Şimdi Ara

Hayatında domates satmayan adam enflasyonun sebebi esnaf diyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
56
Cevap
2
Favori
1.885
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
19 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bugün laf ettiğiniz ortadoğu ülkelerin yıllık enflasyonu Türkiye'den düşük. Savaşta olan Filistin'in bile enflasyonu bizden düşük. Ama hiçbir şey yokken durduk yere yıllık enflasyonu %70 yapan devlet suçlu değil gariban bir şeyler üretmeye çalışan onlar olmasa mağarada yaşayacak adamlar esnaflara laf ediyor. Bizim ülke de ahlaken her sektör de sıkıntı olduğu için dolandırcı esnaf var mı var bunun sebebi de yine enflasyon ve halk olarak ahlaken bitmiş olmamız. Zaten bu ülke de kurnazlık çakallık ahlaksızlık olmadan pek bir şey olamayacağı için her sektöre bulaşmış durumda

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Wrestle Mania -- 22 Ağustos 2024; 1:47:58 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Tarladaki üreticiden 2-2.5 tlye aldığı domatesi 15-25 liraya satan esnaf ahlaksızdır. Adam aylarca üretmek için çırpınmış sen çok ürün var diye 2 lira teklif et sonra pazara 20 tl satışa koy. Enflasyon var de. İyiymiş. Üreticiye enflasyon yok mu geçen seneden düşük ücret teklif etmek ne demek?

https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/salcalik-domateste-uretim-artisi-toptan-fiyatlari-2-liraya-kadar-dusurdu/3285909
  • Tarladaki üreticiden 2-2.5 tlye aldığı domatesi 15-25 liraya satan esnaf ahlaksızdır. Adam aylarca üretmek için çırpınmış sen çok ürün var diye 2 lira teklif et sonra pazara 20 tl satışa koy. Enflasyon var de. İyiymiş. Üreticiye enflasyon yok mu geçen seneden düşük ücret teklif etmek ne demek?

www.aa.com.tr
    Salçalık domateste üretim artışı toptan fiyatları 2 liraya kadar düşürdü
    https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/salcalik-domateste-uretim-artisi-toptan-fiyatlari-2-liraya-kadar-dusurdu/3285909

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• kısmen doğru ülkede çoğu kısa yoldan yatarak yada çok az çalışarak zengin olma köşeyi dönme kafası var ticari ve allah korkusu dipte bu konuda, 2 yanımda gıda toptancısı siirtli binası var yeni land roverlerinı haziran ayında çektiler altlarına.

fırsattan istifade yapıyorlar o konuda çok haklı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 21 Ağustos 2024; 12:57:49 >
  • Yanlış ekonomi politikası birinci suçlu ama bu esnafın da bu hengamede malı götürmek için nasıl milleti kazikladigini görmeyi engellemiyor.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • youssouf1995 Y kullanıcısına yanıt

Maalesef bu ülkede toptancı mafyası var, halde ortak fiyat belirliyorlar.

• Ben sağlık ve eğitimde devletin hakim olmasını savunan biriyim.
    Bunun yanında tarımda da daha aktif rol almalı. Üretimi planlamalı, desteklemeli, gerekirse devlet alım yapmalı. Piyasayı belli insanlara terk etmemeli. Yeni bir haber vardı, adam tonlarca kavunu karpuzu halka dağıtmak zorunda kaldı. Bu gidişle tarım ülkede bitecek, herseyi ithal etmek zorunda kalacağız.

• Zararına iş yapan çiftçi batsın zaten serbest piyasa + ülkenin para politikaları yüzünden iş yapana helal olsun. Eğer çiftçi 2 liraya domates verip zarar ediyorsa yapması için hiçbir sebep yok işi bıraksın. Ben zarar edeceğim bir ürünü satmak yerine çöpe atar o işi de bir daha yapmam.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Wrestle Mania kullanıcısına yanıt

Olay tam olarak buna dönüyor şuan ve herkes izliyor. Yakında domates 200tl patates 100tl gibi astronomik rakamlar görürseniz hiç şaşırmayın zira tarım ve hayvancılık politikalarında gelinen son nokta bitişin resmidir.

