Şimdi Ara

★★★ İ9 13900K-KF & İ7 13700K-KF & İ5 13600K-KF ★★★ Test & Isı & O.c Değerleri Paylaşım (19. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
715
Cevap
28
Favori
35.112
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
11 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1718192021
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Kesinlikle çok memnun kalacaksınız. Görsel olarak dünyanın en çirkin, ancak performans olarak en iyi soğutucusu. Şimdiden hayırlı olsun. 😊

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Peki, kasaya 360mm uymayabilir korkusuyla Arctic Liquid Freezer II 280mm almayı düşünüyorum. Pişmanlık yaşar mıyım 360mm almadım diye arkadaşlar?

• renklem kullanıcısına yanıt

Kasanızın kullanıcı kitabına bakın mutlaka, orada destklenen AIO ölçüleri vardır. O bilgiye göre AIO alın mutlaka. Bir de kasa hatta anakartınızla alacağınız AIO'yu kullanan var mı Google ve Youtube ta aratın. Montaj videoları bile denk gelebilir. Görerek almış olursunuz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi buyukbang -- 27 Aralık 2022; 22:2:25 >
  • SAVIAR kullanıcısına yanıt

XIGMATEK AQUARIUS PLUS 7x120mm

Bu kasaya uyar mı acaba?

Bende 13700k almayı düşünüyorum.

• VII_outLaw kullanıcısına yanıt

Kullanabilirsiniz.

• Benim 13900k ve Arctic Freezer II 360 ARGB geldi arkadaşlar. Şimdi Asus Z690-F anakartımda optimum sıcaklık/performansı yakalamaya çalışıyorum. Yalnız farkettiğim birşey var. C23 yarım saatlik stabilite testini geçen bazı durumlarda Prime95 Small FFT+AVX testi hata alabiliyor. Yani her ne kadar bazıları Prime95 gerçek dünyadan uzak dese de, mantıken düşününce C23'te beyaz bir pikseli sarı çizse fark bile etmeyiz ama Prime95 testi sonucu önceden belli matematiksel hesaplamalar yapıyor ve bu testte hata olmaması lazım. C23 yarım saat hata vermese bile Prime95 small FFT+AVK testi 2 dakikada hata verebiliyor.

Sorum özellikle İntel 13 nesil işlemcileriyle yüksek C23 skoru yakalayan arkadaşlara: Stabilite testi için Prime95'i en azından bir saat çalıştırıp loglarda "FATAL ERROR" görmeden testi tamamlayabiliyor musunuz?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi buyukbang -- 31 Aralık 2022; 14:21:47 >
  • buyukbang kullanıcısına yanıt

Öncelikle hayırlı olsun hocam. Yalnız bu testlere başlamadan önce yapmanız gereken bir kaç ayar var.

1) Optimum voltaj tespiti

2) Optimum TDP tespiti

Bu ikisini belirlemeden ve limitleden teste başlarsanız Mora dahi kullansanız hata almanız olası.

Teşekkür ederim hocam.  Aslında OC peşinde de değilim. Amaç daha çok sıcaklıkları optimum performansta dizginlemek benim için.

13900k için aşağıdaki farklı gruplardaki parametrelerle ayrı ayrı p95 stabil. 38500 civarı c23 değeri alıyorum. 2. ve 3. gruptaki değerler benim sistemdeki limit stabil değerler. Sadece 3 teki pcore u arttırmayı denemedim.

1. PL1:253 PL2:253, MCE: Kapalı

2. -0,05v core voltage, MCE: Kapalı

3. AC LL:0.2, DC LL:1,2, LLC:4, Sync PCores:55,: MCE Kapalı

Gördüğüm okuduğum kadarıyla, yabancı forumlarda işi bilenler 13. nesil işlemcilerde undervolt için daha çok ac/dc stratejisini öneriyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi buyukbang -- 31 Aralık 2022; 15:4:45 >

Yerinizde olsam 1,25 core voltage (override) ve 225 TDP ile maks değerleri kovalardım. 😊

Deneyeyim hocam, tüyo için teşekkürler  

Edit: Denedim hocam, sıcaklıklar ciddi düştü ancak C23 değerleri de 32binlere düştü. All Pcore 56'da böyle. 58 denedim ama anında patladı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi buyukbang -- 31 Aralık 2022; 16:9:47 >

225 ciddi bir limitleme, performans dropsuz 25-25 arttırarak max değeri bulmalısınız. Belki 250 de, belki de 275 de, denemelisiniz.

