Şimdi Ara

HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım (22. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
717
Cevap
26
Favori
250.822
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2021222324
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Aslında 4-5 defa test etmeye gerek yok. Test esnasın da masaüstünde veya arka planda hiç bir program çalışmadığından emin olduktan sonra yapılacak 1 adet test yeterlidir. Tabi burada kullanıcıların nerede ise tamamı buna riayet etmediği için özellikle arka planda çalışan bir uygulama değerleri hoplatıp zıplatmak da bizlere yanlış, tutarsız veya değerlendirelemeyecek veriler sunmakta. Bu neden ile 4-5 testinize katılıyorum ancak doğru şekilde yapılan 1 adet test de son derece güvenilir sonuçlar verecektir, selametle.
  • Bariz bir şekilde bad sektör olarak bilinen arızalı kesimler oluşmuş. Bunun için yapılabilecek 3 çözüm önerisi olabilir (farklı kişiler daha farklı öneriler sunabilirler ancak benim düşünceme göre fazla zorlamanın pek bir alemi yok)

1. Öncelikle errorscan taramasını gerçekleştireceksiniz. Böylece arızalı sektörlerin yerini tespit edeceğiz.
    2. Speed map taramasını gerçekleştireceksiniz. Böylece arızalanması olası başka sektörlerde var mı öğreneceğiz.

Bundan sonra ise bu test sonuçlarına göre uygulanacak.

1. Çok geniş bir alana dağılmış sektörel bozukluk var ise hdregenaratör adlı programım full versiyonu ile bu sektörleri işaretleyip kullanıma kapatacaksınız. Belirli aralıklar ile (10 -20 -60-120-18 gün) hdtune testleri yapıp durumu gözlemleyeceksiniz.

2. Dar bir alanda sektörel bozukluk var ise bu durumda bu alanı feda edeceksiniz. Örneğin bu bozukluklar 500 gb diskin 50 ila 90 GB arasında olsun. Bu durumda diski bölümler iken 0-50 gb arasını c, 50-90 gb arasını biçimlendirmeden es geçip 100-500 gb şeklinde yaparak bu sıkıntıdan kurtulacaksınız.

3. Bu işlemler işe yaramamış veya sıkıntı zaman içerisinde ilerlemiş ve artık 1 ve 2. seçenekler ile durum düzeltilemiyor ise zero format ile (bunun için bir program kullanmanız gerekecektir) diskiniz formatlayıp bad sektörlü kısımların bu format sırasında tamamı ile kullanıma kapatılıp ortadan kaldırılmasına gayret edeceksiniz.

Geçmiş olsun, kolay gelsin.

NOT: Normalde burada ki işleri @deneme1 arkadaşa bırakmıştım o neden ile ilgilenmiyorum, bir daha ki mesajınızda bu arkadaşın ismini haberdar et kısmına yazarsanız cevap alma şansınız yüksek olur.

• Registered kullanıcısına yanıt
    Sıra şeklinde gittiğim için errorscan taramanızı şimdi gördüm. Mbr disk bellekleme maksimum 4 bölüme izin verir. Sizdeki bad sektörler ise 311 ve 376 gb seviyelerinde, arada ise ziyan edilemeyecek 60 gb kadar bir yer var. Bence hdregeneratör ile durum düzeltilmeye çalışılmalı en mantıklısı bu, eğer bu sıkıntınızı çözememiş ise speed map testinide yapın bölümleyeceğiniz miktarları daha net konuşalım.
  • Cevap veren kalmadı derken; cevaplayan muhterem arkadaşlardan birinin adını "haberdar et" kısmına yazmazsanız pek tabi ki cevaplayacak birilerini bulmanız tamamı ile tesadüfe bırakılmış olur. Buradaki cevaplar ile @deneme1 arkadaş ilgileniyor, haberdar et özelliği ile sorunuzu sorarsanız sanıyorum size yardımcı olacaktır.
  • Hard Diskimin durumu nedir? Bilgisayarım çok ağır çalışıyo sebebi hard disk olabilir mi ?
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım

• quote:

