Şimdi Ara

Halil İnalcık

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
22
Cevap
0
Favori
1.942
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Osmanlı tarihini kuruluştan yıkılışa öğrenmek istiyorum ve bu konu hakkında Halil İnalcık'ın kitapları çok tavsiye ediliyor. Acaba Halil İnalcık'ın kitapları hangi sıra ile okunmalı ?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• civelekleri de öğren iyi

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Up

• Genel bilgi edinmek için Osmanlilar kitabını alabilirsin

• Önce kuruluş dönemi osmanlı sultanları, sonra klasik çağ, sonra iş kültür'den çıkan devlet-i aliyye serisi.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• .

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    namık kemal fıkraları:
    17 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Halil İnalcık'ın eserlerinin akademik olduğu da söyleniyor ve benim tarih alanında bir akademik planım yok. YKS öğrencisi olduğum için de günlük anca 40 sayfa okurum. Yani siz hangi yazarı / kitabı önerirsiniz ?

• Nokky N kullanıcısına yanıt

Seviyesine veya ilgisine göre lise son sınıf öğrencisine biraz ağır ya da tersi gayet okunabilir gelebilir. Halil İnalcık'ın eserlerinin bazısı oldukça akademik, bazısı daha popüler nitelikte. Ruşen Sezer tarafından çevrilmiş Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ 1300-1600 kitabına bakıp şansınızı deneyebilirsiniz. Bu kitabı okurken zorlanıyor gibi hissediyorsanız okumayı üniversiteye erteleyebilirsiniz. Sizin yerinizde olsaydım genel siyasi veya diplomatik tarihe giriş kitapları okurdum. İlla Osmanlı diyorsanız daha popüler (popülerden kasıt, anlaşılır, uzmanlık veya çok fazla bir arka plan gerektirmeyen, daha genel okuyucuya hitap eden) yazım içerisinde kalan yayınlarıyla İlber Ortaylı da var.

• quote:

Orijinalden alıntı: Nokky

Şu mesajınızı atlamışım, yazayım; İnalcık eserlerinde savaşları tüm detaylarıyla anlatan öykücü ve kronolojik nitelikte ya da tamamen siyaset merkezli klasik bir anlayışla Osmanlı'yı ele almıyor. Annales okulu tarzında ekonomik, kültürel, sosyal birçok parametreyi birbiriyle etkileşimli, tarihsel süreci açıklayıcı bir mekanizma meydana getirir şekilde ele alarak yazıyor. Bu sebeple fazla anlatısal veya öykücü bir şey arıyorsanız özellikle de o Devlet-i Aliyye serisi veya paylaştığınız diğer seri size göre olmayabilir.

• İlber Ortaylı, Yavuz Bahadıroğlu ve Ahmet Şimşiroğlu'nun "Kayı" serisi ile başlamayı düşünüyorum.

Ayrıca " Sizin yerinizde olsaydım genel siyasi veya diplomatik tarihe giriş kitapları okurdum. " demişsiniz. Peki bu konu hakkında önerdiğiniz kaynak var mıdır ? Aslında geçmişi araştırmaktansa günümüzü daha iyi anlamak maksadıyla araştırmalar yapmak kitaplar okumak daha önemli ancak geçmişimi de merak ediyorum.

Ayrıca Yavuz Bahadıroğlu'nun pek göremedim. Birkaç yerde Resimli Osmanlı Tarihi öneriliyordu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nokky -- 17 Ocak 2022; 21:34:34 >

• Son olarak İlber Ortaylı'nın hangi kitabını alayım Osmanlı Tarihi için.

• Genel siyasi veya diplomatik tarih giriş okuması için Türk okuyucuya klasik olarak Oral Sander veya Fahir Armaoğlu önerilir. İkisinin de ilgili yüzyıllarla alakalı kolay okunan siyasi tarih kitapları var.

Yavuz Bahadıroğlu, Ahmet Şimşirgil, Kadir Mısıroğlu, Mustafa Armağan tarihçi olarak pek de ciddiye alınabilecek kimseler değiller. Tarih öğrenmek için güvenilir adresler değiller.

İlber Ortaylı için de Osmanlı'yı Yeniden Keşfetmek kitabını önerebilirim. Bu arada bence esas aradığınızı bu seride bulabilirsiniz. Birkaç gerçek Osmanlı tarihçisini bir araya getiren Server Tanilli tarafından çevrilmiş kıymetli bir eserdir. Önemli olan olayları da işler. İnalcık'a kıyasla daha geleneksel bir anlatı çerçevesi kullanır.

Halil İnalcık

Umarım faydalı olur.

• Buna da bir bakayım. Kafamda o kadar çok eser ve yazar belirdi neyi alacağımı belirleyemiyorum.

• Nat Alianovna kullanıcısına yanıt

Ayrıca kitabı internetten biraz inceledim. Sizi bulmuşken sorayım. Bu kitap kuruluş ve yükseliş dönemi ile ilgiliymiş. Duraklama / Gerileme / Yıkılma Dönemlerini neyden okumaliyim ?

Hangisi? İnalcık'ınki dediğiniz gibi. Resmini paylaştığım seri iki cilt. İkinci cildi Osmanlı'nın son yüzyıllarını konu ediniyor.

Osmanlı tarihi okumak istiyorsanız karar verip bir yerden başlamalısınız aksi takdirde hiç başlayamazsınız.

• Ahmet Şimşirgil in Kayı serisini oku kâfi gelir kardeşim

• VeryImportantPerson16 kullanıcısına yanıt

galiba öyle yapacağım

• O adam belgesiz konuşan bir şarlatan arkadaşlar. Hiçbir zaman okumayın, yumurtladığı hiçbir şeyi öğrenmeyin demiyorum ama ondan tarih değil, menkıbe veya hurafe okursunuz. Tarih öğrenemezsiniz.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.