Şimdi Ara

Herşey matematikten ibaret

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
0
Favori
966
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Geçmişte olanlar gelecekte olacaklar, hepsi bigbang ile belirlendi. Bugün yaptığımız seçimler gelecekte karşımıza çıkacak seçenekleri belirler. Örneğin karşımıza iki yol çıkar biri gümüşe diğeri altına gider, haliyle altına giden yolu tercih ederiz . Beynimiz her zaman kendine göre en mantıklı olanı seçer, en mantıklı olan önceden belli olduğuna göre neyi seçeceğimiz önceden bellidir. Seçtiğimiz tercihler her zaman diğer tercihlere göre yüzdelik olarak daha üstündür. Bu yazıyı okuduktan sonra bazılarınız mantıksız hareketler yapıp kendine robot olmadığını ispatlamaya çalışabilir, hemen söyleyeyim buna hiç gerek yok çünkü yazıyı okuduktan sonra kafanızda mantıklı mantıksiz oranları değişti. Bir yanda yaptığın mantıksızlığın bedeli diğer yanda kendine robot olmadığını ispatlamak. Şimdi eline her ne aldıysan yavaşca yere bırak ve robot olduğunu kabul et

Aşağıda, 20 Aralık 2014 - 13 Ocak 2015 tarihleri arasında, insanların özgür iradeleri olup olmadığına ilişkin olarak, 4,672 ziyaretçinin Scientific American sitesine yaptığı anket sonuçları verilmiştir.

Herşey matematikten ibaret

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Communist -- 28 Ağustos 2019; 22:27:25 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• wikileaks'in kurucusu julian assange da demişti. "bu nesil son özgür iradeye sahip nesildir" ama insan davranışları yüzde yüz kestirilemez. sosyal bilimlerde katı determinizm uygulanamıyor.

ayrıca beynin her zaman en mantıklısını seçmez. rasyonalite insan davranışının özü değildir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: avcılarınavcısı

wikileaks'in kurucusu julian assange da demişti. "bu nesil son özgür iradeye sahip nesildir" ama insan davranışları yüzde yüz kestirilemez. sosyal bilimlerde katı determinizm uygulanamıyor.

ayrıca beynin her zaman en mantıklısını seçmez. rasyonalite insan davranışının özü değildir.
    Determinizm icin kadercilik diyebilirmiyiz.

• olabilir
  • quote:

olabilir
    Ben attigimiz her adimin hesaplanabilr olabilecegine inananlardanim.

Determiniziminde bu olduguna ve bir hesap yapildigina kalben inanirim.

• ama kelebeğin bir kanat çırpışının başka bir yerde tufan yaratabildiği bir dünyada, atom altı parçacıkların tamamen keyfi hareket ettiği bir dünyada determinizmden ne kadar bahsedebilirsin, muamma.
  • avcılarınavcısı kullanıcısına yanıt
    julian farklı konudan bahsetmiş benim demek istediğim taş devrinde yaşayanların bile özgür iradesi yoktu.

İnsan davranişlarinı kestiremiyor olmamız belirsiz olması anlamına gelmiyor sadece bunu hesaplamaya kapasitemiz yetmiyor.

Beynimiz her zaman mantıklı olanı seçiyor ama kendine göre mantıklı olanı. Mesela bugün işe gitmezsem maddi kaybım olacak ama diğer yandan manevi olarak kendimi daha iyi hissedeceğim beynimiz kapasitesi yettiği kadar kaybedeceğimiz parayı (müşterileri vs.) ve kazanacağımız motivasyonu karşılaştırır hangisi üstünse onu seçer.

Ömrümüz boyunca karşımıza çıkan 2 seçeneğin bir kere bile %50/50 olduğunu sanmıyorum bire bir aynı olan 2 şey aynı zamanda aynı konumda olamayacağına göre oranların eşit olma ihtimali çok düşük belkide imkansız biri birinden mutlaka fazla %50.000000000001 gibi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Communist -- 15 Ağustos 2019; 22:13:44 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Her zaman mantıklı olanı falan seçmiyoruz. Fedakarlık kavramı neden var?
    Her zaman mantıklı olanı seçsek evlilik olmazdı. Duygular olmazdı.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dostum fedakarlık yapmazsan vicdan azabı çekeceksin beynimiz yapacağın fedakarlığın ve mahrum olacağın diğer seçeneğin maliyetini karşılaştırır hangisi ağır gelirse mantıklı olan odur. Diğer canlılar da dahil organik birer makineyiz. Hiç bir şeyi değiştiremiyoruz sadece icra ediyoruz dikiş makinesinin önüne koyulan kumaş gibi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Communist -- 16 Ağustos 2019; 1:26:5 >
  • quote:

ama kelebeğin bir kanat çırpışının başka bir yerde tufan yaratabildiği bir dünyada, atom altı parçacıkların tamamen keyfi hareket ettiği bir dünyada determinizmden ne kadar bahsedebilirsin, muamma.
    İlk verdiğin örnekle determinizm arasında ne gibi bir ilişki var anlamadım. İkinci cümlende zaten kanıtlayamacağın bir bilgi vermişsin.