Orijinalden alıntı: dopac34

Cevap veren kalmadı derken; cevaplayan muhterem arkadaşlardan birinin adını "haberdar et" kısmına yazmazsanız pek tabi ki cevaplayacak birilerini bulmanız tamamı ile tesadüfe bırakılmış olur. Buradaki cevaplar ile @deneme1 arkadaş ilgileniyor, haberdar et özelliği ile sorunuzu sorarsanız sanıyorum size yardımcı olacaktır.

ben niye ilgileniyorum ayrıca haberdar et mesajı falan da gelmiyor. demekki herkes sallapat soruyor... kime cevap denk gelirse...illa birinin sorumlu olmasına gerek yok.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • yani demek istediğim maaşlı bir eleman gibi konuyu birinin takip etmesine gerek yok...zamana yazık.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • deneme1 D kullanıcısına yanıt

Buradan şahsıma bir soru yöneltecekseniz haberdar et özelliğini kullanmanız gerekiyor. Yoksa yazılan yazıları tek tek takip etmem mümkün olamamakla birlikte cevap vermemede imkansızdır, ilgililerin bilgisine.

Orijinalden alıntı: deneme1

Buradan şahsıma bir soru yöneltecekseniz haberdar et özelliğini kullanmanız gerekiyor. Yoksa yazılan yazıları tek tek takip etmem mümkün olamamakla birlikte cevap vermemede imkansızdır, ilgililerin bilgisine.

sana niye soru sorsunlarki, hem her yazılanı takip etmek zorunda değilsin, yorma kendini.

Sorularına cevap vermediğim zaman özelden yazıp "soru sordum ama cevap neden vermiyorsun" diye yazıyorlar. Sanıyorlar ki bu sayfaya soru sorduklarını her an her saniye takip ediyorum. O manada genel bir bilgi olması mahiyetinde forum özellikleri hakkında pek fazla bilgisi olmayanlar için bir not düştüm. Zaten notun içeriğinde ilgililere diyede özellikle belirttim ki ilgisi olmayanlara bir rahatsızlık vermeyeyim diye ama sanıyorum size bir rahatsızlık vermiş notum, istemeden de olsa. Kendimi yormamam üzerine olan öneriniz içinde teşekkür ederim, burada sorulacak sorular için size güvenip elimi ayağımı çekmeye karar verdim, size kolaylıklar dilerim, selametle.

Bu sayfadaki işlerden elimi ayağımı çektim, size gönül rahatlığı ile de devrettim dedim. Yukarıda yazıyor ama görmekte problem yaşıyorsunuz sanıyorum. Teknik destek kısmındaki faaliyetlerime son hız devam ediyorum..

Orijinalden alıntı: deneme1

Bu sayfadaki işlerden elimi ayağımı çektim, size gönül rahatlığı ile de devrettim dedim. Yukarıda yazıyor ama görmekte problem yaşıyorsunuz sanıyorum. Teknik destek kısmındaki faaliyetlerime son hız devam ediyorum..

tamam

E yukarıda ben ilgilenirim bundan sonra demişsiniz, yoksa ard niyet yok ortada.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 5 Ocak 2015; 3:16:40 >

Canım bende maaşlı biri gibi konuyu takip edin demedim ki !!

Bakın ne yazmışım yukarıda "Cevap veren kalmadı derken; cevaplayan muhterem arkadaşlardan birinin adını "haberdar et" kısmına.... " Bu arkadaşlardan biriside sizsiniz o manada sizin adınızı da zikrettim, bir kaç arkadaş daha vardı ama onların isimleri hem çok gerilerde kalmış (üşendim açıkçası onlarınkini yazmaya) hemde sadece sizin adınız aklımda kalmış (sizinkini yazmak daha kolayıma kaçtı doğrusu ). Üstelik yine yukarıda açıkça, üzerine basarak yazdım "CEVAP İSTİYORSANIZ İLGİLİ ARKADAŞLARDAN BİRİNİN ADINI HABERDAR ET KISMINA" ekleyin diye. Yani sizin söylediğinizin aynısını benden söylemiştim ... Buralarda olmanıza ve mesaj yazmanıza sevindim, kolay gelsin. Selametle..

