Zaten çok hoşuma gitmedi faz yapısı yetersiz bence ryzen 7 için. msi 14 16 koymuşken asus neden 8 10 vrm koymuş ki. 8000TL'ye güzel fiyat mag tomahawk için ama amazon kesin iade edilmiş mal yollayacak. Bu iade süreçlerinden de ben çok yoruldum açıkçası. Kasa oyuncak oldu iyice sök tak olayından. |
i5-13400F & RTX 4070 Super sistemde darboğaz sorunu (14. sayfa)
-
-
Tuf b650-e dediğiniz gibi 8+2(60a),
Tuf b650-plus 12+2(60a)
Asrock B650 Pro RS 14+2(60a)
Msi b650m gaming plus 10+2
Msi mag b650 tomahawk 14+2(80a)
Anakartların detaylarına takılabilecek detaylı liste
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1NQHkDEcgDPm34Mns3C93K6SJoBnua-x9O-y_6hv8sPs/
VRM Sıcaklıkları
https://www.youtube.com/watch?si=yHKoerdtShHQkr53&v=pUUVW7wgR3s&feature=youtu.be
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Teşekkürler. Bu şartlar altında hangi anakartı önerirsiniz peki ? b650'lerde sanırım pci express 5.0 slotu yok ekran kartı tarafında. O olsa iyi olurdu.
-
rtx 4090 bile pcie 4.0 limitini dolduramıyor. Bende siz gibi düşünüp pcie 5.0 desteği olsun diye tuf x670e aldım. Sonuç olarak piyasada pcie 5.0 ekran kartı yok, nvme 5.0 olanlar sıcaklık sorunu ile boğuşuyor. Devasa heatsink yada fanlı heatsink ile soğutmaya çalışıyorsun
Ben x670e yerine kaliteli b650 öneririm. Özellikle vrm ve nvme soğutması kaliteli olanını. Hatta yeni 800 serisi anakartlara bakarsanız pasif soğutmalarda büyük artışlar yaptılar.
Eski kasa ön alt 120mm, egzoz 120mm p12 pwm, noctua nh-d15 ile pcie link güç tasarrufu kapalı 73°c filan görüyordu.
Pcie güç tasarrufu açık sıçrama 67-68, ortalama 61-62 olması lazım.
Sırf sıcaklık yüzünden chipset termal ped değişimi yaptım kurtarmadı, yeni kasa aldım.
Ön 3x140mm, egzoz 120mm arctic p12 pwm, noctua nh-d15 ile pcie güç tasarrufu kapalı 57.
Güç tasarrufu açık 51 filan anca görüyor.
Bilgisayara geçince mesajı düzenleyip ekran görüntüsü yüklerim.
Yani yük bindiğinde cayır cayır ısınıyor
Performans stabilitesi olarak iyi termal yönetimi olan ana kartı tercih ederim. Zaten işlemciyi alıp serin çalışsın diye pbo, curve optimizer gibi bi ton ayar yapacaksınız. Eğer 9000 serisinden sonraki işlemcinin üst modelini alıp hız aşırtma yaparım, zorlarım gibi düşünceniz varsa vrm kısmı önemli yoksa gündelik kullanımda az güç çeksin stabil çalışsın, serin olsun diyorsanız çok önemli değil. Tabii yine de utanmadan 8 vrm koyan modeli almayın. Mini-itx anakartlar bile daha kaliteli güç yönetimine sahip.
Ben olsam b850 serisi iyi heatsink olan bir model alırdım.
Tomahawk b650 için gözüme çarpan hem vrm iyi hem alc4080 codec güzel. Bazı firmalar baya eskiden kalma alc 897 kullanıyor. Buna da dikkat edin derim.
edit: soldaki eski - sağdaki yeni
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TimFoster -- 10 Ekim 2024; 22:39:54 >
-
Teşekkürler cevabınıza. pci express güç tasarrufu modu ekran kartı tarafından çekilen gücü azaltıyordu değil mi ? Dediğiniz sıcaklıklar vrm sıcaklıkları mı ? B650 tomahawk mantıklı gibi duruyor şu anda evet. Bana şu anlık anakart işlemci ikilisi lazım iade ettiğim için. i3 ile idare ediyorum ama nerdeyse %100 kullanım var 4 çekirdek yüzünden. 7800x3d de 18k'ya değmiyor ama düşünücem. İntel piyasayı yok etti.
