Şimdi Ara

Hareket Çözünürlüğünde Hangisi Daha İyi? LCD mi Plazma mı? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
171
Cevap
0
Favori
13.194
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orjinalden alıntı: joven

Bazı arkadaşlar Projeksiyon tv'ler Lcd'lerden daha iyimi diyorlar. Kusura bakmayın ama ben daha fazla yorum yapamayacağım.

Önce yazıyı bile okumadınız. Buna rağmen testle ilgisi olmayan yorumlar yaptınız. Şimdi de, o ondan daha mı iyiymiş diye, yine ilgisiz bir yorumla devam ediyorsunuz. Burada kimsenin bir teknoloji diğerinden İYİDİR diye bir bir genelleme yaptığı yok. Test sonuçlarını tartışıyoruz ve evet motion resolution sonuçları bakımından projeksiyon tvler LCD'lerden iyi çıkmış. Burada sözü edilen projeksiyon tvler öyle nuh-u nebiden kalma tvler değil. Yeni teknoloji DLP, SXRD gibi projeksiyon tvler.

Böyle yorum yapacaksanız kendi adıma yapmamanızı tercih ederim zaten.

• Öncelikle insanlar bu sistemlerin nasıl çalıştığını ve teknolojilerini anlamalılar.

Aslında satınladıkları 42inch LCD panellerin Türkiye teslim panel fiyatlarının 400 USD olduğunu plastik kasaları 2 hoparlörü ve 8 bit işlemcileriyle taş çatlasın 700 USD'ye bile mal olmadığını (Beko-Arçelik ve Vestel e maliyetleri)bu panellerin ingiltere gibi pahalı bir ülkede bile 1.100 usdlere satıldığını ama hala bizim 3.000 ytl paralar bayıldığımızı araştırmalılar.

Bir SXRD projeksiyon tv'nin teknolojik olarak ne meşakkatli bir üretim olduğunu. Gerçek kontrast değerlerinin en baba LCD'den 4 kat fazla olduğunu . Tepkime süresi diye bir sorunun olmadığını öğrenmeleri ayrıca çift 14bit işlemciler kullanıldığını bilmeliler.

Amerika'da hala en fazla satılan büyük ekranlar projeksiyon tvler.

Yer sorununuz yoksa
    Kızlara hava atmak önemli değilse
    Film seyredeğim ve keyif alacağım diyorsanız.
    PS3 oynarım hemde kocaman ekranımda diyorsanız

SXRD süper bir çözüm

Kullanan arkadaşlara tekrar güle güle kullansınlar.
    quote:

Orjinalden alıntı: Akseaus

quote:

Bazı arkadaşlar Projeksiyon tv'ler Lcd'lerden daha iyimi diyorlar. Kusura bakmayın ama ben daha fazla yorum yapamayacağım.

Önce yazıyı bile okumadınız. Buna rağmen testle ilgisi olmayan yorumlar yaptınız. Şimdi de, o ondan daha mı iyiymiş diye, yine ilgisiz bir yorumla devam ediyorsunuz. Burada kimsenin bir teknoloji diğerinden İYİDİR diye bir bir genelleme yaptığı yok. Test sonuçlarını tartışıyoruz ve evet motion resolution sonuçları bakımından projeksiyon tvler LCD'lerden iyi çıkmış. Burada sözü edilen projeksiyon tvler öyle nuh-u nebiden kalma tvler değil. Yeni teknoloji DLP, SXRD gibi projeksiyon tvler.

