Şimdi Ara

Hard diskten gelen tık tık sesi.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
598
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Hard diskimden düzenli aralıklarla tık tık diye ses geliyor arkadaşlar ve sanırım "kafa atma/vurma" şeklinde tabir edilen sorun ile karşı karşıyayım. Ses kaydı aldım dinleyebilirsiniz:https://db.tt/mdLtoHWR

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Hard disk son demlerini yaşıyor. Bad sektör var. Verileri yedekleyin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: İmportant

Hard disk son demlerini yaşıyor. Bad sektör var. Verileri yedekleyin.

Bilgisayarı açabilirsem inşallah yedekleyeceğim çünkü sistemin kurulu olduğu disk bu ve bununla beraber Windows 8.1 de boot hatası yaşıyor şu an Windows yenileme yapıyor onubekliyorum ssonrasında açılırsa alacağım. Teşekkürler cevap için.

• Başka bir disk bulun ona windows kurun. Yeni diske kurulan işletim sistemi aracılığıyla bozuk hdd'deki verilere ulaşabilirsiniz.

Rica ederim.
  • quote:

Başka bir disk bulun ona windows kurun. Yeni diske kurulan işletim sistemi aracılığıyla bozuk hdd'deki verilere ulaşabilirsiniz.

Rica ederim.

Erd Commander ile başka bir diske verilerimi yedekledim şu an wipe disk deniyorum.

• quote:

Başka bir disk bulun ona windows kurun. Yeni diske kurulan işletim sistemi aracılığıyla bozuk hdd'deki verilere ulaşabilirsiniz.

Rica ederim.

Hocam bir şekilde diski formatlayıp tekrar Windows kurmayı başardım ve şu an çalışıyor ve tık tık sesi de gelmiyor. Sizce bu sorun yakın bir zamanda tekrar kendini gösterir mi?
  • Yaptığınıza hiç güvenmeyin bence. Windows kurulurken bad sector'e data yazılmamış olabilir ve dolayısıyla sorun çıkmamış gibi görünür. Ama günün birinde o kısma geldiğinde kafa, içindeki verileriniz tehlikeye girer. Biliyorum çünkü aynı şeyi ben de yaşadım daha bugün çözdüm yeni bir disk kullandım. Eski diskten bu çatırtılar geldiğinde bilgisayar donardı, takılırdı bazen devam eder bazen restart atardı. Ben diski 2'ye böldüm şansımı denemek için. 1. bölüme Windows kurdum hiç sorunsuz epey kullandım, bad sektör'ün 2. bölümde kaldığını sanıyorum. Ama yakın zamanda, hani Win7 boş durduğunda diski defragment eder ya, işte baktım o sırada bu çatırtılar yine geliyor. Artık riske atmaya gerek yok disk çöp olmuş dedim yeniledim.

Not: Sizin ses kaydından tam anlaşılmıyor benim yaşadığım sorunla aynı olmayabilir tabi ama bilemiyorum.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Behlül

Yaptığınıza hiç güvenmeyin bence. Windows kurulurken bad sector'e data yazılmamış olabilir ve dolayısıyla sorun çıkmamış gibi görünür. Ama günün birinde o kısma geldiğinde kafa, içindeki verileriniz tehlikeye girer. Biliyorum çünkü aynı şeyi ben de yaşadım daha bugün çözdüm yeni bir disk kullandım. Eski diskten bu çatırtılar geldiğinde bilgisayar donardı, takılırdı bazen devam eder bazen restart atardı. Ben diski 2'ye böldüm şansımı denemek için. 1. bölüme Windows kurdum hiç sorunsuz epey kullandım, bad sektör'ün 2. bölümde kaldığını sanıyorum. Ama yakın zamanda, hani Win7 boş durduğunda diski defragment eder ya, işte baktım o sırada bu çatırtılar yine geliyor. Artık riske atmaya gerek yok disk çöp olmuş dedim yeniledim.

