Şimdi Ara

HAFTANIN SORUSU(MİRAS SORUSU CEVAPLANDI)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
837
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Çeşitli mülkleri olan (arabaları, evleri, nakit parası, arsaları v.s.) zengin bir adam ölmüştür. Adamın 2 çocuğu vardır. İki kardeş, mirası en adil şekilde bölüşebilmeleri için nasıl bir yol izlemelidirler ?

Not : Malı mülkü satıp toplam parayı ikiye bölmek dışında bir yol seçmelidirler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zeki67 -- 22 Kasım 2005, 23:42:44 >

• Bütün malı hayır kurumlarına bağışlasınlar, onlar da kurtulsun bu dertten biz de..?
  • şöyle ki.. bütün malların ederini hesaplarlar. sonra eşite en yakın olacak şekilde paylaşırlar. eşit olmazsa fazla alan az alana kendi cebinden nakit para verir :D

o kadar malı mülkü olan adamın çocuklarının da bir miktar parası olacağını varsaydım tabi
  • Problemi şuna çevirebiliriz.
    Her malın ederinin belli olduğunu farzediyoruz.
    Yani

n tane mal mülk

1. Arsa 100
    2. Arsa 75
    1. Ev 150
    2. Ev 250
    vs.
    vs.
    vs.
    vs.

Dolayısıyla
    S = {100, 75, 150, 250, ........ } ve |S| = n.
    Bunu iki ayrık alt küme A ve B'ye ayıracağız. A ve B'de ki sayıların toplamı eşit olacak.

Bu problemin adı set partition (küme bölüntüleme) problemidir. Eğer daha çok alt kümeye böleceksek genelleştirilmiş problemin ismi equal piles (eşit yığınlar) problemidir.

Bu iki problemde NP Complete'dir. Yani her türlü küme için bu problemi çözebilecek polinom zamanlı bir algoritma yoktur. (P != NP ise). Bunun anlamı bunu gerçekci zamanlarda çözebilecek bir algoritma yazamazsın. Çözüm 2 üzeri n ile orantılı bir zaman gerektirecektir.

Bunun yerine yaklaşık bir çözüm için yakınsama algoritmaları (approximation algorithms) ya da deneme yanılma (heuristic) metodlarından birini kullanmak gerekir. Tabii bu algoritmalar optimal çözümü de bulabilirler ama her zaman değil.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Krethgar -- 17 Kasım 2005, 10:42:17 >

• anlamadım.
  • zeki şimdiden miras planları yapmaya başlamadın umarım
  • quote:

anlamadım.

Teknik laga lugayi geçersek basitçe, bu problemin tam sonucunu kabul edilebilir bir zamanda bulabilecek bir algoritma yoktur. Sadece yakın bir sonuç bulabiliriz. Ama yakın sonucun tam sonuç olduğu durumlar da vardır.
  • 2 kardeşden biri malı kafasına göre ikiye böler

diğer kardeş ise istediğini alır

dengelemek için de para kullanabilirler tabii ki

ve haklarını birbirlerine helal ederler olur biter ...
  • Zenginin malı züğürdün çenesini yorar.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Deep Impact

2 kardeşden biri malı kafasına göre ikiye böler

ben de bunu yazacaktım. Küçükken kardeşimle birşey paylaşacağımız zaman hep bu yöntemi kullanıdık Ben icad etmiştim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi saluki -- 18 Kasım 2005, 1:30:53 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: evrimci

Problemi şuna çevirebiliriz.
    Her malın ederinin belli olduğunu farzediyoruz.
    Yani

n tane mal mülk

1. Arsa 100
    2. Arsa 75
    1. Ev 150
    2. Ev 250
    vs.
    vs.
    vs.
    vs.

Dolayısıyla
    S = {100, 75, 150, 250, ........ } ve |S| = n.
    Bunu iki ayrık alt küme A ve B'ye ayıracağız. A ve B'de ki sayıların toplamı eşit olacak.

Bu problemin adı set partition (küme bölüntüleme) problemidir. Eğer daha çok alt kümeye böleceksek genelleştirilmiş problemin ismi equal piles (eşit yığınlar) problemidir.

Bu iki problemde NP Complete'dir. Yani her türlü küme için bu problemi çözebilecek polinom zamanlı bir algoritma yoktur. (P != NP ise). Bunun anlamı bunu gerçekci zamanlarda çözebilecek bir algoritma yazamazsın. Çözüm 2 üzeri n ile orantılı bir zaman gerektirecektir.