• akseaus;
    nefis bir paylaşım olmuş kafamdaki pekçok soruya cevap buldum sayılır.
    en önemli düşüncem şu idi;
    "full hd ne kadar gerekli?bunun yerine iyi bir işlemciye sahip bir tvnum olsa daha iyi değil mi?" sorusunu kendime sorup duruyordum.sanırım bu yazdıklarınızla bunlar kafamda iyice şekillendi.
    ekleme yapan dostlara da teşekkürler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ChordSolo -- 16 Ekim 2007; 10:31:52 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: ChordSolo

akseaus;
    nefis bir paylaşım olmuş kafamdaki pekçok soruya cevap buldum sayılır.
    en önemli düşüncem şu idi;
    "full hd ne kadar gerekli?bunun yerine iyi bir işlemciye sahip bir tvnum olsa daha iyi değil mi?" sorusunu kendime sorup duruyordum.sanırım bu yazdıklarınızla bunlar kafamda iyice şekillendi.
    ekleme yapan dostlara da teşekkürler

Teşekkürler Chordsolo. Bu arada yarbaylığın hayırlı olsun komutan (yeni farkettim de)..:)
  • quote:

quote:

quote:

Siz burda resmen aba altından sopa gösterip Lcd'lerin çok dandik ve işlemci kapasitelerinin düşük olduğunu söyluyorsunuz. Bunu anlamak için yazıların hepsini okumaya gerek yok.

Kusura bakmayın bazı arkadaşların aralarında'ki paslaşmaları görünce siz zaten genelleme yapmış olmuyormusunuz.

Hi-def-man kardeş

Ben burda Lcd'lerin maliyetlerini tartışmıyorum. Sizin söylediklerinizi ben değil herkes biliyor. Siz Amerikayı baz alırsanız Türkiye ile orada hata yaparsınız zaten.

Yorum yapmak için topiğin konusu olan yazıyı okumanız yeterliydi. Onu bile yapmadan yorum yazıyorsunuz. Bu nedenle de çıkarsamalarınızın tamamı yanlış. Bu mesajınız da dahil.

• Evet TV yayınına 60 yıl önce renkli yayına 40 yıl önce HD yayına 10 yıl önce başlamış ABD' yi kapsam dışında bırakmak ve onların tercihlerini sorgulamamak tam da bize göre bir düşünce şekli.
    Zaten biz birşey üretemiyoruz.
    Allahtan adamlar bu teknolojilere para harcıyorlarda bizde güzel kaliteli DUVARA falan asılabilen cihazlar kullanıyoruz.
    Yoksa Avrupaya Türkiyeye falan kalsa Ağaç kabinler içinde bombeli tüplü tvlere bakıyor olurduk.
    quote:

quote:

quote:

Siz burda resmen aba altından sopa gösterip Lcd'lerin çok dandik ve işlemci kapasitelerinin düşük olduğunu söyluyorsunuz. Bunu anlamak için yazıların hepsini okumaya gerek yok.

Kusura bakmayın bazı arkadaşların aralarında'ki paslaşmaları görünce siz zaten genelleme yapmış olmuyormusunuz.

Hi-def-man kardeş

Ben burda Lcd'lerin maliyetlerini tartışmıyorum. Sizin söylediklerinizi ben değil herkes biliyor. Siz Amerikayı baz alırsanız Türkiye ile orada hata yaparsınız zaten.

• Az once digiturkplus websitesine girdim, yayınlar 1080i olacak yazıyor. Şimdiden LCD'de maç izlemeyi ümit eden arkadaşlara geçmiş olsun. Yukarıdaki test daha bi manalı oldu.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Daneel

Az once digiturkplus websitesine girdim, yayınlar 1080i olacak yazıyor. Şimdiden LCD'de maç izlemeyi ümit eden arkadaşlara geçmiş olsun. Yukarıdaki test daha bi manalı oldu.

Testin manalı olması için önce okunması lazım Daneel. Bize göre manalı. Aldığı ürünün zafiyetini dile getiren incelemelere alerji duyan ve bu nedenle okumaya katlanamayan arkadaşlar için hiç manalı değil.
  • yani o kadar uğraştık şu lcd,plazma kavgasını önleyemedik sanırım önleyemeyeceğiz de sanırım.
    akseaus dediğin çok doğru,hele ki büyük paralar verilerek alınan cihazlara bu eleştiriler yapılınca alerjiler hortluyor sanırım.
    aslında bunda bu kadar kızacak birşey yok.elindeki cihazın kabiliyetlerini bilip ona göre beklentilerle hareket etmek de bence çok mantıklı
    daneel@
    yayının 1080i olmasının çok büyük bir rahatsızlık yaratacağını sanmıyorum yine de.ama çok güzel ifade etmişsiniz;olsa olsa biraz hayal kırıklığı....
  • arkadaşlar,
    öncelikle foruma iyi yorumlar katmaya çalışanların birbirini incetmemelerini rica ederek konuyu biraz değiştirmek istiyorum.