-
Arctic fanlardan memnun musunuz ? Ben de kasayı biraz fanla donatmak istiyorum. Bir de elimde sıvı soğutucu 240mm cooler master ml240 model var. 3 fanlı model olsa o da çok iyi olacaktı. 7800x3d alsam soğutur mu emin değilim. Termal macun olarak mx-6 almayı düşünüyorum işlemciye. msi mag 320r kasa var elimde. 11 adete kadar fan desteği var. Psu'nun üst kısmına 2 tane fan koymalık yer yapmışlar 2x12 fakat vida yuvaları farklı. Normal fan vidaları olmuyor ona uygun nerden bulabilirim bilginiz var mı ? O olaya biraz sinir oldum. Ek olarak bu kasanın yorumlarına baktığımda ön usb 3.0 portunu msi mag anakarta sanırım takamamışlar kasada boşluk yokmuş usb portu dik geldiği için yönü uymuyormuş. Kasayı kestim yazmış birisi. O da büyük sorun olacak gibi. Msi anakartlarda ön panel bağlantıları anakartın altında yer alıyor. Asusta anakartın sağında.
Elimde şu kasa fanından 5 adet var geçen yıldan kalma. Sizce iş görür mü ? Pwm bağlantısı mevcut. Arcticle arasında devasa fark olur mu yani ısı değerleri olarak. Fan çoklayıcı da var elimde 3lü ve 4lü.
teknobiyotik.com / teknoloji sevenlerin ilacı...TX 12cm Siyah Sessiz Kasa Fanı (3pin+Molex) (TXCCF12BK) | Teknobiyotikhttps://www.teknobiyotik.com/tx-12cm-siyah-sessiz-kasa-fani.html
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Blankasnty -- 10 Ekim 2024; 22:52:35 >
-
evet, windows gelişmiş güç seçeneklerinden pci-e altında link state management'i max power save olarak kullanıyorum. kastettiğim chipset sıcaklıkları. Asus sağ olsun vrm sıcaklıklarını embeded control üzerinden raporlamayı açınca uyarı veriyor. SVI3 üzerinden vrm sıcaklığı en fazla 46 görmüş. hatta CPU VDDCR_SOC Voltage (SVI3 TFN) ile CPU SOC voltajı birbirinden farklı. core voltage 1v olarak ayarlı biostan ama 0.990v ile 1.056v min-max değerleri var. Bizimki ya bu sensörden gelen veriyi doğru okuyamıyor yada bunu stabil veremiyor.
7800x3d fazla talep görmeye başlayınca hemen fahiş zam yaptılar. 9000 serisinin fiyatlarında geri çekilme olursa düşünülebilir yoksa size düz model 7000 yolu gözükür hocam.
-
Aynen parasını cok haketmiyor bütçe çıkarsa fazladan alıcam yoksa düz model bir şey alıcam. Bu cooler masterin 2x12cm radyatör fanlarını sizin arctic ile değiştirsem çok fark olur mu sizce ? Statik fanmış arctic. Bundaki hazır takılı gelen statik mi bilmiyorum. Baya ses yapıyor yükte. Boş fan yuvalarına da 2 alta 2 yana fan takma yeri var oraya da arctic alayım o zaman. Fiyatı da 400 olmuş daha ucuzdu sanki. En f/p o var şu anda sanırım. Şu alttaki 2x12 fan yuvası sizce neden farklı olabilir bir bilginiz var mı bu kasa özelinde ?
-
noname tarzı fanlar kısa sürede (bazen 3 ay bazen 12 ay) süre sonra titreme yaptı bende. Rotarları erken bozuldu bendekilerin o yüzden uzak duruyorum. Arctic fanı alalı baya oldu. 5+ senesi var hala sessiz çalışıyor. 2008 yada 2009'da aldığım Cooler Master hyper 212X soğutucu üzerindeki fan hala sessiz çalışıyor. Eski kasamda CM idi, o kasanın egzoz fanı 10+ sene çalıştı. tahminen 12-14 seneden sonra titriyordu. Bunlardan farklı Noctua'nın fanını kullanıyorum muazzam. Bi fana o kadar verilmez ayrı konu ama mühendislik örneği.
