Şimdi Ara

Hayat mı ? O da ne ki ? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
72
Cevap
0
Favori
1.940
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • "Allah" demek "Anlam" demektir. Hayatı yaratıcıdan koparırsanız anlamsız ve gayesiz bir niteliğe bürünür, dünya omuzlarınızda bir yük , yaptığınız işlerden keyif almamaya ve sıkıntılı bir geçim yaşamaya başlarsınız. “Kim de Benim zikrimden yüz çevirirse, artık onun için sıkıntılı bir geçim vardır ve Biz onu kıyamet günü kör olarak haşredeceğiz.” (Taha Suresi, 124) Hayatı anlamlandırmak için ona yaratanın gör dediği yerden bakmak lazım. Öncelikli olarak biz bu dünyaya Allah'a şahit olmak için geldik. Allah kendisine şahit olmakla bizi onurlandırmak ve lütufta bulunmayı murat etmiştir. ( Bununla beraber insanlar olmasaydı da Allah'ın şanından ve yüce varlığından hiç birşey eksilmezdi. Buradan allah'ın rahmetinin ne kadar büyük olduğunu anlayabiliriz) Yaratılışn ikinci hikmeti , hangimizin daha güzel işler yapacağını ortaya çıkarmak , iyiyi kötüden, güzeli çirkinden ayırmak için hayatı ve ölümü yarattı. Ölüm bir yokoluş değildir. Böyle düşünmek insanın kendi kendisine hakarettir. İnsanın kendini solucanlar yada amiplerle eşitlemesi ve İyi ile kötü , güzel ile çirkin, adalet ile zulümü eşitlemek demektir.

• Bugün bilimin vardığı noktada canlı hayatın dünya üzerinde kendiliğinden başlayamayacağına dair birçok kanıt var.Darwinin transform evrim teorisininda hapı yutması ile varoluşa hiç bir açıklama getirilemiyor.Eğer canlılar Darwin'in öne sürdüğü gibi form değiştirerek evrilemiyorsa o zaman canlı hayattaki çeşitlilik açıklanamaz.Buda ilk önceleri öne sürülen "tek hücreli" başlangıç varsayımını yok eder.Zaten doğada kendiliğinden tek hücreli bir canlının oluşma ihtimali ismini hatırlayamadığım bir bilim adamının söylediği gibi hurdalıkta esen bir kasırganın ardından Boeing 747 tipi bir uçağın ortaya çıkma ihtimalinden düşüktür.Sonuç olarak bir yaratıcı var.En azından varılan bu noktada böyle görülüyor.Belki 200 - 300 yıl sonra tam tersi söylenebilir ama bir gün mutlaka nihai bir sonuca ulaşılacaktır bu konuda.
  • OPTİMİST,

Kimsenin inancını sorgulamıyorum. Bu tip yorumları da istemediğimi en baştan söylemiştim, ancak gözünüzden kaçtığını sanıyorum...

collossus

Bilim buna bir açıklama getirebilmiş olsa zaten yorumlarınızı istemezdim

Konu yanlış yönelere çekiliyor sanki. Söylediğim gibi, kimsenin inancını sorgulamaya hakkım yok. Ve de konu da yaşamın nasıl başladığı ya da "Darwin mi Tanrı mı" gibi bir şey değil.

Yine de ilgilendiğiniz için ikinize de teşekkürler.

quote:

Düşünmenizi istediğim şey ise, neden var olmuş olalım ? Bildiğiniz gibi Dünya zaman ve mekan kavramları içerisnde. Ya bu kavramlar oluşmasaydı hiç ? Yani hiçbirinin olmadığını düşünün, evrenin yerinde boşluk, tanımsızlık, hiçlik var.Düşünün ki 0 her şey, başlamamış, biz ise sadece kurgu, sanrıyız, veya bu benim kurgularım belki de.Yaşamın gerçek olması içinse hiçbir neden yok. Boşluk, "birden" neden her şey başlasın da oluşalım ? Saçma. ve mantıksız. Anlatmakla olmuyor gerçekten, insanın içinde bir his, ürperti uyanıyor ne demek istediğimi tam anlayınca, ama bu da zor gibi.