herşeyi tartışıyoruz da sevgili dostumuz Akseaus'un çevirisini yaptığı bu incelemeyi niye tartışmıyoruz. HD Guru'nun dokunulmazlığı yok sanırım. Bu inceleme yeterince doğru mu? bant genişliği testini geçen bir panel , marka ve modeli ne olursa olsun statik (durağan) görüntüde hangi sebeple yarıdan fazla satır kaybeder. ? hareketli görüntüden kasıt hangi hareketli görüntüdür software deki kayıtlı görüntü mü örneğin?

HD Guru ilk teste kullandığı silicon optix test cd sinin piyasada buluanbildiğini belirtmiş. Son testteki cd nin ise firmalar tarafından kullanılabildiğini belirtmiş. ?
  • neden 1080p olacağını mı düşünüyordun ben kaçırmışım orasını.

Ben gerçi i yi de hakkıyla yapamayacaklarını düşünüyorum ama ....

Hala Ali Sami Yen'in mum ışığını andıran aydınlatmalarıyla HD yayın grensiz neyse bakıp göreceğiz.

Maçlar gündüz oynansın .....

quote:

Orjinalden alıntı: Daneel

Az once digiturkplus websitesine girdim, yayınlar 1080i olacak yazıyor. Şimdiden LCD'de maç izlemeyi ümit eden arkadaşlara geçmiş olsun. Yukarıdaki test daha bi manalı oldu.
  • quote:

Orjinalden alıntı: bigmaster077

arkadaşlar,
    öncelikle foruma iyi yorumlar katmaya çalışanların birbirini incetmemelerini rica ederek konuyu biraz değiştirmek istiyorum.

herşeyi tartışıyoruz da sevgili dostumuz Akseaus'un çevirisini yaptığı bu incelemeyi niye tartışmıyoruz. HD Guru'nun dokunulmazlığı yok sanırım. Bu inceleme yeterince doğru mu? bant genişliği testini geçen bir panel , marka ve modeli ne olursa olsun statik (durağan) görüntüde hangi sebeple yarıdan fazla satır kaybeder. ? hareketli görüntüden kasıt hangi hareketli görüntüdür software deki kayıtlı görüntü mü örneğin?

HD Guru ilk teste kullandığı silicon optix test cd sinin piyasada buluanbildiğini belirtmiş. Son testteki cd nin ise firmalar tarafından kullanılabildiğini belirtmiş. ?

Benim istediğim bu incelemeden yararlanılması ve yorumlanması. Ancak, tartışma noktasında ise testin benzerini yapıp antitez üretmek lazım. Bu birikime sahip arkadaş var mı aramızda? Varsa bile bu donanıma ve imkana sahip mi? Adam 70 küsür HDTV'yi bu teste tabi tutmuş ve sonuçlarını yazmış. Bizim yapabileceğimiz olsa olsa yorumlamak. LCD mi iyi plazma mı iyi kısır döngüsüne girmeden. Ama olay dönüp dolaşıp bu noktaya geliyor. Ben açıkçası usandım artık bu LCD-plazma rekabetinden. Binlerce defa avantajları dezavantajları yazıldı iki teknolojinin de. Hep bildiğimiz şeyler yazılıp çiziliyor. Ancak yukarıdaki test farklı. Ben daha önce böyle bir inceleme okumadım ve görmedim. Benim için yeni bir bilgiydi. O yüzden de üşenmeyip çevirisini yaptım. Sizlerle paylaşmak istedim. Okuyup öğrenip kendime de saklayabilirdim.