• quote:

Orijinalden alıntı: Einar Solberg

Her zaman mantıklı olanı falan seçmiyoruz. Fedakarlık kavramı neden var?
    Her zaman mantıklı olanı seçsek evlilik olmazdı. Duygular olmazdı.
    Fedekarlık beynimiz için tamamen mantıksız ve gereksiz bir eylem diyorsunuz yani? Beynimiz hiçbir işine yaramadığı halde bu eylemi taa eski dönemlerden beri hala gerçekleştiriyor?

• quote:

ama kelebeğin bir kanat çırpışının başka bir yerde tufan yaratabildiği bir dünyada, atom altı parçacıkların tamamen keyfi hareket ettiği bir dünyada determinizmden ne kadar bahsedebilirsin, muamma.
    Ilk ornegindeki newton dunyasi ile
    Ikinci ornegindeki kuantum dunyasinda
    Hesap yapilabilirlige kalben inanirsan hic birsey muamma veya kaos olmaz.

• Communist kullanıcısına yanıt
    Zaten kendine göre mantıklı olanı seçiyor diyerek durumun kaotikliğini ve robotiklikten uzak oluşunu özetlemişsiniz. Bir yapay zeka, algoritması gereği, matematiksel olarak mantıklı olana yönelir. Yani doğada var olan ihtimallerden en optimum olanı seçer; fakat insan din gibi,ahlak gibi, aşk gibi soyut ve kendisi tarafından üretilmiş konseptlerden en az dış dünyada gerçekten var olan nesnelerden etkilendiği kadar etkilenir ve en optimum olanı seçeceği kesin değildir. Zaten sosyal bilimlerin veya insani bilimlerin ortaya çıkış amacı budur, pozitif ve normatif bilimlerin insanın ürettiği siyaset gibi, ekonomi gibi, din gibi, dil gibi, töre-hukuk gibi kavramları açıklamada yetersiz kalması başka alanlar doğurdu. Her şey matematik demek çok eksik bir analiz bence.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-1AB9A40D5 -- 17 Ağustos 2019; 2:30:52 >
  • Eğer bu görüş doğruysa ki ben doğru olduğuna inanıyorum, hayatımızdaki istenmeyen olaylara üzülmenin, pişman olmanın hiç gereği yok, yapacaklarımız yada olacaklar milyar yıl öncesinden saliyesi saliyesine belliydi.

Özgür irademiz olması için karşımıza çıkan seçeneklerin seçilme ihtimalleri eşit oranda olması lazım buda imkansız gibi.

Diyelimki peynir almak için markete gittik gramaj, fiyat her şeyi aynı sadece marka, üretim yeri farklı iki peynir var birinin üretim yeri kendi memleketimiz diğeri farklı bir yer bu durumda tercih edeceğimiz ürün memleketimizde üretilen ürun olur sonra eve gittik aldığımız peynirden biraz yedik tadı hiç güzel değildi 2.sefer peynir alacağımızda bu sefer diğer markayı deneyeceğiz onu da beğenmezsek farklı marketlere yöneleceğiz. Çok daha ayrıntılı faktörler var bu faktörlerin çok fazla olması bize özgür irademiz varmış gibi hissettiriyor, sadece ambalaj rengi bile tercihimizi belirleyebilir.

Hile olsun yada olmasın yarınki sayısal loto sonuçları şimdiden belli

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Communist -- 17 Ağustos 2019; 3:15:13 >

• Kendine göre mantıklı olan neden mantıklı? Çıkan nedenin de nedenini sorgularsan big bang'e kadar gider.

Nedensellikle bir yere varman çok mümkün değil, insanlar henüz ilk nedeninin ne olduğunu açıklayacak geçerli bir hipotez bulmuş değil. Elimizde olan şey olgular ve bilimsel yöntemle bu olguları analiz etmek.Henüz bigbangin öncesini bilmiyoruz yani nedensellik bizi bir bilinmeze götürüyor. Sorun çözülmüyor bu söylediğinle, sadece ileri bir tarihe erteleniyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-1AB9A40D5 -- 17 Ağustos 2019; 3:28:0 >
  • Asus gl702 kullanıcısına yanıt
    Big bang'i örnek olsun diye yazdım demek istediğim başlangıçtan sonsuza kadar herşey belli.

@Asus gl702 hocam sms onaylı değilim mesaja bakamadım kb.

Kaderci bir bakış açınız mı var yani hocam ?
  • Katı determinizm sanırım en uygun tanım.

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-2BDFFB04D

Ilk ornegindeki newton dunyasi ile
    Ikinci ornegindeki kuantum dunyasinda
    Hesap yapilabilirlige kalben inanirsan hic birsey muamma veya kaos olmaz.

Alıntıları Göster
    kalben inanmak yani duyguyu ortaya koymak zaten başlı başına "hesaptan, rasyonellikten sapma" anlamına gelir. rasyonellikten saparak rasyonelliğe inanmak çok absürd bir durum olsa gerek.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.