Şimdi Ara

hoparlör için crossover (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
105
Cevap
2
Favori
11.886
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Creedence Clearwater R. kullanıcısına yanıt
    iyide bunu özel mi yaptırmam gerekiyor hoparlörü satın aldığım firmada alacağım hoparlörler ile uyumlu çalışabilecek crossover lar yokmudur monacor un sayfasına bakabildiniz mi?
  • quote:

Orijinalden alıntı: dincburhan

iyide bunu özel mi yaptırmam gerekiyor hoparlörü satın aldığım firmada alacağım hoparlörler ile uyumlu çalışabilecek crossover lar yokmudur monacor un sayfasına bakabildiniz mi?
    hoparlorde kabinin akustigi en önemli unsur diye tahmin ediyorum yani yanlis akustik ile kas yapayim derken göz çikarilabilir sanki.uzmani degilim bu islerin ama.
    bir de bu isten anlayan bu kadar insan varken ukalalikta yapmak istemem ama bu tarz hazir ürünler ise yaramaz mi?kaç yollu yapacaksan buradaki tercihlerden hoparlorun karakteristigine uygun olan biri alip kullanilamazmi?misal ürün özelliklerinde 3 yol ilk frekans 500 hz ikinci 3500 hz belirtilmis.500 hz kadar olani sub ,500 den sonrasinda 3500 e kadar midrange daha üstü için de tweeter baglantisi yapilmiyormu yanlis mi biliyorum?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilkerinanç -- 24 Şubat 2016; 16:25:28 >

• ilkerinanç kullanıcısına yanıt
    iyide bunlar zaten hazır crossoverlar
    kurşun_ arkadaşımızın incelemeleri sonucun da monacor marka hoparlörlerin kodlarına ve çalışma frekanslarına bakarak zaten hazır crossoverlar seçmiştik
    bu nedenle monacor dan ilerleyeceğiz
  • dincburhan kullanıcısına yanıt
    Daha önce standart, hazır bir crossover üzerinde tadilat yaparak bi-wire’a uygun hale getirebileceğinizi söylemiştim.
    Bu arada bunu nasıl yapabileceğiniz hakkında bilgi vereyim.

Crossover’lar seri veya paralel düzende olur. Büyük bir çoğunluğu paralel düzendedir.
    Tipik bir paralel düzenli crossover şemasını alttaki çizimde görebilirsiniz.
    Şekilde görüldüğü gibi arkadaki hoparlör terminalinden gelen +/- uçlar önce bass hoparlör kısmına gider. Hemen öncesinde + ve – uçlar birer çatal ile midrange ve tweeter’a giden bir hatlara ayrılır:

Yapılacak işlem crossover baskılı devresi üzerinde bağlantıyı sağlayan yollarda aşağıdaki çizimde kırmızı X ile belirtilen noktaları bulmak ve Dremel motora takılmış kesici disk veya falçatanın keskin ucu ile, baskılı devrenin altındaki yalıtkan levhaya zarar vermeden kesmekten ibarettir. Bu tadilattan sonra crossover’ın +/- giriş ucu sadece bass hoparlöre gidecektir. Mid ve tweeter için konulacak ikinci terminalden gelecek kablolar ise çizimde mavi yuvarlaklarla belirtilmiş noktalara lehimlenecek.

Bu tadilatı bir elektronikçiye de yaptırabilirsiniz.

Daha önce bi-wire’ın pek yararlı bir uygulama olmadığını yazdıysam da, hoparlör terminalinin bi-wire’a uygun olması ileride pasif bi-amp sistemi kurmanıza olanak verir.
    Şimdi birçok ev sineması receiver’ı kullanmadığınız fazlalık kanalları zone 2-3 veya front bi-amp amacı ile kullanmanıza olanak veriyor.

Daha önce bahsettiğimiz Eminence veya Monacor crossover'ı kullanabilirsiniz. Hatırladığım kadarı ile Monacor'dan cevap bekliyordunuz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kursun_ -- 24 Şubat 2016; 19:03:08 >

• quote:

Hoparlör karakteristiğine göre hesaplamalar çıkarılıp(kaynak bol ve nispeten kolay bir işlem) ona uygun devre çok kolay yapılabilir. Yaptırılacak bir şey yok. İlla uğraşmam yaptırırım derseniz de hoparlör bilgilerini verip yaptırabilirsiniz yapanlara.

Edit: monacor bunlara uygun crossover satıyorsa daha iyi olur tabi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Creedence Clearwater R. -- 24 Şubat 2016; 19:05:51 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Creedence Clearwater R.

quote:

Hoparlör karakteristiğine göre hesaplamalar çıkarılıp(kaynak bol ve nispeten kolay bir işlem) ona uygun devre çok kolay yapılabilir. Yaptırılacak bir şey yok. İlla uğraşmam yaptırırım derseniz de hoparlör bilgilerini verip yaptırabilirsiniz yapanlara.

