Şimdi Ara

HUKUK BİTTİ DİYENLER!! (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
108
Cevap
1
Favori
8.703
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • "Bu kadar insan aptal olamaz" diye düşünen 100 bin kişi çiftlik bank ta battı. Yani bu önerme her zaman doğru değil.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kardeşim tıpta çokca seciliyor ama maaşlar çok düşük kalmış durumda. Ülke ne yazıkki sıkıntılı bir durumda.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SYLAS -- 26 Aralık 2020; 13:11:55 >
  • elyansto E kullanıcısına yanıt
    Var tabi hocam bu sene tüm bölümler için geçerli bu çok fazla üni öğrencisi tekrar hazırlanıyo
  • tekrardan eşit ağırlıktan hazırlanmayı düşünmüyor musunuz?

• 1 yıllık avukatım, eğer yegane amacınız para kazanmak ise seçmeyin arkadaşlar, çünkü attığınız taş ürküttüğünüz kuşa değmiyor. Yaşadığınız stresi karşılayan bir para kazanmıyorsunuz. Türkiye'nin kalburüstü ofislerinden bir tanesinde staj yaptım, akabinde şu an kendi ofisimi açmış durumdayım. Yani buraya şu 2 yılda yaşadığım şeyleri yazsam roman olur.

O yüzden size en önemli tavsiyem şudur ki; tercih yapmadan adliye gezin. Mahkemelerin aleni olması hasebiyle duruşmaları girip izleyebiliyordunuz fakat şu an pandemi sebebiyle ona da giremiyorsunuz. Ama mutlaka icra dairelerinin olduğu koridoru gezin, o koşuşturmaya bakın. Memurlar ile iletişime geçin. Türk eğitim sisteminin en büyük problemi bu. Mesleki olarak size danışmanlık yapılmıyor. O yüzden gördüğünüz duyduğunuz şeylerden ibaret sanıyorsunuz mesleği.

Ezcümle "her yer avgat gaynıyor ya" diye eleştiri var ya, heh bulun bir avukat, rica edin takılın peşine, hatta bir haftayı birlikte geçirin. O zaman gelin konuşalım.

• 3 yıllık avukatım, 3 yıl boyunca sadece süründüm, koç, bilkent, galatasaray mezunu değilsen işveren açısından mezun olduğun okulun bir önemi yok. istersen kendini çok geliştir, patron avukatın stajını bitirip ruhsatını almış bir avukata vereceği ilk maaş 3000 liradır. sabah 9 akşam 6-7ye kadar çalışmanı, hiç olmazsa iki haftada bir cumartesi günleri işe gelmeni bekler. kendi uğraşmak istemediği icra ve haciz dosyalarını sana yığar. şehir dışı duruşmalarına seni gönderir. kısaca canın çıkar ama böyle komik bir para alırsın. özel sektörden ayrıldığımda aldığım maaş 4500 civarıydı ama bence kesinlikle değmez. sigortan asgari ücretten yatar, işsiz kalsan primin düşük olduğu için çok daha düşük bir işsizlik maaşı alırsın. sürekli işten çıkarılma korkusu yaşarsın. tabi bunları yazarken kendi ofisini açma vs. düşünülmediğini kabul ederek yazıyorum, ha dersen ki benim annem babam 20-30 yıllık avukat, ya da ticaret dünyasından çok tanıdığım var, o zaman hazır büronun başına geçersin veya kendi büronu açarsın en güzel meslek olur serbest avukatlık. benim sıradan orta sınıf olduğum için asla ofis açma düşüncem olmadı, olmaz da.

• elyansto E kullanıcısına yanıt

hayır asla

• Kagrenac K kullanıcısına yanıt

ailenin maddi durumu iyi değilse, çevren yoksa, iyi üniversiteden mezun değilsen çok çok fazla emek vererek ilerleyebilmek mümkün değil mi?

• ne uzarsın ne kısalırsın, yani maaşın tecrüben arttıkça artar ama verdiğin emeğe, harcadığın mesaiye karşılık olarak aldığın para hiçbir zaman seni tatmin etmez. seni tatmin edecek parayı verecek işveren de türkiyede yok zaten. bak en basitinden şu öneriyi vereyim, istanbul barosuna kayıtlı birini bul tanıdıkların arasından, baronet şifresini iste ve bilgi havuzundan iş ilanlarına bak, ne kadar deneyimli, donanımlı binlerce avukatın iş aradığını gör, sonra bir de avukat arayanlar kısmına bak ve işverenlerin önerdiği koşulları gör. birincisi bunu yap. ikinci olarak evine en yakın adliyeye git, özellikle icra dairelerine bir uğra ve orada birkaç saat dur.

