 15 yıl önce çöktü kabul eden yok .

Eşim 12 ayda 8 ay çalışıyor yurt dışı tabanlı olduğundan diğer 4 ay kapalı . Yıllık maaşından kesilen tutar bu aylar için 530 binlira sigorta ve vergi dilimleri dahil . Yaşı 26 emekli yaşı 65 o emekli olduğunda %90 benimle aynı maaşı alacak . (Ben iş yeri sahibi olarak kendim ödüyorum ) Bu kadar prim alınıp maaşlarda değişiklik de olmayacak .

Mimar emeklisi ile bağkur emeklisi arasında 1000 tl var şaka gibi ülkedeyiz .

• Günaydın arkadaşlar hayırlı pazarlar.
    Bırakın emekliliği zamanı değil suriyeli kardeşlerimiz geri gidicek çok üzgünüm. Nolur gitmeyin az daha kalsaydınız. :)

https://twitter.com/haskologlu/status/1865601034954924130?t=r8XvF3UqEQkRTZQxNThDRQ&s=19

• 
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.