Edit: monacor bunlara uygun crossover satıyorsa daha iyi olur tabi

Hoparlörlere göre crossover frerkanslarını tespit etmek zor bir işlem değil. Sorun burada değil.

Dediğiniz gibi kaynak bol. Bir online calculator kullanarak dahi gerekli crossover'ı hesaplayabilirsiniz. Ama bunu yaparken ne yapıyorsunuz? Hoparlör empedanslarına 8 ohm yazıyorsunuz, yazılım da hesaplıyor.
    Bu şekilde hesaplayacağınız crossover'ın hazır crossover'dan hiçbir farkı olmayacaktır.

Burada yazdığım ilk mesaja bakılırsa crossover'ın bu şekilde, basit bir şekilde hesaplanamayacağını, sürücülerin tespit edilen crossover frekansındaki gerçek empedans değerlerinin hesaplanması gerektiğini yazmıştım.

Diyelim bass için seçilen dönme frekansı 500 Hz seçildi. Belki ekstrem bir durum ama baktık ki bass sürücünün 500 Hz'de empedansı 4 ohm'a düşmüş... Bu durumda dönme frekansı 500 Hz'de gerçekleşmez 1000 Hz'ye çıkar. Aynı şekilde diğer sürücülerin de dönme frekansları öngörülenden aşağıya veya yukarıya kayabilir. Böyle bir durumda verilen frekans aralığında boşluk veya çakışma oluşabilir. Her iki durum da sesi olumsuz etkiler.

Ben bunları en baştan yazdım. Ancak Dinç Beyin kararlılığı gördükten sonra yardımcı olmaya karar verdim.

Hazır crossover'lar belirli ölçüde başarılı olabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kursun_ -- 24 Şubat 2016; 19:59:27 >

• Creedence Clearwater R. kullanıcısına yanıt
    Sürücülerin üretici tarafından verilen empedans eğrilerine bakarsak:
    Bass sürücü:
    Bu sürücünün 500 Hz'de empedansına bakalım... Yaklaşık 10 ohm civarında... Burada büyük sorun yok.

Midrange sürücü:
    500 Hz.de empedansı 7 ohm civarında... Burada da sorun yok.
    Aynı sürücünün 3.5 kHz'de empedansı 13 ohm civarında...

Tweeter sürücü:
    3.5 kHz'de empedansı 6 ohm civarı...

Bilmem gerçek empedanslardan neyi kastetiğimi anlatabildim mi...

Esasında hazır crossover alınmayacak da özel crossover tasarlanacaksa bu değerler de yeterli değil.
    Eğer sürücülere özel crossover tasarlanacaaksa önce sürücüler alınır.
    Bu sürücüler bir ses frekans jeneratörü ile anfiye bağlanır. Çalışma frekanslarında 3-5 saat çalıştırılarak açılmaları (break-in) sağlanır.
    Daha sonra yine bir ses frekans jeneratörü ve multimetre ile belirlenen crossover frekanslarında sürücülerin empedansları ölçülür.
    Daha sonra yapılacak hesaplarda bu değerlerin kullanılması gerekir.

• quote:

Orijinalden alıntı: Kursun_

Sürücülerin üretici tarafından verilen empedans eğrilerine bakarsak:
    Bass sürücü:
    Bu sürücünün 500 Hz'de empedansına bakalım... Yaklaşık 10 ohm civarında... Burada büyük sorun yok.

Midrange sürücü:
    500 Hz.de empedansı 7 ohm civarında... Burada da sorun yok.
    Aynı sürücünün 3.5 kHz'de empedansı 13 ohm civarında...

Tweeter sürücü:
    3.5 kHz'de empedansı 6 ohm civarı...

Bilmem gerçek empedanslardan neyi kastetiğimi anlatabildim mi...

Esasında hazır crossover alınmayacak da özel crossover tasarlanacaksa bu değerler de yeterli değil.
    Eğer sürücülere özel crossover tasarlanacaaksa önce sürücüler alınır.
    Bu sürücüler bir ses frekans jeneratörü ile anfiye bağlanır. Çalışma frekanslarında 3-5 saat çalıştırılarak açılmaları (break-in) sağlanır.
    Daha sonra yine bir ses frekans jeneratörü ve multimetre ile belirlenen crossover frekanslarında sürücülerin empedansları ölçülür.
    Daha sonra yapılacak hesaplarda bu değerlerin kullanılması gerekir.