• Büro açmakta çare değil gibi.
    Sayı arttikca fiyat düşüyor. Mesela bir dilekçeyi 100 e yazan da var 50 de var 20 ye yazan bile var. Bu aslinda durumun vehameti gösteriyor.

• net katılıyorum. Aslında bütün meslekler ölüyor tıp bile eninde sonunda kontenjanını dolduracak

İşini iyi yapan kazanacak diğerleri işsiz kalacak(torpil, akraba vs. saymazsak tabi). Şu meslek ölür şu meslek ölmez burada ekmek var diye ancak biz türkler bölüm yazarız zaten

Zaten universite devri de yavaş yavaş bitiyor. Yeni çıkan meslekler universite okumaya elverişli meslekler gibi gözükmüyor açıkçası

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mbayediagne10 -- 26 Aralık 2020; 19:1:9 >
  • ozanydin O kullanıcısına yanıt

büro açmak dediğim gibi aileden kalan bir tanıdık mirası yoksa çok riskli. ben serbest de çalıştım bir süre. vergi kaydını açtığın an borç yağıyor, 1000 lira bağkur ödüyorsun bir kere, bu da her yıl asgari ücrete yapılan zam oranında artıyor. 1000 lira kira öde, 500 lira elektrik internet vs. 1000 lira büronda yemen içmen kağıt kalem adliyeye gidip gelme masrafın. bir de devlete bayıldığın paralar var, hiçbir şey yapma her ay (ya da birkaç ayda bir unuttum çünkü artık) damga vergisi ve gelir vergisi ödersin. fatura kestin diyelim kdv ödersin, kdv ödemene rağmen tüm gelirin üzerinden gelir vergisi yine ödersin vs. hiçbir şey yapmadan asgari 3000-3500 lira masrafın olur.

• hukuk bitmedi ülkenin seçilmiş padişahı ne isterse onu yapacaksın o kadar.

• 2016 Ankara mezunuyum. Okurken bir kere bile kamuya girmeyi düşünmedim. Aklımda hep serbest avukatlık vardı. . 2 sefer Erasmus projeleri ile yurt dışına gittim. Yani İngilizcem de fena değil. Yds puanım da var. 4. Sınıfta bir yerde de çalıştım tecrübe olsun diye.

Mezun olduktan sonra hayatın gerçekleri yüzüme tokat gibi vurdu. Ben kimseyi araya sokmadan kendi çabamla bir staj yeri bulmak istedim. Birçok görüşmeye gittim. Para vermeyen, Cumartesi tüm gün çalıştırıp 300 500 tl para veren, sürekli icralarda çalıştıracak eleman arayan vs vs. Bazı yerleri ben beğenmedim bazıları beni beğenmedi derken 1 ay oldu bir yer bulamadım. Amacım dava çeşitliliği olan bir büro bulmaktı. En son pes edip babamın bir arkadaşının yanına gittim. O bir avukatı aradı. Gidip görüştüm. İyi ki gitmişim. Hem avukat çok iyi birisiydi. Hem para veriyordu. Hem ofiste dava çeşitliliği çok fazlaydı. Orada başladım. 1 sene staj yaptım. Güzel bir staj oldu. Birçok arkadaşım bir konuda takıldığında bana soruyordu. Çünkü çok fazla şey öğreniyordum ofiste. Herkes benim kadar şanslı değildi. Sadece icra işi yapan ofislerde çalışan arkadaşlar hiç dava dosyası bile görmeden stajını tamamlıyor. Stajı bitirdikten sonra avukat olarak kalmam teklif edildi. Kabul ettim. 6 ay da avukat olarak çalıştım ofiste. Ama avukat olunca işler değişti. İş yoğunluğu çok fazla, aldığım ücret asgari ücretin bir tık üstü. Yanında çalıştığım avukat iyi birisi olsa da bu durum canımı sıkmaya başladı. Zaten niyetim kendi ofisimi açmaktı. 6 ay avukat olarak çalıştıktan sonra isten ayrılıp ofisimi açtım.

