7 ocak Salı günü kargodan teslim aldım. İnceleme yazısı biraz uzun olabilir ama mümkün olduğu kadar olumlu – olumsuz özellikleri paylaşacağım, aklıma gelen güncelleme veya gelen bir soru oldukça burayı editleyeceğim. Ürüne ihtiyaç sebebim teknoloji şirketinde çalıştığım için sessiz bir ortamım olsun, kaliteli görüşmeler yapayım hem de müzik konusunda tatmin etmesiydi. Huawei Store’dan lansmana özel 1000 TL indirimle 7199 TL’ye aldım. Satın almadan önce bunu ve aynı markanın diğer muadilleri Freebuds 6i – 5i – 3pro gibi modelleride çok araştırdım, kullanıcı yorumlarını titizlikle değerlendirdim. 1 yıl % 50 indirimle kayıp kulaklık desteğide önemli bir etken ( sitede yazan bilgi : 1 yıl içinde kulaklığınızın bir parçasının kaybolması veya hasar görmesi durumunda yeni bir kulaklık parçasını %50 indirim ile elde edebilirsiniz. ). Huawei Store ; Yurtiçi Kargo ve HepsiJET Kargo ile anlaşmalılar ve Kargo teslimatları sadece iş günlerinde (Pazartesi-Cuma) gerçekleşiyor. Kutunun içinden çıkanlar : - kulaklık ve şarj kutusu ( keşke kılıfda olsaydı ) - usb type-c şarj kablosu. ( adaptör yok sadece kablo ) - 12 adet kulaklık ucu + 2 adet kulaklıklara takılı gelen standart silikon uç. Toplam 14 tane uçla gelecek ( 6 tanesi şekil hafızalı köpük uç xs-s-l boyutları var. 6 taneside standart silikon uç xs-s-l boyutları var. ). - Garanti belgesi ve Kullanım Kılavuzu. Olumlu yönleri : 1-) Öncelikle ürün inanılmaz şık duruyor. 3 farklı rengi var : beyaz – siyah ve yeşil. Yeşil olanı gerçekten çok zarif duruyor. Renk zevki olanlara yeşili öneririm. Çok dikkat çekici bir tasarımı var. Porselen bir kutu ve kulaklık tasarımları mevcut. 2-) kulakların üstündeki Huawei Sound baş harflerini temsilen ve sadece bu modelden itibaren eklenmeye başlanan logo çok tarz duruyor. 3-) Ses ve müzik kalitesi çok iyi. Ülkemizde Tidal platformu ne yazıkki kapalı olduğu için Deezer ve Apple Music üzerinden yaptığım dinlemelerde en iyi müzik kalitesinin Deezerda olduğunu söyleyebilirim. Bas, tiz ve mid dengeleri çok iyi bir şekilde işliyor ve gerçek bir stüdyo kulaklığıyla dinliyormuşsunuz gibi hissettiyor. Ayrıca ses netliği mükemmel seviyede. 4-) Aktif gürültü engelleme çok iyi çalışıyor. Bunla ilgili youtubeda bir çok inceleme videosunda test edenleri görebilirsiniz. Çağrı esnasında 100 db.ye kadar sesi kesebilme vaat ediyor. 5-) eğer ellerinizi kullanmak istemez iseniz; kulaklığa dokunmadan sadece kafanızı aşağı yukarı veya sağa sola çevirerek aramayı reddebilir veya kabul edebilirsiniz. Bu hareketleri öğreten simülasyon uygulama içinde var, mutlaka deneyin. Not : kafa hareketlerini seri ve net bir şekilde yapmak lazım, yavaş ve keskin bir şekilde yapılmaz ise kulaklık algılamıyor. 