HDGurun'nun güvenilirliği konusunda benim endişem yok. Gary Merson genel kabul görmüş otorite birisi. Yorumları bilimsel ve objektiftir. Binlerce tv test etmiştir. Sırf bu işi yapar.

Yukarıdaki yazı belirttiğim gibi amerika Home Theatre dergisinin kasım sayısında detaylı yayınlanacak testin bir özeti. Bunu bulduğumuzda onun da çevirisini yaparım. Birilerinin tepki göstermesi önemli değil. Yararlanan yararlanır.

Selamlar.

• evet dostum,
    donanım ve imkanımız test konusunda daha ileri adımlar atmamızı engelliyor. Ancak soru sormamızı engellemiyor. Ben de soru sorarak başladım bu yüzden.
    Bence test sonuçları Kasım ayında açıklandığında ortalık daha da karışacak, çünkü markalarda işin içine girecek. Bu yüzden söyleyeceklerimizi şimdi söylemek daha anlamlı olur bence.
    Bence bu test eğer doğruysa ; incelenen tüm markalar ve ürünler yalancı durumuna düşmüştür. Çünkü gerek durağan gerekse hareketli görüntüde satır kaybıyla görüntü veren Full HD bir TV ye Full HD diyebilirmiyiz. ? Tabii bunu onaylayan standartlar da güme gitmiştir. aynı testi hd ready lere yapsalardı yine yarı yarıyadan fazla satır kaybedilseydi. Bu ne ucube bir TV olurdu diye düşünüp duruyorum. Peki evdeki tüplü tv miz aynı teste tabi tutulsa satır kaybı olurmuydu. ?
    Bu soruları neden soruyorum. Çünkü HD görüntünün tadını almış olan bizler , SD görüntü (tüplü yada projeksiyon) ile farkları görmüş durumdayız. Yani software sahibi olmasak da göz ile rahatlıkla farkedilebilecek görüntü kalitesinden bahsedebiliriz en azından.

Bu arada HD Guru'nun güvenirliğini tartışanlara Av forums da ratlamıştım. neden biz de tartışmayalım.

quote:

quote:

arkadaşlar,

Benim istediğim bu incelemeden yararlanılması ve yorumlanması. Ancak, tartışma noktasında ise testin benzerini yapıp antitez üretmek lazım. Bu birikime sahip arkadaş var mı aramızda? Varsa bile bu donanıma ve imkana sahip mi? Adam 70 küsür HDTV'yi bu teste tabi tutmuş ve sonuçlarını yazmış. Bizim yapabileceğimiz olsa olsa yorumlamak. LCD mi iyi plazma mı iyi kısır döngüsüne girmeden. Ama olay dönüp dolaşıp bu noktaya geliyor. Ben açıkçası usandım artık bu LCD-plazma rekabetinden. Binlerce defa avantajları dezavantajları yazıldı iki teknolojinin de. Hep bildiğimiz şeyler yazılıp çiziliyor. Ancak yukarıdaki test farklı. Ben daha önce böyle bir inceleme okumadım ve görmedim. Benim için yeni bir bilgiydi. O yüzden de üşenmeyip çevirisini yaptım. Sizlerle paylaşmak istedim. Okuyup öğrenip kendime de saklayabilirdim.

HDGurun'nun güvenilirliği konusunda benim endişem yok. Gary Merson genel kabul görmüş otorite birisi. Yorumları bilimsel ve objektiftir. Binlerce tv test etmiştir. Sırf bu işi yapar.

Yukarıdaki yazı belirttiğim gibi amerika Home Theatre dergisinin kasım sayısında detaylı yayınlanacak testin bir özeti. Bunu bulduğumuzda onun da çevirisini yaparım. Birilerinin tepki göstermesi önemli değil. Yararlanan yararlanır.

Selamlar.