Sizdeki 5 fan ile hava akışı sağlanır. Bir şekilde üflüyor ama ne kadar sıcaklık düşürür yada yaptığı ses 2-3 derece düşürmeye değer mi? Bunları denemeniz gerekiyor. Ben Arctic p12 pwm pst modelini almıştım, ek bir kabloya diğer fanın güç girişini takıp PWM olarak çalışmasını sağlıyor. Tabii amper hesabı yapıp bağlamak lazım.
-
Aynısını almayı düşünüyorum 4 tane. Radyatöre de olmazsa takacağım statik basınç sonuçta iyi performans verir. push pull da yapabilirim sıvı sogutmaya çapraz takarım vidaları. 8 adet vida var elimde çünkü titreme yapmazsa sabit tutar gibi radyatörü. push pull da dereceleri 3 4 derece düşürüyor. Kasanın önüne konumlandırıp üst ve arkadan atacak şekilde ayarlayacağım ama arctic şu an hali hazırda cooler masterin kendi fanından ne kadar iyi acaba onu bilmiyorum. 240 ml modelinin kendi 2 tane fanından bahsediyorum. Noctua da benim de gözüm var ama en erken 1haftaya gelir yurtdışından. Trde hiç satışı yok malesef. Dediğiniz amper hesabına göre mesela 240'lık radyatöre 4 adet arctic takılsa o 4'ü bağlansa bir problem yaratır mı tek 4 pinlik girişe anakartta ?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Blankasnty -- 10 Ekim 2024; 23:36:36 > -
Bu model hakkında ne düşünüyorsunuz ? Max modeli de var.
amazonARCTIC P12 Max - PC Fanı, Yüksek Performanslı 120 mm Kasa Fanı, PWM Kontrollü 200–3300 RPM, Statik Basınç için Optimize Edilmiş, 0dB Modu, Akışkan Dinamik Rulman - Siyahhttps://www.amazon.com.tr/ARCTIC-P12-Max-Performansl%C4%B1-edilmi%C5%9Ftir/dp/B09VDNKL4G/ref=sr_1_5?__mk_tr_TR=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3%91&crid=11VXAWT2LVXVX&dib=eyJ2IjoiMSJ9.zZGpP5avdEQ4OWrZ9IOC7R9yChdEWRpTPPK4oJTlB3btm0tSctnIjUSPscQZhAUPbBsRvG32jz1BTgbCC8ctZIGj8TLxT7YibTPh3nYuTri0x_Q-tM15y3T3riIB8YDvIiUpYPO-SbC47E_IzHHklYfND3VdH9DZf5qfNMtokIIDSK17WuMEJ-FbNgf6u64K0ngEis5PGDvYpqkuaCV1lfUwHwcfJMJOvs7w5SeLMxBo-nLLtf_n9g3cvIocCVmjGzBpu3zE9Hm1DsaNEV5ViV1SNwXS_69BTzHqBPuYiYg.kPjCGWCn6kLtYyfZvxEEDrFVCE2HdkTfYPd4pUZ1yGo&dib_tag=se&keywords=ARCTIC+P12+PWM&qid=1728592646&s=computers&sprefix=arctic+p12+pwm%2Ccomputers%2C128&sr=1-5
-
b650 tomahawk wifi modelini eritmişler yalnız. 8000'e alınabiliyordu amazondan yok olmuş. Bot mu kurmuş millet acaba. Anakart mantıklı olarak ne önerebilirsiniz şu anda ? Yazık oldu almayı da düşünüyordum aslında. Direk tüketmişler stokları. 10 bin buna verdikten sonra x870 alırsın.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Blankasnty -- 10 Ekim 2024; 23:49:54 > -
Çok marka değiştirmem, msi hakkında pek bilgim yok. Huyu suyu, firmanın vizyonu yaklaşımını sadece uzaktan biliyorum. Etrafta, çevrede kullananlardan kısa süreli kullandım ürünlerini. Vidaları bulmak için hırdavatçıya giderseniz yardımcı olaraktır. Yüksek ihtimal çözülür. Soğutma konusunda i7 6700k ile birlikte CM Seidon 240'lı bir modeldi. Tam model adını hatırlamıyorum, memnun kalmamıştım ama fanlarında sıkıntı yoktu. Sizin soğutucu ile ilgili sorununuz am olarak nedir?