• 1. Mesaj yazarken orada "HABERDAR ET" özelliği var, eğer onu kullanmaz iseniz sizin yazdıklarınızdan kimsenin haberi olmaz. Kimsenin haberinin olup olmaması umurunuzda değilse o zaman konu ile ilgilenen var mı diye sormanızda anlamsız olur (bu bilgilendirme için yazılmıştır, başka hiç bir amaç içermez)

2. Bilgisayarınızda başkacana bir arıza daha yoksa evet, yavaşlığın nedeni bu disk.

3. Muhtemelen okuyucu kafa özelliğini yitirmiş diye tahmin ediyorum. Bu motor aksamında problem görünmediği halde okuma düzeyinin sabit bir şekilde kalmasından anlaşılıyor.

4. Diskte bad sektör diye tabir edilen alan "1" yazı ile "bir" olarak işaretlenmiş. Ancak bu değer çok büyük ihtimalle yanlış. Bence diskteki bloklardan pek çoğu bad sektör tabir edilen alana çoktan girmiş, pek çoğuda sırada bekliyor.

Şayet garantisi mevcut ise ki, olduğunu pek zannetmiyorum, doğruca servise gönderilebilir bunun dışında bu disk için yapılabilecek bir şey yok.

Yinede ben çok sabırlı, azimli ve de öylesine çok boş zamana sahibim ki derseniz: hdregenerator adlı programın full sürümünü indirip, bu program ile yapacağınız bir adet boot cd + hdregenerator program cd si ile bilgisayarınızı açıp bozuk kesimleri kapatmayı deneyebilirsiniz. Ancak şahsi düşünceme göre bu işlem ya çok uzun bir zaman alacaktır (1 hafta civarı) ya da bozuk alanları kapatmak mümkün olamayacaktır. Bu durumda B planına geçip diskin son kısmını feda edebilirsiniz. 1 Blok 190 mb olduğuna göre satır ve sütun sayısını çarpıp bozuk kesimi düşüp hdd nizi yeniden biçimlendirip yeni bir bölüm oluşturarak son kısmı (yani bu hesapladığınızı kısmı) biçimlendirmeden bırakarak bozuk alanların sıkıntı çıkartan bölümünden tamamı ile kurtulup, kalan kısımları da yine hdregenerator programı ile tarayıp, bozuk olan kısımları kullanıma kapatmayı deneyebilrisiniz. Ancak bütün bunları sıkıntı çıkmadan halledebilseniz bile okuyucu kafa için sizin yapabileceğiniz hiç bir çözüm yolu yok. Bu diskin gideri günlük 4-6 saat kullanım ile 5 ila 12 ay arası kadar olabilir. Tabi buradan sağlıklı çalışacak anlamı çıkmasın, şimdi kullandığınız şekilde ve devamında sürekli düşen bir performans ile ancak bu süreler kadar daha kullanılabilir. Sonrasında büyük bir ihtimal ile tamamı ile devre dışı kalacaktır. O manada bu disk güvenilmez bir halde olup en kısa zamanda üzerindeki değerli bilgilerinizi sağlıklı bir diske yedekleyerek yeni bir disk satın almanızı şiddetle öneririm. Geçmiş olsun.

NOT. (bir dost) Problem yaşar veya sormak istediğiniz bir şey olursa @deneme1 adlı arkadaşı rahatsız edebilirsiniz. Kendisi son derece yardımsever, cana yakın, değerli, ilgili bir arkadaşımızdır..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 5 Ocak 2015; 3:39:08 >

• geçen hafta seagate 3 tb harddisk aldım, ilk taktığım anda ölçtüğümm testler, yorumlayabilirmisiniz acaba ?
    hard disk nasıl görünüyor ., hızı falan iyimi ?
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım

Eeee.. Sizde haberdar et özelliğini kullanmamışsınız !!!
  • öncelikle konuyu açana ve şu an ilgilenen arkadaşlara teşekkür ederim.
    Kullandığım harici harddiskin durumu resimlerdeki gibi. Performans olarak ve bad sektör bakımından çok mu kötü tam yorumlayamadım. Ayrıca Bad sektörler için en uygun bad sector repair tool vb iyi bir program ne önerirsiniz. Bu programlar mevcut durumu ne kadar ile düzeltebilir? Teşekkür ederim.

HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım

Edit: ssleri yanlışlıkla 2şer tane koymuşum. Kafa karışıklığı olmasın diye kaldırdım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 2runn -- 19 Ocak 2015; 17:02:57 >

• Arkadaşlar, araştırmalarım sonucunda hdd regenerator programını buldum bad sector oluşan kısmı düzeltti. şimdi hdd regenerator programından sonraki ssleri koyuyorum. Şimdilik sorun halloldu sanıyorum .
    Health kısmındaki sarı uyarıyı tam yorumlayamadım. Ancak 1 tane işlem yapıldı demek istiyor anladığım kadarıyla. Umarım nüksetmez ya da daha da büyüyerek karşıma çıkmaz

HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım

Edit: @dopac34 e teşekkür ederim.İlk başta cevap yazmasını bekledim. Konuya dikkatle baktığımda yeterli miktarda (ki fazlası bile var almak isteyen için) bilgi mevcut. Sadece merak ettiğimden sormak istiyorum. Açıklamasını yaptığınız bu Benchmark testinde diyagramın sona doğru aşağıya inmesi olayında, benim harici harddiskimde neden görünmemekte? Neredeyse düz bir çizgi şeklinde seyretmekte. Bu stabil olduğu manasına mı gelir, yoksa USB üzerinden çekebildiği maks. veri bu mudur? ( pm kapalı ya da ben beceremediğimden buradan yazıyorum.)
    Saygılarımla.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 2runn -- 19 Ocak 2015; 4:05:01 >

• 2runn kullanıcısına yanıt
    Çok hızlısınız, sizin hızınıza yetişmem mümkün değil. Konun birini yazmışsınız ben daha göremeden sizi ilkini çizip ikinciye geçiş yapmışsınız..Takdir ettim sizi ama benden size yetişmemi beklememelisiniz..

Disk hızına gelirsek:
    Usb 2.0 ile kullanılan eski moda harici disklerimiz ve flash bellek tabir ettiklerimiz standart 20 mb/s veya altı hızlarda çalışıyordu. Son moda olanlarında ise bazı iyileştirmeler ile bu rakam 40 mb/s hızlarına kadar çıkabiliyor. Sizinkisi 32 mb/s görüp min. da 30 mb/s kadar iniş yapmış. Yani ne çok dandik nede çok mükemmel ama mükemmele yaklaşmış bir performansı var (tabi 40 mb/s hızlar için anakart, işlemci marka ve modelleri ile ssd kullanımı etkili olacaktır, sistemi belirtmemişsiniz ancak sıradan bir sistem olduğunu tahmin ettiğim bir bilgisayar için 32mb/s hızı fevkâlade güzel bir değerdir diye düşünüyorum).

Disk problemlerinize gelirsek:

1. Disk üreticileri sıkıntılı durumlar için bir miktar yedek ayırmaktaymış. Bu değer disk marka ve modeline göre 0 ila 140 arasında gidip gelmekte. (benim bu güne kadar gördüklerim arasında, her üretici bu yedeği ayırmıyor, 0 ayıranlarıda mevcut). Sizin disk üreticiniz 5 adet sektörün yeterli geleceğini düşünmüş ve bu kadarlık bir ayırım yapmış. Bunu; reallocated sector count = 5 bölümünden öğreniyoruz.

2. Diskte kesinlikle bad sektör oluşmuştur (olabilir, görünüyor, mümkün, galiba gibi ifadeler oluşmuşturu karşılamaz. Türkçeyi daha düzgün kullanabilsek bu gibi karmaşalar olmazdı aslında) diyebilmemiz için bu "reallocated sektor count" Türkçeye "yeniden tahsis edilen sektör" olarak çevrilmiş ibarenin karşısındaki değeri görmemiz gerekiyor. Bu değer sizde "0" (yazı ile "sıfır") olarak görünüyor. Bu durumda diskte bad sektör oluşmuştur dememiz mümkün görünmüyor.

