Şimdi Ara

**Günlük Doğalgaz Tüketiminiz Kaç Metreküp** (15. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir - 5 Masaüstü
5 sn
7.191
Cevap
136
Favori
590.674
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
17 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1314151617
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Evde sürekli birileri varsa oda termostatına gerek yok. Yinede almayı düşünüyorsanız Vitotrol 100 UTDB alabilirsiniz, alt katta evin ortam ısısına yansıtan bir yere takabilirsiniz genelde koridor olur, bulunduğu yerde radyatör varsa termostatik vanasını iptal etmeniz veya sonuna kadar açmanız gerekiyor, ikisi çakışır.
  • ejder_542 E kullanıcısına yanıt
    Yeni yakmaya başladıysanız sarfiyatın yüksek olması normaldir, 1 hafta sonra evin ısısı rayına oturunca tüketim azalır.
  • gldyator kullanıcısına yanıt
    Evin içinde gündüz saatlerinde sıcaklık diyelim 23C oluyor ve bu size fazla geliyorsa, oda termostatı kullanarak kombinin sıcaklık kontrollü çalışmasını sağlamalısınız. Yani diyelim size 21-22 yetiyorsa oda termostatında set edilerek kombi 21-22'nin biraz üstünde alev kapayıp biraz altında tekrar yanacaktır. Gündüz evde kalan yoksa 19-20 yeterli olur. İç sıcaklığın daha fazla düşmesi, akşam kombinin farkı kapatmak için daha fazla gaz yakması demek...
    Her 1C arttırmanın faturaya %5-10 etkisi olur.
    Kış döneminde oda termostatının tasarrufa etkisi çok olmasa da mevsim geçişlerinde faydasını çok görürsünüz...
  • quote:

Orijinalden alıntı: ejder_542

Merhabalar Aksaray merkezde ev 170 m2 filan olmalı yalıtım yok tuğla arası köpük konmuş2. kat kuzey cephe pek güneş alamıyoruz kömürlü kaloriferle ısınıyorduk apartman sakinleri illa doğalgaz bireysel dediler vaillant 242 3-5 turbotech plus 20.000 lik kombi önerdiler toplam 7.50 metre petek uzunluğu var salon bayaa büyük 150 lik 2 petek var az önce 43 derece ye ayarladım 1 saatte 1.340 m3 gaz sizce fazla değilmi?

Merhaba,

1. Aksaray'da 170m2 (zannederim net değil, net 140-150m2?) kuzey cephe hem de ısı yalıtımı yetersiz bir evde 7,5m petekle özellikle soğuklarda ısınabilmek için, tıpkı kömürdeki gibi 60-70C kombi ısısı gerekebilir. Yani gaz tüketimi daha da fazla olacağı günler olabilir, kış daha yeni başlıyor...

2. Kombiyi 7/24 hep düşükte kullanmaktansa, gündüz 40-45, akşam 55-60, gece 24-07 arası min. veya az soğuklarda kapalı olarak kullanmanız sarfiyatı çok azaltmayabilir ama evdeki konforu daha iyi sağlarsınız. Bir deneyin...

• Arkadaşlar yeni faturam geldi.04/11/2013-05/12/2013 arası 115 m3 ve gelen fatura 110,55 tl 32 günlük.115/32=3,6 yaklaşık günlük tüketim.yer adana 50 c kazan sıcaklığı geceleri 23 derece ye gündüzde 20-21 derece oda termostatı ayarlı.yanlız ilk 15 gün havalar iyi gitmişti. şimdi havalar soğudu günlük 7 m3 falan yakıyor.nasıl değerler sizce.ev yalıtımsız.sadece pvc ve çift çam var kombi balkonda .altıda açık.
  • quote:

Orijinalden alıntı: memint

quote:

Orijinalden alıntı: ejder_542

Merhabalar Aksaray merkezde ev 170 m2 filan olmalı yalıtım yok tuğla arası köpük konmuş2. kat kuzey cephe pek güneş alamıyoruz kömürlü kaloriferle ısınıyorduk apartman sakinleri illa doğalgaz bireysel dediler vaillant 242 3-5 turbotech plus 20.000 lik kombi önerdiler toplam 7.50 metre petek uzunluğu var salon bayaa büyük 150 lik 2 petek var az önce 43 derece ye ayarladım 1 saatte 1.340 m3 gaz sizce fazla değilmi?

