Şimdi Ara

= HDR PC OYUNCULUĞU - ANA KONU = (13. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
261
Cevap
11
Favori
17.443
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1011121314
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Bence siz bilmediğiniz konularda konuşuyorsunuz.

Hemen ilgili monitörün rtings incelemesine bakıyoruz: https://www.rtings.com/monitor/reviews/samsung/chg70

Bu monitör farklı bir monitör mü acaba?

• WhyNot? kullanıcısına yanıt

Teşekkür ederim biraz daha derin araştıracağım. Başka yorum yapmak isteyen varsa seve seve okurum.

• Manyaqçocuk M kullanıcısına yanıt

evet bu olması lazım.

Eee aynı monitörden bahsediyor isek neden hdr konusunda başarılı olacağını iddia ediyorsunuz? Ki geçtim bu monitörü çok daha iyileri dahi aşırı başarısız kalıyor.

Hdr dediğimiz çok kapsamlı bir şey ve tam olarak gereksinimleri karşılayan hiç bir tv, monitör veya oyun yok. Dolayısı ile hdr konusunda ben kullanıyorum ve "memnunum" diyen her kim varsa bunun tek bir açıklaması var. o kişi hdr'yi bilmiyor. anlamadığı için memnun.

İlgili monitör için local dimming 10 üzerinden 2.

HDR Peak Brightness %2 575, %100 371.

Yani bu değerler ile arkadaşın renkler soluk kalıyor demesi kadar doğal bir durum yok. Local dimming zaten değiştirilemez, peak brightness'ı hadi biraz değiştirdin firmware ile ama ne kadar değişecek zaten yerlerde geziyor değerler. %100 değil %500 arttırman lazım ki hdr için sadece parlaklık değerleri karşılanabilsin.

Hadi onu karşıladın diyelim diğer gereksinimler kalıyor ki listede en az 7-8 madde var. Bütün bunlar olmadan mümkün değil adam gibi hdr tecrübesi yakalanabilsin.

Belki belirli bir sahne için yakalanabilir. Fazla parlaklık gerekmiyordur. Fazla local dimming istemiyordur vs. Zaten attığım videoyu izlerseniz zaman zaman 2 tv benzer görüntü verirken bazı yerlerde biri aşırı soluk diğeri normal veya diğeri normal ama qled olan aşırı parlaklık veriyor. Bütün detaylar kayboluyor.

Bunun tek çözümü yüksek parklaklık veren bir oled ekran. Ki böyle bir şey yok. Parlaklık arttırmak oled ile mümkün değil fiziksel olarak. Diğerinde ise yeterli local dimming yapılması fiziksel olarak mümkün değil.

Kısaca daha çok yol alınması lazım. Buna yazılım tarafı dahil. Oyunun baştan aşağı hdr ile tasarlanması gerekiyor ki bir kere yapımcının vermek istediği kullanıcı tarafından tam olarak karşılanabilsin. Bunun daha donanım bölümüne girmedik bile.

• Bence siz monitörlerinizde arayın sorunu. Ben 1 senedir Oled TV ile HDR kullanıyorum Windows 10'da. HDR destekli olup oynamadığım oyun yoktur. En ufacık bir sorun bile yok. HDR teknolojisi muhteşem bir teknoloji ama TV önemli. Hiçbir monitör TV nitlerine ulaşmayacağı için monitörde HDR performansınız iyi olmayacak. HDR'ı suçlamayın yani.

HDR'ı düzgün kullanamayan birkaç oyun var ama o kadar. Çoğu muhteşem. Bir Borderlands 3, Division 2, Death Stranding en güzel örnekleri. Ama bu iş monitörde olmaz.

• Bir üst mesajda dediğim gibi: "ben kullanıyorum ve "memnunum" diyen her kim varsa bunun tek bir açıklaması var. o kişi hdr'yi bilmiyor. anlamadığı için memnun"

yukarıda ki arkadaşın imzasında bulunan tv için mesela;

HDR Peak 2% Window 855 cd/m² = Güzel

HDR Peak 100% Window 145 cd/m² = Çok kötü.

Şimdi en iyi oled hdr tv'de bile durum bu.

HDR Peak 50% Window 301 cd/m²

Özellikle buraya dikkat etmek gerek. Aşırı kötü değerler bunlar. Oled için süper ama hdr için kötü değerler.

Kaynak: https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/c9-oled

Bunun oturması için 2 şey gerekli:

1- bütün oyun hdr dizayn edilecek.

2- Elimizde güzel hdr gösteren bir ürün olacak.

