Şimdi Ara

HD7870 vram overclock deneyi. Daha az oc ile daha hızlı olabilir.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
44
Cevap
3
Favori
2.026
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Konuyu açma sebebim sitede herkesin overclock(hız aşımı) hakkında az çok deneme yapmış olmasına karşın vram(ekran kartının belleği) overclocku hakkında pek bir bilgi sunmak istememesi ya da sunamamasıdır. Kendi çapımda bir deney yaptım ve elektronik-bilgisayar konusunda destek veren sitelere danıştım ve öğrendiğim konuları açıklamaya çalışacağım. Overclock güvenli değildir ve sadece uygun koşullarda yapılmalıdır ve tabiki kart garanti dışı kalır.

Kuramsal Bilgiler

Hiç şüphesiz gpu ile vram arasındaki iletişim hızını olumlu yönde etkileyecek en önemli değişken "memory bus" frekansının arttırılmasıdır yani msi-afterburnerdan vram frekansını arttırmak. Bunu herkes bilmektedir.

İkinci değişken ise, DRAM içindeki bir 2-boyutlu bellek matrisi ile tek bir satırı depolayabilen "buffer" denilen çok hızlı tampon bellek arasındaki gecikme süresidir. Bu gecikme süresi RAT olarak adlandırılır ve bu programda komşu hücrelere çok defa erişim yapıldığından bu gecikme bu deneyde önemsiz kalmaktadır.

Üçüncü bir etken ve de asıl performans kaybına neden olan şey, 2-boyutlu bellek matrisinin "sütun erişim süresi" yani istenilen bilginin alınmadan önce o bilgi sütununa ulaşmak için gerekli süredir ve "CAS" olarak adlandırılır. Sütun erişim süresi sabittir (atıyorum benim bellekler için 22.7 nano saniye) ve "clock cycle" denilen döngülerin tam sayı katı olacak şekilde "memory bus" ile etkileşim yapılır çünkü saat döngülerinin kesirli değerlerinde işlem yapılamamaktadır. Bu tam sayıya "CAS latency" ya da CL denilir. Örneğin 4400 MHz de çalışan vram için her bir saat döngüsü 2.27 nano saniyedir ve CAS süresine ulaşmak için 10(CL=10) tam sayısı çarpılır (22.7 nano saniyeye ulaşmak için). Şimdi siz bu bellekleri 4847MHz değerine overclockladığınızda CAS denilen olay sabit(22.7) kalmakta fakat saat döngüsü azalarak 2.06 nano saniyeye inmektedir. Şimdi bu değeri 22.7 nano saniyeye tamamlayacak en yakın tam sayı 11(CL=11) olmaktadır ve DRAM bellek kendi CL değerini 11 yaparak "CAS latency" olayını arttırmaktadır yani bellek içindeki bir iletişim mekanizması eskiden 10 tur atması gerekiyorken şimdi 11 tur atması gerekmektedir ve bu da tam bu frekans değerinde ani performans düşüşüne neden olmaktadır.

4400MHz ve yukarısında CL=10 değeri kullanılabiliyorken artan vram frekansına karşın performans artmaktadır ama 4847MHz değerinde CL=11 olması gerektiği için performansta ani düşüş olmaktadır ve aynı şekilde bu bölgenin de üzerindeki frekanslarda performans artmaktadır ta ki CL=12 ye ulaşılana kadar.

Dördüncü ve benzer öneme sahip bir değişken de GDDR5 türü belleklerin sahip olduğu ECC "error correction code" özelliğidir. Bu olay, DDR belleklerin hata oluşturmaya yatkın doğalarından kaynaklanan hataların giderilmesi için fazladan yapılması gereken iletişimler/işlemlerdir. Fazladan yapılan iletişim ve işlemler performansı azalan yönde etkilemektedir. Belleklerin ısınması ya da aşırı derecede hış aşırma yapılmasından kaynaklanır.

Deneyin Yapılışı

Deneye HD7870 1200MHz çekirdek frekansı ve 1200MHz vram frekansı ile başladım, adım adım vram frekansını arttırarak 1750 MHz değeriyle sonlandırdım. Deney programı olarak clbenchmark programının ilk kesimi olan "sph fluid simulation" adlı modelleme programını kullandım. Program 1000/1200 ayarları ile çalıştırıldığında 20000 puana yakın bir değer alınıyor. Deney çok kısa sürdüğü için (10 saniyeye yakın) doğruluk payı az oluyor bu nedenle aynı değerde birçok ölçüm yapıp ortalamasını alıyorum. Program vram frekansı ile ilişkili olarak sonuç vermektedir yani çekirdek frekansı kadar vram frekansı da önemlidir.