Merhaba,

1. Aksaray'da 170m2 (zannederim net değil, net 140-150m2?) kuzey cephe hem de ısı yalıtımı yetersiz bir evde 7,5m petekle özellikle soğuklarda ısınabilmek için, tıpkı kömürdeki gibi 60-70C kombi ısısı gerekebilir. Yani gaz tüketimi daha da fazla olacağı günler olabilir, kış daha yeni başlıyor...

2. Kombiyi 7/24 hep düşükte kullanmaktansa, gündüz 40-45, akşam 55-60, gece 24-07 arası min. veya az soğuklarda kapalı olarak kullanmanız sarfiyatı çok azaltmayabilir ama evdeki konforu daha iyi sağlarsınız. Bir deneyin...

Hocam çok teşekkür ederim deneyeceğim söylediğiniz şekilde Saygılar.

• ejder_542 E kullanıcısına yanıt
    Rica ederim, benden de saygı, selam...
  • arkadaşlar çok merek ettiğim iki konu var yardımcı olursanız sevinirim.
    şimdi aynı dış sıcaklıkta OT dan konfor sıcaklığı 23C, gece sıcaklığı 20C ayarlı olması ile konfor 22C, gece sıcaklığı 19C ayarlanması arasında yakıt olarak fark olurmu, olursa ne kadar olur. zira 19C de 22 ye çıkması için harcanan gaz ile 20C den 23C ye çıkması için harcanacak gazın benim mantığımla aynı olması gerekir diyorum.

ayrıca aynı dış sıcaklıkte 50C de yanan bir kombi 60C yanan bir kombinin gaz tüketim farkı nekadar olur. burdada 60c yanan kombinin dönüş suyu sıcaklığı 45-50C dir. 50C de yanan kombinin ise dönüş suyu sıcaklığı 35-40C olursa 35-40C den 50C ulaşması ile 45-50C den 60C ulaşması için kombinin yaktığı gaz aynımıdır. yoğuşma dikkate alınmadığı zaman
  • nitromix kullanıyorum izmirde
    ısıtma suyu sıcaklığını 45 dereceye ayarlıyorum
    sadece termostatik vana kullanıyorum günlük en fazla 5 metreküp doğalgaz tüketiyor.
    memnunum

İki duvarı dışa bakan (yalıtımsız) 10 metrekare odaya 120cm petek koydurmuştum 150cm koymadığıma pişmanım.
    çok soğuk havalarda 45 derecede o oda zor ısınıyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Münebbih -- 7 Aralık 2013; 16:31:37 >
  • ertan081 E kullanıcısına yanıt
    Sorularınız çok güzel; kombilerin kontrol cihazları (OT, dış sensör gibi) ile müşterek veya müstakil çalışma tarzlarına, petek kapasitelerinin hangi kazan gidiş sıcaklığında hangi iç sıcaklığı sağlayabileceğine dek pek çok faktörü devreye sokuyor...

Önce petek kapasitelerinin, istenen iç sıcaklıkları tasarım dış sıcaklığında ve kazan ısı üretim kapasitelerinde temin etmesinde sorun olmadığını, yani ısı kayıp/ihtiyaç hesaplamalarının doğru yapıldığını kabul ediyoruz.

Eğer 22C ve 23C için gerekli kazan gidiş sıcaklığı sağlandıysa, aynı dış sıcaklık seyrinde, iç sıcaklığı 19-22C veya 20-23C arasında 3C yükseltecek sarfiyatlar arasında anlamlı fark olmamak gerekir. Fark oluyorsa 22C'den itibaren kazan gidişi ve/veya petek kapasiteleri, mevcut dış sıcaklık seyrinde zorlanıyor demektir ki bu durumda " koşu süreleri " de değişir.

