Şimdi Ara

hoparlör bağlama yardım..

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
5
Cevap
0
Favori
928
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaslar bende 100w tiz var ve 400w speaker hoparlör var ben bunları 200w amfi çıkışına bağlamak istiyorum 100w tiz için direnç gerekir mi ? paralel bağlayacağım .
    saygılar..

• BRAİİN kullanıcısına yanıt
    Filtre (crossover) kullanarak sesleri ayırmanız gerekir. Aksi takdirde tiz hoparlörünüz kısa sürede yanar. En azından en basit filtre olarak tiz hoparlörünüze seri olarak bir kondansatör bağlamanız gerekir.
  • Kursun_ kullanıcısına yanıt
    kondanstör kaçlık ve + yamı - ye mi bağlamalıyım hocam ?
  • BRAİİN kullanıcısına yanıt
    Kondansatörün değeri hoparlörün empedansına ve frekans alt sınırına bağlı.
    Formül:
    C (mikrofarad)= 1000000/(2*pi*dönme frekansı*tweeter empedansı)

Örnek:
    Tweeter empedansı=8 ohm
    Dönme frekansı= 5000 Hz (-3 db noktası) ise
    C= 1000000/(2*3.14*5000*8) = 3.98 mikrofarad
    Tweeter 8 ohm ise 3.3~3.9 mikrofarad civarında bir değer deneyebilirsiniz.
    Tweeter'da zorlanma oluyorsa 3 mf, 2.7 mf, 2.2 mf gibi değerler deneyebilirsiniz. Ancak bu değeri saptarken bass hoparlörünüzün üst frekansları verebilme yeteneği de önemlidir. Yani bass ve tweeter uyumlu bir frekansda buluşmalı.

Kullanılacak kondansatör polarize olmamalı. Yani +/- kutuplu olmamalı. En az 50V, daha iyisi 100V'luk olmalı.
    Bu değerde kutupsuz kondansatör bulamazsanız kutuplu iki elektrolitik kondansatörün artı uçlarını birbirine seri bağlayarak kutupsuz elektrolitik kondansatör elde edebilirsiniz. Bu durumda iki eksi uç devreye bağlanacak. Yalnız bu bağlantıda kapasite yarıya iner. Örneğin 2 adet 10 mikrofarad kondansatörü seri bağlarsanız efektif kapasite 5 mikrofarad olur. Voltaj değeri ise iki katı olur. Yani iki tane 50V'luk kondansatör seri bağlandı ise efektif voltaj değeri 100V olur.

Kondansatör tweeter'ın + ucuna seri bağlanır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kursun_ -- 25 Eylül 2014; 23:48:50 >

• hocam cok tesekkür ederim emeğinize sağlık.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BRAİİN -- 26 Eylül 2014; 22:15:21 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.