• quote:

evet dostum,
    donanım ve imkanımız test konusunda daha ileri adımlar atmamızı engelliyor. Ancak soru sormamızı engellemiyor. Ben de soru sorarak başladım bu yüzden.
    Bence test sonuçları Kasım ayında açıklandığında ortalık daha da karışacak, çünkü markalarda işin içine girecek. Bu yüzden söyleyeceklerimizi şimdi söylemek daha anlamlı olur bence.
    Bence bu test eğer doğruysa ; incelenen tüm markalar ve ürünler yalancı durumuna düşmüştür. Çünkü gerek durağan gerekse hareketli görüntüde satır kaybıyla görüntü veren Full HD bir TV ye Full HD diyebilirmiyiz. ? Tabii bunu onaylayan standartlar da güme gitmiştir. aynı testi hd ready lere yapsalardı yine yarı yarıyadan fazla satır kaybedilseydi. Bu ne ucube bir TV olurdu diye düşünüp duruyorum. Peki evdeki tüplü tv miz aynı teste tabi tutulsa satır kaybı olurmuydu. ?
    Bu soruları neden soruyorum. Çünkü HD görüntünün tadını almış olan bizler , SD görüntü (tüplü yada projeksiyon) ile farkları görmüş durumdayız. Yani software sahibi olmasak da göz ile rahatlıkla farkedilebilecek görüntü kalitesinden bahsedebiliriz en azından.

Bu arada HD Guru'nun güvenirliğini tartışanlara Av forums da ratlamıştım. neden biz de tartışmayalım.

Ortalık bence de karışacak. Hele o detay testte marka/modeller açıklanırsa daha feci karışacak.

Diğer yandan bu testle markalar ve ürünler yalancı durumuna düşmüyor bence. Markalar native çözünürlük veriyor. Diyor ki benim televizyonum 1920x1080. Evet doğru, o kadar pikseli var. Yalan değil. Ama motion resolution vermiyor. Zaten verse de bu işin de suyu çıkar. Biri x yöntemiyle ölçer öbürü y yöntemiyle. Hangisi hangisi işine geliyorsa onu kullanır. Mühim olan aynı yöntemle aynı şartlarda ölçülüp sonuçların karşılaştırılması. Bu işi de bu adam yapmış işte.

Bu test HD readylere hele de tüplülere yapılsa idi durumun bu kadar vahim çıkmayacağını tahmin ediyorum. Çünkü çok daha az doğal çözünürlük ve doğal olarak da çok daha az işlemci gücü gereksinimi var. Tüplü televizyonlarda su gibi akan hareketlerin sebeplerinden biri de bu olsa gerek.

HD Guru ve herşeyi tabii ki tartışalım. Ama yeterli bilgi birikimiyle ve imkanlarımız çerçevesinde. Atıp tutmadan. Ötesi kahvehane muhabbeti olur.

Gery Merson avforumsda ve bazı başka yabancı forumlarda ve hatta kendi sitesine gelen yorumlarda kişisel plazma tercihi nedeniyle eleştirilir. Bizde olduğu gibi heryerde teknoloji fanları ve eleştiri kabul edemeyen insanlar var. Ama genel olarak dünyada itibar edilir. Aslında adam plazmayı da eleştirir, LCD'yi de ve der ki spor ve aksiyon sahnelerindeki üstünlüğü nedeniyle ikisi arasında şu anda plazmayı tercih ediyorum. Bunu da 100'lerce incelemeden sonra söyler. LCD deseydi de benim için hava hoştu. Seve seve okurdum yazdıklarını yine. Boş konuşmuyor çünkü.

