Şimdi Ara

Noterde güvenli ödeme başlıyor, dolandırıcılıklara büyük önlem hayırlı olsun.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
49
Cevap
2
Favori
10.019
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
38 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Noterlik hizmetlerinde özellikle ikinci el araç alım satımlarında yaşanan dolandırıcılığı önleyecek 'güvenli ödeme sistemi' 1 Şubat'ta uygulamaya geçiyor. Sistemle, emanet hesabına alınan para, noterlik işleminin tamamlanmasının ardından ilgilisine güvenli bir şekilde aktarılacak. Ayrıca 1 Şubat'tan itibaren noter ücretleri kredi kartı ya da banka kartıyla ödenebilecek.

PARA EMANET HESAPTA

Adalet Bakanlığı ve Türkiye Noterler Birliğinin yaptığı çalışmayla yeni yılda iki önemli uygulama hayata geçecek. Noterliklerde para sayma, para teslim etme, sahte para çıkma ihtimalleri karşısında ciddi mağduriyetler yaşanıyordu. Bu kapsamda, özellikle ikinci el araç alım satımında yaşanan dolandırıcılık olaylarının önüne geçmek için 'güvenli ödeme sistemi' uygulanacak. Sistem sayesinde, alışverişe konu para belirlenecek emanet hesabına alınacak ve noterlik işleminin tamamlanmasının ardından ilgilisine güvenli bir şekilde aktarılması sağlanacak.

İŞLEM GERÇEKLEŞMEDEN ALAMIYOR

Söz konusu sistem yaşanabilecek mağduriyetleri ve dolandırıcılık olaylarının önüne geçecek. Sistem sayesinde, nakit taşınması esnasında paranın çalınması veya kaybolması riskleri ortadan kalkacak. Satış bedeli, noterde işlem gerçekleştirilmeden satıcının hesabına geçmeyeceğinden, satıcının notere gelmeme veya noterde işlemi gerçekleştirmeme riski ortadan kalkacak. İkinci el araç bedeli bloke edileceği ve satış sonrasında satıcı hesabına geçeceğinden satıcıya olan güven problemi ortadan kalkacak. Tarafların anlaşamaması ve satış işleminin iptali durumunda, alıcı tarafından yatırılan para, kayıt esnasında bildirilen banka hesabına iade edileceğinden risk ortadan kalkacak ve bu yolla yargıya gelen uyuşmazlıklar engellenecek.

Nöbetçi noterliklerde 598 bin işlem

Ülke genelinde faaliyete geçirilen 'nöbetçi noterlik' uygulamasına vatandaşların ilgisi devam ediyor. Uygulamanın başladığı 6 Nisan'dan bu yana cumartesi ve pazar günleri nöbetçi noterlerde 598 bin 872 bin işlem gerçekleştirildi. Nöbetçi noterliklerde en çok yapılan işlem ise 381 bin 722 ile ikinci el araç satışı oldu. Yine nöbetçi noterliklerde 81 bin 643 vekaletname işlemi yapıldı.

Kartla ödeme imkanı

Yapılan çalışmalar neticesinde noterlik hizmetleriyle ilgili ödeme aracı seçenekleri de çoğaltılıyor. Buna göre, vatandaş artık noter ücretleriyle harç ve vergileri kredi kartı veya banka kartlarıyla ödeyebilecek. Bunun için gerekli teknik altyapı çalışmaları ve ekipmanların (POS Cihazı gibi) temin edilerek noterliklere dağıtılması çalışmalarının yıl sonu itibariyle tamamlanacağı belirtildi. Her iki uygulama da 1 Şubat 2020 itibariyle başlayacak.

• Nihayet çok zor birşey değildi. Boşuna milletin yıllarca dolandırılmasını beklediler.
  • cumartesi satış verdim banka havalesi hafta sonu olmuyor ee adam yolladım pazartesi hesaba geçecek dese ona da ben yanaşmam tabii ki parayı elden al git bankamatikten yatır vs vs bi dünya iş risk sahte para çıksa adam yok onu ben vermedi dese gene sıkıntı
    yeni araç almak için demekki şubat ı bekleyeceğiz.
  • kredi kartlarını noterliklere soktuklarına göre piyasada gerçek para yok
  • İşlem masrafından haber versinler %90 ihtimal ile bu işleme de para talep edecekler o zaman insanlar yine kullanmak istemeyebilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emrcnd -- 2 Ocak 2020; 10:26:20 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: emrcnd

İşlem masrafından haber versinler %90 ihtimal ile bu işleme de para talep edecekler o zaman insanlar yine kullanmak istemeyebilir.
    noterde çay harici herşey paralıdır hocam :D
  • Fthcyr F kullanıcısına yanıt
    ayni banka olursa bir sorun olmaz aninda geciyor ama farkli banka olursa hafda ici ulasir
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Gördüğüm 2 sorun;
    1-haftasonu eft? Herkes aynı bankayı kullanmak zorunda değil
    2-satıcının banka blokesi varsa ne olacak? Banka borcu kesip kalanı verecek! Belkide hiç kalmayacak.
    Sistem net olarak satıcıyı magdur ediyor. Yani hırsıza agır cezalar veren yasa yerine, satıcıyı mağdur etmek!!!
  • Bu uygulama ile birlikte ikinci el araç alım satımında da ek vergi gelmiş gibi olur çıkacak noter marafı ile.
    Alıcı ve satıcıdan %2'şer kessinler artık emlakta olduğu gibi.
  • Çok basit bir çözümün bu kadar uzun yıllar sonra sunulmuş olması ilginç.

