Şimdi Ara

Hoparlöre kondansatör bağlama

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (2 Mobil) - 2 Masaüstü2 Mobil
5 sn
10
Cevap
1
Favori
9.372
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Hoparlöre kondansatör bağlanınca ses daha temiz filtreli tizler daha iyi geliyormuş. Bende bunun için amfinin çıkışından gelen +- kabloyu hoparlöre bağlamadan araya kondansatör koyarak öyle hoparlöre bağlamayı düşünüyorum. Hangi değerlerde kondansatör bağlamalıyım ve kondansatörü nasıl bağlamalıyım +- uçlarına göre mi bazıları başka şekilde sadece + ucuna bağlamalısın diyorlar emin olamadım. Son olarak kondansatör bağlanması için hoparlörde tweeter mı olması gerek. Düz hoparlöre bağlanırsa bi değişiklik olmaz mı?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zekanın Yanıtı

Hoparlöre Kondansatör Bağlama

Hoparlöre kondansatör bağlamak, ses kalitesini iyileştirmek ve hoparlörün ömrünü uzatmak için kullanılan bir yöntemdir. Bu işlem, özellikle tweeter'larda yüksek frekansların geliştirilmesi için yaygın olarak kullanılır.

Tweeter Kondansatör Bağlantısı

Tweeter'a kondansatör bağlamak için aşağıdaki adımları izlemelisin:

• Hoparlörün arkasındaki pozitif (+) ve negatif (-) terminallerini belirle.
    • Kondansatörün negatif ucunu hoparlörün negatif terminaline bağla.
    • Kondansatörün pozitif ucunu, tweeter'ın pozitif terminaline bağla.

Hoparlör Kondansatör Bağlantısı

Tweeter'lar için olduğu gibi, hoparlörlere kondansatör bağlamak da benzer adımları içerir. Ancak, crossover ağları gibi daha karmaşık devreler kullanarak woofer'lar ve diğer sürücüler için kondansatörler bağlayabilirsin.

Kondansatör Seçimi

Hoparlörüne bağlayacağın kondansatörün değeri, hoparlörün empedansına ve istediğin frekans aralığına bağlıdır. Genellikle, 2,2 µF ila 10 µF arasındaki değerlerde kondansatörler kullanılır.

Faydaları

Hoparlöre kondansatör bağlamanın birkaç faydası vardır:

• Yüksek Frekansları Geliştirme: Kondansatör, tweeter'daki yüksek frekansların geçmesine izin verirken, düşük frekansları engeller. Bu, daha net ve detaylı tizler sağlar.
    • Hoparlör Ömrünü Uzatma: Kondansatör, hoparlör sargısına giden aşırı akımı engeller ve bu da hoparlörün ömrünü uzatır.
    • Güç Gereksinimlerini Azaltma: Kondansatörler, hoparlörün güç gereksinimlerini azaltabilir ve bu da amplifikatör üzerindeki yükü hafifletir.

Önemli Notlar

• Hoparlörlere kondansatör bağlarken her zaman doğru polariteye dikkat et. Ters bağlantı hoparlöre zarar verebilir.
    • Kondansatörün değeri, hoparlörün özelliklerine uygun olmalıdır. Yanlış değerler ses kalitesini bozabilir.
    • Kondansatörleri lehimleyerek veya konektörler kullanarak bağlayabilirsin. Lehimleme daha güvenli bir bağlantı sağlar.
    Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Up

• öyle şey yok frekansı için konur genelde tiz midlere bağlanır.
  • kadircitak kullanıcısına yanıt
    Sesin tizleşmesi filtrelenmesi için konulmuyor mu? Ses sisteminin içini açtım hoparlörde mid yoktu ama kondansatör konulmuştu.

• Cant Let Go kullanıcısına yanıt
    bas içinde bobin konur.
  • Tweeterlara konur. Hoparlör düşük frekanslarda çalıp zarar görmesin diye

• Basit bir cross over devresidir baslari filtrelemeye yarar sesi netlestirmez aksine bas lari yok ederek daha kotu bir hal almasina sebebiyet verir

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Bilgisayara Amfi bağlama
    14 yıl önce açıldı
    Kasa fanını adaptöre bağlama?
    13 yıl önce açıldı
    trafo doğrultma devresi yardım
    19 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • yillar once hoparlor yaptirdiydim. tizlere 1uF iki ufak kondandator baglamişlardi

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Müzik ses frekansında bass, orta bass, mid ve tizz sesler olduğu için,,, bu üç ayrı frekans bölgesinin tamamına cevap verecek şekilde hoparlör sistemi kurulur.. bass kalın sesler,,, mid orta konuşmacı sesleri,, tizz ince sesler,..

sıradan 13cm, 16cm, 30cm, 38cm gibi hoparlörler , bass ve mid sesleri verirken,, tizz sesleri veremezler,, bunun için tiz ince ses hoparlörü gerekir, ince ses tizz hoparlörünün ortalama çalışma frekansı 8.000hz ve 20.000 hz arasıdır,,, bize 40hz ve 6.000 hz tiz hoparlöre zarar verir, bunun için araya seri olarak, 1uf, 2.2uf, 3.3uf, 4.7uf, 6.8uf gibi kondansatörler bağlanır,, ve tizz hoparlöre sadece üst frekans sesler giderek , ince hoparlörün istemediği kalın sesler filtrelenmiş olur.

bazı ses çıkışlarında 470uf veya 1000uf gibi kondansatörler bulunur, onun amacı farklı bilmiyorum.

sesistemlerinin mid çıkışları için ise 47uf ye yakın kondansatör bağlarlarki, mid seslerde gelsin tizz seslerde gelsin ama bass gelmesin, çünkü bass woofer dan geliyor.

Sesin netleşmesi ilk başta ses kaynağı ile ilgili, orjinal cd yerine mp3 320kbs dinlersek fark olur,, müziği indirirken 320kbs yerine 128kbs indirirsek fark olur,, kbs düştükçe tizler çamur gibi olur,, 96,128,256,320, ... orjinal cd de ise yanlış bilmiyorsam ya 1440kbs veya 4440 kbs,,,

youtube den bir müzik indirirken önce ses tizz en net olan videoyu buluyorum, sonra 320kbs seçerek indirme yapıyorum,, aynısıını yapın vede 128 kbs de deneyin neler oluyor , kulak değil o buruşuk sesleri tizleri benim bünye kaldırmaz, ben dinliyorum 10-12mb lık müzikler, arkadaşım dinliyor 3-5mb lık, çalarken belli ediyor,, sanki teybi çıkartıp başka teyp takıyorlar, o derece kötü...

daha üst seviye hoparlörlerde bass için mid tizz geçirmeyen filtre,, mid için bass tizz geçirmeyen filtre ,, tizz için bass mid geçirmeyen filtre kullanılır,,,
    Bazı sistemlerde ise çok derin ortam sarsıcı bass lar ile otta bass hoparlörü içinde filtre kullanılır, derin bas, orta bass, mid ve tiz olmak üzere,, 4 filtreden geçer,,, aklıma damacana su fabrkası geldi

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.