Biz bunun ikisine birden sahip değiliz şu an için.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Manyaqçocuk -- 30 Aralık 2020; 2:24:25 >

• Manyaqçocuk M kullanıcısına yanıt

HDR konusunda başarılı olacağını iddia etmiyorum. Arkadaş adam gibi hdr tecrübesinden bahsetmiyorki bir sebeple hdr moduna girememesinden bahsediyor. Windowsda yaşanan hdr sorunu malum tamam ama bu soluklaşmanın oyuna girildiğinde gitmesi gerekiyor. Anlattığın gibi çok kaliteli bir hdr deneyimi sunmasada mevcut HDR'siz görüntüyü görüntülenmeyecek düzeyde silikleştirmemesi / bozmaması lazım. Anlattığın gibi üzerine çok birşey koyamaz belki ama öyle bahsettiği gibi bozulmaması şikayet ettirmemesi lazım.

Hemen attığın linkteki HDR altı yorumlara bakıyoruz:

• Decent HDR Gaming monitor. 
    • Decent HDR peak brightness.
    • Good wide color gamut, with good coverage of the DCI P3 color space used by the majority of current HDR content.
    • Good color volume. The monitor's high contrast ratio and local dimming help it show its wide color gamut at a large range of brightness levels.

Satır başlıkları böyle. Ek yorumlar da var tabi ama ciddi problem yazılmamış. Demekki sorun ya izlenen filmde / oynanan oyunda ya yazılımsal yada kullandığı kablo ile alakalı. Bahsi geçen monitör DP v1.4 destekliyor v1.2 kablo ile kullanılmamalı.

rtings'in ölçümleri güzeldir ama yorumları editör elindeki monitörlere göre yapar. Dolayısı ile o adamın yorumu genel geçer değildir. Aynı şekilde hdr 7 puan verdiğin monitörün yorumu kötü olacak değil. Puanlandırma skalaları doğru değil açıkçası.

Normalde vermesi ve yapması gereken yorum. "Hdr açmayın" olması lazım. Buna 10 üzerinden 8-9 verdiği ürünler dahi geçerli.

Bende aynı anda cgh90- crg9 ve oddysey g9 var oldu. Aynı zamanda lg cx tv ve şu an ana ekran olarak kullandığım lg 27gn950 var.

Bunların en kötüsü vesa hdr600 sertifikasına sahip monitörler. Benim yorumum;

belirli bir sahne için yeterli gelebilir ama genel kullanım için hiç bir tanesi yeterli değil. Kimisi parlaklıktan sorunlu, kimisi local dimming kimisi farklı yönden hdr için min gereksinimleri karşılamıyor.

Arkadaşın kullandığı monitör chg90'nın küçük varvasyonu. Aynı dediği şey vardı. Ne yaptıysam ne ayar çektiysem değişmedi. Çünkü sorun ayarda, kabloda vs. değil.

Temelden "oyunun veya içeriğin tek versiyonu olacak" ve bu versiyon hdr yaratılacak. En önemli şey bu. Biz oyunu veya filmi çektik ama hdr açabiliyorsunuz. Böyle bir dünya yok.

2.olarak elinde bunu gösterecek çapta ürün olacak.

Bu ikisini karşılayan ürün yok. Yaklaşabilen performansı olan ürün bile yok. odyssey g9'da kaç tane local dimming zone var? Yazsam gülersiniz o boyutta monitörde.

aynı şekilde local dimming gerektirmeyen lg cx oled'de max parlaklık ne? Yine gülme tutar adamı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Manyaqçocuk -- 30 Aralık 2020; 3:2:8 >

• XanthiN kullanıcısına yanıt
    Aynı monitörü bir yılı aşkındır kullanıyorum ve ben de sizinle aynı sorunu yaşıyorum. Bir yıldır denemediğim kablo, ayar kalmadı. HDR yi açtığım anda renkler soluk ve sinir bozucu bir hal alıyor. Bazı oyunlarda sadece windows HDR aktifleştirip oyun içinde aktifleştirmiyorum ve aktifleştirdiğime göre çok daha iyi oluyor görüntü. Bazılarındaysa, mesela RDR2 için nvdia denetim masasından oyun için özel olarak birçok renk ayarı yapıp kaliteyi ayarlıyorum ama yine de pek tatmin etmiyor.

Pekçok oyunda bayağı bir kıvrandım bu HDR olayı yüzünden ve genelde kapatıp normal olarak oynamaya karar verdim. Far Cry 5 te ise iki farklı HDR seçeneği bulunuyordu yanlış hatırlamıyorsam ve birinde görüntü olması gerekene yakın bir hale bürünüyordu. Onun dışında hiçbir oyunda görüntüyü daha iyi yapmadı. Daha iyi bir kenara dursun oynanmayacak kadar iğrenç bir hal aldı.

