< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > |
🔥 Dolar 35,69 - Euro 37,00 - Altın 3.219 | 01 ŞUBAT🔥 (12227. sayfa)
![](/static/forum/img/downicon.png)
![](/static/forum/img/upicon.png)
![](/static/forum/img/Forum-Mobil.gif)
![](/static/forum/img/close.png)
-
-
Bizim ulkecek en buyuk hatamiz, gida enflasyonuna çare bulamamamiz. Halbuki topragi arazisi bol ulkeyiz. Cozum basitti. Ciftciye hibe ve destek ve bunun takibi. Esnafa denetim gida zincirlerine sert denetim. Gida fiyatlari artmsdiginda zaten enflasyon şak diye yavaslayacakti. Hepimizin en buyuk kalemleri, restoranlar ve gida. Disarida bir tost 100-150 tl olmuş. Eğer bir büfe sürümden kazanmak yerine kazıklayarak az ama öz satis yaparak satiş politikasini benimsemeye kalkiyorsa onun anasini devlet ağlatmaliydi. Herkes tembel olmuş. 30 gr sucuk koymuyor 150 tl ye tost iteliyor. O tostu 70 tlye satip kazancini az tutup, sürümden kazanacaksin. Denetim böyle olmaliydi. Ne yazsak boş.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Görünen hatamız o.
Esas hatamız kısa yoldan zengin olma peşindeyiz sürekli , hak yeme, aşırı bencil olma...
Herkes için geçerli bu..
Bugün kiraci ev sahibinden dert yanerken kendisi ev sahibi olunca aynı şeyi kendi uyguluyor. Banane 9 düşünsün diyor mesela..
Ya da ben devletmiyim ben kendime bakarım banane diyor..
Herkes böyle davranınca film kopuyor..
Bu ülkede ucuza iş yapan esnaf tehdit ediliyor, ucuza (olmasi gereken) ilan çıkan mal sahibi emlakçılar tarafından tehdit ediliyor başka emlakçı diğer emlakçı yi tehdit ediyor.. Taksi malum..
Neresinden tutsak elimizde kalıyor.
Kibir ve acgozluluk aldı yürüdü.. En tepeden en alta kadar.. Bunu sadece iktidar politikasına yıkmak hata olur.. İğneyi başkasına çuvaldızı kendine demişler...
Toplum olarak inanılmaz yozlastik.. Enflasyon düşer ekonomi düzelir bir şekilde ama bu toplum en az 30 yıl geriye gitti..
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
Herkes hakettigi gibi yonetilere bağlaniyor mesele nihayetinde, ben o derinliğe dalmak istemiyorum. Zaten iktidar bunu bile isteye yillardir uyguluyor 52 yi evde tutuyorum zor, bak ustunuze salarim bunun iyi örneklerindendir. Halki ayriştirdi ki, protesto kabiliyetini elinden komple aldi zaten kimse kusura bakmasin ama angut bir halkız. Bizi güdenlere ne olursa olsun biat etme kulturu osmanlida yerleşmis ve bu efendicilik.kültürünü M.Kemal de yıkamadı. Halka adam olun, efendi sizsiniz dedi anlamadı. Egitimsiz ve ananeler birleşince olusan halk boyle oluyor. Yonetenlerde iyice ayristirdi. O mafyacilik oynayanlar ona buna saldiranlar ve ic huzuru bozan esnaflarda adalet sisteminin yok olmasindan yine devlet politikasindan kaynaklaniyor. Asayiş yoksa huzur olmaz. Biz tamam, bir hollandali kadar kulturlu ve gelismis degiliz bunu kabul edebilirim ancak italyan ya da mısırlı bizden daha ahlakli degil ama onlarin ulkelerinde bu tür işler dönmüyor. Amerikanin hali 100 yil one ortadaydi. Gangsterler icki kacakcilari, teksasin adi çikmis halen dilimizde dolaniyor. Bunlarin hepsi kati devlet otoritesiyle bitti. Bizde gecerli olan sadece orman kanunlari sebep bu. Yere tukurene çöp atana sivil polis sokakta denetim.yapsa 5000 tl ceza kesse, bir daha yere çöpü atamaz. Yemez. Böyle olunca, bu işler hep devam eder. Zaten halkin cogu ana babadan edep.terbiye egitim almiyor. Sokak cocugu gibi buyuyor, devlet otorite uygulamaz ve ustune rgitim sistemi de cöp olunca suriyeden hallice bir ulke.olur cikariz. Benim anadilimde guzel bir atasozu var, Kanunun olmadigi yerde, fareler halay çekermiş, derler. Tam olarak bunu yaşıyoruz. Almanlarda bir vakit barbardi, hirsizdi, calardi. Ancak kanun ve nizam onlari bu hale getirdi denetim her şey. 25 senede tam tersi bir politika izlense, denetim.ve esitlik.adalet olsaydi, ne bu cinayetler ne bu hirsizlik.ne de bu rantçilik bencillik bu boyuta ulaşamazdi. Bu benim dusuncem.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi krstarica -- 8 Şubat 2025; 13:8:0 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Birinci dünya savaşı yılları ile şimdi çok farklı. İnsanların bilgiye, başka ülkelerin yaşam şartlarına ve zibiliyon bilgiye ulaşması 2dk sürmüyor..