Not: Sizin ses kaydından tam anlaşılmıyor benim yaşadığım sorunla aynı olmayabilir tabi ama bilemiyorum.

Hocam telefondan kaydettim ve biraz kasanın da gürültüsü olduğu için tam duyulmuyor ancak 4-5 saniyede bir "tık" sesi geliyor, bahsettiğim ses o.

Bana da öyle geliyor açıkçası bad sector'e data gelmedi muhtemelen ki şu halde düzelttim ama ara ara saniyelik takılmalar yaşıyorum windows kullanırken. Galiba yeni bir hard disk almam en sağlıklısı olacak.

• Elessar Eredhian kullanıcısına yanıt
    HD TUNE PRO indirip baktınız mı?

Eğer bakmadıysanız programın 15 günlük deneme sürümünü indirin, "health" yazna yere tıklayıp sarı renkle işaretlenmiş uyarı alanı var mı bakın.
    http://www.hdtune.com/download.html

Şu alttaki resimde kırmızı "+" işareti olan "HEALTH" yazan yere bakacaksınız. Yolunda gitmeyen bir şey varsa sarıyla vurgulanmış şekilde uyarı verilir.

Bir de "ERROR SCAN" yaparsınız, bozuk alan yani "bad sector" var mı bakarsınız... Sonuçları da buradan mümkünse ekran alıntısı şeklinde paylaşınız.

• quote:

Orijinalden alıntı: Navigasyonel

HD TUNE PRO indirip baktınız mı?

Eğer bakmadıysanız programın 15 günlük deneme sürümünü indirin, "health" yazna yere tıklayıp sarı renkle işaretlenmiş uyarı alanı var mı bakın.
    http://www.hdtune.com/download.html

Şu alttaki resimde kırmızı "+" işareti olan "HEALTH" yazan yere bakacaksınız. Yolunda gitmeyen bir şey varsa sarıyla vurgulanmış şekilde uyarı verilir.

Bir de "ERROR SCAN" yaparsınız, bozuk alan yani "bad sector" var mı bakarsınız... Sonuçları da buradan mümkünse ekran alıntısı şeklinde paylaşınız.

İndirip yapıyorum, çok zaman alan bir şey midir acaba error scan? Düzeltmeye çalışırken parted magic'te self test ve error log'da hata kayıtları görmüştüm ancak çok detayına bakmadım. Bunu da yapayım teşekkürler.

Bir sorun varsa zaten hemen her diskte olan SMART özelliği rapor eder ve bu sorun yukarıdaki programın "health" kısmında anında görünür.
    "Error Scan" işlemi ise diskin boyutuna göre 1-4 saat arası sürebilir. O yüzden makineyi açık bırakıp yatmanızı öneririm. Bozuk alana rast gelirse o sektörü kırmızı renkte gösterir.

Örnek:

HEALTH kısmında hata varsa bunula ilgili örnek:

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Navigasyonel -- 5 Kasım 2013; 3:10:00 >

• quote:

Bir sorun varsa zaten hemen her diskte olan SMART özelliği rapor eder ve bu sorun yukarıdaki programın "health" kısmında anında görünür.
    "Error Scan" işlemi ise diskin boyutuna göre 1-4 saat arası sürebilir. O yüzden makineyi açık bırakıp yatmanızı öneririm. Bozuk alana rast gelirse o sektörü kırmızı renkte gösterir.

Healt sayfasında altığım görüntü bu şekilde ancak error scan'i yapmak biraz zaman alacak sanırım. Quick Scan yaptım kırmızı nokta çıkmadı ancak Quick Scan de ne kadar detaylıdır şüpheliyim o yüzden normal yapıp sabah detayları paylaşacağım hocam.

HD TUNE hata rapor etmiş. Arayüzde problem var diyor.
    Umarım donanımsal değildir.