Bunun yerine yaklaşık bir çözüm için yakınsama algoritmaları (approximation algorithms) ya da deneme yanılma (heuristic) metodlarından birini kullanmak gerekir. Tabii bu algoritmalar optimal çözümü de bulabilirler ama her zaman değil.

Anlamayalım diye uğraştın mı özellikle
    Kısaca şu:
    Mesela dört ev var.Fiyatları sırasıyla 2,4,5,7 milyar. 2+7=4+5 şeklinde ikiye ayrılır.
    Mesela dört ev var.Fiyatları sırasıyla 2,4,5,8 milyar. Hiçbir şekilde ikiye ayrılamaz
    Adamın çok malı varsa ayrılıp ayrılmayacağını bulmak çok zorlaşır...

• quote:

Anlamayalım diye uğraştın mı özellikle

Kısaca şu:
    Mesela dört ev var.Fiyatları sırasıyla 2,4,5,7 milyar. 2+7=4+5 şeklinde ikiye ayrılır.
    Mesela dört ev var.Fiyatları sırasıyla 2,4,5,8 milyar. Hiçbir şekilde ikiye ayrılamaz
    Adamın çok malı varsa ayrılıp ayrılmayacağını bulmak çok zorlaşır...

Evet özellikle anlamayasanız diye uğraşıyorum.

Benim anlatmak istediğim eğer adamın çok malı varsa (n büyükse) bu problemin tam sonucunu bulmak için üstel zaman geçeceği gerekeceği. (Yani 2 üzeri n ile orantılı yani yüzyıllarca klasik yöntemlerle bunu çözecek bir makina icat olamayacak çünkü 2 üzeri n çok hızlı büyüyor). Elimizde sadece yakın sonucu bulacak yöntemler vardır.

Tabii o kadar laga lugayı NP Complete gibi çok önemli bir problem türünün önemini anlatmak için yazdım. Bilgisayarlar ne kadar hızlanırsa hızlansın onları kolayca dumura uğratacak problemler vardır bunu belirtmek istedim. Tabii bir de bilgisayarların asla çözemeyeceği problemler de var o ayrı bir konu.

• evet 2 ye bölüştürme işini birisi yapar, diğeri ise istediğini seçer. Bölüştürmeyi yapan zararlı çıkmamak için(eşit bölmez ise kardeşi değeri daha fazla olan kısmı seçeceğinden) eşit bölmek zorundadır.

quote:

Zenginin malı züğürdün çenesini yorar.

+1
  • quote:

Orjinalden alıntı: bmadran

quote:

ben de bunu yazacaktım. Küçükken kardeşimle birşey paylaşacağımız zaman hep bu yöntemi kullanıdık Ben icad etmiştim

evet aynen ben de çünkü kardeşim hep küçük olduğu için ağlayıp bağırıp çoğunu almak isterdi den de bu yöntemi bulmuştum.aklın yolu bir demek ki

• quote:

quote:

Orjinalden alıntı: bmadran

evet aynen ben de çünkü kardeşim hep küçük olduğu için ağlayıp bağırıp çoğunu almak isterdi den de bu yöntemi bulmuştum.aklın yolu bir demek ki

quote:

vese ve bmadran kucukken icad ettiginiz veya buldugunuz baska seylerde var mi???Oyle bir demissiniz ki goren de yontemin patentini almissiniz sanar.

• Kardeşler arası her probleme patentli tavsiyelerim var. Mesela TV ye yakın koltuğa yakın oturcak tartışmasına, bakkala gitme sırası problemine, köpeği dolaştırma sorunsalına görülmemiş bilinmemiş çözümlerim var
  • Geçen Haftanın Cevabı :

Kardeşlerden biri mirası gruplandırarak ikiye böler, diğeri de bu ikiye bölünen gruplardan istediğini seçer. Böylece mirası bölen kardeşin itiraz etme şansı kalmayacağından adil bir miras paylaşımı olur.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Jerry Seinfeld

Zenginin malı züğürdün çenesini yorar.

aynen
  • quote:

Orjinalden alıntı: zeki67

Geçen Haftanın Cevabı :

Kardeşlerden biri mirası gruplandırarak ikiye böler, diğeri de bu ikiye bölünen gruplardan istediğini seçer. Böylece mirası bölen kardeşin itiraz etme şansı kalmayacağından adil bir miras paylaşımı olur.

gerçekten zeki67... hmm.. çok pratik bi çözümmüş.. basit ama bulunması zor bi çözüm..
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.