• EU HD formatlarında 720p tercih edilmesi (ve 1080p) gerektiğini belirten bir komite raporu yayınladı. ESPN 720p yayın yapıyor hareketli görüntüde sıkıştırma sorunları daha az olduğu için. Bu sebeplerden 720p'de bir alternatif idi. 1080i daha güzel ama, bu deinterlacer'lar düzeltilir ama olmayan detayı hesaplamak daha verimsiz. Gelen format bi 10 sene kalıyor. 2 yıl sonra Reon veya ABT102 kalitesinde deinterlacer algoritmlarının TV'ler de yer almaya başlayacağını düşünüyorum.
  • Arkadaşlar bende tamamen kişisel ve test ölçümleriyle sabitlenmemiş bir görüşümü bildirmek istiyorum.
    Öncelikle sd tvde kullanılan piksel sayısı kaçtır.300,000-400,000 . Biz bu görüntüden 1,000,000 piksellik bir ekrana geçtiğimizde yani hd ready ye geçtiğimizde farkı oldukca farkedebiliyoruz. 600,700 binlik bir fark ve bunu anlıyoruz ama full hd ye geçince meydana gelen farkı, 1,000,000 piksellik farkı eh işde galiba biraz fark vardı diyerek anlamaya çalışıyoruz.
    Kendimce sonuç 1) Ya 1080p lik doğru düzgün bir medya yok. 2) Yada adamların testi doğru.
    Ama burada aklıma bir arkadaşın 1080p plasma karşılaştırması geliyor . O da acayip bir fark görememiş.
    Belkide gerçekden şu an çok az işlemci 1080p yi layıkıyla destekliyor.
    Bilemiyorum bu da benim kafamda soru işareti işde.
  • (yazı uzamasın diye alıntı yapmadım)

Dostum, öncelikle şahsi tercihlerimizi konu etmek istemediğimi belirtmek istiyorum.

Elbette bu işi kahvehane muhabettine döndürmek beni de sıkar hele hele kesin olarak bu test yanlıştır diyebilecek bir ekipman yokken. Zaten işin gerçeği bunu çok daha iyi yapabilecek olan uygun koşullar, dünyada kaç kişinin ulaşabileceği pozisyondadır ki.?

Ancak herşeye rağmen biz sorgulayalım istiyorum. Çünkü bu test sonuçları tüm HD TV ler için beni tatmin etmedi. Dikkat ederseniz durağan ve hareketli görüntü diye iki test ve her ikisinde de satır kaybından bahsediliyor. hareketli görüntüde satır kaybı eğer varsa ki bundan da hiçbir firmanın şimdiye kadar bahsettiğini görmedik. Durağan görüntüde hangi sebeple olabilir.?
    Şimdi hd ready bir tv sahibisiniz diyelim. bu bir plazma ise HD bir görüntü izlerken hareketli bir görüntüde %20-25 lik satır kaybınız olması gerekiyor. saniyede 50 kare alıyorsunuz ama bunların çözünürlüğü hareketli olduğu için hd standardında değil anlamı içeriyor tartıştığımız yazı. Bu konuda siz izlediğiniz HD görüntülere bakarak ne gibi bir eksiklik duyuyorsunuz? çünkü bu test sonuçlarında bir eksiklik hissedilmesi gerek?
    Bunun yanı sıra Full HD görüntüler anlatılırken en basit şekiliyle hareketli görüntülerde 1080p nin resim resim. 1080i nin ise ekrana 0ve1 satırlarıyla geldiğini bilirdik şimdiye kadar. şimdi bunların durağan da olsa hareketli de olsa böyle gelmediği iddia ediliyor Guru tarafından. Bu nedenle firmalar bence yalancı durumuna düşüyor.

Ayrıca siz de çok iyi bir noktaya temas ettiniz soru sormak için. şimdiye kadar bunu hiçbir teknoloji sahibi yada marka birbirine karşı kullanmadı neden şimdi?
    Bu işin ucunda , reklam gelirlerini , internet tıklamalarını ve dergi satışlarında reytingi zıplatmak istemenin ticari bir etkisi olabilir mi? sadece soruyorum.