e ticaret siteleri bunu yıllardır yapıyor.

araba alım satımında EFT den dahi korkar olduk.
  • CeyKalDa kullanıcısına yanıt
    Darısı tüvtürk yani muayeneye istasyonlarının başına...
  • Yeni dolandırıcılık yöntemleri Loading...
  • mevcut yöntem 2000li yıllara yakışmayacak kadar ilkeldi. 1 ay önce hafta sonu, noterde iğne atsan yere düşmez kalabalık varken imza atmadan evvel para saydık, araç sattık. o kalabalıkta açıkta para saymak... paranın bir kısmı sahte çıksa ne yapacağız? hiçbirşey.

darısı gayrımenkul alım satım işlemlerinin başına.
  • quote:

Orijinalden alıntı: fractal design

Bu uygulama ile birlikte ikinci el araç alım satımında da ek vergi gelmiş gibi olur çıkacak noter marafı ile.
    Alıcı ve satıcıdan %2'şer kessinler artık emlakta olduğu gibi.
    %2 kessinler dediğinize göre zenginsiniz galiba.Çok istekliyseniz devlete bağış yapabilirsiniz.Tepeden tırnağa vergi içinde boğuluyoruz zaten.Vergi yükü de hep orta sınıfın üstünde.Bir de bu olsun tam olur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ykaya1983

%2 kessinler dediğinize göre zenginsiniz galiba.Çok istekliyseniz devlete bağış yapabilirsiniz.Tepeden tırnağa vergi içinde boğuluyoruz zaten.Vergi yükü de hep orta sınıfın üstünde.Bir de bu olsun tam olur.

Alıntıları Göster
    "Zalimin sonu gelince zulmü artar, daha da azgınlaşır." Hz. Ali

Sona doğru geliyoruz. Durumu biraz daha hızlandırmak adına söyledim. Akıllarına gelse yaparlar eminim. Malum sıfır araç satışları iyiden iyiye düştü. Para kazanmak için ikinci elin tepesine (MTV, akaryakıt, araç muayene, alım satım vb) binecekler.

Ek olarak 3 sene önce 170.000TL'lik evi alırken 7.200TL (6.800TL vergi + 400TL döner sermaye) vergi ödediğime göre kendimi zengin sayabilirim sanırım

• quote:

Orijinalden alıntı: aksinaletinsan

Gördüğüm 2 sorun;
    1-haftasonu eft? Herkes aynı bankayı kullanmak zorunda değil
    2-satıcının banka blokesi varsa ne olacak? Banka borcu kesip kalanı verecek! Belkide hiç kalmayacak.
    Sistem net olarak satıcıyı magdur ediyor. Yani hırsıza agır cezalar veren yasa yerine, satıcıyı mağdur etmek!!!
    hesabında para olmasa bile işgünleri dışında eft talimatı kaydedebilirsin istediğin kadar. araba alış satışında havale dışında nöbetçi noterlerde yapılan para transferi dolandırıcılıktır. yani biri size hafta sonu bir işlem için eft yapıcam diyorsa . saf bir dolandırıcıdan başkası değildir. :)
  • aksinaletinsan kullanıcısına yanıt
    satıcının banka blokesi neden olur ? satıcı vergi kaçırdığı için falan olabilir mi yani asıl HIRSIZ o olduğu için. misal bir tanıdık mahkelemlik oldu elimde para yok demek için evini arabasını sattım parasını da yedim diye göstermek için başka bir tanıdığına devretti, bu sahtekarlık değil mi zaten ?

noterlerin sahte para riskini göze alması asıl şaşırtan kısım beni şahsen. notere elden getirdi parayı verdi adam ama para sahte çıktı ne yapabilir ? makinanın tanımadığı kadar iyi sahte paralar yakalanıyor her birkaç ayda bir!
  • Bu hizmet için notere ücret ödenecek mi, yoksa yeni bir gelir kapısı açıldı demektir
  • quote:

Orijinalden alıntı: MaDMaxiBo

satıcının banka blokesi neden olur ? satıcı vergi kaçırdığı için falan olabilir mi yani asıl HIRSIZ o olduğu için. misal bir tanıdık mahkelemlik oldu elimde para yok demek için evini arabasını sattım parasını da yedim diye göstermek için başka bir tanıdığına devretti, bu sahtekarlık değil mi zaten ?

noterlerin sahte para riskini göze alması asıl şaşırtan kısım beni şahsen. notere elden getirdi parayı verdi adam ama para sahte çıktı ne yapabilir ? makinanın tanımadığı kadar iyi sahte paralar yakalanıyor her birkaç ayda bir!
    banka hangi durumlarda bloke koyuyor baktınız mı?
  • En azından aldıkları para karşılığında bir emek verecekler.Hiçbirşeye karışmayıp evrak yazıp para almak bu ülkede meslek olmuş.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.