Sanırım masaüstü PC kulanıyorsunuz. Eğer öyle ise SATA kablosunu veya USB harici disk ise USB kabloyu değiştirip deneyin.
  • quote:

HD TUNE hata rapor etmiş. Arayüzde problem var diyor.
    Umarım donanımsal değildir.

Sanırım masaüstü PC kulanıyorsunuz. Eğer öyle ise SATA kablosunu veya USB harici disk ise USB kabloyu değiştirip deneyin.

Evet hocam ancak o bildiri diğer iki hard diskimde de var biri sata diğeri usb 3.0, o raporda hata payı olabileceğini düşünüyorum çünkü şu an üç hard disk de sorunsuz çalışıyor. Ses çıkaran neyse ancak diğer ikisinin sağlamlığından eminim diyebilirim. Kablolardan kaynaklanıyordur sanırım bir şey varsa da :)
    Göstergelere göre "ERROR SCAN" yapmasanız da olur. Arayüzde problem var. Dediğim gibi kablo değişimi yapıp deneyin. Bir de diske kabloyu takarken bağlantı portunun üzerinin temiz olmasına dikkat edin, toz falan birikmiş olmasın.

Kabloda bir damar kırılır, bağlantılara toz kaçar bu yaşadıklarınız olabilir.
  • quote:

Göstergelere göre "ERROR SCAN" yapmasanız da olur. Arayüzde problem var. Dediğim gibi kablo değişimi yapıp deneyin. Bir de diske kabloyu takarken bağlantı portunun üzerinin temiz olmasına dikkat edin, toz falan birikmiş olmasın.

Yani bu "tıklama" kablodan dolayı da yaşanabilir mi demek istiyorsunuz?
  • quote:

Error Scan sonucu bu şekilde.

Bundan 2 yıl önce bir 320GB USB2.0 harici diski sırf USB kabloyu zamanında değiştirmemekten dolayı kaybettik.

Başlarda disk içinden kafa vurma sesi gibi bir şey gelirdi. Arada bir tak tak diye vururdu, eşim bu şekilde kullanmaya devam etmiş. Bir ara o diskin kablosunu alıp bir yerde kendim kullanayım dedim, baktım ki kabloda temassızlık var, gelip gidiyor. Kabloyu deiştirdik, ama uzun süre bu şekilde kullanmadan dolayı disk hasar görmüştü ve o ses gitmedi. Sonunda öldü. Ondan sonraki diskinde bir süre sonra aynı ses gelmeye başlamış. Bu sefer baştan kabloyu deiştirdik ve o ses bir daha gelmedi. Meğer çantasında orada burada taşırken kabloyu kıvır kıvır yapıyormuş ve o yüzden ilk seferinde pisi pisine diskin başını yemişiz.
  • quote:

Bundan 2 yıl önce bir 320GB USB2.0 harici diski sırf USB kabloyu zamanında değiştirmemekten dolayı kaybettik.

Başlarda disk içinden kafa vurma sesi gibi bir şey gelirdi. Arada bir tak tak diye vururdu, eşim bu şekilde kullanmaya devam etmiş. Bir ara o diskin kablosunu alıp bir yerde kendim kullanayım dedim, baktım ki kabloda temassızlık var, gelip gidiyor. Kabloyu deiştirdik, ama uzun süre bu şekilde kullanmadan dolayı disk hasar görmüştü ve o ses gitmedi. Sonunda öldü. Ondan sonraki diskinde bir süre sonra aynı ses gelmeye başlamış. Bu sefer baştan kabloyu deiştirdik ve o ses bir daha gelmedi. Meğer çantasında orada burada taşırken kabloyu kıvır kıvır yapıyormuş ve o yüzden ilk seferinde pisi pisine diskin başını yemişiz.

Vay arkadaş.

Neyse, ben de bir an önce kabloları değiştirmeye bakayım bari. Yardımlarınız için çok teşekkürler, sanırım şu an diskimin kablo dışında bir sorunu olmadığını söyleyebiliriz?

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.