3. Bozuk sektör, bad sektör olayına biraz girip açıklık getirmek gerekiyor. Nedir bu bizim bad sektör deyip öcü gibi korktuğumuz olay!
    a. Bad sektör diskimizdeki sektörlerin fiziksel manada bozulmuş halidir. Peki bunun tamiri mümkünmüdür dersek; kırılmış bir camı tamir etmek mümkünse bu bad sektörleride tamir etmek mümkündür diyebiliriz. Kısacası tamir olmazlar, sadece üzerleri kapatılarak (programsal manada) diskte o sektör hiç yokmuş gibi davranılması sağlanabilir.
    b. Birde bizim bad sektör dediğimiz ancak daha ziyadesi ile "Mantıksal Bozuk Sektör" diye Türkçeye çevirebileceğimiz bir durum söz konusudur. Bu tamamı ile yazılımsal bir problemdir ancak her nedense Türkçeye çevirimi "Bad Sektör" olarak yanlış yapılmıştır. İşte bu sorun "Low Level Format" "Zero Format" gibi adlarla tabir edilen formatlama yöntemi ile düzeltilir (sorunun kaynağına inip açıklamasını yapmayacağım çünkü o denli engin bir bilgim yok, sadece yazılımsal bir hata olduğunu bilmemiz yeterli, merak edeni de araştırmasını kendisi yapar zaten)

DİSKİNİZİN ANALİZİNE GEÇERSEK:

4. İlk tarama sonucunda bulunan "Current Pending Sektor" ü ele alalım. Burada disk üzerinde arızalı olabilecek (varsayılan, olası, ihtimal, muhtemel, zannedilen, mümkün) bölümlerin varlığına işaret edilmiş. 8 Adet bu bölümlerden olabilir diye şerh düşülmüş ve yeri işaretlenmiş (kabaca 125 bin ila 130 bin mb aralığında). Errorscanda görülen kırmızı nokta olası bozuk kesimi bize göstermekte. Kırmızı noktanın olasılık ve kesinlik için yapıldığını anımsatırım. Sizin durumunuz için sadece olasılığı ifade etmesi için konulmuş.

5. Hdregenrator işleminden sonra bir test daha yapmışsınız. Bunu yorumlayabilmek için hdregenerator sonuçlarına ihtiyacımız var, tabi siz bunu bilmediğiniz için bu sonuçları almamışsınız. Bu durumda benim yazacaklarım ise biraz afaki kalacaktır. Yinede iki ihtimal söz konusu olacaktır;ya smart (disk izleme sistemi) hdregenerator işleminde 8 adet olarak belirlenen olası problemli bölümlerin yanlışlıkla belirlendiğini düşünmüş ve değeri iptal etmiş ya da hdregenerator bu bölümleri kapattığı için ve bu bölümler anlamlı bir sayıya ulaşamadığı için (her bir sektör 0,5 kb veriye tekabül eder) smart bu bilgileri henüz göstermiyor. Bunu kesin anlayabilmek için hafızanız kuvvetli ise hdregenerator testinde "R:bulunan ve onarılan bozuk kesim" sayısını hatırlayarak anlamanız mümkün.Değer 0 ise onarım yapılmamıştır, değer belirtilmiş ise bir miktar arızalı kesim bulunmuş ancak değer kayda girecek kadar yüksek olmadığı için smart bilgilerinde gösterilmemiştir.

6. İkinci taramada "Current Pending Sector" kısmının neden olmadığını yukarıda etraflıca izah ettim. Bunun yerine yeni bir uyarı gelmiş: "Reallocated Event Count". Bu uyarımızın Türkçe karşılığı ise "Hatalı olabilecek bölümdeki verinin taşınması" işlemi olarak yaparsak yanlış olmaz. Yani; disk olası arızalı olabileceğini düşündüğü bir bölümdeki veriyi (data) alıp, daha sağlıklı olabilecek bir bölüme yazmış. Verinin büyüklüğünü ve yerini bilmemiz mümkün değil o yüzden daha önce saptanan "Current Pending Sektor" kısmına denk gelip gelmediğini söyleyemeyiz. Ancak bize verilen değerin "1" olduğunu biliyoruz. Bu rakam bundan sonraki takipler için önem arz eder, geçmişe yönelik olası problemleri izaha yaramaz.