Ve lakin bilgi yorumlayabilirseniz bir anlam ifade eder. O yetimiz maalesef çok zayıf.
Hal böyle olunca, toplumların önce dibi görmesi ve doğal seleksiyon ile yorumlayamayan, muhakeme edemeyen, ve çağın gerçeklerin uyum saglayamayanlarin elenmesi ile gerekir ve öyle de olacaktır. Bu yöntem uzun sürer ama gerçekleşir kaçamazsın liz.. Devletler bunu görüp gerekli planlama ve strateji ile toplumu hazırlar, kural koyar, denetler, eğitim verir vs.. Bunları yapan bir yönetim maalesef yok.
Bakınız ortacag Avrupasi bilimle uğraşanlari cadı diye yaktı. Dinsiz dedi.. Biz de bunun bir yerde modern vs uyguluyoruz.. Dinsiz diyoruz, LGBT diyoruz, vatan haini diyoruz, diyoruz da diyoruz.. Cadı yakıyoruz aslında..
Ortacag nasıl dove vurduysa o dönem biz de vuracağız toplum olarak, bu kaçınılmaz..
Bunu da en çok şu anda "soğan yeriz aç kalırız ama yedirmeyiz" gibi gerçekten çok uzak hamasi sözleri savunan toplum kesimi hissedecek. En çok şikayeti bu kesim yapacak ve ilk "kral çıplak" sözünü de bu kesim söyleyecek... Hiç kuşkusuz olmasın..
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
zaten bu salak sulak tipler yuzunden dogup buyudugumuz vatandan soguduk, vatan sevgisi kalmadi cogu gencte, ben bunlarla ayni ulkede ayni inancta degilim diyorlar. Sokak roportajlarini izleyen görecektir. Onemli olan bizde o kesim bagnaz yapi dibi gorursek hayatimizi bu ulkede heder etmememiz zira bu dibi gormek isteyenler cogunluk, bizler azinligiz.
2012deki büyükşehir yasası ile büyükşehirdeki köyler mahalle yapıldı o nedenle çok düşük gözüküyor 2-3 kat fazla olabilir yani %15 -20 gibi ... Tabii yine epey düşük 90larda belki köy -kent oranı kent lehine değişmeye başlamıştı.Hep ABD 'de köylü nüfus %3-5 300-500 dönümlük araziler var denilirdi . Bizde o yöne geçmeye çalıstık sanırım. Köylüye sübvansiyonları kaldırıp dışardan ucuz tarım ürünü ithal ettik böylece köydekiler şehirde fabrikada çalışsın dedik ama şehirde fabrikada yok asıl toplumsal problem böyle oluştu
Asıl sıkıntı çok durakta durması bi express hat yapsalar çözerler. Ankara da kalkıştan sonra 2 durak Eskişehir durak, Arada bir yer daha vardı unuttum. Zaten 450 km yol 200 le gitse 2 saat 15 dk da varır.
