2 saat kadar önce internnete gezinirken, bilgisayar aniden kapandı, prizlere bağlı evin sigortası attı ve Tunçmatik UPS deli gibi ötmeye başladı. 15dk araştırma sonucu, sorunun kaynağının Güç kaynağım olduğunu anladım. Elektirikler kesilmeden, voltaj dalgalanmadan (ki zaten son 1 yıldır UPS bağlı şekilde 7/24 çalışıyordu) bir den bire oldu bu olay. Gerek UPS bağlı iken gerekse UPS harici bağladığım Güç kaynağı sigortayı attırmaya devam etti. UPS de daha önce görmediğim bir arıza sinyali veriyordu güç kaynağı bağlıyken. Sistemi söktüm vede PC'de başka bir zarar olup olmadığını, elimdeki 350 Wattlık FSP üretimi Asus PSU ile kontrol ettim. Şuan PC çalışıyor, Ekran kartımı ve diğer sata disklerimi deneyemedim.
Powerı 2010 da aldığımdan vede 2 yıllık garantisi dolduğundan içini açıp ne durumda bakmak istedim:
Görüldüğü üzere uzun süredir hava tutmamışım PSU içine, fanının dönmesinde sıkıntı yoktu, ısı belirtisi bir hızlı fan dönmesi sıkıntısıda yoktu ama bozuldu meret. Elektirikli süperge ile sabah temizleyip, yanan bir komponent, bileşen varmı göreceğim. Son 1 yıldır 7/24 Tunçmatik Lite 1000 VA UPS bağlı şekilde çalışıyordu bilgisayarım, ayda 1 kez yada 2 kez sadece restart atıyordum bilgisayara, toplamda son 1 yılda 20 saat bile kapalı kalmamıştır sistemim. Aynı UPS'e 24" Benq monitörüm vede ADSL modemimde bağlı idi, onlarda hiç bir sorun yok, yani UPS yada şebeke elektiriğide bozmuş olamaz. Bilgisayarda nadiren oyun oynarım (haftada 2-3 saat belki), işlemci yükümde çok yoktur, yaptığım iş, SSH konsolar ve RDP/Uzak Masaüstü bağlantıları ile 20 kadar sunucuyu takip etmek, kurmak, film/müzik indirmek dinlemek, 40-50 Tab ile webde gezinmek.
Sistemim: Intel I5 - 3450 2 x 4GB PQI DDR3 1333Mhz MSI H77MA-G43 PowerColor AMD Radeon HD 7850 SANDISK 120GB Extreme SATA 3.0 SSD 3 x 2TB Seagate 7200rpm HDD High Power 600 Watt 24 Inc BenQ E2420HD
http://www.extreme.outervision.com/PSUEngine Bu hesaba görede 360Watt bir PSU bile işimi görecek aslında. Ne olduda bu power bozuldu anlamadım. Tozdan bir kısa devre yapmış olabilir yada sigortası yanmış olabilir diyee düşünüyorum. Sabah bellli olacak. Sorunun üzerinden 1 saat sonra, şuan PSU prize taktığımda sigorta attırmıyor ama elektirikte vermiyor, fannları yarım tur dahi döndürmüyor, normalde ksıadevre odluğunda ilk sistem güç aldığında fanlar yarım tur gibi biraz döner hareket eder ve birdaha güç almazdı. şuan onuda yapmıyor.
PSU nun içindeki kondansatör o kadar uzun çalışma sonucunda yanmış olabilir.
quote:
Orijinalden alıntı: Unrequited
PSU nun içindeki kondansatör o kadar uzun çalışma sonucunda yanmış olabilir.
