Şimdi Ara

Harici HDD seçimi , sizce hangisi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
1
Favori
595
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Herkese merhabalar, kısa süre içinde harici hdd almayı düşünüyorum ama tam olarak karar veremedim.
    2008 yılından beri Fujitsu Siemens - Storagebird
    kullanıyorum, ama artık her an ömrü bitecek diye korkuyorum.
    Bu kullandığım adaptörlü bir hdd ve yabancı kaynaklarda okuduğuma göre adaptörlüler adaptörsüzlere göre daha uzun ömürlü oluyormuş.
    Bu yüzden kafamda soru işaretleri oluştu. Sizce aşağıdaki modellerden hangisini almalıyım? Yorumlar için şimdiden teşekkürler.

www.hepsiburada.com
    WD Elements 3TB 3,5" USB 3.0 Taşınabilir Disk Fiyatı
    https://www.hepsiburada.com/wd-elements-3tb-3-5-usb-3-0-tasinabilir-disk-wdbwlg0030hbk-eesn-p-BD500801

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi skylinegti -- 6 Ağustos 2020; 21:50:23 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Merhabalar,

WD'nin 5TB'lığını kullanıyorum. Şimdi kontrol ettiğim üzere; Kasım 2015'te 499 TL fiyatla almışım (her şey gibi HDD fiyatları da uçtu malum). An itibariyle 632 gün aktif kullanım sürem mevcut. Sürekli olarak PC'ye bağlı bir şekilde kullanıyorum (kasa içerisinde HDD'lerin rezonans yapmasından dolayı haricen bağlıyorum).

Ömür olayının aşırı fark yaratacağını sanmam. Burada karar vermeniz gereken nokta; 3.5 inç disk alırsanız, sürekli PC'ye bağlı olacak mı ve yanınızda taşıma ihtiyacınız ne durumda olacak? 2.5 inç aldığınızda en büyük avantaj taşıma yönünde olacaktır. Bu arada ayriyeten Seagate 5TB 2.5 inç disk de kullanıyorum.

Taşıma ve bağlı olma durumu önem arz etmiyorsa; dediğim gibi ömür konusuna takılmayın derim.

• Cevabınız için teşekkürler.

• SSD ve usb aparatı alabilirsiniz...
    yere düşünce veri kaybı olmaz...

• vtnsvr kullanıcısına yanıt
    2 veya 3 tb lık bir ssd almam mümkün değil fiyatları çok yüksek yinede tavsiye için teşekkürler.

• 2016'dan beri müzik üzerine depolama yapıyorum. Şuan 5TB civarında %80'i müzik olan arşivim var. Şu zamana kadar hep 2.5" tercih ettim.

Harici harddisk olarak Sony HD-E2 (2TB) aldım. 1. yılında bad sector oldu. Yurtdışından yeni gelen de ilk saatinde bad sector hatası verdi.

WD10JPVX (1TB) harddiskim 2016'dan beri sıkıntısız çalışıyor.

WD20SPZX'de bir veya iki defa bad sector sıkıntısı yaşadım. Bad sectorsüz G/Ç hatası yaşadım ve RAW'a döndü verilerimi %100 kurtardım. Şuan elimde iki tane var ve önceki tecrübelerimden ötürü kullanmadığım verileri atıp üstteki 1TB harddiskim de dahil olmak üzere DARK 2.5" harddisk kutularında nem alan poşetlerle muhafaza ediyorum.

Daha önceden 2011-2012 sürecinde çok fazla araştırma yapmıştım ve bir Türkçe forumda 2TB 2.5" inçlerin ne olursa olsun sonunda sıkıntı çıkardığını en güvenilirlerin 1TB olduğunu okumuştum. Artık kesinlikle katılıyorum. Eğer benim gibi devamlı bilgisayarı bağlı kullanıyorsanız 1TB alınmalı. Harici disklerin mefta olmasına sebep olan en büyük şey adaptörlerin kalitesiz oluşu ve küçültmek adına yaptıkları dayanıksız kasadır. Başından beri FRISBY FHC-2575B kullanıyorum ve elimde 3 tane mevcut.