-
3 fanlı olsa daha iyi olacaktı benım acımdan. Bu model 2 fanlı fanları yüksek devirde hayli sesli calısıyor. Arctic fan almaya da niyetlendim o sebeple değiştirsem performansı daha iyi olur mu diye düşündüm. Siz de memnunmuşsunuz fanlardan. Max modeli 100 TL farkla alabilirim 4 tane yani radyatör için. push pull seklinde takarım. 240 mm ilerleyen zamanlarda upgrade de sıkıntı yaratacaktır çünkü. Şu an için de dediğim sıkıntı var. Soğutma performansını çok beğenmedim ve fanlar sesli. Anakart asusu b650'de önermiyorlar geriye msi kalıyordu benim için, onu da erittiler. Bu gidişle x870 alacağım sanırım. En önemli parca anakart gibi duruyor su anda.
-
7600x'ten memnun musunuz ? x870 anakart alıp o tarz bir seçim yapabilirim. x3d alınmaz şu piyasada çok saçma fiyatlandırması var. x870 ile en azından istediğine yükseltilir ilerleyen vadede. 7600x tray 7500 TL'ye var.
-
7600 ile 7600x arasında fark yok gibi bir şey. Düz model 65w, x alınca yine eco mod ile 65w kullanıyorsunuz düz model pbo desteğiyle biraz verirsiniz hızı kafa kafaya geliyorlar zaten. Düz model 6500₺ sanırım, aradaki farka pek değmez gibi.
Fanlara o kadar bütçe ayırmak yerine 240 olanı elden çıkarıp kasanın 360 desteği varsa ses ve soğutma ciddi iyileşir. Üst kalite hariç 240/280mm zorlanıyor yeni işlemcilerde. Orta-üst 360mm çok rahat ettirir. İleride güncelleme yapınca rahat edersiniz. Ryzen 9 serisini bir nebze tutar pbo curve gibi ayarlarla. Ryzen 9 yada i9 ayarında bi işlemciyi zorlayınca üst seviye 420mm bile anca yetiyor.
Bazı radyatörlerde sıvı değişimi kolay yapılabiliyor, olurda sorun çıkarırsa uğraştırıcı oluyor. İyi bir f/p çift kule hava soğutma ile radyatör, sıvı, pompa gibi dertler olmaz. En fazla fan bozulabiliyor kasaya sığıyor ise çok önerilen frost commander 140'a bi bakın derim. tabii tercih sizin.
Anakartlara da bi göz atayım belki denk gelir uygun bir seçenek.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TimFoster -- 11 Ekim 2024; 1:24:13 >
-
İşlemciden memnunum bi sorun sıkıntı yaşamadım. Genel olarak AM5 platformu sağ olsun döküman, rehber ile ayar yapmak gerekiyor
bazen cpu+MoBo bundle oluyor onlara bakabilirsiniz. Cuma geceden başlayan indirimler-kampanyalar olabiliyor. Acil olarak almanız gerekmiyorsa kovalayabilirsiniz. Hemen alacaksanız 600 serisi anakart yerine 800 daha mantıklı. Bildiğim kadarıyla ikisininde i/o chipsetleri aynı yada çok benzer olmalı. Gigabyte x670 ve x870 aorus elite ax modelleri, ite it8696e i/o chipset kullanıyor. 800 serisi ile EZ-DIY diye kolay/aletsiz nvme, ekran kartı, heatsink söküp takma olayları eklendi. Tabii modele göre değişiklik gösteriyor. Aceleniz yoksa 800 serisinden bir anakart denk getirmek cazip geldi.
Fan çoklayıcı kısmı şöyle; anakart kitapçığında fan pinlerinin ne kadar amper desteklediği yazar. genelde 1A olur.bazen custom water cooling için 3A'da olabiliyor. Fanın sitesinden kaç amper kullandığına bakıp bölüyorsunuz.