Bu kondanstörlerin ömrü 3 yıl olmamalı ki ilk 2 yıl o kadar yoğun kullanılmadı. Daha temizleyip test etmeye fırsatım olmadı. Umarım sadece sigortası vs yanmıştır da tamir edebilirim.
böyle bir güç kaynağı basit sebepten kolay kolay bozulmaz.Birkaç ihtimal var şimdi önümüzde 1.İçinde aşırı toz olduğu için elektronik elemanlar birbirine temas etmiş olabilir bunun sonucunda kısa devre olmuştur bobin sargıları ve sigortası zarar görmüş olabilir gözle bir kontrol edin derim. 2.Eğer pc bozulmadan önce ses cızırtı falan çıkardıysa büyük ihtimal hatta harmonik dalgalanmalar olmuştur.Genelde evlerde pek olmaz ama normal bir ses sisteminden dahi cızırtı gelmesi harmonik dalgaların oluştuğunun habercisidir ki istenmeyen bir durumdur güç kaynakları,ses sistemleri ve ev ortamındaki alıcıların bozulmasına sebep olur. 3.UPS'den kaynaklanan bir sorun olabilir eğer ups'de kısa süreli salınım olduysa ve güç kaynağı değerinin üzerinde akım çektiyse içinde bobin ve doğrultucu devre zarar görmüş olabilir.Elektrikten anlayan biri baksın çöpe atmaya gerek yok
İçini güzelce temizledim, kompresor ile hava tuttum. Fener yardımıyla uzun süre incelememe rağmen her hangi bir yanık, kararma yok. Ama halet çalışmıyor, siortasına baktım ama beyaz garip bir sigorta kullanmışlar, içindeki tell gözükmüyor. Acaba sigortası mı yandı diye düşünüyorum.
En kötü ihtimalle Ankaradaki FireBal götüreceğim, daha önce başka bir PSU onlar tamir etmişlerdi.
o kadar toz nasıl yanmamış hayret toz birikince yanıcı oluyor sistemin içine 2 uçu açık kablo koymak gibi o tozu temizle umarım böyle kurtulur ama kötü marka psu
quote:
Orijinalden alıntı: KaleyDeskop
o kadar toz nasıl yanmamış hayret toz birikince yanıcı oluyor sistemin içine 2 uçu açık kablo koymak gibi o tozu temizle umarım böyle kurtulur ama kötü marka psu
High Power, dünyada Lian Li, Enermax, OCZ, Thermaltake, Chieftec, Enlight gibi bilinen pek çok kasa ve güçkaynağı üreticisinin yanısıra LCD TV gibi ürünler için de 12 yıldır güç kaynakları üreten Sirtec firmasının kendi markasıdır.
geçen gün bu konuya yorum attım.bugün benimde güç kaynağım bozuldu
quote:
Orijinalden alıntı: AhmetGüler
Geçmiş olsun hocam, marka / model nedir?
Bu arada ithalatçı Akortek aradım, kendi tamir servisleri bulunmuyormuş garant,ye gelen ürünler genelde sıfırı ile değişim oluyor dediler, para karşılığı tahi tamir edemiyorlarmış bu yüzden, kendiniz tamir ettirin şeklinde öneride bulundular
FSP mi alsam yoksa gidip 700 Watt High Power mı alsam yine bilemedim.
quote:
Orijinalden alıntı: Elky
quote:
Bu arada ithalatçı Akortek aradım, kendi tamir servisleri bulunmuyormuş garant,ye gelen ürünler genelde sıfırı ile değişim oluyor dediler, para karşılığı tahi tamir edemiyorlarmış bu yüzden, kendiniz tamir ettirin şeklinde öneride bulundular
everese 450W-ATX modelini en az 4 yıldır kullanıyordum.dün oyun oynarken sorun çıkarmaya başladı pc kapandı ve bir daha açılmadı.açılmıyorda.neyse arkadaşın bilgisayar kasası bendeydi tamir için onun 400W'lık Frisby model güç kaynağını taktım şimdilik idare ediyorum.bozuk güç kaynağını söküp tamir etmeyi düşünüyorumda kısa devreden dolayı sigorta atma ihtimali var uygun zaman gelsin.bide bu pentium 4 ne salakça bi işlemci sıcaklığı 60 civarına çıkınca otomatik olarak güç kaynağınıda etkiliyor aman ya rabbi 450w'lık psuyu çöp etti
quote:
Orijinalden alıntı: Elky
quote:
Aynısı benim de başıma geldi, şimdi corsair kullanıyorum tavsiye ederim.