• quote:

Orjinalden alıntı: mokinto

Arkadaşlar bende tamamen kişisel ve test ölçümleriyle sabitlenmemiş bir görüşümü bildirmek istiyorum.
    Öncelikle sd tvde kullanılan piksel sayısı kaçtır.300,000-400,000 . Biz bu görüntüden 1,000,000 piksellik bir ekrana geçtiğimizde yani hd ready ye geçtiğimizde farkı oldukca farkedebiliyoruz. 600,700 binlik bir fark ve bunu anlıyoruz ama full hd ye geçince meydana gelen farkı, 1,000,000 piksellik farkı eh işde galiba biraz fark vardı diyerek anlamaya çalışıyoruz.
    Kendimce sonuç 1) Ya 1080p lik doğru düzgün bir medya yok. 2) Yada adamların testi doğru.
    Ama burada aklıma bir arkadaşın 1080p plasma karşılaştırması geliyor . O da acayip bir fark görememiş.
    Belkide gerçekden şu an çok az işlemci 1080p yi layıkıyla destekliyor.
    Bilemiyorum bu da benim kafamda soru işareti işde.

40 - 50 inch ebatlarında bir hd ready ile 1080p arasında çok bariz bir fark yok. Ama acaba 60 inchte durum ne oluyor? Bence fark o zaman farkedilir. Şimdilik zayıf olan işlemcilerle en azından statik görüntüde obara denilecek bir fark görülür diye düşünüyorum.

• Ben konuyu baya araştırdım, aslında bu test 2006 Mayıs ve 2006 Ekim aylarında Merson'un yaptığı başka testlerin devamı. İlki durağan deinterlace, ikinicisi 3:2 cadence detection performansı odaklı idi. En son test hareketli deinterlace testi. Benim anladaığım kadarıyla kullanılan motion adaptive deinterlace algoritmalarının ne kadar başarılı olduğunu, pixellerin ne kadarını yediğini araştırmış. 1080i sinyal 1080p paneller kullanmış. Bu sayede "panning" interlace sinyalde bir pixelden bir kaç pixele kadar uzanan genişlikteki çizgilerin ne kadarının son kertede ekrana karışmadan yansıdığını saymış. Bu test hakkında bizim geliştirebileceğimiz alternatif bir test yok maalesef. x768 setlerde ise hep upscale olduğundan zaten bu test kullanılamaz, kullanılsa bile hangisinin iyi upscaleden hangisinin deinterlaceten kaynaklanan artısı olduğu anlaşılamaz.

Test açıkça ortaya koymuştur LCD'ler motion adaptive deinterlace konusunda diğer her teknolojiden geri kalmıştır. Neden diye sorarsanız kesin bir cevap veremiyorum, şahsi kanaatim tvnin işlemcisinin yok doğal renklere yönelik kompanzasyon, yok araya frame hesaplama, yok kontrast kompanzasyonu için görüntü kontrastını yeniden işleme derken deinterlace algortimalarının işlem gücünü kısıtlaması olabilir. ( Düşük modellerde ise daha vasat işlemciler kullanılması da önemli faktör)

Daha öncede söyledim LCD'lerin doğal sorunları var bunlara hardware ve software olarak iki koldan saldırılmakta, özellikle software tarafında oluşturulan çözümler 3 sene sonra kullanılıacak çipler ve algoritmalar ile komik kalacak. Sadece software olan bazı çözümlerin yerini software hardware kombinasyonlar alacak(misal scanning led backlight+araya frame atma) Görüntü işlemcilerinin kapasiteleri yükselecek. Zaman geçiş dönemi, herkes aman 1080p bir set alayım 15 sene kullanayım istiyor, vakit o vakit değil henüz.

Merson geçen sene 3:2 cadence konusuna eğilene kadar kimsenin haberi yoktu artık firmalar yeni ürünler için speklerinde yer vermeye başlıyorlar. Motion Adaptive Deinterlace performansını araştıran bir test bu, daha güzel söylemek gerekirse 1080i sinyaller için bir high fidelity testi. O 1080i satır senin TV'nde ne kadar çıkıyor yoksa TV'n sana satırları karıştırıp bir bulamaç mı sunuyor? Karıştıyorsa ne kadarını karıştırıyor? Digiturk'te 1080i olduğuna göre artık bizi de daha bile fazla ilgilendiriyor, çünkü DT'nin bu formatta başlaması artık TR'de bu formatta gidileceğini gösteriyor.