Birkaç ay önce sanırım sorun monitörde diye düşünmeye başlarken şu videoya denk geldim
    Jacob + Katie Schwarzyoutube
    The World in HDR in 4K (ULTRA HD)
    https://www.youtube.com/watch?v=tO01J-M3g0U&feature=youtu.be

Bu videoyu 1440p HDR olarak oynattığımda ilginç bir şekilde görüntü beklediğimden çok daha güzeldi. Bu video HDR min çalıştığını düşündürten ilk şeydi bana. Daha sonra üzerine pek düşmedim ve öyle yuvarlanıp gidiyorum. Ayrıca bir de kendimi HDR 10 aşağısının iş yapmadığı fikrine inandırdım 😁

Eğer bir çözüm veya sorunun sebebini öğrenirseniz lütfen beni de bilgilendirin.

• Hocam bu hdr çalıştırmak için intel işlemcilerde 7. nesil veya üstü olması gerekiyor yazıyor intelin sitesinde. 6. nesil işlemcim var, samsung 32 inc hdr 600 monitör var. Denemediğim şey kalmadı. Sizce işlemcimden dolayı mı acaba ?
  • Dante kullanıcısına yanıt

1- ProArt Display PA32UCG Dünyanın 1600 nit parlaklık ve 1152 yerel ışık kısma bölgesine sahip ilk 32 inç 120 Hz 4K HDR ekranı olan ProArt Display PA32UCG, en koyu siyahlar ve en parlak beyazları net ve ayrıntılı görüntülerle birlikte sunuyor. 

2- ProArt Display PA32UCX Dünyanın 1200 nit maksimum parlaklık ve mini LED arka ışıklandırmaya sahip ilk 32 inç 4K HDR monitörü olan ProArt PA32UCX; 1.152'den fazla ışık kısma bölgesinin yanı sıra Dolby Vision", HLG ve HDR-10'un da dahil olduğu çok sayıda HDR biçimine destek vererek stüdyo iş yüklerinin üstesinden gelebiliyor. 

3-ProArt Display PA329C Grafik profesyonelleri için tasarlanan ProArt PA329C 4K UHD HDR profesyonel monitör, doğru ve parlak renk er sunuyor. PA329C, %100 Rec.709 ve %100 Adobe RGB renk gamları sayesinde olağanüstü doğrulukta renkler oluşturarak üst düzey video düzenleme için ideal bir çözüm sunuyor. 600 dte kadar parlaklık ve VESA DİsplayHDR 60( sertifikası gerçekçi bir deneyim oluşturuyor. 

Yine bunun gibi MSI ürünleri var.

Tv'de sürekli 600nit oled ekran varsa söyleyin hemen alalım.

Onu geçtim LCD,VA,İPS ekranlarda sürekli 600nit parlaklık veren tvlerin sayısı bile 4 5 tane.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Konuyu hortlatacağım arkadaşlar ama HDR olaylarını yeni yeni öğreniyorum yakın zamanda geçtiğim LG 27gl83a ile. O yüzden sorum basit gelirse kusura bakmayın şimdiden. Oyunlarda kullanmayı seviyorum hdr özelliğini ama oyunlarda options seçenekleri arasında hdr on/off ayarı sadece windowstan hdr yi açık yapıp oyuna öyle girersem gözüküyor. Oysaki ben windowsta hdr kullanmak istemiyorum (hem internette gezerken gereksiz hem de pek başarılı değil malumunuz). Sürekli her hdr destekli oyuna girip çıkarken önce win10 görüntü ayarlarına girip hdr yi açıp öyle mi oyuna girmeliyim illaki? Yok mudur bunun pratik bir ayarı? Hani bir defa ayarlayıp kaydetsem de hdr destekli oyunlarda options kısmında açma-kapamayı görebilsem ve masaüstünde hdr kullanmak zorunda kalmasam?

• Dutch van der Linde kullanıcısına yanıt

Maalesef hocam, mecbur her seferinde windowstaki ayarlara girip hdr açıp kapatmak gerekiyor.

• azos A kullanıcısına yanıt

Teşekkürler cevap için.

• ErdemKemal kullanıcısına yanıt

kardesım soluklaşmanın sebebi hdr çözünurluk vede yenileme kombin olması gerekıyor.hdr actıgında yenileme oranı degişiyor.aynı sorunu bende yaşıyordum.atıyorum monitör 50 hertz sen bunu 60 yaparsan bir cok arkadasın dedigi soluk,renksiz igrenc bir göruntu oluyor.ama dogru ayarlarsan muhteşem görunuyor...

