Üç tür panel varmış IPS TN ve VA. Benim için estetikmiş siyah güzelliğiymiş falan önemli değil. Ben göz sağlığıma bakarım. Benim gözlerim çok hassastır ve oyun değil de, program yazdığımdan günde 10 saat işim olur genelde. Mesela TN panel benimkisi, 60 hertz, 23.8 inch ve çok rahat olduğunu düşünüyorum. 7/24 baksam yormuyor gibi. DC güç aldığından mıdır nedir, eski AC güç alan panelden çok daha iyi. Ama başka bir 60 hertz VA monitörü kurcaladım biraz bir arkadaşın evinde, sanki gözüm daha çok yoruldu gibi geldi bana. IPS zaten çok pahalıymış, daha yüksek monitörlerde kullanıyorlarmış ama zaten IPS daha çok göz yoruyor diyorlar. Bu doğru olabilir galiba benim laptop da IPS, sanki bi tık daha yorucu gibi. Mesela redditte ips ile ilgili şöyle bir şey var: https://www.reddit.com/r/Monitors/comments/bd0oyt/all_ips_monitors_causing_eye_strain_tn_not/ < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CSB yazmayan adam -- 9 Mart 2021; 0:48:16 > |
Programcılar İçin Göz Yorgunluğunu Azaltan Ekran Panel Türleri: IPS, TN ve VA
Programcılar genellikle uzun saatler bilgisayar başında çalıştıkları için göz yorgunluğu yaygın bir sorundur. Doğru ekran paneli türünü seçmek, göz yorgunluğunu en aza indirmeye ve çalışma verimliliğini artırmaya yardımcı olabilir.
Üç ana ekran paneli türü vardır: VA, IPS ve TN. Her birinin kendine göre avantajları ve dezavantajları vardır:
- VA (Dikey Hizalama) panelleri, yüksek kontrast oranları ve geniş görüş açıları sunar, bu da onları oyun ve film izleme için ideal hale getirir. Ancak, IPS panellerine kıyasla daha yavaş tepki sürelerine sahip olabilirler.
- IPS (Düzlem İçi Anahtarlama) panelleri, mükemmel renk doğruluğu, geniş görüş açıları ve hızlı tepki süreleri ile bilinir. Bu özellikler, onları grafik tasarımı, fotoğraf düzenleme ve web geliştirme için ideal kılar.
- TN (Bükülü Nematik) panelleri, en hızlı tepki sürelerine sahiptirler, bu da onları oyuncular ve profesyonel oyuncular için ideal hale getirir. Ancak, IPS ve VA panellerine kıyasla daha dar görüş açılarına ve daha düşük kontrast oranlarına sahiptirler.
Göz yorgunluğunu azaltmak için en iyi ekran paneli türü kişisel tercihlere bağlıdır. Genel olarak, IPS panelleri en iyi renk doğruluğu ve geniş görüş açılarıyla en az göz yorgunluğunu sağlar. Ancak, VA panelleri daha yüksek kontrast oranları ve TN panelleri daha hızlı tepki süreleri sunar.
Önemli Noktalar:
- IPS panelleri, en az göz yorgunluğunu sağlar, ancak daha yavaş tepki sürelerine sahip olabilirler.
- VA panelleri, yüksek kontrast oranları sunar ancak daha yavaş tepki sürelerine sahip olabilirler.
- TN panelleri, en hızlı tepki sürelerine sahiptir ancak daha dar görüş açılarına ve daha düşük kontrast oranlarına sahiptir.