Şimdi Ara

Hayatında domates satmayan adam enflasyonun sebebi esnaf diyor (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
56
Cevap
2
Favori
1.883
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
19 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Aynaya baktın kendini mi gördün civciv.Bir ayağım Avrupa'da benim.Türkiye'de de şirket ortağıyım.Bana kimin ne olduğunu anlatma.Esnafın suçu yok diyen esnafın ta kendisidir.Hükümet ne ise bu esnaf da odur.Fazla gaza gelme fakir felan yerim yaptığın ticareti senin Hayatında domates satmayan adam enflasyonun sebebi esnaf diyor 

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sucre Maricruz kullanıcısına yanıt

"Esnafın suçu yoktur diyen esnafın ta kendisidirHayatında domates satmayan adam enflasyonun sebebi esnaf diyor Esnaf falan değilim onu ne yapacaz kankaHayatında domates satmayan adam enflasyonun sebebi esnaf diyor Babam bile esnaf değil hatta dümdüz memur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Wrestle Mania -- 21 Ağustos 2024; 15:11:29 >
  • ticaretle uğraşıyorum nasıl kötü huylu çalışan varsa kötü huylu esnafta vardır zaten öyle esnaflardan alışveriş yapmazsın olur biter yüzde 80 esnaf böyle.yüzde 20 si iyidir.

şuda var böyle fiyatlardan şikayet ediliyorsa itiraz edenler buyursun esnaflık yapıp ucuz satsınlar bizde takdir edelim ama nalasef hiçbiri bu işlere girmiyor.mesela pazrlarda günlük tahta tutup piyasadan daha uyguna satsınlar madem daha uyguna satma olasılığı varsa.

bence aracı büyük tiaceret yapanlar kazanoyor parayı büyük toptancılar nedense onlara kimse birşey demiyor.

en büyük hakkı çiftçi hak edeiyor aslında onlara bir çözüm şart.

ayrıca sanki enflasyon yokmuş gibi yorumlar var komikHayatında domates satmayan adam enflasyonun sebebi esnaf diyor 

• Köprü ve otoyollara 1 ayda %100 zam yapılınca 3 maymunu oynayanlar yine suçu esnafa atmış

• Wrestle Mania kullanıcısına yanıt

Aynısının laciverti be kanka ben aralarında pek fark görmüyorum.İki kesim de malum ekonominin daha da içeri girmesine etken olan etmenler.

Asgari ücretin 17k olduğu ülkede en düşük memur maaşını 40k yaparsan ülkenin büyük bir kesimi ev dahi kiralayamaz ki günümüzde de olan væziyet budur.

• Bgn22 B kullanıcısına yanıt

hocam guzel kaynakmis, buna guncel bir kaynak gelirse ben de merak ettim

• Hesher kullanıcısına yanıt

Evet. Güncel olanını bulabilirsek, asıl fiyat şişirmesi hangi aşama(lar)da gerçekleşiyor, onu da görme fırsatını yakalayacağız. Şu, plastik kasaların maliyetleri fazla arttı, ne bileyim, mazot çok yükseldi, otoyol ve köprü zamları vs. gibi meseleler olduğu için, önceki tablo oransal olarak da değişmiş olabilir. O yüzden, güncelini bulmak önemli.

Tabii bu kadar aracının / aşamanın olması kaçınılmaz bir gereklilik mi; o ayrı bir tartışma konusu.

• Bgn22 B kullanıcısına yanıt
    Hayatında domates satmayan adam enflasyonun sebebi esnaf diyor

Günceli yok ama TÜFE, Dolar Kuru ve Benzin artışlarını kabanın da kabası şeklinde işlediğimde böyle bir hesap çıkıyor. Aşağıya Migros domates kg fiyatını da koyuyorum. Güzel sallamışım gibi. Ne dersiniz? 😂

• Daha bir kaç saat önce bu konuya yazdım benzer bir haber yapılmış, 20 küsur senelik iktidarın başımıza açacakları konusunda hiç yanılmadım ama umarım bu sefer yanılırım..

Hayatında domates satmayan adam enflasyonun sebebi esnaf diyorwww.sozcu.com.tr
    TÜSEDAD Başkanı Solakoğlu'ndan gıdada fiyat şoku uyarısı - Sözcü Gazetesi
    https://www.sozcu.com.tr/tusedad-baskani-solakoglu-ndan-gidada-fiyat-soku-uyarisi-p76848

Cidden çok yakın zamana astronomik rakamlar hayatımızın vazgeçilmezi olacak gibi duruyor..

• Hayatında domates satmayan adam enflasyonun sebebi esnaf diyorDerin Siyasetyoutube
    "Türkiye'nin Ekonomisinin Sorumlusu Benim Ben!" | Derin Siyaset
    https://www.youtube.com/shorts/jYdtE7nLGbs

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Why Shy -- 21 Ağustos 2024; 19:34:29 >
  • Ülkede yaklaşık 10.000 aracı var oturduğu yerden para kazanan

Bu lavuklar yani gereksizler olmasa üretici direk satabilse, tek elden kooperatif kurabilse, tek fiyat belirleme, belediyeler pazarları malum cahil tipelre birakmasa, üretici satsa her şey çok farklı olur

• youssouf1995 Y kullanıcısına yanıt

dostum yazdığın şeyde kısmen haklısın ama hesaplamadığın çok fazla gider var. markette 20 tl ye satılan bir domatesin kaç paradan alınması lazım sence? ya da 2,5 tl ye alınan bir domatesin kaç paradan satılması lazım?