Aynı dış sıcaklık (ve iç sıcaklıkta aynı olmalı) seyrinde, farklı kazan setlerinde çalışma durumunda tüketim, oda termostatı kullanılıp kullanılmadığına göre değişebilir. OT kullanılmadığı durumda, 60C setteki kombi 50C'dekinden daha dazla tüketir. Zira petek ile ortam sıcaklıkları arasındaki fark ne kadar fazlaysa o ölçüde hızlı ısı transferi gerçekleşir. Dolayısıyla 60C'da yanan kombi daha sık devreye girer, çok yanar az bekler. Olay sadece 10-15C ısıtma yapılması değildir teknik manada, bu ısıtmanın hangi sıklıkta yapıldığı da önemli...

OT kullanıldığında ise dış sıcaklık seyrine (ısı kaybının fazla olduğu koşullarda) göre 50C, 60C'dan daha fazla yaktırabilir. (Eğer kombi oda sıcaklığına göre modülasyonlu çalışan bir kombiyse, mümkün olan en yüksek kazan setine almak en doğru yaklaşımdır.)

Kombi ısıtıcılarda en uygun kullanım için kazan gidişini dış sıcaklık seyrine göre belirleyip sürekli güncel tutmak gerekir. Bunun yolu da dış sensör kullanmak...
    Yanlış hatırlamıyorsam siz hem dış sensör hem de OT kullanıyordunuz :)

• çok teşekkür ederim beni aydınlattınız, doğru hatırlıyorsunuz hem OT modülasyonluymuş bendeki, hemde dış hava sensörü var. hava sıcaklığı -6 olduğunda bazan kazan sıcaklığı 50-55C arasında oynarken aynı dış sıcaklıkta bazen 67C bulduğu oluyor. benim asıl merak ettiğim ilk soruydu. 19-22 ile 20-23 arasınadaki tüketim farkıydı. OT da 23C set edildiğinde kazan yüksek sıcaklıkta 22.2 kadar geliyor. bundan sonra ara ara durup çalışıyor ve kazan sıcaklığı kademeli olarak düşüyor, 22.2C dan sonra yavaş bir şekilde oda sıcaklığı yükseliyor.23-23.2C geldiğinde kazan duruyor ama yine kısa süreli çalışarak sıcaklığın 23C altına düşmesine engel oluyor
  • ertan081 E kullanıcısına yanıt
    "...hava sıcaklığı -6 olduğunda bazan kazan sıcaklığı 50-55C arasında oynarken aynı dış sıcaklıkta bazen 67C bulduğu oluyor..."

demişsiniz. Bu zannederim ısıtma eğrisinde hesaplanan ortalamayı tutturabilmek için gidiş sıcaklığının sözgelimi +7C ile -7C aralığında değişmesi olsa gerek. Eğer 67C'de alev sönüp 50C civarında tekrar yanıyorsa durum yazdığım gibidir...

Asıl merak ettiğiniz konuya gelelim. Eğer 20-23C arasındaki kapasite kullanımı, 19-22C aralığında da aynı şeklide oluyorsa sarfiyatlar aynı veya çok yakın demektir...

İyi akşamlar...
  • memint M kullanıcısına yanıt
    merhaba

OT ile kullanılan kombi(baymak star bridge 240)kazan sıcaklığı 50" de bu normal bir ayarmı yoksa ısı yüksekmi olması gerekir kafa karıştıran 50" üstünde bu sefer yoğuşma yapmaz vs. vs. bunun aslı nediir..
  • computeron kullanıcısına yanıt
    Kazan sıcaklığı 50' derken, ayarladığınız değeri mi kastediyorsunuz, yoksa ekranda gördüğünüz andaki gidiş sıcaklığını mı?

Önemli olanın yoğuşmalı kombide gidiş sıcaklığının maksimum 55C olması. Tabi 55 derken her durumda değil, ılık havalarda 40-45, soğuklarda 50-55 olabilir.