Evet hocam çok haklısın... Anladım. Ancak benim hazırdan kastettiğim (yukarıdaki monacorun crossoverı olduğun görmeden önce) piyasada "2 yollu crossover" ismiyle satılanlardı. O yüzden bunları söyledim.

Hayırlı günler...

• Kursun_ kullanıcısına yanıt
    teşekkür ederim kurşun_ kardeş
    bu elektronik işlemlerden pek anladığım söylenemez aslında öğrenmem gerek ama buna sakın kafa ile yönelmem gerekiyor
    şimdi ben tek kabinde 2 crossover kullanmaya karar verdim
    yani tek kabin için 2 bass sph-250 ctc ile için 1 crossover
    1 mid sph-145hq ve 1 tweeter için dt-25n ayrı bir crossover toplamda 2 crossover kullanmaya karar verdim kullanacağım hoparlörler baz alınırsa bass lar için ve mid -tiz için crossover olarak monacor da hangileri uygundur.?
    biliyorum çok fazla soru sorup vaktini aldım ama işi finallemek electronik olayı bitirmek istiyorum karar vereyim kabin bitmesine yakın e-bay den siparişi vereceğim
    şimdiden teşekkür ederim.
    Dönme frekansları biri 500 ve diğeri 3500 Hz civarında iki tane ayrı 2-yollu crossover kullanmak istiyorsunuz.

Monacor'da dönme frekansı 500 Hz'de 2-yollu bir crossover gözüme çarpmadı.

Ama Eminence'de var...
    Eminence Speaker
    Eminence Speaker | The Art and Science of Sound
    http://www.eminence.com/speakers/crossover-detail/?model=PXB2500

Bunun tweeter çıkışını da şuna bağlarsanız
    Eminence Speaker
    PXB2:3k5 - Crossovers | Eminence Speaker
    http://www.eminence.com/speakers/crossover-detail/?model=PXB23k5

Bunun woofer çıkışını mid-range ve tweeter çıkışını tweeter'a bağlarsanız sanırım istediğinizi elde edeceksiniz.

Bu arada piyasada sizin sorununuzu daha basit bir şekilde çözecek girişi bi-wire'a uygun 3-yollu crossover olabilir. Benim gözüme çarpmadı.
    Belki Creedence Clearwater R. bu konuda yardımcı olabilir...

yani diyosunuz ki bana anfiden girişi eminence nin şu PXB2:500 kodlu crossoverına yapın bu crossoverın sadece tweeter çıkışını PXB2:3K5 kodlu crossoverı giriş yapın PXB2:3K5 kodlu crossoverdan woofer çıkışını midrange ye tweeter çıkışını ise tweeter a bağlayın iş bitsin diyorsunuz yanlış anlamadıysam
    peki sph-250 ctc bass hoparlörler için monacor dan mı alacağız crossoverı?
    monacor da bass lar için DN-1218P 2 yollu
    midrange ve tweeter için DN-2618 kodlu crossoverlar işimizi çözmez mi yada bunlara ek bir crossover ben hoparlörlerin markası ile aynı olmasını istiyorum crossoverların aslında tabi aradığımız özellikleri varsa yoksa yapacak bişi yok tabiki bu nedenle monacor da ısrarcıyım
    Hatalı düşünmüşüm... :)
    Bu şekilde de tek girişiniz olacak...
    Her hoparlör için 1 tane PXB2:3K5) ve iki tane PXB2:500 kullanmanız gerekecek.
    PXB2:500'lerden birini sadece bass hoparlör için kullanacaksınız. Onun tweeter çıkışını boş bırakacaksınız.

3-Yollu PXB3:3K5 alıp tadil etmek daha ekonomik bence...

Düzeltme:
    Emince'de PXB:500 diye bir ürün var.
    Eminence Speaker
    PXB:500 - Crossovers | Eminence Speaker
    http://www.eminence.com/speakers/crossover-detail/?model=PXB500

Bunu kullandığınız takdirde ikinci bir PXB2:500'e ihtiyacınız olmaz.
    Bu durumda
    Bass Terminali: 1 Adet PXB:500 => Bass'a
    Mid/Tweeter Terminali: 1 Adet PXB2:500'ün Tweeter çıkışı PXB2:3K5'e => bunun woofer çıkışı midrange'e, tweeter çıkışı tweeter'a...