1,25v de 56 güzel bir değer. Daha yukarı çıkmanın bir getirisi yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SAVIAR -- 31 Aralık 2022; 16:48:50 >
  • Belli bir eşikten sonra yapılan overclock'un performansa yaptığı etki ciddi biçimde azalıyor ancak o eşik aşıldığında gidilen her mesafede güç tüketimi inanılmaz yükseliyor.

13600kf ile yaptığım denemelerde abuk sabuk güç tüketim değerleri ve saat frekansları gördüm kontrollü sıcaklıklar altında ama bunların performansa yaptığı etki tükettiği enerjiye değmiyor.

Hem tüketim hem sıcaklık hem performans olarak tatlı noktayı yakalayıp gerisini kurcalamayı bırakmak lazım kanaatindeyim nitekim öyle de yaptım.

Buildzoid Ecore açıkken bu tarz testlerde sıkıntı çıkabiliyor demişti bir videoda. Belki onunla ilgilidir. Prime95, Linpack Extreme sadece işlemciye değil belleğe de yükleniyor diye biliyorum. Eğer oyun için bu tarz testleri deniyorsanız gereksiz bence. Benim 10600kf'de yaptığım ayarlar stres testinde geçmiyor ama oyunda sorun yok. Render için yapıyorsanız yine aynı şekilde render yaparken sorun çıkıyor mu diye bakın, öyle deneme yapın derim ben. Şöyle bir şey de var; bu tarz testlerde çekirdek sıcaklığı 100 dereceyi geçebiliyor, 100 derece de bios'ta sınır oluyor. Mavi ekran alıyorsunuz 100 dereceyi geçince sıcaklık eğer bios'tan bu sınırı artırmazsanız. Siz hata almışsınız ama bu da olabiliyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Black_Wolf14 -- 31 Aralık 2022; 19:58:24 >
  • Arkadaşlar merhaba. Uzun zamandır arada takip ettiğim platforma üyeliğimi yeni yaptığım için kusuruma bakmayın :) Amd sistemden biraz daha performans diye geçtiğim intelin 13. nesil sistemiyle ilk başta 100 dereceleri görünce pişman olup sonra underwoltage ile çözüm olabileceğini öğrenince rahatlamış durumdayım. Biostan max sıcaklığı 90a çekerek geçici çözüm yaptım. cinebench multicore 38.000 5.2 ghzde stabil şuan. Mimarım tasarım modelleme rendering ve animasyon işleriyle ugraştığım için haliyle full yükte çalıştırdıgım 13900k işlemcime ufak bir woltaj ayarı için sizlere danışmaya geldim. Sistemim Asus z790, intel 13900k, rtx3080ti, 64gb 6000mhz ram, samsung 990 pro 1 tb m2 şeklindedir. Soğutucu coolermaster flux 360mm... Yardımcı olabilecek arakadaşlar lütfen el atsın. Hedefim sadece performans biraz daha artsa yeter çok fazla zorlamak istemiyorum işlemciyi.

• İntel Core i9 13900k

Arctic Liquid Freezer II - 360 Intel / AMD Uyumlu, 360mm Radyatörlü, 3x12cm P12 Fanlı, Sıvı İşlemci Soğutucu (AR-ACFRE00068A)

şeytana uydum sipariş verdim bakalım İnş memnun kalırım.

Birkaç gündür fırsat buldukça voltaj, PL (güç limiti), LL_AC/LL_DC ve çarpanlarla oynayarak çeşitli denemeler yaptım. Şu ana kadar en iyi sonucu LL_AC/LL_DC ile aldım hocam.

Önceki işlemcim 12900k'da PL1/PL2 180/200 koyarak güzel bir sonuç yakalamıştım. Hem P95 small fft + AVX testini geçiyordu hem de sıcaklıkları 90 derece altında tutabiliyordum.

13900K'da ise PL:253 ısıyı düşürse de P95 small fft + AVX testinde stabiliteyi sağlayamadı. Tabii bunda anakartın bios yazılımının olgunluğu da çok önemli. Asus z690-F anakartımda durum böyle, farklı anakartta farklı sonuç olabilirdi.

Core voltajını azaltınca ise CPU girdiğim çarpan hızlarının altında çalışıyor. Çarpan olarak 56 da girsem mesela 50/51 çalışıyor. Overclock.net'deki konuda (linki aşağıda) bunun nedeninin anakartımdaki ICCMAX değerinin auto'da bırakılmasıyla ilgili olduğunu öğrendim. Asus Z690'lara özel bir bios yazılım bug'ı gibi birşey. Bu değeri manuel 400-450 yapınca CPU koşmaya başlıyor :) Ama bir türlü bu yöntemle P95 small fft + AVX testini geçe bir kombinasyon bulamadım. Uzun saatler bir uğraştım, çok denemeler yaptım ama maalesef olmadı.

