selam arkadaşlar! Güneş enerji paneli kurmak istiyorum. Yalnız akü kullanmadan, sadece ğüneş olduğu zaman çalışsın yeter. Bir klima, vantilatör ya da buz dolabı çalıştırmak istiyorum. Bana gerekecek malzemeler nedir bilmiyorum. 250- 300 w lık bir panel bana yeter sanırım. Akü işine girmek istemem çünkü pahalıya patlar. Bana bilgilerinizle yardım ederseiz sevinirim. Saygılar.
Merhabalar. Akü olmadan olmaz. Enerjiyi önce depolamalı, sonra inverter ile buzdolabı, klima vb elektrikli alet çalıştırabilesin.
Selam. Cevap için teşekkürler. Yalnız şöyle bir şey var. İnverter sadece aküdeki akımı mı kullanıyor yoksa güneş tam tepedeyken sadece güneş enerjisini mi kullanıyor? Yani güneş varken aküye ihtiyaç var mı? Sanırım ihtiyaç varsa da , o sırada yedekte bir eleman olmalı değil mi? Öyle ki bir akünün normal dolum süresi 8 saat ve akünün boşalma süresi ampere ve çekilen yüke bağlı değişir. Farzedelim 12v 7ah aküden full yük çekilirse birkaç dk. içinde boşalır. Yani demek istediğim aküler güneş yeterliyken kullanım dışı olmasa da yedekte olmalı. Bu nedenle düşük amperli bir kaç akü benim işimi görür diye düşünüyorum. Sizce yanlış mı düşünüyorum? Saygılar.
önce aküyü doldurması lazım daha sonra 220 volta cıkarılması gerekiyor
Dc vantilatör ve alıcılar akü olmadan kullanılabilir Bu sorun değil kaç watt panel almak neler çalıştırmak istiyorsunuz buzdolabı televizyon klima bunları unutun zaten Ufak tefek hobi işlerinde olur yada bir bilgisayara upse ekstra güç sağlayacak şekilde yapılabilir. Yada arkadaşın dediği gibi böyle sistemler On grid olarak şebekeye bağlanabilir.Uzun vadede aküsüz sistem olacağı için mantıklıdır. Bkz: On grid solar system
Selam. On grid sistem iyi bir uygulama olur. Bunu düşüneceğim. Ülkede böyle bir uygulama varsa tabii. Benim anlamadığım şu; 250w lık bir panel 36v 6 amperlik bir akım üretiyorsa ve aküler doluysa invertör hangi enerjiyi kullanarak bir ev aletini çalıştıracaktır. Aküyü mü yoksa regülatörün sabitlediği güneş paneli enerjisini mi kullanır? Sanırım panelin enerjisini kullanmalı. Panel hem dolu olan aküyü beslemeli hem de akünün vermesi gereken akımı regülatöre vermelidir. Yani akünün boşalmaması gerekir. Ne güçte panel neyi çalıştırır o ayrı bir konu tabii. Saygılar