Karmaşık değil mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kursun_ -- 24 Şubat 2016; 22:01:38 >

bu şekilde olursa 140 dolar fiyat çıkıyor ilk başta monacor da baktığınız da bana 2 crossover önermiştiniz?
    Daha önce Monacor'dan DN-200 olabilir demiştim. Ama o 3-yollu bir crossover...
    Siz crossover'da tadilat yapmaktansa bi-wire için ayrı girişler istiyorsunuz.
    Bunun için 500 Hz.de dönme frekansı olan 2-yollu bir crossover lazım. O da Monacor'da yok.
    Ayrıca Monacor DN-200 crossover'ı üzerindeki dirençlerin sizin sürücüler ile uyumlu olacağından şüpheliyim. Monacor'a danışabilirsiniz.
    Monacor DN-200 de paralel yapıda bir crossover olmakla birlikte baskılı devre kartı bi-wire tadilatına uygun mu bilmiyorum.
    ok şimdi gayet iyi anlaşıldı pxb:500 sadece 2 bass için bağlanacak bu ayrı bir işlem (2 bası nasıl bir bağlantı ile crossovera giriş yapmalıyım sonuçta hoparlörler çift sargılı ya )
    pxb:500 ün tiz çıkışından pxb2:500 e giriş yaparak woofer çıkışını midrange tweeter çıkışını da tweetera bağlayarak işi bitireceğim
    bukadar anlaşıldı sadece bassların bağlanması konusu ile bağlantı şekline ihtiyacım var
    1. resim 800d 2. resim ise 800d2
    senin anlattıklarınla örtüşüyor
    Bu mesaja eklenen görseller:

hoparlör için crossover hoparlör için crossover

• quote:

ok şimdi gayet iyi anlaşıldı pxb:500 sadece 2 bass için bağlanacak bu ayrı bir işlem (2 bası nasıl bir bağlantı ile crossovera giriş yapmalıyım sonuçta hoparlörler çift sargılı ya )
    pxb:500 ün tiz çıkışından pxb2:500 e giriş yaparak woofer çıkışını midrange tweeter çıkışını da tweetera bağlayarak işi bitireceğim
    bukadar anlaşıldı sadece bassların bağlanması konusu ile bağlantı şekline ihtiyacım var

Her bir bass'ların çift sargısını seri bağlayacak ve 16 ohm elde edeceksiniz.
    Sonra iki bass hoparlörü paralel bağlayacaksınız.

PXB:500
    Eminence Speaker
    PXB:500 - Crossovers | Eminence Speaker
    http://www.eminence.com/speakers/crossover-detail/?model=PXB500

Bir giriş - bir çıkıştan ibaret. Çıkışına bass hoparlör bağlanacak. Başka bir çıkışı yok. Bu sadece bir "low-pass" filtre. Yani alt frekansları geçiriyor, orta ses ve tizleri filtre ediyor.

PXB2:500
    Eminence Speaker
    Eminence Speaker | The Art and Science of Sound
    http://www.eminence.com/speakers/crossover-detail/?model=PXB2500

2-Yollu bir filtre. 1 giriş - 2 çıkışı (woofer-tweeter) var.
    Ne yazık ki bass çıkışını kullanmıyorsunuz.
    Tweeter çıkışı doğrudan bir sonraki crossover'a gidiyor. Tabir caiz ise kaskad bir bağlantı... Bu çıkışta 500 Hz.nin altı filtrelenmiş.

PXB2:3K5
    Eminence Speaker
    PXB2:3k5 - Crossovers | Eminence Speaker
    http://www.eminence.com/speakers/crossover-detail/?model=PXB23k5

2-Yollu bir filtre. 1 giriş - 2 çıkışı (woofer-tweeter) var.
    Gelen 500 Hz altı-traşlanmış sinyali 3500 Hz.de ikiye ayırıyor.
    Woofer çıkışına midrange hoparlörü
    Tweeter çıkışına tweeter'ı bağlıyorsunuz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kursun_ -- 25 Şubat 2016; 1:08:12 >

Bu arada dün akşam gezinirken şu gözüme çarptı, belki sizi ilgilendirir:
    http://www.theabsolutesound.com/articles/bw-unveils-the-800-d3-series/

B&W yeni 800 D3 serisinde kabin duvarları ve destekler için MDF'den "birch ply"a geçmiş. "Birch ply" sanıyorum plywood yani denize, suya maruz uygulamalarda tercih edilen huş kontrplak. Duvar ve destek kalınlıklarını iki katına çıkarmış. Ön panele aluminyum destek eklenmiş. Arka paneli kalın aluminyumdan oluşturup crossover'ı buraya taşımışlar. Alt tabliye masif aluminyum olmuş. Kabin duvarının kalınlığı yazılmamış ama başka bir yerde 802'de 26 mm. olduğunu okumuştum galiba...

aşağıdaki gibi bir bağlantı yapacağım herhalde
    Bu mesaja eklenen görseller:

hoparlör için crossover
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.