Deney

Hesaplamalar
    İnceleme sonucunda gözlenen değerlere göre 275 MHz farklarla performans tepeleri oluşmaktadır.
    1/275 MHz = 26 nano saniyeye denk gelmektedir ve bu da benim kullandığım Hynix(r7870Hawk) belleklerin 26 nano saniyelik bir CAS zamanının olduğunu göstermektedir. CL=x den CL=x+1 e geçişin ve CL=x+1 den CL=x+2 ye geçişin görüldüğü bu tepelerden hemen sonra yaklaşık %3 %4 lük performans düşüşleri gözlenmektedir. Bu görünen performans düşüşü gpu frekansı sabit olduğu için gerçek performans düşüşünün yarısıdır yani %6 - %8 ----> performansın aniden %8 düşüşü CL=12 den CL=13 e geçişe denk geliyor olaiblir. Emin değilim, bu konuda yardımcı olabiliecek arkadaşlar varsa lütfen eleştirilerini yazmaktan çekinmesinler.
    Not: 825MHz vram için de bir performans sıçraması mevcut, bu da CAS süresinin sabit oluşunu doğruluyor.
    Tahminimce 1650 + 275 = 1925MHz de bir performans düşüşü daha bekliyorum ama o kadar overclock bana fazla(En azından oda sıcaklıklarında). Bunlara ek olarak ECC yüzünden bir performans düşüşü oluyor mu bilmiyorum, bunu gösteren bir sayaç yok. Sanırım belleklerin 70 dereceye kadar ısınması gerek. Bellekler en fazla 50 °C 'ye kadar ısınmıştı.

Sonuç

Kafanıza göre vram oc yapmayınız, ilk önce kartınızın karakteristik overclock davranışını gözleyiniz sonra ona en uygun noktaya kadar oc yapınız.

Ek: HD7950 sahipleri, vramleri 1350MHz den 1400 MHze aldıklarında performansta düşüş gözleyebilirler.

Kaynakça

electrical engineering stack exchange
    Electrical Engineering Stack Exchange
    http://electronics.stackexchange.com

www.google.com
    Google
    http://www.google.com

www.wikipedia.com
    Wikipedia
    http://www.wikipedia.com

http://www.clbenchmark.com

İlginiz için teşekkür ederim...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tugrul_512bit -- 10 Nisan 2013; 20:39:50 >

• Vramleri direk olarak en sonuna kadar oc yapmayınız. belli bir yerden sonra %10 a varan performans düşüşü olabilmektedir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tugrul_512bit -- 16 Nisan 2013; 20:49:13 >
  • Sonuçlar hayli şaşırtıcı. Bir de msi kombustor programı içinde yer alan testi denemenizi öneririm.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mete Can Karahasan

Sonuçlar hayli şaşırtıcı. Bir de msi kombustor programı içinde yer alan testi denemenizi öneririm.

1750 MHz + kombustor = yanık kokusu ::) Tabiki 1625 MHe kadar aynı şeyi gözledim kombustordaki fps göstergesiyle.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tugrul_512bit -- 18 Şubat 2013; 19:39:26 >
  • Güzel bilgiler, teşekkürler. bu duruma göre o.c yaparken belleklerin hızını rastgele arttırmak CL arttığı için yarardan çok zarar getirebilir. optimum noktayı bulmak gerek. tabloya görede 7870 hawk için bu değerler 1375 ve 1650 oluyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Fire.Sword

Güzel bilgiler, teşekkürler. bu duruma göre o.c yaparken belleklerin hızını rastgele arttırmak CL arttığı için yarardan çok zarar getirebilir. optimum noktayı bulmak gerek. tabloya görede 7870 hawk için bu değerler 1375 ve 1650 oluyor.

1650 MHz de vram tabiki uzun sürede yanar. 1375 benim sınırım. Bellek markası ve türü de önemli tabiki. 7/24 1320 de kullanıyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mete Can Karahasan

Sonuçlar hayli şaşırtıcı. Bir de msi kombustor programı içinde yer alan testi denemenizi öneririm.

Farklı kartları(Nvidia, Amd) olan arkadaşlar da kendi incelemelerini yazarlarsa sonraki kullanıcılar için yararlı olabilir, hepsini eklerim.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Aynı incelemeyi HD7950 ile yapabilecek bir babayiğit var mı? Çünkü aynı tür vram kullanılıyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Tugrul_512bit

Aynı incelemeyi HD7950 ile yapabilecek bir babayiğit var mı? Çünkü aynı tür vram kullanılıyor.

Konu ile ilgili alttaki linkler belki yardımcı olur

http://forums.anandtech.com/showthread.php?t=2301435

http://www.techbuyersguru.com/VRAMocing.php

• quote:

quote:

Aynı incelemeyi HD7950 ile yapabilecek bir babayiğit var mı? Çünkü aynı tür vram kullanılıyor.

