Şimdi Ara

Her türlü taşınmazın satışında ekspertiz zorunluluğu geliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
485
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Kısaca anlatmak gerekirse 3m a daire aldınız. Gidip belediye rayiç değeri veya çektiğiniz kredi kadar gösterme devri bitiyor. Alımda %2 satımda %2 toplam %4 vergi ile 120 bin tl vergicik çıkacak. Tr piyasasında bu genellikle alıcıdan tahsil edilir biliyorsunuz. Alacağınız gayrimenkul varsa hemen alın.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• İyi açman lazım anlayamadım. Nasıl önüne geçiyorlar şimdi?

• expertiz yapıldığındada tapuya yine istediğin değeri alım satım bedeli olarak yazdırabilirsin.bu değer belediyede gözüken rayiç bedelin altında olmadığı sürece sıkıntı yok

1m dedi expertiz , gittin bankadan 800k kredi çektin ( ev sıfırdı ) , belediyedeki rayiç bedel 400k mı , sen git yine tapuya alım satım bedeli 800k de aradaki farkıda elden vs. ver.

kredi falan yok diyelim yada 50-100k falan , exper geldi 1m dedi sen nerdeyse full peşinatla alıcan , rayiç bedel 400kmı , sen tapuda 405k dersin alım satım bedeline 405k yazılır

o yüzden sakin ol

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yakup13 -- 27 Ekim 2022; 8:22:6 >
  • seçime kadar böyle birşey çıkmaz.

• yakup13 kullanıcısına yanıt

Öyle değil o anlattığın şimdiki versiyon.

Ekspertiz zorunluluğu vergi kaybı için getiriliyor. 1m luk evi eksper gezdiğinde atıyorum 1m değer yazdığında sen onun altını kesinlikle gösteremezsin. Tkgm sana diyecek ki ev 1m değil mi atıyorum 200k mı diyorsun ekspertiz değerine itiraz et. 2. Ekspertiz ücretini öde. Artık senin belirlediğin veya belediye rayiç değeri olarak tkgm ye bildirim yapamayacaksın. Kaldı ki 2018 yılında Tkgm ile bu konuda protokol imzalandı. Hatta yabancı satışlara bu yıldan itibaren ekspertiz zorunluluğu getirildi. Hatta tüm gayrimenkullerin satışı için pilot bölge bile belirlendi 4 yıldır hala pilot olarak duruyor. Aslında 2020 de geliyordu bu ama nedense siyasi nedenlerle geri çekildi. Şimdi uygulanacağına dair mesajlar geliyor. Her an uygulanacak eli kulağında. 20 ekim 2022 tarihli tebliğde çok açık yazıyor

• her türlü taşınmaz...arsa alırsam ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi august landmesser -- 27 Ekim 2022; 11:14:56 >
  • Agresif Orta Saha Melo A kullanıcısına yanıt

expertiz değerinden daha düşük gösteremezsin demek başka birşey , expertiz yaptırmak zorunlu olacak demek başka birşey

artık exper ne dediyse min. odur denilecekse evet bi işe yarayabilir.

Ama tek başına expertiz yapmak mecbur dersen çokfa fifi olur yine.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • yakup13 kullanıcısına yanıt

Ekspertizin amacı verhi kaybını önlemek ilk olarak. Diğer husus ise taşıtlarda olan birşeyin gayrimenkul gibi çok daha hayati birşeyde olmaması saçma olurdu. Gelişmiş ülkelerde evi almadan önce ekspertiz yapılır zaten. Tabi orada sistem çok daha farklı.

Bknz taşıtlarda ekspertiz işlemi saçma sapan bi oka yaramayan sistem. Elinize bir çıktı verdiğinde bu araç atıyorum hatasız demiştir sonradan ekspertiz de sahtekarlık olduğunu öğrenmişindir. Hiç birşekilde hakkını arayamazsın. Her türlü mağdur olursun. Çünkü sistem çürük.

Ancak gayrimenkul de öyle değil. İlk önce 4 yıllık lisans mezunu olacan. Sonra senden 3 yıllık tecrübeli olmanı ve değerleme uzmanlığı lisansını almanı isteyecekler. Tüm bunları sağladın diyelim işe başladın diyelim. Sahtekarlık yapacaksın diyelim. Öyle basit değil. Önce çalıştığın şirkette seni denetleyenleri kandıracaksın ki bu imkansıza yakın. Sonrada şirket sahiplerini. Çünkü ekspertiz şirkette iş yapmak zorunda. Bireysel tek tabanca çalışma diye bir şey yok. Diyelim ki denetmende şirket sahipleri de hem lisansını hemde itibarını kaybedecek ayrıca para ve hapis cezası ile karşılaşması muhtemel bir şey için sahtekarlık yapmak çok akılca değil. Çok büyük vurgun yapması gerek. Medela yabancı satışlarında şişirme değer yazan şirketler var normal de rapor ücreti 4 bin tl dir ama şişirme ile 250 bin tl den başlayan rüşvetler haramilikler söz konusu. Ancak bunu yapan şirketlerin tümüne oranı çok az ve tespit edildiği anda hertürlü üzeri çiziliyor.

Ayrıca gayrimenkul ekspertiz işlemi alıcıyı ve satıcıyı bir çok konuda aydınlatıyor. Mesela taşınmazla alakalı hukuki bir problem var normal vatandaşın bunu anlaması yorumlaması çok zor burada devreye girer. Unutmayın gayrimenkullerin 5 te 4 ü ipoteksiz satılır ve şu an itibariyle banka ipoteği ile satılan gayrimenkullere ekspertiz zorunluluğu var. Bankalar aptal olsalar ekspertiz yaptırmazlar. 2001 krizinin en büyük sebeplerinden biride bu değerleme olayının olmaması idi.

• august landmesser kullanıcısına yanıt

Fark etmiyor. Yalnız uygulama ilk başta ev ile başlayabilir ancak kısa süre sonra kesinlikle her türlü gayrimenkulleri kapsayacak.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.