Eski yazımdan alıntı...Neden ? Oluşumumuz çok anlamsız. Evren nasıl ortaya çıktı mesela ? Ne sonucu ? Neden gerçek olalım ? Hiçbir iyi neden yokken hem de. Neden ? Neden ? Ve neden ?

Hiçbir şey oluşmasaymış mesela. Ne olacaktı bunların yerinde ? Evren nerede oluştu ? Oluşmasa orada olacak olan hiçlikti. BU mekan nereden bulundu, fazla garip gelmiyor mu size de ?Tamamen boş, sıfır. Ya gerçekten öyleyse ?

• Sizde benim yazımı yanlış anlamışsınız.O yazıda inanca ve subjektif değerlendirmelere dair hiç bir şey yok.Hele dine dair hiç.Yanlızca bilimin bu konuda vardığı noktada benim bildiklerim bunlar.Bunun dışında böyle bir soruya hissi yada varoluşa duygusal anlamda yanıt beklediğinizin farkındayım.Yanlızca somut bir yaklaşım sundum.Sizi yanlış anlamış olabilirim.Bir fikir verebilir maksatlı yazdım yanlızca.
  • quote:

Orjinalden alıntı: collossus

Sizde benim yazımı yanlış anlamışsınız.O yazıda inanca ve subjektif değerlendirmelere dair hiç bir şey yok.Hele dine dair hiç.Yanlızca bilimin bu konuda vardığı noktada benim bildiklerim bunlar.Bunun dışında böyle bir soruya hissi yada varoluşa duygusal anlamda yanıt beklediğinizin farkındayım.Yanlızca somut bir yaklaşım sundum.Sizi yanlış anlamış olabilirim.Bir fikir verebilir maksatlı yazdım yanlızca.

Samimi teşekkürlerimi sundum zaten

Cevabım da tamamen size odaklı değildi.

Teknode,

Şüphe. Belirsizlik...Çok şey, ama gerçek mi ?
  • Yanlış anlaşılmasın bende kızgın yazmadım o yazıyı Bu soruları bende soruyorum kendime herkes gibi.
  • yaşadıklarımız müzkemmel ayrıntılarıyla birinin yada bizim rüyamız olabilirmi acaba? bukadar gerçekci olamaz bir rüya..tabi rüya kavramına bağlı.
    nasıl yokluktan geldiysek yokluğa gidicez bence.ölümden sonra fiziksel kavramlar işe yaramıyorsa ruhsal bir beden olması mümkün.ama bu zamana kadar trilyarlarca insan öldü.bu insanlara ölümden sonra ne oldu?ruhları başka bir boyuta gidip yeni bir hayatamı başladı?yada cennet cehennem dedğimiz yerlerde yargılanıyorlarmı?yada sonsuza kadar dünyada azot döngüsünün bir ürünümü oldular?

bilimin cevaplamaya tenezzül bile edemediği bu sır nedir bende çok merak ediyorum.şimdiye kadar birsürü felsefik düşünce sistemi var ama çok çeşitli, acaba ne olcak?
  • quote:

Orjinalden alıntı: EagleWING

Sanırım iyi bir anlatıcı değilim

Bilmek (Konuşmak) istediğim , ölümden sonra madde olup olmadığmız değil. Yaşamda madde olup olmadığımız. Yani nasıl rüyalar soyut, hayaller gibi, yaşam da gerçekte belirsizlik olamaz mı ?

Kısaca, veya kaba bir anlatımla, hayatın bir kurgu olduğunu düşünüyorum.

Düşünmenizi istediğim şey ise, neden var olmuş olalım ? Bildiğiniz gibi Dünya zaman ve mekan kavramları içerisnde. Ya bu kavramlar oluşmasaydı hiç ? Yani hiçbirinin olmadığını düşünün, evrenin yerinde boşluk, tanımsızlık, hiçlik var.Düşünün ki 0 her şey, başlamamış, biz ise sadece kurgu, sanrıyız, veya bu benim kurgularım belki de.Yaşamın gerçek olması içinse hiçbir neden yok. Boşluk, "birden" neden her şey başlasın da oluşalım ? Saçma. ve mantıksız. Anlatmakla olmuyor gerçekten, insanın içinde bir his, ürperti uyanıyor ne demek istediğimi tam anlatınca, ama bu da zor gibi.