WD20NPVZ aldım bir keresinde. Bu PMR tipi diskti o yüzden 11.5mm idi. Bu da yurtdışından gelen Sony gibi ilk saatte bozuldu hatta disk yöneticisinde bile görünmüyordu. 2TB'lar devamlı takılı kullanmak sıkıntılı olduğundan şuan aktif olarak iki tane takılı WD10SPZX WD Blue 1TB var. Teknoloji şans işi malesef. Yoksa o PMR diski kullanmak WD10JPVX gibi güzel sonuç verecekti.

SMR olanlar da veri sildiğinde ve yeni veri yazmak istediğinde yeni veri boş sektörlere yazılıyor. Harddisk işlem yapmadığında (boşta olduğunda) içindeki yazılım o verileri silinmiş verinin üzerine geri yazıyor. Genellikle aktif kullanılan harddisklerde bu işlemeye vakit olmadığından harddisk gittikçe karışıyor ve performans ilk güne zamanla düşmeye başlıyor, bu harddisklerin cache belleği bu yüzden yüksek oluyor. PMR tipinde ise böyle bir şey yok. Bu vakaya bende rastladım. Boşta olmasına ve diskte okuma-yazma yapılmaması rağmen (Disk yazma-okumalarını programla kontrol ettim.) tıkır tıkır işlem yapıyordu ve hep 49 derece de çalışıyordu, bir gün sonra anca bitirdi işlemlerini ne yapıyorsa artık. :)

2016'dan beri kullandığım WD10JPVX, PMR olsa gerek, şuan bak ikinci eli bile pahalıya satılıyor ve nadir bulunuyor PMR olanlar. Size tavsiyem WD10SPZX al ve üstte bahsettiğim kutu ile kullan. Intenso 2.5" 1TB içerisinden çıkıyor diye LetGo'daki bir arkadaştan BİM fişli çok ucuza iki tane aldım. Klipslerine dikkatlice açıp kendi kutularıma taktım. Kutusu bildiğin plastik ve diskin boyutundaydı. Adaptör PCB çok küçüktü. WD'lerin kutusu da bunlardan farksız. Millet bir düşürüyor, harddisk mefta. Ben bir keresinde kendi kutumdaki 2TB WD'yi 30cm'den çalışırken düşürdüm, çok şükür bir şey olmadı.

Biliyorum uzun yazı fakat bir daha bunları bir yerde yazacağımı sanmıyorum, faydalı olmak istedim. Kendisinde hâlâ varsa, istersen özelden numarasını verebilirim. Harddiskler fabrikada son bir kez kontrol ediliyor mu bilmiyorum fakat başıma iki veya üç kez başıma sıkıntı geldi. İlk takıp dosya yazıp, çıkarıp ikinci takma da RAW hatası aldım. Adam da bunu bildiğinden sağolsun benim için dosya atıp deneme yapıp öyle gönderdi bana. Aldığım diskleri artık dosya atıp deneme yapıyorum. HDTune ile yavaş tarama yapıyorum. Bir de ek bilgi, asla belleklerinizi, disklerini yavaş biçimlendirme yapmayın. Bunu yapmak yazı yazılmış sayfada iz kalmasın diye tükenmez kalemler için olan silgilerle silip kağıdın üst katmanını kaldırmakla aynı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Karanlık Ülke -- 8 Ağustos 2020; 17:26:44 >

• Karanlık Ülke kullanıcısına yanıt
    Öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Hdd yi sadece yedekleme için kullanacağım, yani sürekli bilgisayara takılı olmayacak.
    Benim için önemli olan performanstan ziyade uzun ömürlü olması. Şuan kullandığım fujitsu siemens hdd yi 12 yıldır kullanıyorum.
    Ama artık hem kapasitesi yetmiyor hemde ömrünü doldurduğunu düşünüyorum.
    Bahsettiğiniz hdd+kutu fikrini düşüneceğim.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • skylinegti S kullanıcısına yanıt
    WD10SPZX alabilirsin. İstersen adamın numarasını da verebilirim. Diskin RAW olursa veya başka bir harddiske dosyalarını aktarırken klasörlerin tarihlerini değişmemesini istiyorsan Whatsapp +905076569924'e yazabilirsin.

• Sürekli yanınızda taşımayacaksınız eğer 3,5" WD RED kullanabilirsiniz.
    Yaklaşık 6 - 7 senedir 3,5" disk kutusu içerisinde 2 TB WD RED kullanıyorum herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmadım.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.