Şimdi Ara

Herkesin Farklı Şekilde Sınava Tabii Olması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
251
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Biliyorsunuz dindarlar bu dünyada herkesin farklı şekilde imtihan olduğunu söylerler. Bazen doğuştan sorunu olan ve dünyada hep sıkıntılı bir insanla doğuştan zengin, sağlıklı ve daha az sorunlu bir insanı örnek verdiğimizde ikisininde farklı şekilde mükafatlandıralacağı söylenir.

Mesela şu örnek daha açık olabilir, eski çağlardaki peygamberlerin yanında yaşayan ve onların mucizelerini gören insanlarla bizim bir olmadığımız söylenir (en azından bu konular hakkında soru sorarsanız) ve bizim inancımıza ve ibadetlerimize onlardan çok daha fazla bir şekilde karşılık verileceği bu yüzden ortada herhangi bir haksızlığın olmadığı söylenir.

Şimdi benim sormak istediğim soru, ortada bir sınav var bu sınavı geçmeniz için 50'nin üzerinde bir puan almanız lazım. Fakat hoca size sormadan sizin sınavınızı diğer arkadaşlarınızdan daha zor yapıyor ve eğer geçerseniz sizi diğer arkadaşlarınızdan daha yüksek bir sınıfa koyacağını söylüyor ama bu daha zor olan sınavı geçemezseniz sınavın zorluğunun bir anlamı kalmıyor, o sınavı geçememiş sayılıyorsunuz ve daha üst bir sınıfa geçmeyi bırak olduğunuz sınıfta bile kalamayıp daha düşük bir sınıfa yerleştiriliyorsunuz.

Şimdi dindar arkadaşlar buna da cevap verebilirse sevinirim. Daha iyi bir ödül için daha zor sınav verip şansımızı azaltan tanrı, bizi dünyaya yollarken sorduğu gibi, diğerlerine göre daha yüksek bir ödül dolayısıyla daha zor bir sınav isteyip istemediğimizi de sordu mu ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Asus gl702 -- 21 Kasım 2018; 2:2:14 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Sınav Minav yok aga ne sınavı ya din iman ayağına parayi götüren götürene

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Birinin sınavının birinden zor olduğu falan yok herkesinki aynı zorlukta.Sadece bu dünya hayatına bakarsan tabi ki bazılarınınki zor gelebilir ama ölüm sonrasındaki uzun süreci de gözönünde bulundurmalısın.Bu atletizm yarışında iç kulvardaki koşucunun geriden dış kulvardakinin ileriden başlaması gibidir.
  • Sonucu bakımından neticesi bilinen şeyin niteliği önemli.

Biz fixlenmiş bir sonucu yaşıyoruz diyelim. Şimdi bu durumun kader olmadığını da öğrenebilirsek o zaman kaderi (son oturuşu) değişik şekilde hitama da erdirebiliriz.

• Şu videoyu izlersen Allahın bilmesinin (kader) bizim yapıp etmelerimizi değişirmediğini biraz anlayabilirsin.https://youtu.be/BXx9xLFzAjY

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilonsahiden -- 21 Kasım 2018; 9:37:36 >
  • Sınavı sorgulayamayız ki. Hayatı da Aöf sınavları gibi düşün. Kimisi İktisat'tan hesaba çekilir kimisi Sosyoloji'den. Bu işler böyledir ne yazık ki.
  • Sınav analojisini mantıklı bulmuyorum çünkü:

→Okul sınavına girip girmemek senin kudretin dahilinde fakat dinde bu şekilde değil.Resmen izinsiz şekilde Dünyaya fırlatılmışsın.

→Okuldaki sınavdan kalsan bazı sorunlar yaşarsin fakat dindeki gibi kimse sana sonsuz şekilde acı çektirmez.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • eşom21 kullanıcısına yanıt
    Dünyaya gönderirken sormuyor muydu Allah hani biz hatırlamıyorduk sorduğunu falan.

Ayrıca ikiside aynı şey 50 nin üstüne çıkarsan cennet altına düşersen cehenneme gidiyorsun ama Allah bize sormadan senin sınavını daha zor yaptım ama misal 60 alirsan diğer 60 alanlardan daha çok sevap kazanıcaksın ama 50 nin altında kalırsak cehenneme gittiğimizden (mesela ateist bir çevrede doğup müslümanlığı bulamamak gibi) sana fazladan vereceği ödülün bir manası kalmıyor direk cehenneme gidiyorsun.

• ilonsahiden kullanıcısına yanıt
    Ben dünyadayken müdahale ediyor demedimki. Bizi dünyaya göndermeden önce belirlediği sınav zorluğunu soruyorum mesela bazılarının müslüman çevrede doğup x1 sevap kazanırken bazılarının dinsiz toplumlarda doğup x10 sevap kazanması. Tamam belki onlar doğru yolu bulursa mükafatı bizden daha fazla olacak ama bulamazlarsa cehenneme gidicekler. Belki sorsanız onlarda müslüman toplumda dogup daha az sevap kazanmaya razı olup cennetin en düşük seviyesine bile girmeyi isterdi.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Asus gl702

Dünyaya gönderirken sormuyor muydu Allah hani biz hatırlamıyorduk sorduğunu falan.

Ayrıca ikiside aynı şey 50 nin üstüne çıkarsan cennet altına düşersen cehenneme gidiyorsun ama Allah bize sormadan senin sınavını daha zor yaptım ama misal 60 alirsan diğer 60 alanlardan daha çok sevap kazanıcaksın ama 50 nin altında kalırsak cehenneme gittiğimizden (mesela ateist bir çevrede doğup müslümanlığı bulamamak gibi) sana fazladan vereceği ödülün bir manası kalmıyor direk cehenneme gidiyorsun.
    Sormasa bile yine de mantıklı çünkü karşında sonsuz ilim,kudret ve iyilik sahibi bir şey var.Burada şüpheci teizm ile açıklayabiliriz.Her şeyi anlayamıyor oluşumuz

bunun saçma ve mantıksız olacağı anlamına gelmez.Bizim bilmediğimiz farklı bir şey olabilir.

Ben burada sadece bu analojiyi eleştirdim.

Bu analoji daha fazla geliştirilmeli ya da farklı bir şeye geçilmeli.

Hocam sen dünyadaki normal bir sınava girdigin zaman geçemezsen hiçkimse başından aşağı,sonsuza kadar kaynar su dökmez.Sen okuldaki sınava girdigin zaman hocalar,"sınavı geçemezseniz kafanızı çekiçle ezeceğim" diyorlar mı?

• quote:

Orijinalden alıntı: Asus gl702

Yapılan bir sözleşme nin birer nüshası taraflara verilir, kurallar açıkça yazılırki sonra itiraz olmasın.

Bu işin mantığı bu.

Peki yapılan anlaşma neden unutturulur mantığı nedir. İnsan unuttuğu birşeyden sorumlu tutulabilir mi?

Lütfen mantık sahibi birisi buna cevap versin.

• allah ın hikmetine sual olunmaz..
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.