7. Diskte problemli olduğu varsayılmayan ama göze batan bir durum söz konusu. "Spin Up Time" değeri çok yüksek. Bu değer belirli bir miktar toleransa izin vermekte ancak değer üreticiden üreticiye değişmekte. Bazı diskler için üreticiler bu değerleri paylaşıyorlar ancak diskinizin bu değerini araştırmak için vakit ayıramayacağım. "Sin up Time" diskin operasyonel hızına işaret eder, diskler hayran kaldığım bir teknoloji, zaten merakımdan ve yazılarımdan anlaşılıyordur. 5400 devir/dak disk çok nadir oalrak 5400 dev/dak altına düşer ki bu olasılık pek çok diskte 10 ¹° lu verileri geçtikten sonra ancak gerçekleşir, 478 saat kullanılmış bir diskte bu değere ulaşıldığını (şayet kabaca 100 Tb gibi bir veri yazıp silinmişse o zaman olabilir) düşünmek pek akla yatmıyor.Ya disk motoru ya disk motoruna enerji sağlayan devre elemanları veya bu diske enerji sağlayan güç kutusunda problem olmalı. Bu durumda bad sektöründe neden oluştuğu açıklanabilir. Bilindiği üzere okuyucu kafalar hiç bir zaman diskin (buradaki disk hdd değil, hdd içerisindeki tabakaları ifade etmektedir) yüzeyine temas etmezler, genelde 0,03 mikron gibi bir (diskten diske ve modele değişiklik arz eder) yükselikte sabittirler. Bu mesafeyi ise diskin dönüşü ile meydana gelen hava akımından yararlanarak korurlar. Sizde ise diskiniz mevcut dönüşünün, yani 5400 rpm aşağısına düşerek muhtemelen okuyucu kafanın disk yüzeyinden uzak durması gereken mesafesini koruyacak hava akımından mahrum kalmasına neden olarak okuyucu kafaların disk yüzeyine teması neticesinde fiziksel hasara neden olmuş gibi görünmekte. Tabi bu benim naçizane kişisel görüşüm, bu görüşümü teknik insanlarında yine teknik aletler ile tespit edip belgelendirmesi gerektiğini anımsatmak isterim.

Bu kadar laf salatasını neden yazıyor bu adam derseniz; bu problemin kaynağını tespit edip bertaraf etmez iseniz yüksek olasılık ile problem devam edecek ve sıkıntılarınız dahada büyüyecektir.

Yani sizin yapmanız gereken diskin garantisi var ise servise gönderilip değişimi sağlanmalı yok ise mümkünse diske enerji sağlayan usb kablosu değiştirilmeli.

Motora enerji sağlayan devre elemanları ve motor için yapılabilecek pek bir şey yok, arızası kesin saptanabilir ise ya motor yada devre kartı komple değiştirilebilir ama buda pek mümkün görünmüyor, zira disklerde böyle onarım yapan yer ben bilmiyorum.

Bunun yanında diski bilgisayara takıp çalışma esnasında sık sık yerinden oynatıyor iseniz, bulunduğunuz yer voltaj dalgalanmasına sık maruz kalıyor ise, bilgisayardan bu aleti çıkartır iken "donanımı güvenle kaldır" seçeneğini hiç mi hiç görmüyor iseniz (pek çok kişi artık buna gerek olmadığını söylese de ben aksini düşünüyorum) bu değerlerinde meydana gelmesi ve bu arızanın da ortaya çıkması normal olacaktır diye eklemek isterim.

Evet, bu bilgileri kısaca ve kabaca yorumlar isek, buna kişisel düşüncelerimi de dahil edersek; diskte olası bir sıkıntı baş göstermiş, ancak bad sektör olarak henüz kayda girmemiş. Bu durumda klasik olarak söylenebilecek şey "diskin belirli aralıklar ile takibi" olacaktır. Önemli olan sayıların ilerleyişi olacaktır. Düşük artışlar veya durağan sayılar gidişatın size problem oluşturmayacağını, hızlı artışlar ise problemin yakınlaştığını size haber verecektir. Her hangi bir konuda anlamadığınız veya aklınıza takılan bir nokta olursa sorabilirsiniz, geçmiş olsun...