-
quote:
Orijinalden alıntı: Tek_Kisilik_Muhalefet2012deki büyükşehir yasası ile büyükşehirdeki köyler mahalle yapıldı o nedenle çok düşük gözüküyor 2-3 kat fazla olabilir yani %15 -20 gibi ... Tabii yine epey düşük 90larda belki köy -kent oranı kent lehine değişmeye başlamıştı.Hep ABD 'de köylü nüfus %3-5 300-500 dönümlük araziler var denilirdi . Bizde o yöne geçmeye çalıstık sanırım. Köylüye sübvansiyonları kaldırıp dışardan ucuz tarım ürünü ithal ettik böylece köydekiler şehirde fabrikada çalışsın dedik ama şehirde fabrikada yok asıl toplumsal problem böyle oluştu
peki köy muhtarlığı seçimi dolaysıyla şehirde oturduğu halde köyde ikamet ediyormuş gibi olanları da düşün.
muhtar adayları seçimi kazanmak adına şehirdeki akrabalarını v.s köyde göstertiyorlar. böyle bir realite de var.
-
Zaten şu an para kazananlar kayıtdışı işlem yapanlar . Oto tamircisi, restaurant sahibi,elektrik -su tamircisi vs bunlara vergi gelsin ama %100 kayıtlı iş yapana da indirim gelmesi lazım o zaman
Çok market açılmasının ,berber dükkanın adım başı açılmasının nedeni kayıtdışı çalıştıkları için zaten 40-50 yaşına gelende bağkur yatırıp emekli olacak . İşsizlik %30-40 olduğu yerde devletin buna göz yumması aslında işsizlik faktörü nedeniyle diyebiliriz
Bunların yüzünden enflasyon çok yükseldi demek doğru olmaz devamlı yazdığım gibi enflasyonun temel nedeni devletin para arzını sürekli artırmasıdır. Bunun dışında farklı iş kollarını hedefe koymak aslında iktidarın ekmeğine yağ sürmektir . Beşiktaş'ta Şişli'de 40lira olan su Silivri yada Sultanbeyli de 20lira olabilir. Bu Beşiktaş'taki kimsenin riske girdiğini de gösterir müşteri kaybını göze alarak (Senin 10-15 bin kira bedelini düşük görüp -riske girip -binayı yıktırmaya benziyor bir bakıma, bir başkası da ucuza kiraya vermeyip piyasayı yükselttiğini söyleyebilecektir ). Devlet burda neyin denetimini yapacak . Devlet herseyin fiyatını karıştığında piyasa hiç bir zaman oluşmaz aslında
-
Arazinin bolluğuyla alakası yok konunun. Normal şartlarda 200-250 milyonu besler ülke ama mesele o da değil herkes daha kısa yoldan ve ucuza rahat yasamak istiyor iktidarda bunun mümkün olduğunu ve yapacağını iddia ediyor . Ukraynadan Rusya'dan ucuza buğday vs alıyor nasıl ki 1950lerde amerika nerdeyse bedava ürünler verdiği gibi. Üretim yapmak her zaman maliyetlidir, zordur ve riskler taşır . Devlet ve halk bu risklere girmek istemiyor
Çiftçiye az yada çok hibeler var üstelik kayıtlı olsa bile %2 vergiye tabii yada tabi değil . Fakat devlet çiftçiden değil aracıdan vergi almak istiyor zaten . Bu yüzden çiftinin direk mal satmasını istemiyor çünkü o zaman yine kayıtdışı olup vergi alması imkansız oluyor devletin . Bu yüzden aracı devletin vergi alması için gerekli bir unsur . Gıdada pahalılık bu nedenle çok oluyor zaten
Diğer konu sürümden kazanılsın demişsin ama bu bir tercih olabileceği gibi kimseye sürümden kazan diye zorlayamayız yine de . Biraz önce dediğinde herkes daha kolay daha zahmetsiz para kazanmak ve zenginleşmek istiyor . Bu durumda sürümden kazanmak ancak 2. planda olabilecek birşey ilk önce yüksek fiyatı deneyecektir tutmazsa düşük fiyatla sürümden kazanmak isteyecektir fakat bu durumda o civardaki diğer işletmelerin batması demektir ve işsiz ordusuna yeni insanların eklenmesi demektir yada o kişilerin hileli ürün satışına başlaması demektir