• Sony a90j oled TV 1300nit+ olarak piyasaya çıktı. Sanırım ideal görüntülemeye en yakın TV şu ana kadar.

• TiiMeK Gs T kullanıcısına yanıt

hdr ın yenileme hızını nereden ayarlıyoruz peki. cevabınız için teşekkür ederim.

• Yukarda bir çok arkadaş yazmış hdr için tv ler çok yetersiz gerçekten haklılar nu8000 de sözde hdr var ama şimdiye kadar hiç açmadım bazen olaki belki canlı rank alırım diye ara sıra oyunlarda yada filmlerde açıyorum sonra hemen geri kapatıryorum alırken bilemedik sadece iyidir dediler aldık ama Allahtan sdr performansı çok iyi çıktı . Hdr performansı iyi olan tv en pahallı en üst model tvlerdir.

• TV'lerde Oled'ler yetersiz değil hayvan gibi güzel HDR performansı veriyorlar. HDR demek parlaklık demek değildir ayrıca şunu bir geçin artık. Doğal renk, 10 bit renktir HDR daha çok. Parlaklıkta da peak önemlidir zaten HDR'da. Gerçek siyah olmadan sadece nite göre konuşulmamalı. Gerçek siyahta bir LG Oled'de doğru HDR kullanımı olan (Ori, Hitman 3, Ratchet And Clank Rift Apart, MSFS 2020) gibi oyunları görüp TV'lerde HDR yetersiz diyen kördür. Diyemez zaten onu gören HDR yetersiz filan gülerler adama. Bu oyunları Oled'de görmeden de TV yetersiz filan diyecek deneyiminiz yokken nasıl fikriniz oluyor zaten ayrı bir olay. Hayır zaten HDR' başarılı kullanan oyun sayısı çok az bu saydıklarım en iyi örnekler. 0-255 aralıkta gerçek 0'ı görmeden HDR hakkında konuşacak deneyimin olamaz ne anlatacaksın? Bu aralıkta kullanan oyun sayısı az işte. Panel sayısı da tek: Oled. Film desen o da aynı alayı rezalet seviyede, başarılı olanlar iki elin parmağı kadar filan daha. Netflix'te güzel denebilecek var birkaç ama Netflix'in Dolby Vision katmanı da profile 5. Blu-ray'ler arasında en iyisini de söyleyeyim denediklerim arasında Ready Player One ve Sonic son filminde müthiş kullanılmış.

Ulan koca dünyada HDR yetersiz diyen bi bu ülkedir herhalde. Bütün dünya HDR'ın keyfini çıkarıyor bize gelince eyçdiar için tv'ler yeteysiz. Teknoloji özürlü kaynıyor ortalık ya. 1000 nit Oled için (yani gerçek siyah görebildiğin yerde) hayvanlar gibi yeterlidir. Değil diyenden tv/monitör tavsiyesi alma kardeşim. Adam gitmiş 1600 nit diyor 0-255'in 0'ı sende 16 seviyesinde. Siyah diye griye bakıyorsun. Gelmiş diyor ki 1600 nit. 16000 nit olsun istersen 0'ı kapkaranlık göremedikten sonra. 1000 nit Oled'in yarısı kadar parlak etkisi vermez. Göz alışması diye bir şey var. Gözün gerçek siyaha alışınca o 1000 nit sana güneş gibi geliyor. Gün ışığında kaynak makinesine sorunsuz bakabilirsin ama kapkaranlık odada 5 dk durup kaynak makinesine bir an bakmaya çalış bakalım. Oled dışındaki LED VA IPS zart zurt panellerde güneş ışığında kaynak makinesine bakmaktan farkın yok.

HDR konusunda parlaklık konuşuyoruz resmen. Sanki tek olayı buymuş gibi. Nite göre HDR performansı belirliyorsunuz ya. Kaynak maskesiyle mi oynayacaksınız HDR bu mu zannediyorsunuz gerçekten.

Şu yurdum insanının GPU'ları "kaç cigabayt ekran kartı aldın? he düşükmüş o ya" seviyesinde gücünü belirleme şuursuzluğu her dönem kendini farklı varyasyonlarla göstermeye devam ediyor. Genetik midir nedir.

"Kaç nit o ya. Yok ya yaramaz dandik o HDR kötü olur" bu mu bu kadar mı. Bu kadarmış demek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dante -- 9 Ocak 2022; 1:16:0 >

• Windows 11 HDR performansı ve oto HDR ile Pc başka bir seviyededir artık.

Yeter ki HDR için iyi bir paneliniz olsun. Benim için teknoloji olarak RTX'in bile önündedir, en azından şu için.

• 
Sayfa: önceki 1011121314
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.