6-) kulaklığımı bul teknolojisi Kulaklıklarını bir yerde unutunlar için çok faydalı bir özellik. Bu teknoloji herhangi bir konum servisiyle çalışmıyor. Örnek veriyorum kulaklıklar telefona bağlıyken salonda çıkarıp koltuğun üstüne koydunuz ve farklı odaya geçtiniz sonra kulaklığı nereye koyduğunuzu unuttunuz. Uygulamadan kulakları bula tıklıyorsunuz, uygulama kulaklıklara çıkartabileceği en yüksek seviyede bir zil sesi çaldırıyor. Ses takibi yaparak bulabiliyorsunuz ama airtag gibi düşünmemek lazım bunu. Haritadan kulaklığın konumunu göreyim gibi bir teknoloji henüz mevcut değil, zaten içinde bir gps modülü olsa bu kadar küçük olmazlar ve fiyatıda daha pahalı olur. Not : kulaklığımı bul fonksiyonunu sakın kulaklıklar kulağınızda iken denemeyin çıkan ses aşırı gürültülü olabileceği için zarar verebilir, zaten uygulamada denerkende öncesinde bu konuyla ilgili bir ikaz çıkıyor. 7-) Cihazın aynı anda kaç cihazla eşleşebileceğini ve önceliklendirmesini nasıl ayarladığını şöyle test ettim : eşimin iphoneuna bağladım ve eşim youtubedan video izlemeye başladı, youtubedaki videonun sesi kulaklıktan geliyor. Sağ kulaklık eşimde. kendi androidime bağladım sol kulaklık bende ve şuan 2 telefon aktif bağlı. dışardan birisine beni arattırdım ve eşimin kendi iphonenundan izlediği youtubedaki videoyu durdurup ( buraya dikkat çekiyorum; videoyu durdurdu, Kulaklığı kesip videoyu akışına bırakmadı. Huawei burada durdurmayı sağlayan bir teknolojide eklemiş. ) bana gelen çağrıyı cevaplayabilmem için önceliği çağrıya verdi. Çağrıyı kapatınca tekrar eşimin telefonunda açık youtube videosuna geçti ve videoyu devam ettirdi. 2 farklı telefonda bağlıyken televizyonun ses çıkışınıda Bluetooth üzerinden buraya verdim. Bu sefer kendi Android telefonumun bağlantısını kesti yani beni attı ve televizyonu bağladı. Ama buradaki kritik nokta; eşim hala youtubedan video izlemeye devam ettiği için televizyonun sesini kulaklıklara vermedi, tvde aktif açık kanal varken ve bağlı olmasına rağmen hala yotubedaki videonun sesi devam ediyordu. Huawei burada da çok güzel bir teknolojiye imza atmış; IOT ( nesnelerin iletişimi ) teknolojisini yazılımla geliştirmiş, önceki nesil kulaklıkları bu kadar efektif ve fonksiyonel değildi hatalar yapabiliyordu ve önceliği yanlış tanımlayabiliyordu. Bunda kusursuz bir önceliklendirme var. Önceliklendirme şöyle işliyor : Gelen / Giden Çağrı ( normal ses araması , whatsapp araması farketmiyor ) > Video / Ses Kaydı > TV veya harici kaynaktan gelen sesler. Aynı anda max. Eşlenebilirlik sayısı cihaz özelliklerinde de 2 olarak belirtilmiş. 3 adet Huawei telefonunuzu aynı anda bağlamak istediğinizde bile muhtemelen bağlanmayacaktır, ses kullanmayan cihazı devreden çıkartıp 3. Son Bağlanmak istenen cihazı bağlayacaktır. 8-) Kulaklığın önceliklendirme yapması yani 2 cihaz arasındaki birbirine aktarma süresi 1 sn. civarı. Bazen 1 sn. altında bile olduğunu hissedebiliyorsun, bu mükemmel bir hız. Laptobuma ve telefonuma aynı anda bağlıyorum. Laptobumda hem çalışıp hem müzik dinlerken telefonuma çağrı geldiği anda çağrıyı cevaplayabiliyorum. Neredeyse kulaklığın kutusunu açtığım anda telefonuma veya pcme bağlanıyor. 