Bir taraf üretme maliyetleri aldı başını gitti bu şekilde satmam bir daha da yapmam diyor.

Diğer taraf işletme maliyetleri aldı gitti başını bu kârlar ile satmazsam işletemem diyor.

Bu işin sonu hiç hayra alamet değil..

• Hırdavatçıyım, geçenlerde bir müşterimize maktap lazım oldu. Fiyatı söyledim, "Geçen aldığımızda fiyat buydu" gibisinden söylendi(sanırım bir seneye yakın zaman olmuştur). Dışarıdan onun için tedarik ettiğimi de biliyor, yani kâr payı almasam bile fiyat yukarılarda baya, geliş fiyatını bile gösterdim ama adama mevzu geçmedi. Söylene söylene gitti, arkasından baka kaldım.

• fbilker1907 kullanıcısına yanıt
    Hiçbir şey olmaz her sene aynı muhabbetler hiç olmazsa ithal edilir bitti gitti

Kapitalizm devam ettikçe üreten insanlar sıkıntı çeker böyle

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

Bir konuda sizleri bilgilendirmek isteriz ki; çiftçi ile esnaf arasında en azından bir tane aracı/nakliyeci olur. Yani domates esnafa gelmeden önce bile 10-15 lira maliyete ulaşabiliyor. Burada tek bir odak noktasını suçlamak doğru olmaz.

Bu ülkede bilinçsiz bir tüketim var. Bunun yanında bilinçsiz üretim ve lojistik de var. Bursa'da üretilen şeftalinin önce İstanbul'a depoya, oradan da tekrar Bursa pazarına gittiğine bizzat şahit olduk. Bu verimsizlik de ek maliyet. Ki mesafeler arttı diyelim...

Ama ben demiyorum ki esnaf masum. Maalesef, bir şekilde malını ucuza getirten esnaf diğer pahalı satan esnafla fiyatlarını bir tutup, karına kar katabiliyor. Bu serbest piyasada engellenemez bir durum maalesef.

Buraya kadar sabırla okuyup, çözüm ne peki abi dediğinizi duyar gibiyim 😁 Çözüm gerçekten maliyetini yöneten, doğru fiyatlandırma yapan firmalar ve bu firmaların tüketiciler tarafından tercih edilmesi.

• Navi kullanıcısına yanıt

Bildiğimiz kadarıyla TMO zaten çiftçilerden ürün alıyor. Ama bu süreç o kadar yönetiliyor ki, fındık özelinde bir örnek verecek olursam; TMO size randevu veriyor, bekliyorsunuz. Vakit gelince ki uzun sürebiliyor, gidip malınızı rekolte ölçümüne veriyorsunuz. Bu süreçte de memurlar size bir sürü prosedür çıkarıp, bazen alımı iptal bile edebiliyor. Çiftçi de beklememek ve bu muameleye girmemek için biraz ucuza tüccara bırakıyor malını. Ama haklısın! Devlet burada daha efektif süreçler yaratıp, çiftçi ve tüketicinin lehine bir sistem yaratabilir. Bu sistemden de devlet de kendi gelirlerini arttırabilir.

• Daha somut bilgiler üzerinden değerlendirme yapabilmek adına; örneğin "domatesin tarladan markete/manava yolculuğu" tarzında elinde güvenilir ve güncel bilgi olan var mı?