Forumda genelde tost yada restaurant vs fiyatları düşünürken malzeme parasını hesaplanır oysa hep kira bedeli unutulur işyeri elektirik -dogalgaz bedeli unutulur vs SGK piriminden tut masraflar hesaplanmaz. Oysa Türkiye'deki en büyük sorun arazi bedelidir Tv'de reklam dönüyor 1.39 milyona fuzul topraktan inanılır gibi değil diyor. Oysa köyde 1.39 milyona 4 dönüm sulu tarla alınabiliyor. Bir bakıma bu araziye 40 tane tek katlı ev oluyor yada 5 katlı 200 tane . Bu topraklar hep devletin idi İngiliz sistemi gibi kiralama yoluyla ev işyeri olsaydı rant topluma kalmış olurdu ve devlet ÖTV KDV gibi bir sürü vergiye ihtiyacı belki olmazdı
-
Tren yolu uçak gibi dümdüz gitmeye mümkün kılıyor mu diye soran olmamış mı o bakana . Uzaklık/ hız ile kolayca bir rakam vermiş. Sonra çorlu kazası olunca suçu makiniste atarlar artık
5 senede 1 oluyor o. Şimdi seçim yok rakamlar bu şekilde . Kac tane muhtar kaç kişiyi gerirtebilir ki %1 etkilemez o da seçim dönemi olur
Konu sadece durak değil hocam.
Raylar /eğimler uygun değil. 250ile gitmeye kalkarsa alır başını gider o tren.. Bu is sadece hızlı lokomotif koymakla olmuyor...
Ama hangi işi kitabına uygun yapıyoruz ki...
Almanya da fransa da benzer durak aralarında hızlı tren olması gerektiği hızla ilerleyebiliyor.
Yine göstermelik ve tribüne oynanan ve tabi birilerine fahis fiyatla ihale edebilecek bir çalışma..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi acquiles -- 8 Şubat 2025; 17:5:31 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Bazı esnaflar niyeti iyice bozdu hocam. Örnek veriyorum, mahallemizde efendi ve mazbut görünümlü, işlettiği yeri sanıyorum sonradan devralmış bir dönerci var. Butik bir dükkanı var, belediyenin inşa ettiği pazar alanı civarında. Yani maliyetler öyle fazla değil. Lakin bunun yanında el emeği göz nuru olarak yaptığı dürümler veya tostlara yönelik istediği fiyata hiçbir itirazım yok ancak gel gelelim Migros gibi en kazık yerde bile tanesi 14 liraya satılan Sütaş büyük ayranın daha yerel bir muadilini (aynı gramaj, 295 veya 300 ml) 50 liraya satıyor. Sıfır emek ile yüzde 257 kâr hırsı yani. Hattâ koli ile toptancıdan aldığı için kâr marjı daha da yüksektir. Ben perakende bazlı hesapladım. Böylelerine çok içerliyorum. Eskiden gözü dönercesine kâr marjları yoktu, özellikle yeme içme sektöründe bu iş iyice çığrından çıktı. Ticarî anlamda yozlaşma had sahfada. Net.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 8 Şubat 2025; 18:36:53 >
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
-
Her genelleme hatalıdır ama benim tespitim,
Mazbut ve muhafazar görünüm arttıkça, potansiyel fahis kar daha yüksek oluyor.
sanayide bunu test edebilirsiniz mesela :)
-
-
Hep derim. Bu ülkenin dij gujlerin saldırısına ihtiyacı yok..
Milette mok gibi para var kimse sefiliz masalı anlatmasın sokağım 0 araba galerisi gibi, bugün avm ye gittim yeminle açılık oyunları çekliyor sanırsın 15.000 tl lik montlar kapış kapış her yer ağzına kadar tıklım tıklım dolu,anlamadım bu bu ülkeyi ben ,durum hiç hayra değil hiç,hindistana döndük resmen bir yerde yiyenler diğer yerde onlara bakanlar.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 8 Şubat 2025; 19:56:16 >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X