Şimdi Ara

hoparlör için crossover (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
105
Cevap
2
Favori
11.886
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Hoparlör sargılarını +'yı +'a, -'yi -'ye bağlamışsınız. Bu paralel bağlantı... Böyle olmayacak.

Her bir hoparlörde, + 'yı -'ye, geri kalan + ve - uçları diğer hoparlörün + ve - uçlarına bağlantı yapacaksınız.

İki hoparlörü paralel doğru bağlamışsınız ama sargıların bağlantısı hatalı. Sargılar paralel değil, seri olacak.

Doğru bağlantı:

Not:Sizde her bir sargı 8 ohm olduğundan nihai empedans da 8 ohm olacak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kursun_ -- 25 Şubat 2016; 0:54:18 >

• Crossoverdan hoparlörlere 2 bass için ayrı ayrı kablomu çekiyim yoksa tek kablo çeksem olurmu?
  • dincburhan kullanıcısına yanıt
    Bağlantıları hoparlörlerin arkasında yapıp tek kablo çekebilirsiniz. Daha az kablo kargaşası olur.

Bağlantıyı yaptıktan sonra,
    1. + ve - kablo uçlarına kalın 1.5 V'luk pil bağlayarak (+=>+, -=>- 'ye) her iki koninin öne hareket ettiğini,
    2. + ve - kablolara bir multimetre bağlayarak iki kablo arasındaki direnci ölçmeniz, bunun 6.8 ohm civarında bir değer olduğunu kontrol etmeniz (Monacor SPH-250CTC - DC Resistance - Re= 6.8 ohm/sargı)
    yararlı olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kursun_ -- 25 Şubat 2016; 12:22:42 >
  • Kursun_ kullanıcısına yanıt
    bu arada crossoverlar ile alakalı ece electronikten fiyatları aldım
    şaka gibi
    PXB500 TR FİYATI 70 DOLAR YURT DIŞI FİYATI 30 DOLAR
    PXB2500 TR FİYATI 75 DOLAR YURT DIŞI FİYATI 50 DOLAR
    PXB2 3K5 TR FİYATI 87 DOLAR YURT DIŞI FİYATI 40 DOLAR
    ARADA 112 DOLAR OYNUYO 2 KABİNDE 224 DOLAR ŞAŞIRMIŞ BUNLAR YAA
  • quote:

Orijinalden alıntı: dincburhan

bu arada crossoverlar ile alakalı ece electronikten fiyatları aldım
    şaka gibi
    PXB500 TR FİYATI 70 DOLAR YURT DIŞI FİYATI 30 DOLAR
    PXB2500 TR FİYATI 75 DOLAR YURT DIŞI FİYATI 50 DOLAR
    PXB2 3K5 TR FİYATI 87 DOLAR YURT DIŞI FİYATI 40 DOLAR
    ARADA 112 DOLAR OYNUYO 2 KABİNDE 224 DOLAR ŞAŞIRMIŞ BUNLAR YAA
    kukalar da sıkıldı hayırlısı ile haftaya oyma işlemine geçeceğiz
    Bu mesaja eklenen görseller:

hoparlör için crossover hoparlör için crossover

sph-145 hq midrange yerine SPH 135 KEP kullansam nasıl olur ?
    B&W midrange'i ile renk bakımından daha uyumlu olması için kevlar koniyi düşündünüz sanırım.
    Evet mümkün.
    Üreticinin verdiği frekans eğrisi grafiğinde 145'in eğrisi daha düz (flat) gibi geldi bana.
    145: 150 Hz-6000 Hz +-~1.5 db
    135: 150 Hz-10000 Hz +-~2.5 db
    Neticede kevlar koninin bir miktar ton farkı olacaktır.

Bunun dışında 135'in hassasiyet değeri uyumlu.

Her ikisi de delikli (port'lu) kabine uygun. Ama biz bunları 2-yollu kabinde woofer olarak değil de midrange olarak kullanacağımızdan kapalı kabinde kullanabiliriz.

145'in brüt çapı 145 mm., 135'in brüt çapı 133 mm, yani 135 daha küçük çaplı olmakla beraber koni piston alanı 145'in 80 cm2, 135'in 95 cm2. Anlaşılan 145'in şase çapı daha büyük ama etkin koni çapı değil.
    (Not: Koni piston alanı (Eff. cone area (Sd)) koni çapına, koniyi çevreleyen plastik süspansiyonun her iki tarafta 1/2'si eklenerek bulunur.)

145'in şasesi (basket) döküm alüminyum olarak belirtilmiş.
    135'de buna ilişkin bilgi yok. Fotoğrafta yine döküm gibi görünüyor ama muhtemelen plastik enjeksiyon olabilir.
    135'in ses bobini çapı yaklaşık 1 cm daha geniş. Mıknatısı 145'inkinden iki katından daha ağır. (Acaba koni daha ağır da "damp" etmek için mi...)
    (135, 145'den 2 kat ağır.)

Netice:
    Kevlar'ın kendine has değişik bir sesi olabilir. Hoparlör tasarımcısı olsaydık karar vermeden önce ikisinden de birer örnek alıp dinlerdik.
    Ben, daha lineer frekans eğrisi nedeni ile 145'e daha yakınım.
    Ama 135 de kullanılabilir. Seçim biraz da zevk meselesi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kursun_ -- 3 Mart 2016; 13:41:18 >

peki bu hoparlörleri kullanırsak crossoverlar da değişirmi?
    Hayır. Hazır crossover kullanacağınıza göre değişmez. Hazır crossover'lar 8 ohm'luk hoparlörler için tasarlanmıştır.