şöyle bir örnek vereyim. inanıp inanmamak sana kalmış.

bugün herhangi bir ürünün, mesela limonu örnek alalım. şok market ve ya migros olsun alıcı da. limonu bahçeden bedavaya aldığını varsayalım. bu marketin, limonu bahçeden toplayıp, depolarına getirip, depolayıp, sonra tekrar marketlerine dağıtıp raflara koyması için kg başına maliyeti 11 tl. yani bedavaya aldığı limonu 11 tl ye satarsa masrafını anca çıkarabiliyor. burada daha market çalışanın maaş masrafı yok, marketin elektrik vs. masrafı yok, kayıp-çürük masrafı yok, bu masraflardan sonra elde etmesi gereken kâr yok. tutmaz ama hadi bunlar da 15 tl tuttu diyelim kg başına. toplam 26tl yapıyor 1 kg maliyeti. bu fiyat üreticiden bedavaya alırsa. üreticiden 10 liraya alsa 36tl ye satması lazım, 2 tl ye alsa 28 tl ye satması lazım. bu marketin aynı zamanda satışını da düşünmesi lazım. 36tl den mi daha rahat satar 28tl den mi? bütün marketler genelde ilk başlarda yüksek fiyattan alırlar ürünleri. ama baktı ki 36 tl den satılmıyor, rafta ürün çürüyor, bu sefer yeni ürünler için daha düşük fiyat teklif eder. olabildiğince basit anlatmaya çalıştım.

ben ziraat mühendisiyim. her üretim sezonu başında ve sonunda tek tek bu maliyetleri çıkartıyoruz işimiz gereği. şirket marketler ya da tüccar vs. yanında çalışan biri değilim yani. çiftçilerin kullanması gereken ilaç, gübre vs. ürünlerin hem tedariğini hem satışını hem de çiftçilere kullanması gerekenler hakkında danışmanlık yapan firmada çalışıyorum. en taze hesabı daha bugün yaptım. afyon sandıklıdaydım. patates tarlalarını dolaştım tek tek. sonra oturup maliyet analizi yaptık. mesela şuan patatesin üreticiye kg maliyeti 8 tl. patates üreticiden bu hafta 3 tl/kg ye alınıyor. yani patetes üreticisi şuan zarar ediyor.

• maligezgin kullanıcısına yanıt

Asıl sen cahilsin hah, serbest piyasada ihtiyaç duyulmayanlar sektörler hemen elenir kimse gereksiz yere aracılara para vermez, gerekli olduğu için para kazanıyorlar, 1000 yıldır var olan o aracıları yeni mi fark ettin? Kimsenin elini tutan yok, üretici direkt marketlerle, pazarlarla anlaşıp satabilir, satamıyorsa bu mümkün olmadığındandır, hepsinin bir işi var. Taşıma, pazarlama, indir bindir, satış, hepsi ayrı ve zorunlu işler ve bu aracıların hepsinden de devlet ayrı ayrı vergi alıyor, asıl fiyatı şişiren nokta o.

Devlet eliyle satılan etleri, market ürünlerini gördük, kısa sürede bimden daha pahalıya satmaya başladılar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zortak -- 22 Ağustos 2024; 7:18:43 >
  • 0110engin kullanıcısına yanıt
    Almanya'da limon üretim maliyeti, iklim, tarım teknolojileri ve kaynak kullanımına göre değişiklik gösteriyor, ancak ortalama üretim maliyeti kilogram başına 0.50 ila 0.80 Euro arasında olabiliyor. Marketlerde limonun satış fiyatı ise kilogram başına 1.30 ile 2.00 Euro arasında değişiyor. Bu durumda üretim maliyeti ile satış fiyatı arasında ortalama olarak kilogram başına 0.80 ila 1.20 Euro

Chat gpt nin Almanya üzerine ortalama fiyat verisi fiyat verisi marketin satışı ile üretim maliyeti neredeyse eşit. Az farkla market maliyeti fazla, sizin hesaba göre market 26tl maliyet yapıyorsa üreticiden 18-20tl ye alması lazım.
    Şimdi doğru anladıysam migros para kazansın diye üreticinin hakkı yeniyor. Yani zengin daha çok zengin olsun diye ben ürünün ahlaksızca tek ağızdan üretim maliyetinden ucuza fiyat biçilmesine migros abim ve hal esnafım için göz mü yumacağım. Bu ahlaksızlık değil mi? Sürdürülebilirlik nerede? Bu fiyat politikasıyla sen işsiz kalırsın yakında ziraat yapacak emekci bulamayınca mühendisine de gerek kalmayacak.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• youssouf1995 Y kullanıcısına yanıt

Bunu tarım olarak indirgeme! Ülkede her tüketim ürününde ve hizmetinde maalesef aracı firmalar var ve bu firmalar ciddi kar elde ediyor.