Ölümden sonra ki kısmı ise, tartıştığım ahiret inançları değil. (Araya karıştırmayalım da...) , Ödükten sonra bu hayal bitiyor ve bilincimiz yerinde oluyorsa ? Yani boşluk ve karanlık içinde sonsuz sürüklenme mesela, çünkü aslında hiçbir şey yokmuş. Kafa karıştırıcı.

eğer bu senin rüyan , kurgunsa kimseden yardım alamassın.çünkü diğer herşey senin eserindir.herşeyi önceden tasarlamışsındır , yada yeni tasarlıyorsundur.Rüyalarını hatırlamaya çalış bu sana gerekli yardımda bulunur

• EagleWING ;

Hocam insan idrakini aşan , zihnin kavrayamayacağı alana girmişsin. Yokluğu yada başka deyişle varlığın oluşumundan önceki durumu sınırlı ve kayıtlı olan bizler kavrayamayız. Bu hususlar "Gayb'a" girer. Bunun bilgisi yaratıcıya aittir. Bu noktada teslimiyet ve iman devreye girer. Zaten bunun bilgisine sahip olsaydık herşey apaçık ortada olacağı için imana gerek kalmaz herşeye bütünüyle şahit olurduk. Parçayı görene düşen , bütünü görene teslim olmaktır. Bilmiyorum belkide varlığın ve yaratılışın hakikatini öldükten sonra anlarız.

Not : Meseleye İslam Felsefesi perspektifinden bakmamın sebebi , diğer felsefelerde varlığın ortaya çıkışı ile ilgili doyurucu ve tatmin edici argüman olmamasıdır.
  • @nd@c ,

Benim rüyam ? Hepimiz bu rüyanın parçasıyız. Yani rüyalar soyuttur, hiçliğin içinde de somut bir şey olamaz. Benim rüyam değil de, hayat gerçekdışı diyelim.

Şimdi, evren, diğer boyutlar hiçbir şey oluşmadan önce, ortada hiçlik olmalı. Evren hiçliğin içinde nasıl oluşabilir ? Bir tetikleme gerek ama ortada tet,kleyecek hiçbir şey yok.
    Gerçekten üzerinde tartışılabilinecek bir konu...

OPTİMİST,

Kavrayalım demyiorum ki, tartışalım diyorum sadece

İman...Tanrı daha açık konuşabilirdi, mesela hepimizi sadece balçıktan yaparak. Ruhumuz varsa, sinirlere kaslara ne gerek var ? O da hisseder elbet.

Yanlış anlamayın, inancınıza sonsuz derecede saygım var, ama dediğim gibi, ölümden sonra başka bir boyutta ya da başka bir yerde bir yaşam olacağına inanmıyorum. Bir yaratıcı konusunda ise yorum yapılamaz bence. Bir yaratıcı varsa da anlatıldığı gibi olduğunu sanmıyorum açıkçası.Hem, varlığını kanıtlamak imkansız ki dindar olalım, yokluğunu kanıtlamak çok daha zor ki ateist olalım. Bu benim görüşüm sadece...Katılmayanlar çoğunlukta olacak eminim...

Her neyse, konu bu değil....

• quote:

@nd@c ,

Benim rüyam ? Hepimiz bu rüyanın parçasıyız. Yani rüyalar soyuttur, hiçliğin içinde de somut bir şey olamaz. Benim rüyam değil de, hayat gerçekdışı diyelim.

Şimdi, evren, diğer boyutlar hiçbir şey oluşmadan önce, ortada hiçlik olmalı. Evren hiçliğin içinde nasıl oluşabilir ? Bir tetikleme gerek ama ortada tet,kleyecek hiçbir şey yok.
    Gerçekten üzerinde tartışılabilinecek bir konu...

işte buda insanı deliliğe kadar götürebilir , Yada başka şeylere.Ya gerçekten yaratıcı vardır , yada yaratıcılar vardır.
    (yanlış anlaşılmasın yobaz yada sadece din olarak düşünmüyorum.Aslında tam müslüman değilim. Cennet ve cehenneme inanmadığımdan müslüman sayılmıyorum )

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bosbardak -- 30 Eylül 2007; 1:38:05 >

• Çok düşündüm bu konuyu...