NOT 1: Şekli bir konuyu izah için eklemiştim ancak hem sabahın erken vakitleri hemde yazının uzunluğu nedeni ile hangi izahat için koyduğumu anımsayamadım o yüzden açıklamasını yazamadım. Aklıma gelirse ilerleyen zamanlarda yazarım diye resmi silmedim.

NOT 2: 7. numaradaki değere ilişkin değerlendirme sabit diskler düşünülerek belirtilmiştir. Harici diskler ilave bir devre ve usb kablosu ile bağlandığı için bu değerler farklı olabilir o nedenle benim problemmiş gibi gördüğüm bu değer aslında bir problemde olmayabilir. Yani 7. maddede belirtildiği gibi kesinlikle sıkıntı bundan kaynaklıdır demek için teknik inceleme ve bir teknik adamın durumu izah etmesi şarttır. Değerlendirme yalnızca amatör ve kişisel yorumumdur.

EDIT 1: Bence 5. numaradaki durumun nedeni smartın durumu tam tespit edememiş olmasından kaynaklı. Yani diskte bir sıkıntının var olduğunu kesinlik kazanmak ile birlikte boyutunun tespiti tam yapılamamış. Önce Current pending sector sonrasında reallocated event count hatasının çıkmasının nedeni bu diye düşünüyorum. Birde speed map testi yaparsanız disk yüzeyi hakkında daha çok bilgimiz olabilir. Hdtunenin 2.55 versiyonunda bu özellik yok. Dilerseniz bu linkten yeni versiyonunu indirip errorscan sonrasında speed map sonucunu da görebilirsiniz..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 19 Ocak 2015; 9:38:31 >

• Bildiğiniz makale yazmışsınız Bu kadar değer vermeniz inanın beni çok memnun etti. Kaldı ki forum(lar)da bilgi kirliliği ve paylaşımı zıt yönde ancak aynı ivmeyle ilerlediği şu günlerde böylesine paylaşımlar baş tacı Naçizane fikrim; profesyonel olmadığınızı söylemişsiniz bu durumda teorik manada müthiş araştırma yapmışsınız ve bunu eşeğe anlatır gibi ayrıntılı ve teknik detaya boğmadan oldukça güzel aktarıyorsunuz. Hem de zorunluluk yokken. Azminize hayran kaldım.

Eksik bilgiler için kusura bakmayın
    - Tahmin ettiğiniz üzere orta hatta alt düzey bir PC kullanıyorum. Başlıca özellikleri şöyle ;
    +Asus M5A97 LE R2.0 Anakart
    +AMD FX X6 6100 Soket AM3+ 3.3GHz İşlemci
    +4 GB DDR3 CL9 XMS3 Corsair ram
    +SAPPHIRE HD 6850 2GB GDDR5 Ekran kartı
    - Editten önce 5. madde için: Gece uyku bastırdığından onun ssini almıştım ancak yüklemeyi unutmuşum şimdi ekliyorum

+  HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım

Şimdi tekrar Error Scan yapıyorum Speedmap için. Onun da sslerini bitince ekleyeceğim.

Edit: İlk öncelikle dünkü düzenden farklı şeyler yaptım.
    + Usb portuna giden kabloyu değiştirdim.
    + Harici hardiskimin yerini değiştirdim. Önceden (kablo kısa olduğu için yaklaşık 20-25 cm) Usb portundan çıkınca hemen kasanın üzerinde duruyordu. Şimdi masanın üzerinde duruyor(şimdiki 1 m). Bunun sıcaklığını etkilediğini düşündüm ki öyle de oldu
    + Öndeki Usb portuna değil arkadaki Usb portuna taktım.

HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım  HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım  HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım  HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 2runn -- 19 Ocak 2015; 16:57:29 >

• hd tune ile error scan yaptum quick değil yavas modda hepsi temiz gözüküyo. ama health de anormal şeyler var ne yapabilirim hocam HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi songer -- 25 Ocak 2015; 16:46:32 >

• 2runn kullanıcısına yanıt
    Şimdilik izlemeye devam, umarım bir sıkıntı daha çıkartmadan uzun yıllar daha size hizmet eder. Sordum mu hatırlamıyorum ama diskin garantisi bitmişmiydi acaba?