Arızalanan High Power güç kaynağım için açtığım konu
Aynısı benim de başıma geldi, şimdi corsair kullanıyorum tavsiye ederim.
Arızalanan High Power güç kaynağım için açtığım konu
Firebal a gönderdim arızanın tam olarak ne olduğunu bulamamışlar hala incelemede. Benim anlamadığım bu ürünü ithal ediyorsunuz ama desteğiniz sıfır, burdan akorteke kocaman bir . Örneğin şu anda kardeşimin kullandığı 5 yıllık LC power 550 watt güç kaynağı var, bu 2 yıl önce bozuldu (istemeden ben kontak ettirdim suç benimdi yani). Araştırdım ithal eden firebal mış gönderdim garanti kapsamında ücret almadan tamir edip gönderdiler.
Ankaraya geçince bende elimdeki ağrızalı HighPower'ı FireBal vereceğim, birde onlar baksınlar, belki sigorta yanmıştır sadece.
Şuan 2008 den kalma POV Black Diamond 500Watt kullanıyorum. Benim sistem Furmak testinde ısınıyor alet birazcık ama sorunsuz ve sessiz çalışıyor en azından.
Akortek ve Teknobiyotik'in vereceği hizmet böyle olur. Şaşırmaya gerek yok. Adamlar sitelerine bir ürün hakkında olumsuz yorum yapınca yayınlamıyorlar bile.
Geçmiş olsun, 1 Yıl 7/24 iyi dayanmış yine.
Yeni alacağınız güç kaynağını daha kaliteli bileşenlerden oluşan modellerden seçin. Ve garanti süresi 2+ olanlardan Seasonic GOLD serisi veya Corsair HX olabilir.
quote:
Orijinalden alıntı: _Dominic_Toretto_
Geçmiş olsun, 1 Yıl 7/24 iyi dayanmış yine.
Yeni alacağınız güç kaynağını daha kaliteli bileşenlerden oluşan modellerden seçin. Ve garanti süresi 2+ olanlardan Seasonic GOLD serisi veya Corsair HX olabilir.
Bu cihazların ömürleri bu kadar kısa olamaz, sonuçta Interet cafede günde 18 saat, 5 yıldır çalışan 100 Makine biliyorum, toplamda arıza oranı %5 geçmez halen. Bu üründe en azından 30Bin saatlik bir kullanım ömrü olmalı ki oda aralıksız 3,5 Yıl kullanım ömrü demek, benim monitörün açık kalma süresi 17500 Saat şuan, Mekanik parça içeren disklerden 1 tanesi 20Bin saate yaklaşmış durumda. Türkiye şartlarına göre üretiliyor diye bas bas bağıran bir ürünün bu sonucu vermesi beni gerçekten üzdü. Ama dediğiniz gibi yapıcam, en az 80Bronz verimlilik sertifikalı vede 2+ garantisi olan bir ürün alıcam.
O şu kadar saat çalışma ömrü diye belirtilen değerler "Hata Öncesi" değerler.
Sunucu ürünlerinin dayanıklılığı daha üst düzey, ki onlar da patlayabiliyor. Şirketimizde kullandığımız sunucudaki 3 yıldır kesintisiz çalışan Sabit Disklerden birkaçı geçen ay patladı.mesela.
Bir gerçek var ki PC donanımlarının ne zaman patlayacakları belli olmuyor. Kaliteli ürünlerin ömürleri giriiş ve orta seviyeye göre bir nebze yine daha iyi.
FireBal daki Teknik servis sorumlusu, ürnünü tamir edilemeyecek bazı parçalarının arızalı olduğunu ve o parçalarında temin edilemiyeceğini belirtti. Sonuç bilgisayarımdaki belkide en güvendiğim parçalardan biri olan "High Power 600W Güç Kaynağı" Çöpe gitti...
Şuan bu sistem ile eski güç kaynağım "Point of View Black Diamond 500W" ile kullanıyorum, tam yükte 4 saat çalışıtırıp test ettiğimde ısındığını gördüm ama stabil çalıştırıyor halen bu makineyi 50 gündür.
Bir daha High Power alır mıyım? Bu ithalatçısıyla, almam!