Şimdi Ara

hostinglerde neden aylık veri trafiği limit var ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
4.411
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Web sitemiz var ama neden aylık veri transfer limiti konuluyor.

SORU 1 : Bu veri transfer limiti hosting firmasının telekomcudan aldığı aylık downlink miktarımı yoksa aylık uplink miktarımı ?

SORU 2 : Ben diyelim bir web sitesi açtım.

Sitemede diyelim bir program koydum ve programında boyutu 50 megabyte diyelim.
    Web site hostingide bana aylık 10 GigaByte trafik limiti koydu diyelim.

Bu durumda en fazla bu dosyayı o ay içinde 200 kişi çekebiliyor demektir.
    200 kişi çektikten sonra sitemin o ay sonuna kadar aylık veri trafiği limiti doluyor anlamına geliyor.

Peki karşı taraf zaten ttnetden internet satın alıyor ve 1 megabitlik bir bağlantı için 29 tl vb birşeyler ödüyor.
    Yani 1 sn içinde 1 Megabit yani 125 Kilobyte download edebilir demek.

Zaten o download ederken parasını ödüyor ve downlink kullanıyor. Ben site sahibi olarak neden benden download ettiği
    bir şey için trafiğimden oluyorum. olay beni ilgilendirmez ki , ben karşı tarafa upload hizmeti vermiyorum ki , karşı
    taraf benden download talebinde bulunuyor ve download yapıyor kendisi o dosyayı istiyor ve tarafına çekiyor.

Ben niye upload için trafik harcamış oluyorum anlamıyorum.

Ben zorla ona upload yapmıyorum ki ? o sitemde duran dosyamı download yapıyor.

Bu durum neden benim sitemdeki trafiğin kotasının dolmasına sebeb oluyor ?

Bu aylık veri trafiği derken hosting sahipleri neyin trafiğinden bahsediyorlar ?
    Ben sitemin üzerinden hiç bir şey download etmiyorumki neden trafik oluşuyor benim sitemde ?
    sitede durağan bir dosyayı başkası internete bağlı ve download ederek kendi trafiğini kendisi zaten ödüyor.

Bu durumu açıklayabilecek olan var mı ?

SORU 3 : Birde ben hosting almasam ve evimdeki 8 megabit downlinkli , 800 Kilobit uplinkli devamlı 24 saat
    açık bilgisayardan sitemin yayını yapsam bu durumda benim aylık veri trafik limitim ne olur.
    Uplink olarak 800 kilobit = 100 Kilobyte/s ediyor. Bu bağlantı ile 1 ayda 30.000.000 kişinin girdiği bir siteyi
    barındırabilirmiyim. 1 ayda 2 milyar sayfa gösterimi olacak.

Rakamsal konuşursanız sevinirim.

• C1: Hosting firmaları yüksek hızlarda ve 2-3 alternatifli ve yedekli olacak şekilde internet bağlantı hizmeti alırlar. Aldıkları hız seçenekleri ise örneğin 100 Mbit upload / 100 Mbit download şeklindedir. Daha yüksek veya daha düşükte olabilir.

C2: 10 GB trafik limiti koymalarının sebebi ise; sizin aldığınız hizmet karşılığında web siteniz aylık 10240 MB veri upload/download edebilir. Bunuda saniyelik hesaba vurursak 2.592.000 sn (bir aylık süre) size saniyede yaklaşık 0,004 MB veri transferi yapılabilir bu da 0,032 Mbit bant genişliği ayırması demek. Ama alt yapı olarak her web sitesi için bant genişliği ayırabilmek çok masraflı ve gereksiz bir işlem olması ve web sitelerine erişim hızlarını da çok düşüreceği için tercih edilmez. Onun yerine limitler gün içerisinde 1-2 defa hesaplanarak limiti aşan sitelerin (genelde %10-%15 aşmalarına müsade edilir.) hesapları ay sonuna kadar dondurulur. Ek ödeme ile bu açılabilir.

Bunun yerine size 100 Mbit bağlantı ve 10 Gb kotalı paketler sunulur ki. Sitenize erişenler çok daha hızlı erişebilsin. Aynı 100 Mbit bağlantıyı aynı firmada hosting hizmeti alan diğer web siteleri de kullanmaktadır. Siz bunu dolu dolu kullanırsanız diğer firmalar kullanamazlar. Size bant genişliği kısıtlaması getirdiği takdirde sizin internet bağlantınız her ne kadar 8 Mbit olsada web sitenizin hızı 0,032 Mbit olacağı için siz o siteye 0,032 Mbit hızla erişebileceksiniz ve kimse o siteye 2.,3. kez o hızda bağlanmak istemez.

Ayrıca internet hizmeti alırken fark ettiyseniz hep download hızı yüksek uplaod hızı düşüktür. Upload hızınızı dowload hızınıza eşitlemek istediğinizde ise korkunç maliyetlerde fiyatlar çıkmaktadır. Örneğin superonline'da 100 Mbit download hızı olan paket almak isterseniz bu 199 TL'dir. Ama upload da 100 Mbit olsun derseniz bu fiyat 10.000 TL'leri bulacaktır. Sizin download ederken eriştiğiniz hız, karşıdaki web sitesinin upload hızıdır aynı zamanda ve bunu o siteye ve o hosting firmasından hizmet alan tüm web sitelerine erişenlerle birlikte paylaşırsınız.

Yeterince açıklamışımdır umarım.

C3: Evinizde tabiki hosting hizmeti verebilirsiniz ancak hızı çok düşük olur. Sitenize aynı anda kaç kişinin girebileceğidir. Siz hesabınızı insanların sitenize teker teker geleceğini hesaplıyorsunuz ama sabaha karşı 5'te 1 kişi ziyaret ederken Sabah 10'da aynı anda 5.000 kişi sitenize girerse bu 100Kbit'i kişi başına 20 bit olur. Ayrıca hosting firmalarının kullandıkları router ve ağ cihazları paket trafiğini yönetmeleri dolayısı ile sizin modeminiz gelecek olan 5.000 farklı ip adresinden bağlantıyı yönetemeyeceği için kısa bir süre sonra çökecektir. Ayrıca düşük bank genişlikleri ve alternatif bağlantı olmaması DoS saldırıları ile 100 Kbit olan trafiğiniz doldurulacak ve siteniz hizmet veremez hale gelecektir. Ve bu saldırı da sizin hızınız için 3-5 bilgisayar ile başarıya ulaşabilecektir. Hosting firmalarındaki yüksek hızlar sizin bu saldırılardan etkilenmenizi de engeller.

• upload hızı olarak söylediğim 10.000 TL afaki bir değerdir daha az olabiliceğini sanmıyorun. Ama bu firmaların bu şekilde hizmet ettikleri site sayısına göre 8,10 hatta 20 bağlantı aldıklarını ve bunları farklı firmalardan aldıklarını düşünürseniz maliyetlerinin ne kadar arttığını anlarsınız.

Umarım yardımcı olmuştur.

Edit: ilave bilgi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sb2311 -- 25 Ocak 2012; 16:13:29 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.