9-) Şarj süresi bana oldukça yeterli geldi, aktif gürültü engelleme kapalı ve % 100 dolu şarjla deezerdan müzik açıp kenara koydum, 6-7 saat sonra 2 kulaklığın şarjıda bitti. Gürültü engelleme açık olsaydı bu süre en fazla 3-4 saat olurdu muhtemelen. Zaten bu ebatlardaki kulaklıkların pil kapasiteleri belli, daha fazla şarj süresi beklemek ürün kalitesinin düşmesine sebep olurdu. Ayrıca 3-4 saat gibi uzun süreli kulaklıkla müzik dinlemeler oldukça riskli, aşağıda değineceğim. Olumsuz yönleri : 1-) Bluetooth teknolojisi 5.2 ama neden 5.4 olmadığını anlamadım. Aslında 2 teknoloji arasında aman aman bir fark yok ama son model aldığın bir kulaklıkta da daha önceki modellerde bile olan sürümün olmasını beklersin. 2-) Bluetooth teknolojisinin yerine geçmesi beklenen Nearlink teknolojisinin kullanım klavuzunda desteklediği belirtilmiş ama uygulama arayüzünde veya başka hiçbir yerde kullanılabileceği veya nasıl kullanılabileceği belirtilmemiş. Yani ortada bir teknoloji var ama kullanamıyorsun ve bunla ilgili de hiçbir yerde açıklama yapmıyorsun huawei. 3-) kulaklıkların çapı 10 mt. Mesafe en fazla. Amazondan 3 yıl önce aldığım ve en ilkel bluetooth yazılımlarından birine sahip Truefree T1 model kulaklığım ile aynı mesafe yani. Burada mesafenin daha fazla olmasını beklerdim. Bluetooth teknolojisi 3 yılda gelişti ama menzil artmamış maalesef. Çalışma odamdan mutfağa geçince kesilmeler başlıyor. 4-) Olumlu yönlerde; çağrı esnasında Aktif gürültü engellemenin oldukça iyi çalıştığını söylemiştim, çağrı esnasında 100 dbye kadar ses kesebileceğini vaat ediyor ama müzik dinlerken, video izlerken vs. ne kadar kesebildiğinden hiçbir yerde bahsetmiyor. Bu bilgi ürün açıklamalarına eklenebilir. 5-) uygulama mağazasını indirmek androidlerde biraz zahmetli. Önce huawei Appgalleryi indirip hesap açmanız sonra o store içinden de ai life uygulamasını bulup oradan login olmanız gerekiyor. Ai life uygulaması içinden de kısayol atarsanız huawei Appgallerye bir daha ihtiyacınız kalmıyor, isterseniz silebilirsiniz. Google ambargosu yüzünden maalesef bu şekilde ilerlenmeli ama olumsuz özelliğede yazılmalı. 6-) Aktif gürültü engellemenin çok iyi çalıştığını söylemiştim. Youtubeda bir çok inceleme videosunda test edenleri görebilirsiniz. Aktif gürültü engelleme uygulamadan kapalı olsa bile pasif gürültü engelleme özelliği yüzünden kulakta uzun saatler sonrasında bir rahatsızlık olabiliyor. Bu rahatsızlığı şöyle açıklayabilirim : pamuklu çubuğu kulağınızın en sonuna kadar kulak zarına kadar dayamışsınız, kulak zarına bastırıyorsunuz ve zarın üstünde çeviriyor gibi bir his. Notlar: 1-) Hareketle kontrol için biraz egzersiz ve alışma yapmak gerekiyor. Uygulama içinde çok güzel bir öğretici simülasyonu var, bu simulasyonu kullanmadan hareketlere başlamayın öğrenmek gerekiyor. Sadece Tıklama – kaydırma değil kombine kullanım ve sıkıştırma hareketleride var. 2-) doğru kulaklık ucu tercihini uygulamadan kendiniz deneyin. Hem boyut hem de tip olarak. Hatalı ucu seçmeniz sadece ses kalitesini değil sağlığınızı bile olumsuz etkiler. kulaklığı eşimin iphone kendimin android cihazlarında her yönüyle denedik ve kulaklığın IOS / Android işletim sistemleriyle bütün fonksiyonel özellikler ve stabiliteleri olarak uyumu aşağıdaki gibi : Huawei Harmony OS Cihazlar : % 100 Android : % 90 IOS : % 80 Android ve IOS arasındaki farkı; IOS larda LDAC Codecleri olmamasına ve Apple Musicin tam kalitesini Airpods dışında bir cihaza tam verememesi sebebiyle kırdım. 