Örneğin anakarttaki pin 1A ve fan 0,15A olsun 1/0,15=6,66 yani 6 tane takabilirsin. Eğer fan 0,2A ise 1/,02=5 ama riske atmamak için 4 tane bağlanır. Anakarttaki fan pininin sağladığı değerden küçük olmalı.
-
Teşekkürler. Bu hafta içinde sistemi toplasam iyi olacak. Oyun oynayamıyorum tam anlamıyla i3 ile çünkü. Bu anakarta gözüm çarptı. Kasam da devasa büyük değil 320r msi mag. Büyük diye almıştım ama midtower düşündüğümden ufak çıktı. matx daha çok hoşuma gidiyor. Bütçe yeterse 7800x3d ile bu anakartı alacağım ya da daha düşük bir işlemci modeli. 7600 de mantıklı geliyor. Bence sıvı soğutucu kullanmaya devam edeyim sadece fanını değişeyim diyorum. Performansı kötü değil bence sadece yüksek devirlerde sesli biraz. mx-6 ile de sürersem bence iyi performans gösterecek. bu arctic max modelini sizce bu radyatöre taksam, kasanın önüne mi konumlandırayım yoksa üstüne mi ? push pull olayı gerekir mi sizce ya da gerekli mi ? Bios ayarlarına da hiç aşina değilim amd tarafında. 6000 mhz cl 30 ramler ile sistem açılışı uzun sürer mi ilk başlatmalarda acaba. Biostan memory context ayarı kapatılmayınca çok uzun sürüyormuş yazmışlar açılış, sizde de bu durum böyle mi ?
www.incehesap.comMSI B650M GAMING PLUS WIFI AMD B650 Soket AM5 DDR5 7200+(OC)MHz mATX Gaming (Oyuncu) Anakart - incehesap.comhttps://www.incehesap.com/msi-b650m-gaming-plus-wifi-gaming-anakart-fiyati-71214/?utm_source=akakce.com&utm_medium=referral&utm_campaign=urun-listeleme&v=1.38.9
-
F5-6000J3038F16GX2-FX5 Ben deki ram kiti bu şekilde 2x16 gb 6000 mhz cl30. Biraz araştırdım da b650m gaming plus'ta expoda çalışmadı manuel ayar yaptım falan diyen var. Yine tak çalıştır yapamayacak mıyız yani, boot süresi de uzun malum. İ3 kullanıcam zorla galiba ben bu gidişle nasıl bir döneme geldik :D 1 tane adamakıllı bir setup olmaz mı arkadaş ya, para veriyoruz burada. İnteli ayrı amdsi ayrı. Dalga geçiyorlar resmen. Eskiden böyle sorunlar hiç yoktu.
-
Tomahawk modeli güzeldi ama gaming plus'a aynısını diyemeyeceğim. Yine anakart listesinden bakın içinize sinirse, f/p olarak iyiyse olabilir.
Ram konusunda anakart listesinde model varsa çalışması lazım. Listede yoksa bulaşmayın hiç
https://forum.donanimhaber.com/am5-icin-ddr5-ram-onerisi--155359902
Corsair ram, amazon Almanya'dan alıp iade edip tavsiyeyle Newegg'ten yeni ram aldım. Kendisine de çok teşekkür ederim g-skill olması gerektiği gibi çalışıyor.
Sıvı soğutma için iki alta iki üste fan takmak için kasada yeterli montaj boşluğu olacak mı? Radyatör üstte, hortum ön panele bakacak şekilde montajda en efektif çalışıyor diye video izlemiştim, ne kadar doğrudur bilmiyorum. Sıvı soğutucular konusunda pek bilgim yok.
Bios ayarlarına da aşina olacaksınız merak etmeyin
Memory context restore ile power down açmak gerekiyor diye hatırlıyorum. Yoksa hata veriyor. Bir ara kısa süre kullanmıştım sonra bir sebepten dolayı kapattım ama neden olduğunu hatırlamıyorum. MCR açınca boot süresi çok kısalıyor.MCR Kapalı olunca cold boot üzün sürüyor, normal başlatma o kadar uzun sürmüyor. Alıştım artık sisteme, 1-1.5 sene önce stabil bi bios ayarına ulaştığımda yedekledim hiç dokunmuyorum
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X