Şimdi Ara

Hafif ticari araç satışındaki vergilendirme durumu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
8
Cevap
1
Favori
499
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar çok bilgi kirliliği var ve iki sorum olacak. Şirket adına opel combo, citroen berlingo gibi bir araç alacağız 300bin TL civarında. Aklıma takılan sorular:

1- 2.yıl satmak durumunda kaldım ve 300bin den aşağı mesela 250bin TL'ye sattık diyelim(300'den yukarı olduğunda kar üzerinden vergilendirme olduğu ve konu karışmasın diye daha aşağı fiyata sattığımızı varsayalım) bu durumda vergilendirme nasıl olacak, ekstra birşey ödemek durumunda kalıyor muyuz? Elimize geçen para ne oluyor satışta, geri kalan üç yılın vergisi mi hesaplanıp ödeniyor? Ödeniyorsa nereye ödeniyor borç mu gözüküyor?

2- 5 yıl sonra yani amortisman vs vergiler düşüldükten sonra 250bin TL'ye sattığımızı varsayalım burda nasıl bir durum oluşuyor ekstra vergi söz konusu mu?

Özellikle konudan anlayan uzmanlar bizim anlayabileceğimiz şekilde anlatırsa herkes yararlanabilir. Şimdiden teşekkür ederim.

• 300.000 TL'ye aracı aldınız. İlk yıl aracın KDV'sini ödeyeceğiniz KDV'den düştünüz. Rakamları yuvarlıyorum. KDV'si 45.000 TL, kalan 255.000 TL'yi ise 5'e bölerek her yıl gider gösterdiniz. her yıl 51.000 tl diyelim.

2 yıl sonra sattığınızı düşünelim. 45.000tl kdv düşülmüştü. Aracın 255.000 tl tutarının 102.000 TL'si gider gösterilmişti. Kalan 3 yıla paylaştırılacak amortisman tutarı 153.000 TL

Aracın 250.000 tl'ye sattınız. yani 212.000 +38.000 KDV fatura keseceksiniz. (rakamları yuvarladım). amortisman gideri olarak 2 yılda vergi matrahından düşülen 102.000 TL gelir elde ettiniz olarak kabul edilecektir.

Sattığınızda devlete 38.000 tl kdv ödersiniz, 102.000tl'nin %22 (gelir vergisi oranları değişmediyse) oranında 22.500 tl civarında gelir vergisi ödersiniz.

5 yıl sonra 250.000 tl'ye sattığınızda ise 38.000 tl kdv ve araç bedelinin hepsini gider göstermiş olduğunuz için 212.000 tl kar gelir görünür ve %22 hesabıyla 46.600 tl civarında gelir vergisi ödersiniz. 250.000 tl'nin 84.000 tl'si devlete geri gider.

ÖTV tutarını dikkate almamıştım, ÖTV tutarı kdv hariç fiyat amortisman gösterilirken, ilk yıl amortismana eklenebiliyor. Yani muhasebeci hesaplamada ilk yıl için (ÖTV tutarı) + (ÖTV ve KDV hariç kalan tutar/5) şeklinde gider gösterebilir.

Hesaplamayı rakamları yuvarlayarak yaptım

Yanlışım var ise daha bilgili arkadaşlar düzeltebilirse sevinirim, yanlış bildiğim yerleri öğrenmek isterim.

Selamlar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bal974 -- 12 Kasım 2021; 8:48:18 >

• bal974 B kullanıcısına yanıt

tüm detaylar için teşekkür ederim daha net anlaşıldı, peki Ticari veya Binek olması 320bin altındaki araçlarda bir fark oluşturuyor mu vergisel olarak? Araç ile alakalı harcamaların giderleştirilmesinden bahsetmiyorum, aldığımızda ve daha sonra sattığımızda bir farkları mevcut mudur acaba?

• kobeumut K kullanıcısına yanıt

Satarken kar göstermeyin problem olmaz. Geçen şirket aracını sattım, 200 bine almıstık 300 bine sattım. amortismandan kalan 80 bindi, satış bedeline 80k yazdık öyle fatura kestik.

• bir benzer soru ben sorayım, doblo aracım var 142 bine aldım ve şuan piyasa değeri 142 binin çok üzerinde. Ben aracı satarken noter bedelini 142'den fazla göstersem bana vergi çıkar mı? Yada aracı satarken fatura kesmek zorunda mıyım?(Araç, şahıs şirketi üzerine kayıtlı panelvan)

Örnek olarak 180'e sattım aracı ve noterde 180 bin olarak belirttim satış bedelini.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi plazma_08 -- 12 Kasım 2021; 19:36:25 >
  • Yıl sonunda araç fiyatındaki artıştan dolayı sizin araçta 300-200 = 100 bin kar üzerinden gelir vergisi çıkması gerekiyor bildiğim kadarıyla. @plasma_08 senin sorunun da cevabı bu oluyor sanırım ama bu bilgim sadece teorik, bilen biri yazarsa seviniriz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kobeumut -- 12 Kasım 2021; 19:52:51 >
  • kobeumut K kullanıcısına yanıt

Devlet girişi araç bedeli üzerinden yapıyor. Kitabına uyduruyor herkes.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.