Şimdi Ara

hapşırığın o inanılmaz gücü okuyanlar bi daha tutmucak hapşırığını (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
49
Cevap
0
Favori
17.525
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bazı insanlar(mesela ben), Güneş'e ilk çıktığında hapşırıyor. Neden acaba

Ekleme: Sanırım buldum bir şeyler.

quote:

Refleksif hapşırma denilen, güneş ışığı başta olmak üzere herhangi bir parlak ışığa bakınca hapşırma olayı insanların yüzde 18'inde görülüyor. Hatta bu oran bazı bölgelerde yüzde 35'e kadar çıkabiliyor. 25 senedir bu şekilde hapşırmanın genetik olduğu biliniyor. Hapşırma sayısının da yine genlerle nakledildiğine inanılıyor.

Hapşırma burun kanallarındaki sinirlerin uyarılması sonucu oluşuyor ama parlak bir ışığın bu sinir uçlarını nasıl uyardığı meçhul. Aslında hapşırma parlak ışığa devamlı bakarken değil, loş bir ortamdan bol ışıklı bir ortama çıkıldığında veya yüz güneşe çevrildiğinde oluşuyor.

Parlak ışıkta hapşırma otomobil sürücülerinde, karanlık bir tünel çıkışı güneş ışığı ile karşılaşıldığında problem yaratıyor ama asıl tehlikede olanlar savaş uçağı pilotları. Ağzında oksijen maskesi ile hapşıran bir pilotun durumunu düşünebiliyor musunuz? Bu nedenle askeri araştırma grupları da refleksif hapşırma ile ilgileniyorlar.

Askeri ilgililer öncelikle ışığın herhangi bir dalga boyunun etken olup olmadığını araştırdılar. Sonuca varabilselerdi bu dalga boyunu filtre eden gözlük veya lenslerle sorunu halledeceklerdi. Ancak bu konuda hiçbir araştırma sonuç vermedi. Işık şiddetinin değişmesiyle oluştuğunun ve genetik olduğunun bilinmesinin dışında ışığın insanı nasıl hapşırttığı hala bilinmiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 0nur! -- 2 Haziran 2008; 1:34:17 >

• quote:

Orjinalden alıntı: trizor

bi de burnun kuruyunca daha kötü oluyor arka arkaya 24 kez hapşırdım rekor olarak bi günde de toplam 42 kere falan

hocam naptın ya

yengem arka arkaya 3 defa hapşurunca garibime gidiyor seni görsem ne yaparım bilemem
  • quote:

Orjinalden alıntı: ali_kaplan

quote:

Orjinalden alıntı: trizor

bi de burnun kuruyunca daha kötü oluyor arka arkaya 24 kez hapşırdım rekor olarak bi günde de toplam 42 kere falan

hocam naptın ya

yengem arka arkaya 3 defa hapşurunca garibime gidiyor seni görsem ne yaparım bilemem

gözlerim yaşarıo zaten genellikle basket oynayınca oluyor hem ter hem rüzgar polen toz hepsi karışık

• bir keresinde burnuma top carpmıstı ne kadar hapsırdıgımı sayamıyorum ustune ustluk bende saman nezlesi var ve etraf polen doluydu
  • quote:

Orjinalden alıntı: 0nur!

Bazı insanlar(mesela ben), Güneş'e ilk çıktığında hapşırıyor. Neden acaba

quote:

Refleksif hapşırma denilen, güneş ışığı başta olmak üzere herhangi bir parlak ışığa bakınca hapşırma olayı insanların yüzde 18'inde görülüyor. Hatta bu oran bazı bölgelerde yüzde 35'e kadar çıkabiliyor. 25 senedir bu şekilde hapşırmanın genetik olduğu biliniyor. Hapşırma sayısının da yine genlerle nakledildiğine inanılıyor.

Hapşırma burun kanallarındaki sinirlerin uyarılması sonucu oluşuyor ama parlak bir ışığın bu sinir uçlarını nasıl uyardığı meçhul. Aslında hapşırma parlak ışığa devamlı bakarken değil, loş bir ortamdan bol ışıklı bir ortama çıkıldığında veya yüz güneşe çevrildiğinde oluşuyor.

Parlak ışıkta hapşırma otomobil sürücülerinde, karanlık bir tünel çıkışı güneş ışığı ile karşılaşıldığında problem yaratıyor ama asıl tehlikede olanlar savaş uçağı pilotları. Ağzında oksijen maskesi ile hapşıran bir pilotun durumunu düşünebiliyor musunuz? Bu nedenle askeri araştırma grupları da refleksif hapşırma ile ilgileniyorlar.