Örnek vereyim markette 40 Lira olan domatesin kg fiyatı Getir firmasında 60 Lira. Türkçesi de şu; eğer neticeni kaldırıp almazsan fiyat bu kardeşim. Üstüne bir de nakliye ücreti.

Bugün Yenişehir'e yolunuz düşerse bir tarlanın kenarında durun ve çiftçiye domates kg fiyatı ne olur diye sorun. Muhtemelen 50 Lira ver istediğin kadar topla, al diyecektir 😊 Biz toplum olarak ne kadar tembellik yaparsak o kadar maliyetler artar. Avrupa bu tembelliği yapıyor, çünkü gelir düzeyleri malum. Ama biz Türk halkı olarak katma değerli üretim modeli yerine montaj/fason üretim modelinde kaldıkça gelir seviyemiz Avrupa gibi olmayacak ve Avrupa gibi tembellik yaparsak cebimiz daha çok yanacak.

Burada devletin de taşın altına elini koyması gerekiyor ama maalesef bu konuda yorum yapmak dahi istemiyoruz.

• zortak Z kullanıcısına yanıt

Ahahaha işte bu tip aracı simsar kan emiciler çiftçiyi öldürüyorlar

Düzen bu şekilde çünkü kanunlar bu yönde

Bizim insanimiz bir araya gelip de bir şey kuramadigi için tekil kalıyor. Tüccarlara simsarlara mahkum olunca da böyle zarar ediyor

• maligezgin kullanıcısına yanıt

Beynin error verince hemen saçmalayamaya başladın, kimseyi tutan yok bu senin dediklerin 30 iq'luk bilgiler, 1000 kere denendi

başarılı olamadı, çünkü sistemde gereksiz tek bir ara eleman yok hepsine ihtiyaç var buna kafan basmayınca şok oluyorsun,

çünkü papağan gibi ahaberlerde vs. orada gerçek suçlu diye aracıları, esnafları hedefe koyuyorlar, beynini yıkamışlar.

Bak sana basitçe yazayım ne oldu tarım kredi marketlerine? devlet getiriyordu aracı mı vardı? serbest piyasa fiyatı ucuzlatır, rekabet olur, verimli hale getirir, eğer üreticiden direkt markete gelirse şuan gördüğün o fiyatları 2yle çarp, beynin basmadı yine di mi? hahaha

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zortak -- 22 Ağustos 2024; 10:28:36 >
  • Biz buna bir toplumun çöküşü diyoruz. Bizim toplum ne toplumsal yaşamı bilir, ne görgü kurallarını bilir, ne ticareti bilir, ne düzen kural tanır... Saymakla bitmez

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • bu işe devlet el atsın dedik atmadı malesef kanun bile yapamıyor

• Fiyatlandırma Akademisi kullanıcısına yanıt

Evet, iyi niyetli bir çaba ile hazırlanmış, emek verilmiş bir "sallama" olmuş sizinki. :)

Orantılama yoluyla değil de, gerçek bilgilerden derlenmiş güncel bir tabloya ulaşamadığımız sürece, hiç yoktan iyidir.

Sakın bunu değerbilmezlik olarak algılamayın ama bilimsel kuşkuculuğun önümüze koyduğu acabaları görmezden gelmememiz gerekiyor:

Acaba Migros'un fiyatı ortalama bir marketi/manavı temsil eder mi?

Acaba sonucu 39 olan her denklemin bileşenleri de aynı mıdır?

Basit örnekler:

12 + 7 + 20 = 39

18 + 8 + 13 = 39 ... gibi.

Görünüşe göre, kilo başına nakliye maliyeti fiyatlandırmada pek de yüksek bir paya sahip değil gibi. O yüzden, otoyol ve köprü geçişlerine gelen zamlar yüksek oranlı olsa bile, toplam maliyete etkileri çok olmayabilir.

Diğer yandan, ambalaj maliyeti biraz daha göze batıyor. Plastik yoğurt kovalarıyla ilgili bir TV yayınında da, bu alandaki artışın daha rahatsız edici seviyede olduğunu görmüştüm. Bu nedenle, plastik kasaların maliyete etkisi daha orantısız bir şekilde olmuş olabilir. Aslında bunu da, neden pimpirikli davrandığıma örnek olsun diye yazıyorum. Belki başka bir maliyet kaleminde daha benzer şey olabilir.

Neyse, sanki iş dönüp dolaşıp yine şu olgulara dayanacak gibi görünüyor:

* Üretim planlaması

* Üretim girdi maliyetleri

* Çiftçinin desteklenmesi

* Aracıların azaltılması gibi bir şansın olup olmadığı

* Halkın alım gücü

Zaman ayırarak üzerinde çalışılmış bir tabloyla katkınız için teşekkürler...

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.