Bu arada en fazla 55C'de ısınmanızı sağlayacak kadar petek olması gerekir. Petekler yetersizse kazan sıcaklığını mecburen 60C veya üstüne yükseltmek gerekecektir....
  • memint M kullanıcısına yanıt
    kazan sıcaklığı
  • quote:

Kazan sıcaklığı 50' derken, ayarladığınız değeri mi kastediyorsunuz, yoksa ekranda gördüğünüz andaki gidiş sıcaklığını mı?

Önemli olanın yoğuşmalı kombide gidiş sıcaklığının maksimum 55C olması. Tabi 55 derken her durumda değil, ılık havalarda 40-45, soğuklarda 50-55 olabilir.

Bu arada en fazla 55C'de ısınmanızı sağlayacak kadar petek olması gerekir. Petekler yetersizse kazan sıcaklığını mecburen 60C veya üstüne yükseltmek gerekecektir....

Kombi 45 C ayarlı iken günlük 15m3 yakmıs. 40'a düşürdüm, günlük yaklaşık 10 m3'e denk gelecek gibi (Dış sıcaklık şu an iibariyle meterolojide 4C).

Kombiyi minumum kaçta yakmalıyız? Şu derecenin altında yakmayın denilebilecek bir sıcaklık var mı?

• ozgurtr O kullanıcısına yanıt
    Oda termostatı kullanmıyorsanız ısınabildiğiniz en düşük kazan sıcaklığında yakmalısınız. Bunun dışında başkaca bir sınırlama yok. 40C üşütmüyorsa devam edin.
    Evinizde ısı yalıtımı yetersizse, soğuk gecelerde de en düşük ayarda yakın ki sabah kalktığınızda evi ısıtmak için yüksek kazan sıcaklığına ihtiyacınız olmasın :)
  • quote:

Oda termostatı kullanmıyorsanız ısınabildiğiniz en düşük kazan sıcaklığında yakmalısınız. Bunun dışında başkaca bir sınırlama yok. 40C üşütmüyorsa devam edin.
    Evinizde ısı yalıtımı yetersizse, soğuk gecelerde de en düşük ayarda yakın ki sabah kalktığınızda evi ısıtmak için yüksek kazan sıcaklığına ihtiyacınız olmasın :)

Ev yalıtımsız, oda termostatı yok termostatik vana danfoss var. Evin içindeki soğuk kırılsın yeter. Bunu en düşük ısıyla yapmaya çalışıyorum. 2-3 derece daha azaltacağım denemek için.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozgurtr -- 8 Aralık 2013; 0:18:30 >
  • Bizde hep iyi malzemeler var ama işçilik cok kotu oldu bir anlamı kalmadi benim gözümde iyi bir ustaya denk gelemedik malesef.Babamda isi geregi cok basında duramadi ustaların.Vaillant 296-3-5 Demir dokum plus radyotörler dizayn borular denfos vanalar colormatik 370f oda termostadi var 5 metre petek açık ev 3 kat ilk kat yanmıyor onun üstündeki 2 kat yanıyor sabah 8:00 aksam 24:00 arası 21c gece 00:00 sabah 8:00 arası 19 derece kombi 49 derece termostat en soğuk yerde olduğu için diğer odalar 22c oluyor misafir filan geldiginde 24 dereceye çıkıyor oturma odası bu sıcaklıklar usutmuyor günlük tüketim 4.7 3.8 4.2 olarak değişti son 3 gunde iyimi kötümü bilemedim ev Güney cebe mantolama yok .kombi bahçede .İzmir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bLind -- 8 Aralık 2013; 14:55:24 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ozgurtr O kullanıcısına yanıt
    Termostatik radyatör vanası (TRV) bulunan odaların sıcaklığı TRV'de ayarladığınız sıcaklıklara ancak geliyorsa veya gelemiyorsa TRV'ler atıl kalıyor demektir...
  • 
Sayfa: önceki 1314151617
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.