Merak ediyorum; Neden 3-4 yaşındaki halimizi hatırlamıyoruz? Halbuki aklımız başımızda idi. Tamam belki olayları kavrıyamıyorduk ancak zihnimiz ile hareket ediyorduk. Hep merak etmişimdir. Ama eğer ufaklığımızda başımıza çok korkunç bir olay gelmiş ise, bunu asla unutamıyoruz. Örneğin bence sahip olduğumuz fobilerin sırrı bizim küçüklükte yaşadığımız, bizi derinden etkileyen olaylarda gizli.

Bazen diyorum ki; ben ben miyim? Karşımdaki gerçekten farklı bir bedenmi yoksa sadece zihnimin bana bir oyunu mu? Bütün bunlar ne zaman bitecek? Ölüncemi? Yada ben diye birşey varmı? Ya daha önce öldüysem? Ya birgün uykudan uyanıp "Günaydın canım kahvaltın hazır" diye biri beni kaldırır, kahvaltıya oturup eşime biraz başımın ağrıdığını söyler ve Dünya diye bir gezegende yaşadığımı, hatta bu yazıyı yazdığımı bile hatırlamıyor olursam? Ya daha önce böyle birşey oldu ise?

Baya karışıkmış zihnim, konu dışına çıktı isem affola

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LetUsHuntY4rr -- 30 Eylül 2007; 1:43:00 >

• quote:

Orjinalden alıntı: cidik

Çok düşündüm bu konuyu...

Merak ediyorum; Neden 3-4 yaşındaki halimizi hatırlamıyoruz? Halbuki aklımız başımızda idi. Tamam belki olayları kavrıyamıyorduk ancak zihnimiz ile hareket ediyorduk. Hep merak etmişimdir. Ama eğer ufaklığımızda başımıza çok korkunç bir olay gelmiş ise, bunu asla unutamıyoruz. Örneğin bence sahip olduğumuz fobilerin sırrı bizim küçüklükte yaşadığımız, bizi derinden etkileyen olaylarda gizli.

Bazen diyorum ki; ben ben miyim? Karşımdaki gerçekten farklı bir bedenmi yoksa sadece zihnimin bana bir oyunu mu? Bütün bunlar ne zaman bitecek? Ölüncemi? Yada ben diye birşey varmı? Ya daha önce öldüysem? Ya birgün uykudan uyanıp "Günaydın canım kahvaltın hazır" diye biri beni kaldırır, kahvaltıya oturup eşime biraz başımın ağrıdığını söyler ve Dünya diye bir gezegende yaşadığımı, hatta bu yazıyı yazdığımı bile hatırlamıyor olursam? Ya daha önce böyle birşey oldu ise?

herhalde çoğumuz böyle düşünüyoruz.Benimde aklımdan geçmedi değil hani...

• quote:

Hayatın aslında nedir ki? Gerçek mi , yoksa göründüğü kadar gerçek değil mi ?

Kastım, emin olmaktan vazgeçip, ciddi anlamda düşündüğünüzde, bütün bunlar hiç başlamamış olsa ? Hepsi bir boşluk gibi, ya öyleyse gerçekten ? Mesela bu sadece benim, ya da bir başkasının hayali dünyasıysa ? Bir gün uyandığımızda sadece uzayda sürükleniyorsak mesela... Kötü olmaz mı ?

Ölümün de yeni bir başlangıç olduğuna inanmıyorum. Peki ya o zaman ? Sonsuz boşlukta mı hissediyoruz yoksa uyanmış mı ? Bilinçli myiiz yoksa oyun bitiyor mu ? Oldukça zor cevap vermek...

Kafamı gerçekten gereğinden fazla yoruyorum galiba bu konuda, ama gerçekten korkutuyor insanı. Yorumlarınızı bekliyorum, burada tartışalım

İslami açıdan bakarsam sana cvp verirdim .. Çünkü Hayat = İslam benim görüşüm .. hı biraz düşünüpte ateist yada başka bişi olsaydım bunlarada cvp şu olurdu ;

biraz egoist bir düşünce olacak ama kendi şahsi fikrim bence hayat bi oyundan ibaret ben gerçek digerleri sadece bir hayal bunu benimserdim sanırım ve hep kendim için bişeyler yapardım .. ölüm ise uyku bildiginiz gibi yarı ölümdür .. yani sonsuz karanlık ki öldügüm zaman bunun farkında bile olmazdım hrlde sonsuz karanlık diye bir şey söylemekte yalan olurdu .. yani kısaca insan yaşar ve ölür derdim ..