EDIT: Bence S.M.A.R.T oluşan sektör konusunda kararsız kalmış. Bunun nedeni bu sektörlerin bozulmaya yüz tutma ile bozukluk arasında ki sınırda kalmış olması. O neden ile kesinlikle bozuktur da diyememiş ancak bozuk değildir de diyemediği için işaretlemek daha mantıklı kaçmış. Orada bir adet değerlendirme gecikmesi görülüyor, muhtemelen bu alanda ilerleyen zamanlarda arıza olasılığı bulunanlara dahil edilecektir. Ancak bu beklenen bir durum, eğer olası arızalı bölüm sayısında artış olmaz ise endişelenmeye gerek olmayacaktır diye düşünüyorum. Tabi elde bir miktar olası arızalı bölüm mevcut, bunlarda arada kaldığı için ilerleyen zamanlarda kesinlik kazanırlarsa bad sektör olarak kaydedilirler, yine buda beklenen bir durum olup yukarıdaki satırda da belirttiğim üzere bunlara ilaveten olacak durumlar diskin gidişatının kötü olduğunu bize gösterecektir. Şayet bu değerlere bir ilave olmaz veya çok düşük bir seyir izler ise ki umarım bu şekilde olur disk uzun yıllar daha bu şekilde ama hiç bir problem çıkartmadan çalışabilir..

EDIT 2: Yazınızı editlemişsiniz ancak bana bir uyarı gelmedi, gecikmenin nedeni budur..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 25 Ocak 2015; 18:10:04 >

• dopac34 kullanıcısına yanıt
    hocam acil yardıma ihtiyacım var bi bakarbilirseniz
  • songer kullanıcısına yanıt
    Nur topu gibi bir bad sektörünüz olmuş. Şu anda yapılası bir şey görünmüyor, zaten yapılması gerekeni RSC yazılımı yapmış, bozuk olan sektör için üreticinin ayırdığı 50 adet yedek sektörden 1 tanesini tahsis etmiş. Bu durumda olan disklerde errorscan taramasında kırmızı noktalı blok (yani bad sektörlü alan) çıkmaz, ancak özel programlar ile tespit edilebilir.

Hazır test yapmışken benchmark testinide yapın gönderin, ancak bu esnada program çalıştırmayın varsa antivirüs gibi arka planda çalışan yazılımları geçici olarak kapatın. Benchmarka eliniz deymiş iken errorscanı yeniden yapın ve bittiğinde kapatmadan errorscan kısmında START yazan yerin hemen altında bulunan SPEED MAP taramasını da yapıp gönderin daha detaylı bilgi sahibi olalım. Bunun çözüm için bir faydası olmayacak (şimdilik) ancak ilerleyen zamanlarda kontrol için yapılan değerlendirmelerde faydalı olur o yüzden ihmal etmemenizi öneririm.

Bad sektörün neden oluştuğuna dair anlamlandırılacak bir bilgi görünmüyor o neden ile önlem alınması gereken bir durum belirtmek mümkün değil.

Bu diski 10-20-40-60-120-180 gün ara ile hdtune benchmark+health+errorscan+speed map testlerinden geçirip bu testleri kaydedin (zamana göre düzenli bir şekilde lütfen) gidişatın durumuna göre bir yol haritası çizilebilir. Eğer kendiniz bu değerlendirmeyi yapamıyorsanız veya yardım arzu ederseniz yine bu sayfadan iletişime geçerseniz yardımcı olmaya çalışırım.

Eğer disk durumu sabit ise veya çok düşük oranlarda verilerde kötüye gidişat var ise kullanmakta bir sıkıntı vede henüz yapılması gereken bir işlem yoktur diyebiliriz.

Eğer süreğen vede hızlı bir artış gözlemleniyor ise şu aralar en popüler olan hdregenerator programı ile gidişatı yavaşlatma veya önüne geçme girişiminde bulunabilirsiniz. Unutmayın hdregeneratorün yalnızca full sürümü onarım yapar, trainer sürümleri sadece tarar, tespit eder ancak onarmazlar. Geçmiş olsun.

• 
Sayfa: önceki 2021222324
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.