Selam arkadaşlar hiç güneş enerjisi kullananınız varmı? mesela 1 ampullük sistemde olabilir veya bir evin tüm aydınlatması veya elektrik ihtiyaçlarını karşılayanlar veya bağ evinde, yaylasında faydalanan varsa kurdukları sistem ve parçalar fiyatlar önerileri paylaşırmısınz ?
sorduğuna göre kullanan biri olmam lazım ama ne yazıkki o parayı hala biriktiremedim ....
afyon ve tekirdağda iki projenin fikrini verdim uygulamayı seçtiler ve başarılı oldular.....
ufak bir sistem düşünelim istediğin gibi nerde nasıl kullanacağını belirtmemişin ama:
bir tasarruflu ampul yakalım 20 watt olsun tasarruflu
bu ampulun 24 saat full yanmasını istersen sistem büyür... 12 volt 25 watt güneş paneli(yine 300 ytl vardır) şarj kontrol ünitesi(10-15 ytl) 18 amper kuru akü 12 volt (50 ytl ) invertör(12 volt dc 220 volt ac dönüştürücü)(bu sistemi ilerdebuyutebileceğini düşünerek invertörü bir defa alacaksın 600 watt al derim ben)(ama bu sisteme 150 watt kare dalga yeterli olacaktır)(50-60 ytl)
sabah 6 dan akşam 8 e kadar güneş var kabul edersek gecede aküden idare ederek bu 20 watt tasarruflu 7/24 yanabilecektir....
ama aküyü ne kadar büyütürsen bu sistemle çaıştıracağın şey sayısı ve çalışma süresi o kadar uzayacaktır.....(akünün şarj süresi uzayacaktır...)
aküde depoladığın elektriği amper çarpı 12 volttan hesap edersin yani 18 amper aküde sen 216 watt depo edebiliyosun
216/20w desen yakşaşık 10 saat 20 wattlık tasarrflu çalışır 216/70w desen 3 saat 37 ekran tv çalışır. defalarca telefon şarj edersin mesela 216/200w desek 1 saate yakın masaustu bilgisayar çalışabilir... 216/65w desek 3 saate yakın laptop çalışır... amfi besleyebilirsin 1 saat fln 5+1 çalışır
her sitem için akü dolu ve boşalıncaya kadar olarak farzediyoruz yani teker teker sitemleri kullanırsak diyorum 1 aküden hepsi diil yani.... samdir_009@hotmail.com ayrıntılı konuşabiliriz dilerseniz...
teşekkür ederim utopiautopia çok güzel açıklamışsın kurmak istediğim düzene yakın bir şey.
İstanbul/Çerkezköy/Kapaklı bölgesinde arsamın içinde 99 depreminde kullanılan prefabriklerden 60 m2. iki bölmeden oluşan çıkma bir tane var bu evin aydınlatılmasında güneş enerjisinden faydalanmak istiyorum.Tasarruflu ampullerden olan 8 veya 11 wattlığa eşdeğer ışık verebilecek enaz 2 tane,günde 12 saat yakmak istiyorum aslında gönlümden geçen 4 ampül ama fiyat artacağını düşündüğüm için 2 ampulle sınırlıyorum.Ayrıca ben bu söz konusu yerde benim olmadığım zamanlarda da fotosel vasıtası ile lambalar hava kararınca yansın sabah sönsün.sanırım bu sistem 12 volt olacak .maliyet çok artmazsa 220 volt düşünebilirim.
diğer katılımcılardanda utopiatopia nın yazdıklarına eklemeği düşündükleri varsa veya örneğin güneş paneli, akü tipleri ve kapasiteleri uyumluluğu konusunda katkılarınızı bekliyorum.örneğin:varsa aranızda kullanan böyle bir sistem mesala ben x kapasite güneş paneli,x kapasite ve tipde akü ile x şarj veya invertör ile kullandım verim aldım veya alamadım şu nu yapsan daha iyi olur veya olmaz diyenler arkadaşlarıda bekliyorum.
Teşekkürler.
elinizde panel mi var çıkma anlayamadım ama
-invertör (çevirici) bunun watını yüksek tutarsanız aynı anda çalıştırabileceğinizcihaz sayısı artar...sağlam bir sitemiçin (600 watt kare dalga yetecktir), -akü nün amperini yüksek tutarsanız şarj olma süresi uzayacak ama çalıştıracağınız cihazın çalışma süresi uzayacak....
ama size verimli bir sistem söyleyeyim....bu işe ayırdığınız maddi durumu bilmiyorum ama bi kaç sistem hesaplayalım yazalım.....