Ama çok şükür güzel dinim var ve aşmışım bunları ... benim dini düşünceme görede hayat sadece bir sınav şuan uyuyoruz aynı matrixteki gibi herşeyi ruhlar yönetiyor ve ölümde asıl diriliştir sonsuz mutluluk

• @HaDeS
    Bende inanıyorum. Ancak her zaman düşünüyorum yazdıklarımı. Ve biliyorum ki, öldükten sonra hepsinin cevabını alacağım fakat biraz geç olacak.
  • @cidik

Zaten o kuşku olmasaydı İslam dini diye bir şey olmazdı ... " ya tutarsa " " ya Allah varsa " hıı Allah olmasın ki dinimiz iyi ve ahlaklı bir insan olmayı emrediyor bundan ben gocunmuyorum ki .. namaz ?? namazda günde 5 vakit kıldıgım spor .. tabiki öyle degil ama

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HaDeS -- 30 Eylül 2007; 2:02:18 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: HaDeS

@cidik

Zaten o kuşku olmasaydı İslam dini diye bir şey olmazdı ... " ya tutarsa " " ya Allah varsa " hıı Allah olmasın ki dinimiz iyi ve ahlaklı bir insan olmayı emrediyor bundan ben gocunmuyorum ki .. namaz ?? namazda günde 5 vakit kıldıgım spor .. tabiki öyle degil ama

Biraz garip kaçacak ama anlamadım valla
  • quote:

quote:

@cidik

+1889 CEVAP bekliyoruz

• quote:

quote:

@cidik

Ben yanlış anlamışım geceden olsa gerek

"Hepsinin cevabını alacağım ama biraz geç olacak " dedin o cümleyi yanlış anladım yani sonunu bilmeme kuşkusu ... işte ince bir çizgi ..

• quote:

Çok düşündüm bu konuyu...

Evet, olabilir...Her şey boşa olmuş olur tekrardan. Daha önce ölmüşseniz bile bu tekrar bir kurgu olabilir...Her şey olabilir aslında

Benim düşüncem ise biraz daha farklı. Ben diyorum ki, bunlar sadece bir kurgu. Evren, canlılık. Yani bence hiçbir şekilde hiçbir yerde bir canlılık ya da herhangi bir "madde" yok. Tamamen hiçlik, biz ise bu kurgunun parçasıyız...

quote:

İslami açıdan bakarsam sana cvp verirdim .. Çünkü Hayat = İslam benim görüşüm .. hı biraz düşünüpte ateist yada başka bişi olsaydım bunlarada cvp şu olurdu ;

biraz egoist bir düşünce olacak ama kendi şahsi fikrim bence hayat bi oyundan ibaret ben gerçek digerleri sadece bir hayal bunu benimserdim sanırım ve hep kendim için bişeyler yapardım .. ölüm ise uyku bildiginiz gibi yarı ölümdür .. yani sonsuz karanlık ki öldügüm zaman bunun farkında bile olmazdım hrlde sonsuz karanlık diye bir şey söylemekte yalan olurdu .. yani kısaca insan yaşar ve ölür derdim ..

Ama çok şükür güzel dinim var ve aşmışım bunları ... benim dini düşünceme görede hayat sadece bir sınav şuan uyuyoruz aynı matrixteki gibi herşeyi ruhlar yönetiyor ve ölümde asıl diriliştir sonsuz mutluluk

Ben ahirete inanmıyroum, yine de hep kendim için bir şeyler yapmam asla. Önemli olan insanlıktır (Eğer gerçekten varsa...)

Uykuda ise durum biraz daha farklı bence, uyku sırasında bilinç tam yerinde olmuyor ama beyin hala çalışıyor. Ya bir gün tamamiyle ölünce ? Bilncimiz yerinde olur mu olmaz mı ? Olursa bu çekilmez bir şey demek, bilmediğin bir karanlığı görüyorsun hep ve de kendini sürekli boşlukta hissediyorsun...

quote:

Görüşünüz gerçekten modern

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.