En sonunda tekrar LL_AC/LL_DC yöntemine döndüm. Merak edenler için 13. nesil Intel işlemciler için bu konuya ilgili mükemmel bir rehber var. Aşağıda linkini paylaşıyorum. Aslına bakarsanız bu yöntemde core voltage eğrisiyle oynuyor. Farkı ise sabit bir voltaj değeri ya da kademeli bir offset değeri kullanmak yerine LLC'ye bağlanmış eğrideki değerleri kullanması. Yani farklı koşullar için farklı undervolt değerleri yapıyor. Hesaplamayı ise anlık olarak CPU yaptığı için daha stabil olduğu söylenmiş. Benim de testlerimin sonucu aynısını gösteriyor. Cuma akşamından beri en az 100 farklı bios kombinasyonu denemişimdir :D

Benim anakart için LLC:4, LL_DC:1,05 ve LL_AC:0,20 değerleri hem güç kullanımını indirdi, hem de varsayılan anakart ayarlarında Cinebench testlerinde anında 100 dereceyi bulan sıcaklık değerlerini stabil 85-56 derecelere indirdi. Cinebench multicore 38000 single core 2250 civarı değerler alabiliyorum. Bu şekilde Prime 95small fft + AVX testini de bu şekilde geçebiliyorum :)

Sıcaklık ve AVX stabilitesinden vazgeçsem Cinebench multicore 40000 gördüm ama bu şekilde kullanmayacağım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi buyukbang -- 4 Ocak 2023; 17:36:35 >

• VII_outLaw kullanıcısına yanıt

Hayırlı olsun. Geçen hafta bu zamanlar aynı moddaydım, CPU ve AF2 360 aldım. 12900K'yı ilana koydum birkaç saat içinde satıldı :D Şu an için upgrade'den memnunum. İnşallah siz de memnun kalırsınız.

• Designer1983 D kullanıcısına yanıt

Hocam verdiğim linki inceleyin, bu işin en temiz çözümü 13. nesilde AC_LL/DC_LL yöntemi. Sıcaklıkları 100 dereceden 85'lere indirdi, performans kaybı yok stabil.

• Black_Wolf14 B kullanıcısına yanıt

Hocam buildzoid iyi niyetli, bazı konularda çok derin bilgisi olan bir arkadaş ama birçok yanlış bilgiyi de maalesef yayıyor. Neredeyse onun aklına uyup yanlış RAM sipariş verecektim. Geçen ay DDR5 RAM alacaktım, bunun bir videosuna denk geldim ki birçok kişi bu videoyu refeans olarak forumlara yazmıştı. İddiası şu, "DDR4'te etki ediyordu ama DDR5'te ana CL değerleri performansa pek bir etki etmiyor." Sonra 3-4 güvenilir test sonucu inceledim ve dediğinin doğru olmadığını gördüm. Siparişimi buna göre verdim.

P95 small fft+AVX testi ile ilgili şöyle bir durum var: Bazı oyunlarda AVX desteği kullanılıyor. Google'da aratınca listesi çıkıyor. Listedeki oyun sayısı oldukça sınırlı olsa da birkaç güzel oyun var. Eğer PC'yi sadece bu oyunlar dışındaki oyunları oynamak için kullanıyorsanız, gerçekten P95'i takmaya gerek yok. Ama P95 small fft+AVX testinde çöken bir sistem, bu oyunları oynamak istediğinizde de çökecektir. Eski sistemlerimde hep bu testi geçen stabil değerleri bulup kullanmıştım, en son 12900k işlemcimi de böyle konfigüre edip bir sene kullandım. 13900k bu konuda şimdiye kadar en zorlandığım işlemci oldu. Tabii bunda henüz 13. nesil için olgunlaşmamış bios yazılımının da büyük etkisi oldu. En sonunda dün akşam stabil bir konfigürasyon yakaladım. 40000 Cinebench multicore değeri günlük kullanmak yerine, 38000'lik bir konfigürasyonu kullanıyorum ama sistemimin güvenilir olması daha değerli benim için.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi buyukbang -- 4 Ocak 2023; 17:40:24 >

• 13900K ve 13900KF SP değerleri:

igor'slab
    Intel 13th Gen Raptor Lake binning – over 500 CPUs tested! | Part 1: i9-13900K and 13900KF | Page 2 | igor'sLAB
    https://www.igorslab.de/en/intel-13th-gen-raptor-lake-binning-over-500-cpus-tested-part-1-i9-13900k-and-13900kf/2/

Benim işlemci için SP 99 gözüküyor. Ortalamada kalmışız :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi buyukbang -- 4 Ocak 2023; 17:50:43 >
  • 
Sayfa: önceki 1718192021
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.