Askeri ilgililer öncelikle ışığın herhangi bir dalga boyunun etken olup olmadığını araştırdılar. Sonuca varabilselerdi bu dalga boyunu filtre eden gözlük veya lenslerle sorunu halledeceklerdi. Ancak bu konuda hiçbir araştırma sonuç vermedi. Işık şiddetinin değişmesiyle oluştuğunun ve genetik olduğunun bilinmesinin dışında ışığın insanı nasıl hapşırttığı hala bilinmiyor.

bende de var bu!! karanlık biryersen güneşe çıktığımda oluyor bazen! çokta dikkatimi çekmişti.. genetik olduğunu bilmiyordum ama! gözümüzdeki hücreler ışığa duyarlı, ışık yoğunluğuna göre göz bebeği büyüyor ya da kçülüyor.. acaba bu hüzrelerrin özelliklerinden burun kanallarına da genetik bi hata sonucu bulaşmış olabilrimi? bu hata da yüzyıllarca kopyalanmıştır belki.. ya da yoğun güneş ışığı burun içinden deri altına kadar geçerek gözdeki ışığa duyarlı sinirlerin bi uzantısına ulaşıyor olabilirmi?? belki de bir hata değil, vücut ani ortam değşikliğine kendini bir şekilde hazırlıyor. solunumu temizliyor vs..

• hapşırmak istemediğim zaman sık sık ve hızlı bir şekilde nefes alıyorum ve hapşırmıyorum bunun da bilimsel bir açıklaması var mı acaba
  • Tabi tutmak doğru değil fakat en azından eliyle ağzını falan kapatır insan.
    Hiç unutmam, lise zamanlarımda(hey gidi günler heyy) hamile bir hocamızın dersiydi. Evrimin kayıp bir halkasını oluşturan bir arkadaşımız öyle bir hapşırmıştı ki kadın çocuğunu düşürüyodu korkudan. 10 dk. kendine gelememişti : )))
  • quote:

Orjinalden alıntı: cavroatesh

bu 4 metre olayını denemek lazım aslında eğlenceli olabilir

• bende güneşe direk çıktığımda hapşıruyorum acaba bir nedeni olabilirmi
  • Bir daha tutmayacağım.Konu için sağol.
  • mesela bizim bir tanıdığımız var kız ya 5 ya 7 ya da 9 kez hapşırır arka arkaya.
  • Bİr seferinde otobüsün ön koltuğunda oturan bir amcam hapşurmuş ve -ağzını burnunu kapatmamış olacak ki- o sarı renkli sıvı otobüsün ön camına yapışmıştı.
    Tabi bunun içecek servisinin yapıldığı bir zamana denk gelmesi de durumu vahimleştirmiş, amcama hayatının en büyük tecrübesini kazandırmıştı.
    Siz siz olun hapşururken kendinizi tutmayın ama elinizle bir baraj kurun.
  • ben bazen bi hapşuruyorum okul inlio sınıftaki herkez bana bakıyo
  • quote:

Orjinalden alıntı: 10ur
    quote:

Orjinalden alıntı: 0nur!
    Bazı insanlar(mesela ben), Güneş'e ilk çıktığında hapşırıyor. Neden acaba

quote:

bende de var bu!! karanlık biryersen güneşe çıktığımda oluyor bazen! çokta dikkatimi çekmişti.. genetik olduğunu bilmiyordum ama! gözümüzdeki hücreler ışığa duyarlı, ışık yoğunluğuna göre göz bebeği büyüyor ya da kçülüyor.. acaba bu hüzrelerrin özelliklerinden burun kanallarına da genetik bi hata sonucu bulaşmış olabilrimi? bu hata da yüzyıllarca kopyalanmıştır belki.. ya da yoğun güneş ışığı burun içinden deri altına kadar geçerek gözdeki ışığa duyarlı sinirlerin bi uzantısına ulaşıyor olabilirmi?? belki de bir hata değil, vücut ani ortam değşikliğine kendini bir şekilde hazırlıyor. solunumu temizliyor vs..

bende de var ama genetik olduğunu sanmıyorum ailemde hiç birinde yok. Ayrıca sıradan bir ışık değil güneşe çıkınca oluyor ve güneşe bakmak şart değil. Yürürken gölgeden güneşe geçiyorum veee hapşuuu..

• hamilelerin hapsirigini tutmasi cok tehlikeli hem bebek icin hem kendileri icin
  • quote:

Orjinalden alıntı: cavroatesh

bu 4 metre olayını denemek lazım aslında eğlenceli olabilir

• Tam yerini hatırlamıorm ama Türkiyede biyerde hamile 1 kadın hapşuruğunu tutmuş.Kendisi de bebek e ölmüş
  • Hapşırık, burnu irrite eden maddeleri uzaklaştırma reflexidir..
    Tutulan hapşırık sonucu gelişen ölümlerin bir çoğu göğüs içi basıncının artmasıyla oluşan diyafram yırtıkları nedeniyle şekillenmektedir..Diyaframınız yırtılınca nefes alamazsınız ( göğüs ile karın boşluğunun birleştiği yere, futbol oynarken süratli bir top çarpanlar bu hissi bilirler..Çok kötüdür.)
    Neyse ya, Allah korusun..
    Salıverin gitsin hapşırığı..
  • geçen aöf final sınavında cıkısa 15 dakika var bi hapsurdum koridor cınladı ama rahattım hiç farketmez
  • Tutmanın zararlı olduğunu biliyorum ama ilkbahar ve yazda polen alerjimden dolayı günde 20-25 defa hapşırdığım için tutmaktan veya burun kemiğini sıkarak hapşırığı durdurmaktan başka çarem yok.
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.