Konu ile ilgili alttaki linkler belki yardımcı olur

http://forums.anandtech.com/showthread.php?t=2301435

http://www.techbuyersguru.com/VRAMocing.php

Teşekkür ederim, evet adam da 7870 ile denemiş 1300 bulmuş çukuru. Demekki karttan karta değişebiliyor.

• quote:

vallahi ben voltaj vermeden 1625 de kullanıyorum bellekleri (oyunlarda sürekli) vram ısılarınıda takip ediyorum.
    gayet normal seviyelerde vram ısı değerleri.
  • Peki 1650 MHz den 1651 MHz e geçince yavaşlama oluyor mu? Ya da 1650 görebildiğin çok kısa süren bir benchmark var mı?
  • quote:

Orijinalden alıntı: SaLVaToRe

quote:

vallahi ben voltaj vermeden 1625 de kullanıyorum bellekleri (oyunlarda sürekli) vram ısılarınıda takip ediyorum.

Burdaki durum belleklerin stabil olması değil. gddr5 belleklerde hata düzeltme fonksiyonu nedeniyle bazı yerlerde performans artması gerekirken düşüyor. bellek stabil çalışıyor ama o.c yapmana rağmen performans düşüyor. mesela alttaki resimde 1350 ile 1400 arasındaki farka bakabilirsin. normalde kartın bellekleri 1400 de daha iyi performans göstermesi gerkiyorken daha kötü performans göstermiş. bu yüzden belleklere o.c yapılırken rastgele hızı çıkabildiği en yüksek yere kadar çıkamak bazen hiçbir yarar sağlamayabilir.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: SaLVaToRe

quote:

Burdaki durum belleklerin stabil olması değil. gddr5 belleklerde hata düzeltme fonksiyonu nedeniyle bazı yerlerde performans artması gerekirken düşüyor. bellek stabil çalışıyor ama o.c yapmana rağmen performans düşüyor. mesela alttaki resimde 1350 ile 1400 arasındaki farka bakabilirsin. normalde kartın bellekleri 1400 de daha iyi performans göstermesi gerkiyorken daha kötü performans göstermiş. bu yüzden belleklere o.c yapılırken rastgele hızı çıkabildiği en yüksek yere kadar çıkamak bazen hiçbir yarar sağlamayabilir.

1350 de ve 1400de ikende bellekleri denerim sonucu yazarım.
    zaten aşırı yüklenmeme taraftarıyım ekran kartlarına.
    eğer sonuç tatmın ederse beni 1350x4 5400 de kullanırım bellekleri.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SaLVaToRe_V -- 10 Nisan 2013; 17:53:04 >

• Değişik kartlardan da bu tür denemeler ile bir liste oluşturalım, overclock yapmaya yeni başlayanlar için kaynak olsun.
  • Benim 7870'in vramleri 1350Mhz'in üzerinde çakılıyor, bazen 15 dakila bazen yarım saat bazende 1-2 saat sonra en stabil şu anda 1235/1350.
  • quote:

Orijinalden alıntı: F@ruk

Benim 7870'in vramleri 1350Mhz'in üzerinde çakılıyor, bazen 15 dakila bazen yarım saat bazende 1-2 saat sonra en stabil şu anda 1235/1350.

Peki bu 1350 çakılma sınırı, GPU frekansı ne olursa olsun, hep aynı mı? Çakılmadan kasıt ekrandaki karmakarışık renklerin oluşumu mu?
  • testleri yaptım.
    gerçekten 1400 mhz vram performans düşüsüne sebeb veriyor yukardaki grafikteki gibi.
    1450 1500 1550 1600 daha denemedim. denerim belkide.
    demekki 1400 olarak bellekleri kullanmamak lazım. ama yukarsı kullanılabılır.

buda standart hali gpu da vramde

1250 standart vram-1350-1400-1625 değerleri aşağıda açık seçik görünüyor.

HD7870 vram overclock deneyi. Daha az oc ile daha hızlı olabilir.- HD7870 vram overclock deneyi. Daha az oc ile daha hızlı olabilir.- HD7870 vram overclock deneyi. Daha az oc ile daha hızlı olabilir.- HD7870 vram overclock deneyi. Daha az oc ile daha hızlı olabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SaLVaToRe_V -- 10 Nisan 2013; 23:23:41 >

• 7750,7770 ve 7970 lerde de benzer şeyi gözlemek olası.
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: F@ruk

Benim 7870'in vramleri 1350Mhz'in üzerinde çakılıyor, bazen 15 dakila bazen yarım saat bazende 1-2 saat sonra en stabil şu anda 1235/1350.

Peki bu 1350 çakılma sınırı, GPU frekansı ne olursa olsun, hep aynı mı? Çakılmadan kasıt ekrandaki karmakarışık renklerin oluşumu mu?

Evet hep aynı, karmaşık renklerin oluşumu değilde direk kitleniyor yani ekran gri oluyor ses takılıyor.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.