Crossover'ın dönme frekanslarının seçimine gelince... Bu çaplı hoparlörlerler için 500 Hz ve 3500 Hz iyi değerlerdir.

Teknik Açıklama:
    Belki diyeceksiniz 135 modeli 10000 Hz'ye kadar çıkıyormuş, üst crossover dönme frekansını 5000 Hz'ye çekelim mi?
    Hayır. Zira frekans artıkça dalga boyu kısalır. Dalga boyu hoparlörün çapından daha küçük olmaya başladıkça hoparlörün verdiği seslerin odaya yayılımı daralır, ses öne doğru dar bir alanda duyulmaya başlar. Sağa, sola, hatta oturma pozisyonunda, ayakta tonalite değişmeye başlar. Bu nedenle midrange'in crossover seçimini tweeter'ın müsaade ettiği en düşük frekansta yapmakta yarar var.
    135 modeli için Eff. cone area (Sd)= 95 cm2 Bu da => Efektif Çapı=11 cm'e tekabül eder. 11 cm.nin dalga boyu yaklaşık 3125 Hz.dir. Yani bu frekansın üzerinde bu koninin yaydığı sesler huzmelenme (beaming) yapmaya başlar. Bu nedenle bu sürücünün üst crossover frekansı 3500 Hz.nin üzerinde olmamalı.

SPH 135 KEP ozaman ben bunu kullanıcam parasal olarak pahalı ama zaten yavaş yavaş yapacağım için sıkıntı yok bakalım hayırlısı
  • quote:

SPH 135 KEP ozaman ben bunu kullanıcam parasal olarak pahalı ama zaten yavaş yavaş yapacağım için sıkıntı yok bakalım hayırlısı
    kukalar dıştan hazır hale geldi haftayada iç kısmı oyulacak

hoparlör için crossover hoparlör için crossover hoparlör için crossover

Herhalde yine tornada oyulacak...
    Herhangi bir şablon kılavuz olmadan sabit et kalınlığını, dışarıya taşıp kırmadan, nasıl sağlayacak merak ediyorum.

Mobilyacının, şu iş bitse de... dediğini duyar gibiyim. :)
  • Valla dış kısmını bizim kendi dükkanımızda cnc de yaptık gerçi bizim makine metal cnc ama bi şekilde yaptık makinayı 3 saatte temizledik sorma iç kusmını özel planlı bir kalıp yaparak el frezesi ile manuel yapacağım başka yolu yok et kalınlığına gelince kubbenin çapı 30 cm
    Ben içini 12.5 ile delip kubbe ortalarına 20 cm e çıkartıcağım malum üstüne tweeter kubbesi gömme olacak bakalım başladık bu ile bir şekilde bitiricem
  • quote:

Valla dış kısmını bizim kendi dükkanımızda cnc de yaptık gerçi bizim makine metal cnc ama bi şekilde yaptık makinayı 3 saatte temizledik sorma iç kusmını özel planlı bir kalıp yaparak el frezesi ile manuel yapacağım başka yolu yok et kalınlığına gelince kubbenin çapı 30 cm
    Ben içini 12.5 ile delip kubbe ortalarına 20 cm e çıkartıcağım malum üstüne tweeter kubbesi gömme olacak bakalım başladık bu ile bir şekilde bitiricem
    kukaların da içini oymaya başladık hayırlısıyla

• quote:

Orijinalden alıntı: Creedence Clearwater R.

quote:

sevgili kurşun_ kardeşim ben hoparlör konusunda kararımı verdim fiyat konusunda da uzun vadede halledeceğim
    hoparlörlerim şu MONACOR MARKA SPH-250 CTC BASSLAR
    SPH-145HQ MİDRANDE
    DT-25N TWEETER LAR OLARAK KARAR VERDİM
    CROSSOVER OLARAKTA Bİ-WİRE KONUSUNDA KARAR VERDİM YANİ BASSLAR İÇİN BASSLARA UYUMLU CROSSOVER
    MİDRANGE VE TWEETER İÇİN İSE AYRI BİR CROSSOVER ALMAYA KARAR VERDİM.
    SENDEN RİCAM CROSSOVER KONUSUNDA 2 CROSSOVER TAVSİYESİ
    ŞİMDİDEN TŞK EDERİM

Crossover öyle satın alınmaz. Hoparlöre uygun yapılır. Hoparlörlerin düzgün çalışması için incelikle yapılması gereken çok önemli bir kısımdır

Alıntıları Göster

• hoplar güzelmis :D
  • quote:

Orijinalden alıntı: AmonKoutarou

hoplar güzelmis :D
    kukaları birbirine oturttuk hayırlısıyla

• quote:

kukaları birbirine oturttuk hayırlısıyla

Alıntıları Göster
    kabinimiz şekillenmeye başladı ayak tasarımıda hazır granit mermer üstüne olacak biraz ağır olucak ama bence güzel olacak sizce nasıl?

hoparlör için crossover hoparlör için crossover hoparlör için crossover

Elinize sağlık. Hayranlıkla izlemeye devam ediyorum.

Ana gövde iç yüzeyindeki kesikleri doldurmayı düşünüyor musunuz?
  • Ewt dilim dilim sert süngerle doldurulacak oralar
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.