Ofisimi açtıktan sonra elbette işler beklenildiği gibi gitmedi. İş yok. 2 buçuk senedir kendi ofisim var. Anca kendimi döndürüyorum. O da güç bela. Bu senenin başında pes ettim artık. Kpss çalışıp kamuya geçmeye karar verdim. Çünkü her sene 1000lerce yeni mezun geliyor ve iş bulmak daha da zorlaşacak. Bu sene Kpssye hazırlandım. Güzel de bir puan aldım. Bir aksilik olmazsa atanacagim inşallah.

Kısacası aklımda hiç Kpss ile atanmak yokken, hatta bir zamanlar memurlar için "o ne ya öyle ömür mü geçer" vs derken yaşadıkça bazı şeyleri öğrendim. Bugün yeniden üniversite tercihi yapacak olsam öğretmenlik falan yazarım. Öğretmenlikte 75le 80le ataniliyor. Bizde atama puanları 90a kadar çıktı. 2 3 sene sonra 95leri zorlar. Çünkü derece yapan tüm Ea öğrencileri hukuk okudu ve okuyor. Ve bu öğrenciler şimdi özel sektörde beklediğini bulamayınca Kpssye ve diğer sınavlara girip kendini kurtarmaya çalışıyor.

Sadece ben böyle değilim. Birçok arkadaşım zor durumda. Ofisini güç bela çeviriyor. Ofisini kapatanlar da oldu. Tutturan arkadaşım yok mu. Var tabii. Çevresi olan tutturuyor. Galatasaray hukuk bile para etmiyor artık. Bir arkadaşım var, buradan mezun. İngilizce ve Fransızca biliyor. İşe girdiğinde benden daha iyi bir ücret alıyordu ama çok yoğun çalışıyordu. Aldığı ücret de öyle ahım şahım bir ücret değil. Benden bir tık fazla. En sonunda o da dayanamayıp ofis açtı. Şimdi onun da işleri iyi değil. Bu işler diplomaya bakmıyor yani. Diplomanın bir önemi yok.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: QRX

2016 Ankara mezunuyum. Okurken bir kere bile kamuya girmeyi düşünmedim. Aklımda hep serbest avukatlık vardı. . 2 sefer Erasmus projeleri ile yurt dışına gittim. Yani İngilizcem de fena değil. Yds puanım da var. 4. Sınıfta bir yerde de çalıştım tecrübe olsun diye.

Mezun olduktan sonra hayatın gerçekleri yüzüme tokat gibi vurdu. Ben kimseyi araya sokmadan kendi çabamla bir staj yeri bulmak istedim. Birçok görüşmeye gittim. Para vermeyen, Cumartesi tüm gün çalıştırıp 300 500 tl para veren, sürekli icralarda çalıştıracak eleman arayan vs vs. Bazı yerleri ben beğenmedim bazıları beni beğenmedi derken 1 ay oldu bir yer bulamadım. Amacım dava çeşitliliği olan bir büro bulmaktı. En son pes edip babamın bir arkadaşının yanına gittim. O bir avukatı aradı. Gidip görüştüm. İyi ki gitmişim. Hem avukat çok iyi birisiydi. Hem para veriyordu. Hem ofiste dava çeşitliliği çok fazlaydı. Orada başladım. 1 sene staj yaptım. Güzel bir staj oldu. Birçok arkadaşım bir konuda takıldığında bana soruyordu. Çünkü çok fazla şey öğreniyordum ofiste. Herkes benim kadar şanslı değildi. Sadece icra işi yapan ofislerde çalışan arkadaşlar hiç dava dosyası bile görmeden stajını tamamlıyor. Stajı bitirdikten sonra avukat olarak kalmam teklif edildi. Kabul ettim. 6 ay da avukat olarak çalıştım ofiste. Ama avukat olunca işler değişti. İş yoğunluğu çok fazla, aldığım ücret asgari ücretin bir tık üstü. Yanında çalıştığım avukat iyi birisi olsa da bu durum canımı sıkmaya başladı. Zaten niyetim kendi ofisimi açmaktı. 6 ay avukat olarak çalıştıktan sonra isten ayrılıp ofisimi açtım.