• quote:

(yazı uzamasın diye alıntı yapmadım)

Ancak herşeye rağmen biz sorgulayalım istiyorum. Çünkü bu test sonuçları tüm HD TV ler için beni tatmin etmedi. Dikkat ederseniz durağan ve hareketli görüntü diye iki test ve her ikisinde de satır kaybından bahsediliyor. hareketli görüntüde satır kaybı eğer varsa ki bundan da hiçbir firmanın şimdiye kadar bahsettiğini görmedik. Durağan görüntüde hangi sebeple olabilir.?

Statik görüntüde yatay çizgi sayısında azalma LCD'lerde tesbit edilmiş. Plazmalarda yok, projeksiyon tvlerde ise yok denecek kadar az. Burada test için gönderilen sinyal 1080i. Panellerimiz progresif. Interlaced sinyalin tvdeki işlemci tarafından progresife çevrilmesi gerekiyor (bildiğin gibi buna deinterlacing deniyor). Demek ki LCD'lerde durağan görüntü sırasında da bu deinterlacing işlemi nedeniyle yatay çizgi kaybı meydana geliyor. Panel 1920x1080p ama efektif çözünürlük durağan görüntüde daha alt seviyelerde. Markaların verdiği bilgiler native çözünürlük, efektif çözünürlük değil. Dolayısıyla yalan yok.

quote:

Şimdi hd ready bir tv sahibisiniz diyelim. bu bir plazma ise HD bir görüntü izlerken hareketli bir görüntüde %20-25 lik satır kaybınız olması gerekiyor. saniyede 50 kare alıyorsunuz ama bunların çözünürlüğü hareketli olduğu için hd standardında değil anlamı içeriyor tartıştığımız yazı. Bu konuda siz izlediğiniz HD görüntülere bakarak ne gibi bir eksiklik duyuyorsunuz? çünkü bu test sonuçlarında bir eksiklik hissedilmesi gerek?
    Bunun yanı sıra Full HD görüntüler anlatılırken en basit şekiliyle hareketli görüntülerde 1080p nin resim resim. 1080i nin ise ekrana 0ve1 satırlarıyla geldiğini bilirdik şimdiye kadar. şimdi bunların durağan da olsa hareketli de olsa böyle gelmediği iddia ediliyor Guru tarafından. Bu nedenle firmalar bence yalancı durumuna düşüyor.

Ben hd ready televizyonumla izlediğim HD görüntülere bakarak motion resolution anlamında hiç bir eksiklik görmüyorum. Lakin motion resolution testleri full hd tvlerle yapılmış. Full hd plazmalarda %20 civarı motion resolution azalması tesbit edilmiş. Hd readyler için ölçümlense idi bu oran muhtemelen sıfıra yakın çıkacaktı. Dolayısıyla benim hd readyde böyle birşey görmemem doğal.

1080i'de sinyalin her karede tek ve çift satırlar halinde ikiye bölünüp gönderilmesi tanımına aykırı bir ifade yok burada. Yanlız işin içinde deinterlacing var. Yani panelin interlaced sinyali progresife çevirme zorunluluğu. Bunu tv yapmak zorunda, çünkü panel progresif. Yani görüntü durağan da olsa hareketli de olsa deinterlace işleminden geçmek zorunda. Yani bu durumda da firmalar yalancı durumuna düşmüyor.

quote:

Ayrıca siz de çok iyi bir noktaya temas ettiniz soru sormak için. şimdiye kadar bunu hiçbir teknoloji sahibi yada marka birbirine karşı kullanmadı neden şimdi?
    Bu işin ucunda , reklam gelirlerini , internet tıklamalarını ve dergi satışlarında reytingi zıplatmak istemenin ticari bir etkisi olabilir mi? sadece soruyorum.

O kadar çok noktaya temas ettim ki burada hangi temasımdan söz ettiğini anlayamadım. Ama ticari kaygılar hep vardır. (Bir tek bizde yok galiba). İma ettiğin şey için yorum yapamayacağım. :)

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.