3-) Son olarak sağlık için bir not : youtubeda bir yorumda birisi gene Huaweinin ilk pro nesillerindeki bir TWS kulaklığı yüzünden 60-70 db. İşitme kaybı yaşadığını iletmiş ve 3 gün içinde KBB uzmanına gitmediği için kalıcı işitme kaybı yaşamış. İlgili yorumu aşağıya bıraktım. Vatandaş sürekli yüksek sesle müzik dinlemiş hemde aktif gürültü engelleme sürekli açık şekilde kulağında bırakmış. Doktor ömür boyu kulağında çınlama olacağını iletmiş ama en azından işitme kaybını kulak içine yapılan ve çok acıtan kortizon iğnesiyle kurtarmış. Eğer bu kulaklığı kullandıktan sonra sizlerinde kulağında en ufak bir çınlama, işitme kaybı, akıntı vs. oluyorsa zaman kaybetmeden KBB uzmanına gitmelisiniz. Eğer doktor Odyometri testine sokmaz ise bile mutlaka ısrarcı olup o teste girmeliniz ancak o zaman tedavi süreci başlıyor. Sonuç ve Tavsiye: "Genel olarak Huawei Freebuds Pro 4, günlük kullanım ve iş / müzik odaklı bir kulaklık arayanlar için oldukça başarılı bir ürün. Gürültü engelleme ve ses kalitesi etkileyici. Ancak, Bluetooth mesafesi-sürümü ve bazı bilgi eksiklikleri gibi birkaç noktada iyileştirme yapılabilir. Fiyat performans dengesi açısından bu segmentte en iyilerinden biridir ve bence parasınıda hakediyor." @okanyk2473 11 gün önce Kardeşim bende de oldu anı işitme kaybı yaptı ben sinirden kırdım attım 3 yıldır kulağım çınlıyor doktor ömür boyu gecmicek dedi ama 73 DB kayıp vardı bende erken gottigim içim kulak içi kortizon yaptılar 5 doz iki günde bir isitmem 10 gun sonra düzeldi ama lanet çınlama azalsada gitmedi 3 yildri kesintisiz çınlıyor @okanyk2473 10 gün önce @durpsGehGeh oda var çok kullanıyordum uzun süreler oda var birden yoğun bir çınlama ve ani işitme kaybı oldu neyseki bu durumlarda 3 gün çok önemliymiş ben hemen öğün gittim doktor bişey yok dedi tartıştım kendimi zorla odyometriye soktum 51 kayıp çıktı sevk ettiler beni Diyarbakır'a daha küçük bir yerdeyim orda prof birisi var isim vermim reklam olmasın onu arastirdim buldum devlete gitmedim kortizon tedavisi yaptı kulak içine iğneyle felaket aciyor bu arada 10 gün içinde düzeldi bu arada diyarbakira gidene kadar 1 gün içinde kayıp 73db çıktı daha geciksem tamamen gidiyormuş Kutu içeriği: https://hizliresim.com/6q7o6yo https://hizliresim.com/8dk10pr https://hizliresim.com/832h4u0 https://hizliresim.com/qczsa06 https://hizliresim.com/rup0up9 https://hizliresim.com/3p37tut ( kulaklık uçları ) Ürün : https://hizliresim.com/6u0fky3 https://hizliresim.com/9g69egy https://hizliresim.com/geyi1tb Uygulama Arayüzü : https://hizliresim.com/t9osc50 https://hizliresim.com/h572ck8 ( maksimum eşlenebilirlik bilgisinin uygulamada gösterimi ) < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi snoopy35 -- 10 Ocak 2025; 22:33:12 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Bildirim