Ofisimi açtıktan sonra elbette işler beklenildiği gibi gitmedi. İş yok. 2 buçuk senedir kendi ofisim var. Anca kendimi döndürüyorum. O da güç bela. Bu senenin başında pes ettim artık. Kpss çalışıp kamuya geçmeye karar verdim. Çünkü her sene 1000lerce yeni mezun geliyor ve iş bulmak daha da zorlaşacak. Bu sene Kpssye hazırlandım. Güzel de bir puan aldım. Bir aksilik olmazsa atanacagim inşallah.

Kısacası aklımda hiç Kpss ile atanmak yokken, hatta bir zamanlar memurlar için "o ne ya öyle ömür mü geçer" vs derken yaşadıkça bazı şeyleri öğrendim. Bugün yeniden üniversite tercihi yapacak olsam öğretmenlik falan yazarım. Öğretmenlikte 75le 80le ataniliyor. Bizde atama puanları 90a kadar çıktı. 2 3 sene sonra 95leri zorlar. Çünkü derece yapan tüm Ea öğrencileri hukuk okudu ve okuyor. Ve bu öğrenciler şimdi özel sektörde beklediğini bulamayınca Kpssye ve diğer sınavlara girip kendini kurtarmaya çalışıyor.

Sadece ben böyle değilim. Birçok arkadaşım zor durumda. Ofisini güç bela çeviriyor. Ofisini kapatanlar da oldu. Tutturan arkadaşım yok mu. Var tabii. Çevresi olan tutturuyor. Galatasaray hukuk bile para etmiyor artık. Bir arkadaşım var, buradan mezun. İngilizce ve Fransızca biliyor. İşe girdiğinde benden daha iyi bir ücret alıyordu ama çok yoğun çalışıyordu. Aldığı ücret de öyle ahım şahım bir ücret değil. Benden bir tık fazla. En sonunda o da dayanamayıp ofis açtı. Şimdi onun da işleri iyi değil. Bu işler diplomaya bakmıyor yani. Diplomanın bir önemi yok.

Hukuk okuyacağına polis veya bekçi ol daha iyi

• Dünya'nın hiçbir yerinde bu kadar hukukçu, sosyolog, psikolog, siyaset bilimci, x, y istihdam edecek yer yok. Bunlar özünde daha aristokratların ya da üst sınıfın uğraşılarıdır. Dünya'da orta sınıf büyüyüp çocuklarına eğitim aldırdıkça okullar da talebe uygun bölüm arz etmeye başladı. Reel hayatta hiçbir karşılığı yok.

• QRX kullanıcısına yanıt

peki şu anda hukuk okuyanlara veya okumak isteyenlere ne tavsiye edersiniz?

• İngiltere'nin en iyi hukuk firmalarının ücretleri. 1 ve 2 yıllık avukatlar ayda 3500 pound aliyor. Staj bittikten sonra ise aylık 10.000 pounda yakin para. Tabii bunların çok iyi firmalar olduklarını söyleyeyim. Common law'da hırslı bir hukuk öğrencisi olmak vardı amk.. Ha en iyilere girmesen ne olacak? Aylık 2000 pound al. 30 poundla haftalık alışveriş yapıyorsun.

Türkiye rezalet bir ekonomiye sahip, artık böyle de gidecek. Reddit'te görmüştüm, Hindistan'da iyi eğitimli bir nükleer atom mühendisi 550$ kazandığını, ABD'de MC Donalds'ta paspas çekse daha iyi yaşayacağını söylüyordu. 2000'li yıllarda AÜHF mezunlarıyla 2020 AÜHF mezunlarının hayat standartları arasında uçurum olacak. Belki 2020'dekiler rakamsal olarak daha yüksek ücretler alacak ama hayat standartları daha düsük olacak. Çünkü 15 kat daha kötü bir ekonomide alacaklar bu maaşları.

Bu yüzden Türkiye'de artık sorun. 4000-5000TL gibi maaşların bile artık bir boka benzememesi. 10 yıl önce 4000-5000TL maaş ile 1 senelik kredi çekip 0 araba alıyordu insanlar.

HUKUK BİTTİ DİYENLER!!
    HUKUK BİTTİ DİYENLER!!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi helixSNAA -- 27 Aralık 2020; 13:25:5 >

• 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.