-(motorlu araçlar)buzdolabı(175watt)matkap(100-400watt) -tasarruflu ampul,tv,uydu,bilimum aydınlatma,radyo,laptop,masaüstü bilgisayar,telefon şarj cihazı vs bir çok resistansız şey...
-malzemeler- -invertör(600watt SİNÜS DALGA İNVERTÖR)-500-550 YTL(KARE VE SİNÜS DALGA İNVERTÖRÜN FARKI SİNÜS DALGA EVLERDEKİ KULLANDIĞIMIZ PRİZLERDEKİ GİBİ RAM SİNÜS DALGADIR VE MOTORLU CİHAZLARI ÇALIŞTIABİLDİĞİ İBİ TAKILAN BÜTÜN CİHAZLAR TAM VERİMLE ÇALIŞIR) -12 volt 80 WATT SHARP GÜNEŞ PANELİ(GENELDE 20 YIL SORUNSUZ ELEKTRİK SAĞLAYACAĞI YAZIYOR-750-800 YTL) -AKÜ(EN AZ 12 V 200 AMPER)(KURU BAKIMSIZ UZUN ÖMÜRLÜ AKÜ 10 YIL KULLANILABİLECEĞİ YAZIYOR MUTLU NUN SİTESİNDE)250*2 DEN 500 YTL -AKÜ ŞARJ DEVRESİ 5-15 YTL(AKÜLER DOLDUĞUNDA AKIMIN KESİLMESİ İÇİN) -KALIN AKÜ KABLOLARI(10-20 YTL)VE BİLİMUM BAĞLANTI KABLOLAR VS...
TOTAL=1885 YTL BU SİSTEMİN VERİMİNİN ARTMASI İÇİN ARTIK YAPILACAK EKLEME SADECE PANEL İ ARTTIRMAK....(DİĞERLERİNİ ALDIĞINIZDA SİSTEMİ BUYUTMEYE ELVEREN ALT YAPIYI HAZIRLAMIŞ OLUYORSUNUZ.....)
NOT= EN YÜKSEK FİYATLARI ALDIM TOPLARKEN YAZDIĞIM....
Bu paneller ürettikleri güç için çok pahalı. Şimdilik yeterli olgunlukta değiller. Bir üniversitede güneş enerjisiyle çalışan buhar türbini yapmışlar. Işığı toplamak için geleneksel yaklaşım uydu anteni gibi bir ayna olurdu ki bu çok pahalıya patlar ve asıl amaçtan uzaklaştırır, güneşe göre yönlenebilen ve türbin alıcısına odaklanan bir çok parça düz aynadan oluşan bir sistem.
yazdığım sistemlerden güneş panellerini çıkartıp aküleri şehir elektiğinde şarjedecek bir cihaz koyarsanda sessiz bir jeneratör yapmış oluyoruz....
quote:
yazdığım sistemlerden güneş panellerini çıkartıp aküleri şehir elektiğinde şarjedecek bir cihaz koyarsanda sessiz bir jeneratör yapmış oluyoruz....
Hocam bu sessiz jeneratörü yapmak için akü şarj redresörü mü kullanacaz?
yani aküleri elektrik var ken sarj etmelisin elektrik yokkende dolu akülerden invertör aracılığı iile çevirip kullanabilirsin .....
akü şarj için kullanacağın cihaz 220 v ac - 14 volt dc convertör olmalı... ve sağlıklı bir şarj için kullandığın akünün amperinin 1/10 u değerinde olmalı amperi....
örneğin 60 amper bir akün var ise 6 amperlik bir şarj cihazın olmalı böylece boş 60 amper akü 10 saatte şarj olacaktır...
invertör(600watt SİNÜS DALGA İNVERTÖR) AKÜ(12 V 200 AMPER) 2 adet akü şarj redresörü (şarj olunca akımı kendi kesiyor) KALIN AKÜ KABLOLARI
Bu malzemelerle o zaman bir sessiz jeneratör yapabiliriz anladığım kadarıyla...