Şu linkte biraz eski tarihli (Eylül-2021) olarak var ama orantı ile günümüze uydurmak yanıltıcı olabilir:

onedio
    Tarladan Tezgâha Nasıl Katlanıyor? İşte Domatesin Fiyat Yolculuğu
    https://onedio.com/haber/tarladan-tezgaha-nasil-katlaniyor-iste-domatesin-fiyat-yolculugu-1005671

Sayfadaki "fiyat yolculuğunu" buraya alıyorum:

1 kg domates             Fiyat (TL)

Tarladan çıkış             4.5

İşçilik                   0.2

Ambalaj                   1

İşletme giderleri         0.4

Rüsum                    0.045

Antalya hal                6.14

Nakliye                    0.3

İstanbul hal giriş        6.44

Hammaliye                0.15

Kâr                       0.3

İstanbul hal çıkış        6.89

Market giderleri         2.06

KDV                      0.72

Market satış fiyatı      9.68

Konuya vâkıf birisi, güvenilir ve güncel olarak buraya bilgi aktarabilir mi?

Bazen TV haberlerinde şöyle sözler duyuyoruz: Ürünü tarladan 0 (Sıfır) fiyatla alsak bile, üzerine binen maliyetlerle şu liradan aşağı satamayız...

Tabii biz her söze inanmak durumunda değiliz ama sağlam bilgi olmadan yorum yapma kolaycılığına da kaçmayalım diye, verebilecek olanlardan bilgi rica ediyorum.

Salçalık domatesi markette 7.5liraya almıştım. Yumuşak ürünlerde %50 kayıp olur 2-3liraya almak aslında 4-6liraya almak gibidir . 20-30lira olan domateslerin cinsi farklı ... Aracı kâr elde etmek için bu işi yapar hatta yüksek kâr etmek de isteyebilir bir memur 40bin maaşın 80bin olmasını istemiyor mu yada 50bin maaşı olan kamu işçisi 100bin versen hayır hak etmiyorum asgar ücret ver yeter mi diyecek ? Zaten daha yüksek veren olursa üretici ona verir yüksek kâr olsa zaten herkes alım satım yapardı. Tabii bazı zaman tekelleşme olabilir o konu farklı tüm ürünleri piyasadan toplayıp sonra istediği fiyattan satıyorlar

• Ben bu tartışmaya çok girdim, ama nafile
    Esnaf olmayanın kafası bunu anlamaya basmıyor maalesef o yüzden türkler bunu sonuna kadar hak ediyor bırak sürünsünler

• Hükümetin suçu olduğu kadar bu halkın (esnafın) da büyük suçu var.Yok öyle sadece hükümet suçlu.

Bencillik,fırsatçılık,kurnazlık her yerde.Aksini iddia eden ya esnaftır ya da ne dediğini bilmiyordur.

• Wrestle Mania kullanıcısına yanıt

Sonra buralara yabancı tarım şirketleri geliyor alım garantisi veriyor ve istediği ürünü ürettiriyor ( yerli şirketlerde var tabii ki) devletin yapamadığını uluslararsı şirketler kolayca yapabiliyor . Sonra o şirketler oralarda arazi satın alıyor eskiden toprak sahibi kişilerin çocukları ssk'li işçi oluyor buralarda

• hamza5806 kullanıcısına yanıt

Kapitalizm bir ölçüde var diye bu sene millet ucuz domates- karpuz aldı . Markette salçalık domates 7.5 liraydı karpuz hâlâ 5 lira migrosta . Kapitalizm nedeniyle üretim çok olabiliyor milletin para hırsı üretimi bazen çok fazla olmasına neden oluyor

• Sucre Maricruz kullanıcısına yanıt

Esnafın suçu yok sen sadece açlık sınırında yaşayan fakirsin paran yok ve olmadığı için suçu başkalarına atıyorsun. Bir gün ticaret yaptığın zaman ne dediğimi belki o zaman anlarsın.

• Tek_Kisilik_Muhalefet T kullanıcısına yanıt
    Buna aşırı üretim krizi deniyor ve bu kötü bir şey

Soganlar bu sene tarlada kaldi mesela zamanında soğan tanzim satislarini unutmayin devlet bile olaya girmek zorunda kaldı pahaliliktan

Planli merkezi ekonomi olmadan hayatimiz hep böyle krizlerle sorunlarla geçecek

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.