Merhabalaaaar. 14 yaşındayım fazla ortalama bir esnekliğe sahibim ortalama 1.70 boyundayım ve 62 kiloyum de kendime uygun bir dövüş sanatına başlamak istiyorum ancak hangi dövüş sporunu seçmem konusunda çok karasız kaldım da tavsiye edebileceğiniz sporlar var mı? (daha önce aikido yaptım sadece dövüş sporu olarak). |
Hangi Dövüş Sporu Size Uygun?
Dövüş sporlarına başlamakla ilgileniyorsanız, en iyi seçeneğin hangisi olduğuna karar vermek zor olabilir. Birçok farklı dövüş stili vardır ve her birinin kendine özgü avantajları ve dezavantajları vardır. Size uygun olanı seçmenize yardımcı olmak için bazı faktörleri göz önünde bulundurmalısınız.
Fiziksel Uygunluğunuz
Bazı dövüş sporları diğerlerinden daha fazla fiziksel uygunluk gerektirir. Örneğin, boks ve güreş çok fazla dayanıklılık ve güç gerektirirken, aikido ve tai chi daha fazla esneklik ve koordinasyon gerektirir.
Kişisel Hedefleriniz
Dövüş sporuna başlamanızın nedenini düşünmelisiniz. Kendinizi korumak mı, formda kalmak mı, yoksa rekabet etmek mi istiyorsunuz? Farklı dövüş sanatları, farklı hedeflere ulaşmanıza yardımcı olacak şekilde tasarlanmıştır.
Zaman ve Kaynaklarınız
Dövüş sporları eğitimi zaman ve çaba gerektirir. Bazı dövüş sanatlarının öğrenilmesi diğerlerinden daha uzun sürer ve daha fazla antrenman gerektirir. Ayrıca ekipman ve derslere yatırım yapmanız gerekebilir.
Yaş ve Sağlık Durumunuz
Yaşınız ve sağlık durumunuz, hangi dövüş sporunun size uygun olduğunu etkileyebilir. Örneğin, bazı dövüş sanatları eklemlere ve kaslara büyük ölçüde baskı uygular ve bu da yaşlılar veya sakatlıkları olan kişiler için uygun olmayabilir.
Kişiliğiniz
Farklı dövüş sanatları, farklı kişilik tiplerine uygundur. Örneğin, agresif ve rekabetçi kişiler boksu veya kickboks gibi daha fiziksel dövüş sanatlarını tercih edebilirken, daha sakin ve savunmacı kişiler aikido veya tai chi gibi daha ruhsal dövüş sanatlarını tercih edebilir.
Size uygun dövüş sporunu seçerken bu faktörlerin tümünü göz önünde bulundurmalısınız. Hangi dövüş sporunun "%s" için uygun olduğunu bulmak için biraz araştırma yapın ve farklı dövüş sanatlarını deneyin.