arkadaşlar güneş enerjisinden elektrik enerjisi elde etme yollarını tartıştığınız bu forumu şimdi okudum çok güzel şeyler önermişsiniz ancak unutulmaması gereken bir konu varki ; İster güneş enerjisi olsun rüzgar enerjisi olsun bu tür enerjiler istikrarsız enerji kaynakları olması nedeniyle akümülatörlere ihtiyaç duyulmaktadır. Fakat akümülatörlerin kullanılmasıyla istikrara kavuşturulan elektrik enerjisinin maliyeti her zaman TEDAŞ ın sattığı elektrikten daha pahalıya mal olmaktadır. ( elektriği olmayan mezralar hariç) Lütfen hesaplayın. İyi bir akü taş çatlasa 1000 kez şarj yapabilir 12 volt 60 amper/saatlik iyi kalite bir akünün fiyatı 130 TYL dir. 12volt 60 amper/h lik enerji depolaması 720 Watt/saattir akü 1000 defa şarj etse ki etmez biz etti sayalım 720 000 Watt/saat eder ki bu da 720 KW/h dir Bu kadar elektriğin TEDAŞ tan satın alınması 176 YTL dir. kaldıki akü kapasitesinin tamamını kullanmak imkansızdır. o halde sadece akü maliyeti TEDAŞ fiyatını ancak karşılıyor. O hade ne yapacağız? 1- Ya bu işi hobi seviyesinde bırakıp kendimizi tatmin edeceğiz 2- ya da başka enerji depolama yöntemleri düşüneceğiz
Örneğin güneş panelinden çıkan istikrarsız elektrik enerjisini suyun elektrolize edilmesinde kullanarak suyu parçalayıp hidrojen ve oksijene dönüştürüp depolayıp ya direkt satabiliriz veya hidrojeni elektrik enerjisi elde etmek üzere jeneratörün motorunda kullanabiliriz hatta yüksek verim elde etmek için elde ettiğimiz oksijeni motora hava yerine verebiliriz.
doğrudur akülerinizi kuru özel aküler var ismini hatırlayamıyacağım onlardan seçerseniz 10 yıl omür biçiyorlar
bir de o listeye akü şarj cihazı eklemelisiniz eğer ki panel kullanmayacaksanız.....
0rtalama 12-14 saat buzdolabını çalıştırabilir bir değer bu(motorun sürekli devredeolup olmamasına göre değişebilir uzar zaman bu sürekli çalışan bi motora göre hesaplandı<)
saatlerce tv izletir 24-36 saat uydu da dahil ve bunun gibi küçük bir çok şey .....
bu arada sistemi manual kullanacaksınız sürekli şarj adaptoru takılı kalacak
elektrik kesildimi ups lerdeki gibi hisssettirmeden geçişi nasıl sağlıyorlar bilmiyorum bilen varsa banada yardımcı olsun....
senin elektriklerin kesildimi invertörü i aktif hale getirmek sana düşüyor....
ama şöyle invertörden çıkan elektriği evin tesisatına verme paralelden bildiğim kadarı le invertöre tersinden giriş yapmak yanmaya ve bilimum arızaya neden olacaktır diye düşünüyorum bunuda bilen varsabana bildirsin hatta ben konu açayım.....
Sayın utopiautopia ! İnvertörden ev tesisatına elektrik vermek için aynen jeneratör çıkışında kullandığımız gibi transfer kontaktörlerine ihtiyaç var. 2 adet kontaktör kullanıyoruz. Şebeke fazını ve nötürünü 1. kontaktör kontaklarından geçiriyoruz. İnvertör çıkışlarını da 2. kontaktör kontaklarından geçiriyoruz. Şebeke kontaktörün bobin elektriğini şebekeden, invertör kontaktörünün normalde kapalı kontağından geçirip, şebeke kontaktörünün bobinine bağlıyoruz.
İnvertör kontaktörünün bobin elektriğini de invertörden. şebeke kontaktörünün kapalı kontağında geçirip, invertör kontaktörünün bobinine bağlıyoruz. Kumandacılıkta buna elektriksel kilitleme deniliyor. Kontaktörün biri devreden çıkmadan diğeri devreye girmez. Bu durumda çakışma olmaz.
Elektrik kesildiğinde invertör devreye girdikten sonra şebeke gelse dahi kendiliğinden şebeke kontaktörü devreye girmez. Şebekeye bağlı küçük bir zil devresi ile de şebekenin geldiğini anlarız ve invertör kontaktörünü devreden çıkardığımızda şebeke kontaktörü devreye girer.
Güneş enerjili sistemler konusunda Türkiye'nin en iyilerinden biri olduğu için abim de olsa, buradan sitesini yazmaktan çekinmiyorum: aydinlatiriz . com
hocam bir sorum olacak benim e 3 katlıda 2 katı idare edecek bir jeneratör yada başka sistem düşünüyorum bana jeneratör fazla ses çıkartır diyorlar jeneratör yada başka bir sistem varsa yardımcı olabilirmisiinz saygılarımla
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme