Bazı anlar oluyor maç 4-5 dakika duruyor ama hakem saatimi durdurdum diye işaret yapıyor. Tvdeki saat ise hiç durmuyor maç dursa bile. Ama nasıl oluyorsa tv deki saat 90 olduğu zaman yardımcı hakem tabelayı kaldırıyor. Dİyelim 3 dakika uzatma verdi, tvdeki saat 90+3 olduğu zaman hakem maçı bitiriyor Eee hani saatini durdurmuştun, hep buna dikkat ettim hepte böyle oluyor.
Fener maçı için demiyorum onunla alakası yok. Şimdi aklıma geldi yazayım dedim.
Hakemin 2 saati olmuyor mu yahu, gerçi onlara özel saatler de vardır heralde de benim bildiğim bir süre var hiç durmuyor. Bir de diğer süre var maç durdukça ona elleşiyor hakem. Elleşmediği süre dolunca da diğerine bakıp yuvarlayıp söylüyordur bir şeyler aynı hesap işte
hakemin sağ ve sol kolunda iki tane saat vardır. duraklamalarda bir tanesini durdurur, dierği tv'deki gibi hiç durmaz. 45. dakikalarda da aradaki farkı uzatma olarak işaret eder ve oynatır.
Maçın durduğu süreyi birebir uzatma süresi olarak eklemiyorlar. Ortaya karışık bir ayar çekiyorlar bence. Bugünkü maçta en uygun örneği.
E tamam işte saatini durdurduğunda mesela bizde 90+3 ise onda tam 90 olmuş oluyor ve maçı bitiriyor. Bizde 90 ise onda 87,+3 uzatma olduğunda onunda maçı bitirmesine 3 dk kalmış oluyor.
2 saat var tamamda diyelim maç 5 dakika durdu 3 de ekleme yapıldı. Tvde 90+8 olduğu zaman bitirmesi gerekiyor ama 90+3 te bitiriyor.
Saati durdurmaz o öbür kolundaki kronometriyi çalıştırıp durdurur duraklamalarda...Devre yada maç sonunda da kronometre ne tuttuysa onu ekliyor...
2 saat var tamamda diyelim maç 5 dakika durdu 3 de ekleme yapıldı. Tvde 90+8 olduğu zaman bitirmesi gerekiyor ama 90+3 te bitiriyor.
Hocam işte o saatimi durdurdum dediği süreyi uzatma olarak ekliyor. 5 dakika falan oyun durduysa 5 dakika uzatması lazım en az tabi, ama bunu uygularken biraz indirim yapıyorlar orası ayrı.
quote:
Orijinalden alıntı: cscageonly
quote:
Orijinalden alıntı: Roohans
Hocam işte o saatimi durdurdum dediği süreyi uzatma olarak ekliyor. 5 dakika falan oyun durduysa 5 dakika uzatması lazım en az tabi, ama bunu uygularken biraz indirim yapıyorlar orası ayrı.
İşte bende onu diyorum ben hiç görmedim normal uzatmanın dışında daha fazla uzadığını. Birara özellikle dikkat ediyordum.
durdurduğu süreyi ekliyolar yani 4dkmı durdurdu maçı o zaman 90+4 oynanıyor ...
quote:
Orijinalden alıntı: -JonTurk-
Normal uzatmaları oynaymamış oluyor işte
quote:
quote:
Normal uzatma diye bişey yok. Uzatma zaten hakemin saatini durdurduğu süredir
quote:
quote:
Normal uzatma ne ki... Hakemin top her dışarı çıktığında kronometreyi durduracak hali yok ya...Sadece kaleci sakatlandığında durdurur o, gerisini yalandan kronometre bende diye geçiştirir gider...Oyuncu değişikliklerinde kronometre tuttukları falan yok, adam başı yarım dakka hesabı uygulanıyor genelde...Sahaya kedi medi girip de çıkartması çok uzun sürerse belki o zamanlar durdurur...
Bu arada Galatasarayın avrupada galip olduğu maçlarda bazan maçın 8-9 dakka lüzumsuz uzadıtıldığını, mağlup durumdayken de zırt diye bitirildiği bi sürü maç biliyom ben...
Demek istediğimi hala anlatamadım. Normal uzatma şu; oyuncu değişikliği adam başı 30 saniye, kısa süreli sakatlık, çok faulden dolayı duran oyun. Her maç ortalama ikinci yarıları 3-4 dakika uzuyor.
Ama birde kaleci sakatlıkları, sahaya meşale atılması, sis nedeniyle oyunu durdurmalar, seyircilerin sahaya inmesi, teknik direktöre taş atılması gibi olaylarda hakem saatimi durdurdum diyor. Ama top taca çıktğında, kısa süreli sakatlıkta filan durdurmuyor.
4. hakemde, orta hakemin saatini durdurmadığı pozisyonları kafasından hesaplayarak ek süre belirliyor. Bu süre içinde orta hakemin saatini durdurduğu süreyi eklemiyor. İşte bu saatin durduğu süreleri orta hakem oynatmıyor. 4. hakem ne süre verdiyse onu oynatıyor.
quote:
Demek istediğimi hala anlatamadım. Normal uzatma şu; oyuncu değişikliği adam başı 30 saniye, kısa süreli sakatlık, çok faulden dolayı duran oyun. Her maç ortalama ikinci yarıları 3-4 dakika uzuyor.
Ama birde kaleci sakatlıkları, sahaya meşale atılması, sis nedeniyle oyunu durdurmalar, seyircilerin sahaya inmesi, teknik direktöre taş atılması gibi olaylarda hakem saatimi durdurdum diyor. Ama top taca çıktğında, kısa süreli sakatlıkta filan durdurmuyor.
4. hakemde, orta hakemin saatini durdurmadığı pozisyonları kafasından hesaplayarak ek süre belirliyor. Bu süre içinde orta hakemin saatini durdurduğu süreyi eklemiyor. İşte bu saatin durduğu süreleri orta hakem oynatmıyor. 4. hakem ne süre verdiyse onu oynatıyor.
4. hakem kafasından ekler mi hiç hocam sen dikkat etmemişin hiç... 89-90. dakikaları iyi izlersen orta hakem 4. hakeme eliyle 3-5 işaret ediyor maçın kaç dakika uzatılacağını o da ona göre tabela kaldırıyor... Zaten mikrofon kulaklık var artık onlar anlaşır merak etme sen...
Bu arada dünyadaki bütün maç istatistiklerine bakarsan topun oyunda olduğu süre zaten toplamda 20-25 şer dakkadan 40 -50 dakka civarı bişe oluyor...İster uzat ister uzatma ortalama kolay kolay değişmiyor...
Valla hocam ben senin demek istediğini anladım da açıkçası bir maçın 4-5 dakikadan fazla uzatılması taraftarı da değilim. Sonuçta o olaylar da futbolun içinde artık. Bu böyle bir oyun. Sakatlığı zartı zurtu hepsi içinde. Ha çok uzun süreli oyun dışı olaylarda tabi uzatacak zaten ekleniyor da. Ama yerde 1 dakika yattı, şu oldu bu oldu uzatmaya kalktı mı maç bitmez valla
Tamam o zaman hakemler birdaha saatimi durdurdum diye milleti kandırmasın.
Artık bundan sonra zor geçen maçların 85. dakikalarda 1-0 öndeysek anormal olaylar çıkarıp zamanı geçirelim nasıl olsa bütün süreyi eklemiyorlar.
quote:
Tamam o zaman hakemler birdaha saatimi durdurdum diye milleti kandırmasın.
Artık bundan sonra zor geçen maçların 85. dakikalarda 1-0 öndeysek anormal olaylar çıkarıp zamanı geçirelim nasıl olsa bütün süreyi eklemiyorlar.
İşte, işin sırrı orada anormal olay çıkarmayacaksın, çaktırmadan sinsice yiyecen süreyi
quote:
Orijinalden alıntı: 46
quote:
quote:
Normal uzatma diye bişey yok. Uzatma zaten hakemin saatini durdurduğu süredir
Evet arkadaşın dediği gibi. Bir maçta oyun hiç durmamışsa hakem maçı uzatmadan 90 dakika geldimi bitirir. Uzatma hakemin saatini durdurduğu sürelerin toplamıdır.